انعکاس آیینه شماره 216
ارائه گزارشی به محمدجعفر محمدزاده
معاونت امور مطبوعاتی وزارت ارشاد اسلامی
معمولاً تعدادی از دانشگاهیان، صاحبان حرف و مشاغل، نویسندگان، سیاسیون، روزنامهنگاران، مقامات اداری و اجرایی، معلمان، دانش پژوهان و. . . در پایان هر سال عملکردشان را مرور میکنند عدهای خاطره مینویسند، افرادی مسائل عبرتآموز زندگی خود را بازگو میکنند، بعضی اتفاقاتی را که بر آنها گذشته یادآوری مینمایند. طبیعی است که پیشآمدها خوش یا ناخوش، تلخ یا شیرین، مورد پسند یا ناپسند، سودآور یا زیانآور میباشد سزاوار است انسان از تمام حوادثی که بر او گذشته پند بگیرد بدان امید که یادآوری و ذکر آنها درسی برای شنوندگان و یا خوانندگان باشد.
عموم خوانندگان آیینه یزد یا بازدیدکنندگان از سایتهای محلی در پنج سال اخیر به این امر واقف هستند که 216 شماره این نشریه بدون تعطیلی با ستونی به نام«انعکاس آیینه» چاپ شده است.
«انعکاس آیینه» حاوی سر مقالهای است که معمولاً با استناد به بعضی از آیات شریفه قرآن، مطالبی از نهجالفصاحه و نهجالبلاغه و احادیثی از معصومان بزرگوار(ع) و با استفاده از مطالب و نوشتههای بعضی از علما و حقوقدانان و مورخان و با طرح سئوالاتی از مقامات اجرایی و اداری است.
گاه برای تنظیم یک مقاله به بیش از ده کتاب معتبر مراجعه میگردد.
بر اساس وظیفه خطیر روزنامهنگاری و رعایت قانون مطبوعات سعی شده است حرمت و کرامت مخاطبان حفظ شود، پرسش های مردم به گوش مسئولان برسد، در موقع مقتضی و به مناسبتهایی با قاطعیت و بدون ظاهرسازی باحفظ قداست قلم و با احترام، عملکرد مقامات اداری و اجرایی منطقه و کشور مورد نقد قرار گیرد، از مداحی خودداری و متملقانه سخنی درج نشود و در نهایت چاپ نشریه وسیلهای به عنوان روزینامه قرار نگیرد.
اینک شرح مختصری از اتفاقی که در بهمن ماه سال جاری بر آیینه یزد گذشت:
روز بیست و هفتم بهمن 89 دو نامه با امضای مدیریت کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد که با پست سفارشی ارسال گردیده بود به دفتر هفته نامه واصل شد.
فردای آن روز به دفتر مدیر کل مراجعه و درخواست وقت ملاقات و مذاکره به عمل آمد که تاکنون در این زمینه نتیجهای حاصل نگردیده است.
6 روز بعد به نامههای ارسالی پاسخ داده شد که مفاد آن جهت اطلاع خوانندگان و برای ثبت در تاریخ مطبوعات درج میگردد.
مدیر کل محترم اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد
با احترام عطف به نامههای شماره [...] مورخ 25/11/1389 نظرتان را به موارد ذیل جلب مینماید:
1-خواهشمند است مشخص فرمائید کدام عنوان، تیتر، عکس و یا خبر مندرج در شمارههای 185 و 186 و 209 و 211 آیینه یزد که در فاصله بیش از 6 ماه چاپ و منتشر شده است، مورد نظر آن اداره کل میباشد تا بررسی و پاسخ لازم ارائه شود.
2- نگارنده این سطور چون به هیچ گروه، دسته و حزب، انجمنی وابسته نمیباشد بنابراین طبیعی است تا مندرجات نشریه آیینه یزد مورد رضایت بعضی از گروهها و احزاب مختلف قرار نگیرد. ملاک و معیار برای مسئولان فرهنگی باید قانون مطبوعات و دستورالعملهای مصوب قانونی باشد نه اظهار نظر عدهای یا طومارنویسی یا احیاناً قدرت اداری و یا پیام تلفنی.
3- آن اداره کل که در مواردی برای چاپ مطالبی کتباً و رسماً اعلام نظر میکند آیا مناسب نبود اگر مصوبه جدیدی از شورای عالی امنیت ملی به آن اداره کل واصل شده به هر طریقی که صلاح میدانستید این هفتهنامه را مطلع مینمودید؟ در حالیکه مدیر مسئول آیینه یزد در چاپ و نشر212 شماره هفتهنامه هیچ گونه خلافی یا قصوری مرتکب نشده است اساس کار اینجانب از آغاز دریافت مجوز نشریه آیینه و مادام که خواست پروردگار بر ادامه انتشار آن تعلق بگیرد رعایت دقیق قانون مطبوعات و قوانین مصوب ابلاغی میباشد. لازم به تذکر است در اردیبهشت ماه 1387 به دنبال شکایتی به اتهام نشر اکاذیب به دادگاه یزد احضار و پس از طی مراحل اداری به پرداخت یک میلیون ریال جریمه محکوم شدم، نسبت به حکم صادره به دیوان عالی کشور اعتراض نمودم و در نهایت شعبه محترم 9 دیوان عالی کشور حکم دادگاه یزد را «نقض بلا ارجاع» و رای بر برائت مدیر مسئول هفته نامه آیینه یزد صادر نمود.
4- جنابعالی یا هر یک از افراد حقیقی یا حقوقی میتوانند در صورتی که نسبت به درج سرمقاله شماره 210 اعتراضی دارند جوابیه لازم را تهیه و ارسال تا در همان ستون و ردیف چاپ شود. ضمناً شایسته بود به همشهریانی که به آن اداره مراجعه و اعتراض نمودهاند و یا معتقدند مفاد سرمقاله شماره 210 باعث تشویش اذهان عمومی شده متذکر شوید به مقامات ذی صلاح مراجعه نمایند. مدیر کل فرهنگ و اداره ارشاد اسلامی هر استان به طور قطع میداند برابر ماده 698 قانون مجازات اسلامی کسی که به قصد اضرار یا تشویش اذهان عمومی اکاذیبی را اظهار نماید یا بنویسد به مجازات مندرج در ماده مذکور محکوم میشود و تشخیص این امر به عهده دادگاه صالحه میباشد در حالی که مقاله شماره 210 و تمام سرمقالههای آیینه یزد مسائلی است که با رعایت ادب و احترام و تکریم نسبت به افراد و مخاطبان با بررسیهای همه جانبه و مدلل چاپ و منتشر شده است.
مدیر مسئول هفته نامه آیینه یزد- رضا سلطانزاده
در برابر ایثارگریهای شهدای جان برکف و رزمندگان و مقاومتهای آزادگان و صبر و تحمل خانواده ارجمند آنان سر تعظیم فرود میآوریم اگر آنان به میدان شجاعت، شهامت، دلاوری، فتوت و مردانگی وارد نمیشدند و با رهبری بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران امام خمینی(ره) و همگامی و همراهی عموم مردم در برابر دشمنان اسلام و دین و وطن ایستادگی نمیکردند معلوم نبود سرنوشت این مرز و بوم به کجا میرسید در نهایت اگر آن پایمردیها به وقوع نمیپیوست هم اکنون وضعیت ایرانیان نیز دست کمی از مسلمانان و مردم تحت ستم افغانستان و عراق و فلسطین و. . . نداشت.
اعتقاد به این مسائل ایجاب میکند باید خون شهدا را محترم شمرد و قانون را رعایت نمود. نگارنده که خواهان عنایت پروردگار متعال میباشد انتظار و توقع گذشت از مسئولان اجرایی و قضایی در کار اداری و روزنامهنگاری خود ندارد، ممکن است به زعم عدهای چیزهایی را که باید بنویسد، ننوشته باشد اما بطور قطع سعی بر این بوده تهمت و افترا زده نشود و مطلب کذبی انتشار نیابد تا در تنظیم سرمقالههای آیینه یزد هیچ انسانی خدای ناکرده مورد توهین قرار نگیرد.
تعالیم عالیه اسلام به ما آموخته است:
«ظلم نقطه مقابل عدالت است و عدالت به معنای گذاردن هر چیزی به جای خودش است. اما ظلم آن است که شخص یا کار یا چیزی را در موقعیتی که شایسته آن نیست قرار دهند. . . » 1
بنابراین چون بر اساس نامههای مورد اشاره ارشاد یزد، حقیر مورد ظلم قرار گرفته وظیفه دارد با تأسی به آیه شریفه 148 سوره نساء«- انسان- هرگاه از دست ظالم فریاد و دادخواهی کند و زشتی عمل او را فاش گوید در این صورت رواست»حداقل با یادآوری ظلم به کار رفته بر هفته نامهای مستقل و بدون وابستگی به حزب و دسته و گروهی از محمدجعفر محمدزاده معاونت امور مطبوعاتی و اطلاعرسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درخواست رسیدگی و بررسی و پاسخ نماید:
-مرجع تشخیص مطالب مندرج در رسانهای اگر حاوی تشویش اذهان عمومی باشد آیا هیات نظارت و دادگاه مطبوعات است یا بنا به نوشته مدیر کل ارشاد عدهای از احزاب و گروهها و همشهریان که به طور قطع کارشناس منتخب از طرف آن مقام باید آنها را شناسایی و پی به هویت و نامشان ببرد.
فرازی از نامه گهربار مولای متقیان حضرت علی بن ابی طالب(ع) به مالک اشتر استاندار مصر را حسن ختام سرمقاله قرار میدهد باشد که خوانندگان ارجمند و صدیق به این مناسبت اطاله کلام را بر نویسنده ببخشایند.
مالکا، اینکه تو در جامعه مصر در مقامی قرار خواهی گرفت که فوق همه مردم آن جامعه است، مغرورت نکند و نباید خضوع و تسلیم آنان، خضوع و تسلیمت را به فرمان مقام فوق تو که ولایت مصر را به تو سپرده است سلب نماید، همانگونه که زمامدار و والی تو ناظر به اعمال تست و همه گفتار و کردار ترا تحت محاسبه دقیق قرار میدهد، یقین بدان که والی و حاکم مطلق که خدا است زمامدار و والی ترا تحت نظاره و سلطه و محاسبه قرار داده است. بدان که تا انسان معتقد به آن موجود برین نشود که کمال و رشد را میخواهد، خود توانائی حرکت صعودی را دارا نیست.2
مدیر مسئول
پینوشتها:
1- «شرح و تفسیر لغات قرآن»، جلد سوم، صفحه 65
2- «حکمت اصول سیاسی اسلام»، علامه محمدتقی جعفری، صفحه 195