انعکاس آیینه شماره 201
نگاه تامل برانگیز آیینه یزد
به اعلام تعطیلی مدارس در 27 آبان ماه
گاهی انسان متوجه خطا و نقاط ضعف و عیب خود یا دوستان و آشنایان نمیشود، یا بعضی از ملاحظات دوستانه او را از بیان حقایق باز میدارد، همان گونه که عده ای از پدران و مادران کجرویهای فرزندان خود را نمیبینند یا اشتباه و خطای آنان را ساده و پیش پا افتاده تلقی میکنند و شاید آن را نتیجه بازی و شیطنت کودکانه بدانند. پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) میفرماید:«دوست داشتن چیزی، کور و کرت میکند»1و یا مولای متقیان حضرت علی (ع) میفرماید:«چشم دوست از دیدن عیبهای محبوب کور و گوشش از شنیدن زشتیها و بدی هایش کر است»2
«.. . غالب این افراد به دلایل گوناکون حاضر نیستند که با گفتن حقایق، آرامش ظاهری جامعه را به هم بزنند و یا مسئولان بالاتر را برنجانند.چه بسا اینان به بهانه مصلحت، حقیقت را زیر پا میگذارند و..... - به قول بزرگان حقیقت را قربانی مصلحت میکنند- کافی است نگاهی به وضع بعضی از روابط عمومیها در کشور داشته باشیم تا این ادعا آزموده شود. این نهاد که به طور منطقی باید مشکلات اساسی سازمان متبوع خود را بشناسد و صادقانه آنها را به مسئولان منتقل کند تا در جهت حل آنها گامی بردارند، نه تنها از انجام این وظیفه شانه خالی میکند، بلکه پا را از آن فراتر گذاشته نقش وکیل مدافع سازمان را ایفا میکند.. . ».3
در این ستون در چند سال اخیر از دستورالعمل کاهش ساعات کار کارمندان در ایام مختلف، اعلام تعطیلی بین دو روز رسمی و کاری و یا صدور بخشنامه هایی که کارمندان باید ساعاتی را در محل کار حاضر نشوند و به جای آن دورکاری نمایند، انتقاد به عمل آمده و مفصلاً مقالاتی تقدیم خوانندگان گردیده و از غیر قانونی بودن این امر صحبت شده و از همه مهمتر درباره زمینه هایی که به ایجاد یا ادامه تبعیض در میان کارمندان، معلمان و به ویژه کارگران تلاشگر و زحمتکش دامن میزند مطالبی درج گردیده است.
بدون شک یکی از وظایف عالم، روحانی، استاد دانشگاه، معلم، امام جمعه و جماعت، نویسنده، روزنامهنگار و عموم مردم است درحد امکان و توان سعی کنند تبعیض را از بین ببرند و اگر در محل کار، زندگی و در جامعه احساس کنند قرار است زمینه ای فراهم شود که حقی تضییع گردد تذکر دهند و در جهت رفع آن بکوشند.
اواخر آبان ماه وزیر آموزش و پرورش در حاشیه مراسم چهارمین جشنواره کتاب سال دانش اموزی که در کتابخانه ملی کشور برگزار شد، روز پنج شنبه 27 آبان ماه یک روز رسمی و کاری را تعطیل اعلام کرد و گفت:«دانش آموزان در این روز از آیینها و فرصتها در ایام عید بزرگ قربان بهره ببرند وی تصریح کرد تعطیلی ادارات تابع مصوبه دولت است اما تعطیلی مدارس قطعی است».
در چند سال اخیر بارها از کاهش تعطیلات رسمی سخن به میان آمده و این موضوع مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. عده ای از نمایندگان مجلس، فعالان سیاسی، علما و بزرگان از لزوم فعالیت کار مداوم، تلاش بیشتر و در نتیجه کاهش ایام تعطیلات رسمی سخن گفته اند که تاکنون بخش اخیر به نتیجه نرسیده است. به گزارش ایسنا اخیراً نیز «دهقان» نماینده طرقبه و چناران به احمدی نژاد و حاجی بابایی در خصوص تعطیل کردن مدارس در روز 27 آبان ماه سال جاری تذکر داده و از این اقدام غیر قانونی و غیر فرهنگی، آنها را دعوت به ادای توضیح کرده است. 4
حجت الاسلام قرائتی حذف تعطیلات را یکی از رموز کسب توفیقات میداند و میگوید: «تفسیر نمونه که بیش از 60 بار و به چندین زبان به چاپ رسیده، همه این مطالب در زمانی که دروس حوزه تعطیل بوده به نگارش در آمده است و این امر نشان میدهد که از فرصتها باید بهترین استفاده را برد.»5
معلم واقعی تنها خواندن و نوشتن را نمیآموزد بلکه درس معرفت، اخلاق، عمل و احترام به قانون و در یک کلام درس صمیمت وجوانمردی میدهد. وزیر آموزش و پرورش و یارانش باید پاسخ دهند، وقتی دانش آموزانی در آموزشگاههای مقاطع مختلف از معلمان خود میپرسند برابر چه قانون و آیین نامه و دستورالعملی روز رسمی را تعطیل کرده اند،چه جوابی باید داد؟
اگر آمار دانش آموزان سراسر کشور را در تعداد ساعت درس یک روز پنج شنبه و بعد آن رقم را در مبلغ حق التدریس یک ساعته ضرب کنیم چه عددی به دست میآید؟
آیا نهادی هست که در چند سال اخیر بگوید از این همه کسر و کاهش ساعات کار، اعلام تعطیلی کار کارمندان و یا دانش آموزان و با عنایت به فرصتی که به آنها داده اند تا به عبادت بپردازند و بیشتر به معنویت روی آورند چند درصد یا چند دهم درصد این روش نتیجه بخش بوده و یا جرم و جنایت و اعتیاد و قتل و رشوه خواری و در نهایت خلاف و فساد در جامعه کمتر شده است؟ و گرنه تقوی و پرهیزگاری و سعادتمند بودن قابل اندازه گیری و سنجش نیست و تشخیص آن در نهایت با پروردگار متعال است.
بدیهی است اقداماتی که در 32 سال اخیر و تلاش هایی که توسط دلسوزان و علاقه مندان به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران درآموزش و پرورش کشور تحقق یافته و خدماتی که برای بهبود تحصیل دانش پژوهان و نوباوگان و وضعیت زندگی معلم انجام گردیده قابل تقدیر و ستایش است.
بنابراین اگر در این ستون در مورد صدور بخشنامههای غیر کارشناسی شده در زمینههای مختلف از جمله مدارس غیر دولتی، نحوه برگزاری آزمون ورودی 40 هزار نفر، استخدام معلمان به اصطلاح شرکتی، اظهارنظرهای وزیر آموزش و پرورش درباره افطاری یا سخن گفتن از اینکه جلو 40 هزار پارتیبازی را گرفته است و یا تبعیضهای ظاهر و آشکار موجود و. . . انتقاد میشود قطعاً دال بر نادیده گرفتن اقدامات، پیگیریها و زحمات موثر و مثبت مسئولان اجرایی نیست.
پیشنهاد میشود در هفته نامه«نگاه» نشریه تحلیلی، آموزشی وزارت آموزش و پرورش که با تیراژ 000/160 نسخه چاپ و منتشر میگردد ستونها یا صفحاتی از آن به اظهارنظر متخصصان و منتقدان اختصاص داده شود و یا مطالبی که در ارتباط با «آموزش و پرورش در دیگر رسانهها چاپ میگردد از طریق آن هفته نامه به اطلاع فرهنگیان برسد در آن صورت است که معمولاً مقامات مسئول آموزش و پرورش به کمبودها، عدم امکانات و در نهایت به نقاط ضعف و قوت بدنه دستگاه تعلیم و تربیت کشور بیشتر آشنا میشوند.
بدان امید که مسئولان از آوارگی و خانه به دوشی و بیتوته کردن معلمی با زن و فرزندش در خیابان زودتر آگاه شوند و اگر مدیرانی در دارالعباده صدها میلیون ریال را صرف تغییر دکور و میز و صندلی اداره ای بنمایند با خبر گردند و با همین پول هایی که به اسراف هزینه میگردد بتوانند جلو قطع انگشتان دست دانش آموزان سوار شده بر «جره» را بگیرند چون هر چه از ریخت و پاشها جلوگیری گردد در عوض میز و صندلی مدرسهها نو میشود، بخاریهای نفتی و گازوئیلی تغییر میکند و در نهایت وسایل سرمایش و گرمایش آموزشگاههای واقع در مناطق محروم و حتی اطراف شهرها تبدیل به وسایل نسبتاً راحت و مناسب و کم خطر میگردد ضمناً مدیران میانی در مییابند مقامات عالی وزارتخانه اجازه نمیدهند عده ای بر روی مبلها و صندلیهای گران قیمت و پی در پی تعویضی بنشینند و به خیال خود باد در غبغب اندازند در حالی که چه بسا حتی در مرکز شهر دانش آموزانی مجبور باشند از صندلی و نیمکت نیمه شکسته و رنگ ورو رفته استفاده نمایند آنگاه خیال حاجی بابایی و دیگر مسئولان اجرایی آموزش و پرورش راحتتر میگردد تا دیگر نباید از پیش آمدها به قول خودشان فقط ابراز تاسف کنند.« به امید آن روز»
مدیر مسئول
پینوشتها:
1- «میزان الحکمه»، محمد محمدی ری شهری، جلد اول، صفحه 498
2- «غررالحکم و دررالکلم»، کلام 6314
3- «حکومت دینی و حق انتقاد»، صفحه 21 و 22
4- نقل از خبرگزاری ایسنا
5- «روزنامه جمهوری اسلامی»، 29/8/89، صفحه 2