هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 211

منظره تاسف بار شهر و دیارمان پس از بارش باران

حوادث غیر مترقبه همانند زلزله، طوفان، باران‌های شدید، آتش سوزی‌های مهیب به هر دلیل و علتی که پیش آید گاه خسارتهای فراوانی به بار می‌آورد عده ای را خانه خراب می‌کند و چه بسا فقیران و تهی دستان و به اصطلاح بی خانمان‌ها را بی خانمان‌تر می‌کند. معمولاً بعضی از این بلاها و عوامل طبیعی، شهرها و روستاهایی را که در احداث ساختمانها و تاسیسات آنها رعایت ضوابط و مقررات نشده است. بیشتر در معرض آسیب و خطر قرار می‌دهد و در مواقعی گذشته از این مسائل بخشی از شهر و استان و کشوری دچار این گونه حوادث می‌شود که خطرات و خسارتهای جبران ناپذیری به بار می‌آورد.
اما هر چه پیشرفت علم و دانش و وجود امکانات مناسب به کمک انسان می‌آید، ‌از خطرات احتمالی کاسته می‌شود.
نگارنده این ستون در نظر دارد ذهن خوانندگان آیینه را به نکته ای جلب نماید که در ارتباط با هیچ یک از موارد فوق نیست و به دنبال آن پرسشهایی مطرح نماید شاید مسئولی، عالمی،‌ استادی، یا حداقل یکی از صاحبان تریبونهای رسمی پاسخی در خور، ارائه نماید تا در همین ستون درج گردد.
ناگفته و نانوشته به اثبات رسیده است به همه کسانی که در این ستون مورد خطاب هستند با حفظ کرامت انسان و احترام یاد می‌شود و اعلام می‌گردد اگر در طرح مطلبی و یا نگاشتن این مقاله راه اشتباهی پیموده شد اعلام نمایند یا توضیح دهند تا جبران مافات گردد.
چند سال پیش عده ای از محترمین شهر و اکثراً با تبلیغات فراوان و با پخش و نشر آگهی‌های متعدد و چسباندن عکس و پوسترهای سیاه و سفید و رنگی و تشکیل جلسات در بعضی از محلات و سخنرانی‌ها خود را نامزد انتخابات شورای اسلامی شهر یزد نمودند. یک روز مانده به روز رأی گیری در بعضی از مجامع و محافل بعضی به شوخی یا به کنایه می‌گفتند شکر خدا را که ایام تبلیغات به سر رسید چون دیگر دیوار کوچه‌ها و محلات و خیابانها جایی برای الصاق عکس ندارد. در نهایت پس از رأی گیری و قرائت آراء 9 نفر به عنوان نماینده و عضو شورای اسلامی شهر یزد انتخاب شدند و کار خود را شروع کردند.
از وظایف شورا انتخاب شهردار است که آن هم بر اساس دستورالعمل و آئین نامه ای که در اختیار داشتند اقدام نمودند و فردی به عنوان شهردار انتخاب و معرفی گردید.
حدود یکسال پیش شهردار منتخب مورد استیضاح قرار گرفت و پس از طی مراحلی که البته با تاخیر روبه رو شد با 4 رای مخالف در برابر 5 رای موافق، شهردار ابقا گردید و به کار خود ادامه داد چون در این ستون در چند شماره مفصل بدین امر پرداخته شد و با کمال تاسف حداقل تخلفات صورت گرفته و اعلام شده منتسب به شهردار مورد بررسی قرار نگرفت و هیچ یک از مسئولان ذی ربط نه تنها پیگیری ننمودند، بلکه اطلاع رسانی لازم به عمل نیامد و مردم هم که ولی نعمتان مسئولان اجرایی هستند در جریان امر قرار نگرفتند، بنابراین دیگر نیازی به تکرار آن موارد و ذکر مجدد مسائل نیست.
شاید وقتی عده ای به دنبال پیدا کردن میلیاردها دلار هستند که چرا به حساب ارزی واریز نشده است؟، یا رییس جمهور نامه می‌نویسد و به مجلسیان و نمایندگان مجمع تشخیص مصلحت اظهار می‌نماید قانون اساسی را رعایت نمی‌نمایند و عده ای از نمایندگان و دولتمردان این روش را تائید می‌کنند و بر آن صحه می‌گذارند و گروهی نیز از نامه نگاری رییس دولت گله می‌کنند یا وزیری که مورد استیضاح قرار می‌گیرد برای اولین بار در طول 32 سال بعد از انقلاب اسلامی در مجلس حاضر نمی‌شود و پس از استیضاح ،رییس جمهور برکناری وزیر را غیر قانونی و وی را بهترین وزیر دولت دهم می‌داند که رای عدم اعتماد به او داده اند و یا مجلس را در راس امور نمی‌داند !!
دیگر کسی یا به خود اجازه نمی‌دهد مسئله ذیل را عنوان کند یا همانطور که مقامات ارشد اجرایی استان در این چند سال نشان داده اند در پی رسیدگی به این امور نیستند شاید با زبان دل می‌گویند: هر کسی هر چه دل تنگش می‌خواهد بنویسد.
قبل از طرح پرسش مطلبی را زینت بخش مقاله قرار می‌دهم:
«مردی به حضور رسول خدا(ص) مشرف شد و از بهترین اعمال پرسید، و خواست بداند که نظر آن حضرت و منطق آئینش راجع به بهترین کارها چیست؟ و چه عملی را ارجمندتر از سایر اعمال می‌داند؟ آیا دعا، نماز خواندن یا روزه گرفتن و به حج رفتن و یا روضه خوانی و گریه کردن و یا زیارت رفتن؟ رسول خدا می‌فرماید: ابتدا ایمان به خدا و سپس صله رحم، ‌رسیدگی به وضع خویشاوندان و سپس امر به معروف و نهی از منکر.
آن گاه آن مرد پرسید: ای رسول خدا (ص) بدترین کردار در پیشگاه پروردگار چیست؟ رسول خدا فرمود: اول شرک به خدا است وبعد بریدن پیوند خویشاوندان و بعد امر به منکر و نهی از معروف»1
مدیر مسئول این هفته نامه وظیفه خود می‌داند در حد توان و امکان موضوعاتی مربوط به شهر و استان و کشور را مطرح نماید یا حداقل جهت ضبط در تاریخ جراید و مطبوعات استان و میهن عزیز اسلامی بنویسد بدان امید که مورد توجه و عنایت قرار گیرد.
چند روز قبل باران شدیدی در یزد بارید در کوچه‌ها و خیابان‌ها و میدان‌ها آب به راه افتاد و عبور و مرور مردم تا حدی مختل گردید.
مردمی که پیاده یا به ناچار با موتور سیکلت رفت و آمد می‌کردند و به اجبار می‌بایست زن یا فرزند خود را به مدرسه یا محل کار برسانند با مشکل روبه رو بودند.
عده ای از رانندگان وسایط نقلیه رعایت حال عابران پیاده و موتورسواران می‌کردند اما متاسفانه بعضی آگاهانه یا ناآگاهانه به این امر توجه نداشتند و برای بقیه دردسر بیشتری می‌آفریدند گاه به قدری در کوچه‌ها و به ویژه کنار خیابان‌ها تا وسط خیابان آب جمع شده بود که اتومبیل‌ها حتی با سرعت کم نیز در نهایت مزاحم عابران پیاده و موتورسواران به حساب می‌آمدند.
آنچه که در آن روز در فاصله 6-5 کیلومتری از خانه تا محل کار ذهن نویسنده این سطور را بخود مشغول می‌کرد این بود که اگر بارندگی چند ساعت دیگر ادامه پیدا کند چه خواهد شد؟
آیا عده‌ای از مسئولان که اکثرا با اتومبیل شخصی زن و فرزندانشان را به محل کار یا مدرسه می‌رسانند به این امر می‌اندیشند که چرا افرادی که در هنگام احداث پل‌ها یا خیابانها و آسفالت کوچه‌ها و ساختن راههای عبور و مرور مردم به وظیفه خود عمداً یا سهواً عمل نکرده و از همه مهمتر مسئولان ذی ربط نظارت لازم را ننموده اند نباید مورد مواخذه قرار بگیرند؟
آیا اندیشمندان دارالعباده، یا گروهی که دسترسی به مقامات اجرایی استان دارند و ائمه جماعات منطقه نباید بنا به وظیفه امر به معروف ونهی از منکر تذکرات لازم را به دست اندرکاران بدهند؟
آیا به این امر عنایت و توجه دارند حال که این امکان برای بعضی از آنها فراهم شده که فرزندان دلبند خود را با وسایل نقلیه اداری به مدرسه برسانند حداقل نباید این پرسش را مطرح کنند و بگویند چرا کوچه‌ها و خیابانهایی که در این چهار پنج سال احداث و آسفالت گردیده زیر سازی مناسب ندارد؟
چرا با بارش برف و باران حتی چند ساعته آب گرفتگی‌های مکرر در خیابان‌ها به وجود می‌آید؟
آیا هیچ یک از مسئولان در چند سال اخیر می‌توانند مدرکی ارائه نمایند که در این مورد اعتراضی نموده باشند؟
روی کانال هایی که برای لوله گذاری آب، ‌فاضلاب، برق، گاز و مخابرات مجدداً آسفالت گردیده است، آیا غیر از رنگ آسفالت آن، تعمیر و ترمیم مورد نظر هیچ شباهتی به آسفالت دارد، گذشته از خطرات جانی و مالی که شاهد آن بوده ایم آیا تمام و کمال وجه مربوط به پیمانکاری حفر کانال وآسفالت از جیب این مردم و بیت المال پرداخت نشده است؟
آیا شهرداری و نمایندگان شورای اسلامی شهر می‌توانند در مدت خدمتشان در یزد خیابان و میدانی را نشان دهند که تنها یک یا دو سال از عمر سنگفرش یا آسفالت کردن آن گذشته وبه اصطلاح سالم مانده باشد آیا نباید مردم بدانند در برابر بودجه ای که برای این کار پرداخت می‌گردد عمر مفید آسفالت سطح خیابانها چند سال باید باشد؟ و در یک کلام مسئول این حیف و میل‌های به عمل آمده در این زمینه کیست؟ و سوء استفاده کنندگان یا سهل انگاران به کجا معرفی شده اند تا به عملکرد آنها رسیدگی شود؟ و آنچه البته به جایی نرسد فریاد است. !!

مدیر مسئول

پی‌نوشت:
1- «دو از یاد رفته»، حجت الاسلام والمسلمین عباسعلی اسلامی، جلد اول، صفحات 51-50