انعکاس آیینه شماره 222
هدف از نامگذاری و برگزاری روز معلم در ایران
نهاد فرهنگی سازمان ملل متحد «یونسکو» روز پنجم اکتبر، «13 مهر» را روز جهانی معلم نامگذاری نموده و ایران از جمله کشورهایی است که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در جریان این تصمیم بوده و بر آن صحه گذاشته است.
آن گونه که اعلام گردیده هدف از نامگذاری روز معلم عنایت و توجه به وضعیت زندگی و معاش معلمان و کیفیت تدریس و فعالیت آمورشی این گروه از جامعه میباشد.
خلاصهای از ماجرای نامگذاری روز معلم در 12 اردیبهشت ماه به شرح زیر میباشد!
«تعدادی از معلمان شهر تهران، برای اعتراض به لایحه حقوقی خود از صبح روز سهشنبه 12 اردیبهشت ماه سال 1340 در میدان بهارستان مقابل مجلس شورای ملی تجمع کردند. . .
سرگرد ناصر شهرستانی، رئیس کلانتری بهارستان، که از دست معلمان کلافه شده بود مستقیماً به سمت آنان با اسلحه کمری شلیک کرد. گلولهای به سر ابوالحسن خانعلی خورد و خون او سنگفرش میدان بهارستان را رنگین کرد. دو نفر هم مجروح شدند. . .
خانعلی با مدرک لیسانس در سال 1335 به استخدام آموزش و پرورش درآمده بود و علاوه بر شغل معلمی دانشجوی دوره دکترای فلسفه دانشگاه تهران بود. . .
معلمان همکار زخمی خود را به بیمارستان بازرگان منتقل کردند که به دلیل شدت جراحات درگذشت. پیکر بیجان خانعلی به مسجدی در خیابان اسکندری در غرب تهران منتقل شد و معلمان خود را برای تشییع جنازه با شکوه او آماده کردند. روز چهارشنبه 13 اردیبهشت تابوت خانعلی بر سر دست معلمان و دانشجویان از خیابان اسکندری به سوی میدان بهارستان به حرکت درآمد. تهران بعد از کودتای 28 مرداد چنین جمعیتی در خیابانهای خود ندیده بود. تشییع جنازه 4 ساعت طول کشید. . .
شاه با استعفای شریف امامی نخست وزیر وقت موافقت کرد و روز 16 اردیبهشت علی امینی، به دربار دعوت شد تا در مورد تشکیل کابینه رایزنی کند. گفته میشود شاه همواره از علی امینی میترسید. امینی دولت تشکیل داد. . .
سرگرد شهرستانی دستگیر و مدتی زندانی شد. با سقوط دولت امینی، او نیز از مجازات رست. معلمان تهران در اجتماع چند هزار نفری خود در 18 اردیبهشت سال 1340 روز 12 اردیبهشت را روز معلم اعلام کردند. . . »1
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران روز معلم مصادف با شهادت علامه استاد مرتضی مطهری برگزار میگردد این روز و هفته معلم را گرامی میداریم. در برابر همه معلمان و دانشآموزان و دانشجویانی که برای احقاق حق شرعی و قانونی خود سختی کشیدند و به زندان افتادند و یا در سالهای مختلف به ویژه در دوران دفاع مقدس در صحنههای نبرد حق علیه باطل به درجه رفیعه شهادت نائل آمدند احترام میگذاریم و یاد و خاطره همگی آنان را زنده نگه میداریم و از پروردگار غفار علو درجات برای معلمان و مربیانی که به ما درس زندگی آموختند مسئلت داریم معلمانی که خواستار آزادی تفکر، عدالت اجتماعی، استقلال فکری و آزادی خواهی به معنای واقعی اسلامی آن هستند.
«گروهک منحرف فرقان در آغاز با نام گروه «کهفیها» جلساتی را برگزار میکرد و بعد به نام فرقان شهرت یافت.
اکبرگودرزی رییس این گروه، از آیات شریفه قرآن برداشتهایی داشت که به صورت جزوه پخش میشد.
آیتا... شهیدمطهری آثار و نوشتههای این گروه را مطالعه میکرد و به شبهات آنان پاسخ میداد نقل میکنند به شهیدمطهری میگفتند: در شان او نیست که به این گفتهها پاسخ دهد. جواب میداد: که آدمها مهم نیستند مهم این است که این گونه نوشتهها چه اثری بر روی خوانندگان و مخاطبان به ویژه جوانان میگذارد.
گروه فرقان در 12 اردیبهشت 1358 آیتا... مرتضی مطهری را ترور کرد که به شهادت آن روحانی اندیشمند و عالم بزرگوار اسلام شناس منجر شد. اعضای این گروه تروریستی افراد دیگری از جمله شهید دکترمحمد مفتح را در آذر ماه 58 ترور نمودند وعدهای را هم شناسایی کرده بودند که خوشبختانه موفق به انجام نقشههای پلید خود نشدند و در هیجدهم دی ماه 1358 و بعد از آن گودرزی همراه با تعدادی دیگر از یاران خود دستگیر و در سوم خرداد ماه 1359 رهبر گروه و چند نفر دیگر از همدستانش اعدام و تعدادی نیز به حبس ابد محکوم شدند.»2
مراسمی در 12 اردیبهشت ماه هر سال به مدت یک هفته برگزار میگردد. طبق دستورالعملهای صادره و ارسال بخشنامههای گوناگون و با تشکیل جلسات متعدد به طور متوسط تقریباً از هر ده هزار نفر معلم یکی از آنان به عنوان نمونه کشوری و تعدادی معلم نیز در هر شهرستان و استان به عنوان معلم نمونه انتخاب میشوند. جوایزی به آنها اهداء میگردد در این روز معمولاً در دبستانها و گاهی در مدارس راهنمایی تعدادی از دانشآموزان هدایایی برای معلمان خویش خریداری میکنند با پول و همت عدهای از اولیاء و مربیان و یا خیرین جلساتی برای بزرگداشت مقام معلم و با تقدیم هدایایی به آنان برگزار میگردد. تا چه حد این روشها با شخصیت و احیاناً تقدیر یا تحقیر مقام واقعی معلم همخوانی دارد باید در مقالهای دیگر به آن پرداخت و با انجام این گونه اعمال میزان تقدیر و تحقیر مقام و منزلت معلم را بررسی کرد.
معلم در کلاس، درس آزادی میدهد اگر در جامعهای آزادی به معنای واقعی و معنوی و حقیقی آن نباشد که حقوق عموم مردم از جمله خود معلم ضایع میشود.
«باید معلم به مقدار وسع و توانایی خویش حق را بدون مجامله و سازشکاری اظهار کند اگر مشاهده کرد کسی از حق روی گردان شده و یا در کیفیت طاعت او از خداوند متعال، کوتاهی و نارسایی وجود دارد باید او را در رهنمون گشتن به حق یاری دهد» 3
گرچه در سالهای اخیر به افزایش حقوق معلم البته نه متناسب با تورم و گرانی موجود توجه شده و جا دارد از متصدیان امر و مسئولان اجرایی سپاسگزاری کرد. اما پرسشی مطرح است: آیا در زمینه تامین مسکن، داشتن خدمات بیمه، امکان مسافرت سالی چند روز برای زیارت یا سیاحت، فراهم نمودن وسیله نقلیه مناسب و در نهایت برای اینکه معلم توانایی اداره و ادامه یک زندگی آنهم نه در حد مسئولان اداری و یا کارمندان بعضی از نهادها و موسسات داشته باشد به زندگی و وضع معیشتی این طبقه توجه کافی و لازم شده است؟
اگر معلم و یا یکی از اعضای خانوادهاش به بیماریهای سخت دچار شوند کدام مرجع و سازمانی به وضعیت نابسامان آنها رسیدگی میکند؟
دکترکاظم اکرمی نماینده مردم همدان در دوره اول مجلس شورای اسلامی و وزیر آموزش و پرورش در دوران جنگ معتقد است: معلمان ابتدا در توسعه فرهنگی کشور شرکت دارند وبه تبع توسعه فرهنگی است که توسعه اجتماعی و اقتصادی در جامعهای حاصل میشود. معلمان جامعه ما دغدغههایی دارند که دغدغه معیشتی یکی از آنهاست. مسلماً معلمانی که گرفتاری معیشتی دارند با رضایت و اخلاص لازم کار نمیکنند. اما به نظر من دغدغههای اداری و فکری معلمان کم اهمیتتر از دغدغه معیشت نیست معلم میخواهد رییس مدرسه او از جهت علمی و سابقه کار و اخلاق و دیانت شایستگی لازم را داشته باشد، معلم میخواهد به راحتی از مدیر مدرسه و مسئولان انتقاد کند و اگر انتقاد او درست باشد مورد توجه قرار گیرد و اگر نبود اخلاقاً و منطقاً به او پاسخ داده شود.»
معلم همواره به یاد این جمله استاد شهیدمطهری است که میفرماید « تنها با آزادی فکر و اندیشه میتوان از اسلام دفاع کرد».
آیا تنها با احترام گذاشتن به معلم یا با برپایی جلسات یک روزه یا یک هفتهای برای وی، دسته گل به گردن او انداختن، عکس و فیلمش را در تلویزیون نشان دادن، بوسه بر دست یا چادر معلم زدن، سخنرانیهای آنچنانی بعضی از وزراء، مدیران کل و روسای ادارات و سازمانها در روز معلم و گاه جنبههای قداستآمیز به وی دادن مشکل این طبقه را حل میکند؟
چرا بعضی از مقامات آموزش و پرورش اقداماتی که در جهت بهبود زندگی معلم یا پرداخت حق وحقوق قانونی آنها انجام میدهند بارها و بارها در رسانههای مکتوب و صدا و سیما اعلام میکنند، آیا از خود میپرسند چرا بقیه وزراء و یا روسای سازمانها که افراد شاغل در مجموعه اداری آنها به مراتب زندگی مناسبتری از معلمان دارند و از امکانات بهتری در زمینه مسکن، بیمه و مسائل رفاهی استفاده میکنند از وضعیت آنها دم نمیزنند؟
مدیر مسئول
پینوشتها:
1- نقل از خبر آنلاین 11/2/89
2-هادی نجفی – تهران امروز 15/2/90
3- «آداب تعلیم و تعلم در اسلام»، شهید ثانی قرن دهم هجری، صفحه 218