انعکاس آیینه شماره 228
خاطرهای از 33 سال قبل و آنچه که اکنون با آن روبه رو هستیم
مدتها قبل از واقعه دهم فروردین 57 یزد که به مناسبت چهلمین روز برگزاری مراسم یاد بود شهدای قیام مردم تبریز در مسجد حظیره پایگاه مبارزان و انقلابیون برگزار شد، جلساتی با حضور انبوه مردم مومن و سخت کوش یزد و با شرکت یاران و مقلدان امام خمینی (ره) و افرادی که در خط نهضت و انقلاب بودند تشکیل میگردید و با زعامت سومین شهید محراب آیه ا... صدوقی مقالات و مطالبی علیه دستگاه پهلوی توسط عدهای از وعاظ یزدی یا گویندگان و سخنورانی که از شهرهای مختلف به دارالعباده میآمدند به اطلاع مردم میرسید.
در حظیره به امامت آیه ا... صدوقی نماز جماعت بر پا میشد و با گفتهها وخطبههای کوبندهای که آن بزرگوار ایراد مینمود مردم استان و شهرها و حتی استانهای همجوار را نسبت به فجایع حکومت ستم شاهی آگاه میکرد مفاد اعلامیههای امام (ره) و آیه ا.. صدوقی و یا اطلاعیههایی که از مناطق دیگر مملکت به یزد میرسید برای مردم خوانده و پخش میشد.
بیشتر سخن از ظلم ستمگران و جنایات درباریان و عوامل وابسته به خاندان پهلوی بود هر چه از بی عدالتی و اجحاف حکومتگران میگفتیم در مقابل سخن از برپایی عدالت و مساوات و درنهایت برقراری عدل علی گونه بود که پس از سرنگونی شاهنشاهی 2500 ساله مژده برقراری آن داده میشد.
به همت ساکنان و جوانان و یا دانشجویان یزدی که در شهرهای تهران، اصفهان، شیراز و مشهد و. . . .تحصیل مینمودند گاه در محوطه ورودی و حیاط مسجد نمایشگاه کتاب برگزار میگردید.
در آن نمایشگاه معمولا کتابهایی از شاعران، مولفان و نویسندگانی که مخالف رژیم شاهنشاهی و مستبدان و مستکبران بودند یا از زندانیان سیاسی اعم از روحانی و روشنفکر و یا حتی افراد غیر مذهبی اما مخالف با رژیم بودند و یا انقلابیونی که جزوهها و کتابهایی علیه ستمگری و بی عدالتی ایادی دستگاه جبار حکومت پهلوی به رشته تحریر در آورده بودند از جمله آیه ا... طالقانی، دکتر علی شریعتی، مهندس مهدی بازرگان، هاشمی رفسنجانی و. . . به معرض نمایش و فروش گذاشته میشد.
در یکی از این نمایشگاهها که تفسیر پرتوی از قرآن را روی میز گذاشته بودند تابلویی در کنار آن برای معرفی کتاب قرار داده شده بود که بر روی آن خلاصهای از تفسیر سوره «لایلاف قریش» را نوشته و این چند خط را درشت تر از بقیه مطالب در برابر دید مردم قرار داده بودند. . .
«پس باید مردم پروردگار این خانه (کعبه) را بپرستند خدایی که به آنان طعام داد و بعد از ترس امنیت برای آنان برقرار کرد. . .
از مفهوم این آیه چنین بر میآید که پس از نجات از گرسنگی و تامین امنیت، میتوان مردم را به توحید و پرستش خداوند دعوت نمود، مگر مردم با گرسنگی و نبودن آزادی و آسایش، میتوانند به خود آیند تا از بندگی خدایان زمین برهند و به خدای زمین و آسمان روی آورند»1
نگارنده پس از درج مطالب فوق در نظر دارد اصلی از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و مطلبی پیرامون امر به معروف و نهی از منکر را به اطلاع خوانندگان آیینه برساند و به دنبال آن موضوعی را مطرح نماید.
«در جمهوری اسلامی ایران دعوت به خیر، امر به معروف و نهی از منکر وظیفهای است همگانی و متقابل برعهده مردم نسبت به یکدیگر، دولت نسبت به مردم و مردم نسبت به دولت شرایط و حدود و کیفیت آن را قانون معین میکند . . . مردان مومن و زنان مومن دوستان یکدیگرند به نیکی فرمان میدهند و از ناشایست باز میدارند- ترجمه آیه 71 سوره توبه- » 2
«رسول اکرم (ص) در حدیثی فرمود: مثل اسلام و جامعه اسلامی، مثل کشتی است و مثل مسلمانان، مثل ساکنین کشتی است، همانگونه که هر گاه در یک کشتی شخصی قصد خرابی و سوراخ کردن کشتی را داشته باشد جلوگیری از آن لازم است چون نتیجه آن غرق شدن کشتی میباشد؛ همینطور در جامعه اسلامی نیز در مقابل عناصر مخرب و مفسد نمیتوان بی تفاوت و ساکت نشست. . .
اسلام برای مبارزه با فساد و انواع ستمگریها و تعدیها مسلمانان را تجهیز و آنان را در این راه به وحدت و یگانگی، هماهنگی و یکپارچگی دعوت میکند و فرمان میدهد از هر گونه وسائل دفاعی ونیروی علمی استفاده شود.
از نظر اسلام همه افراد جامعه، در مقابل قانون یکسان و برابرند و امتیازات نژادی، مادی و مقامی عامل برتری فردی بر فرد دیگر نمیتواند باشد.
ملاک برتری، تقوی است و هر گاه فردی دارای مقام،ثروت و یا قدرتی باشد بایستی از آن در راه رفاه و سعادت خود و جامعه بهرهبرداری کند و هرگز از آنها نمیتواند در راه گسترش فساد و آرمانهای فاسد استفاده نماید. رسول اکرم (ص) در حدیثی فرمودند « بهترین مردم کسی است که دیگران از وجودش بتوانند بهرهمند گردند.
از پیامبر (ص) نقل شده که:
کسی در نزد خداوند در روز قیامت مقام و منزلتی ارجمند دارد که در روی زمین به نفع و صلاح مردم بیشتر فعالیت و آمد و شد کند. . . مرد باید همانگونه که صلاح و نفع خود را میخواهد، نفع و صلاح دیگران را نیز بخواهد.
اسلام طرفدار رواج نیکیها و خوبیها و معروف است و مانع پیشرفت و گسترش فساد و فحشاء و منکرات و بدیها میباشد.
مسلمان برادر مسلمان است او به منزله آینه،مراقب و راهنما برای برادر خویش است. هرگز خیانت نمیکند فریب نمیدهد و ستم و ظلم پیشه نمیکند و به غیبت دیگران آلوده نمیگردد.
اصولاً یکنوع ولایت و حق دخالت، برای هر فرد مومن در امور اجتماعی و اعمال مردم در سطحی معقول و مشروع داده شده است.
و در سطوح بالاتر اسلام میکوشد مسلمانان نمونه عملهای خوب و پسندیده باشند و عملا مروج کارهای پسندیده و اعمال صالح گردند.»3
فجایعی که اخیراً در خمینی شهر و مدتی قبل در کاشمر رخ داد و اتفاقاتی نظیر یا مشابه و کمرنگتر از آن در بعضی از شهرها و با کمال تاسف در چندین محیط آموزشی و دانشگاهها به وقوع پیوست، بدون تردید، نشانگر سست شدن بنیانها و پایههای اخلاقی در جامعه است که نتایج آنها قتلهای خانوادگی، دزدیها و تجاوزات، تهمت ها، افتراها، دروغ ها، نسبتهای ناروا به یکدیگر دادن و. . . بوده است. عکسالعمل افراد و گروهها و یا بعضی از مسئولان پرسش هایی را در ذهن هر نظارهگری مطرح مینماید:
آیا سزاوار است یکی بگوید چرا فلان عده پوشش و لباس نامناسبی برتن داشتهاند؟
دیگری اظهار نماید چرا مجلس لهو و لعب به راه انداخته بودند؟
آیا اینگونه فرافکنیها جواب میدهد ؟ و بعضی به حق اعلام کنند مگر تامین امنیت عمومی و اجتماعی به عهده دولت نیست؟ بنابراین چرا نباید شهروندان در امان باشند؟
آیا هر رذل و شروری باید به خود اجازه دهد از دیوار خانه و باغ و پناهگاهی بالا بیاید و آسایش ساکنان خانه و باغ و آن محل را با هر وضع و پوشش و در هر موقعیتی که هستند به خطر بیندازد؟
آیا مسئولان انتظامی و امنیتی و قضایی حاضر در محل وقوع حوادث هولناک و نگران کننده آن گونه که باید و شاید وظیفه خود را انجام دادهاند؟
آبا به دنبال رخ دادهای این چنینی مصاحبهها، سخنرانی ها، اظهارنظرها و یا حتی تسریع در رسیدگی به پروندههای متجاوزان، قاتلان، دزدان، اراذل، و اوباش و در نهایت زودتر یا دیرتر اعدام مسببان امر کارساز بوده و دردها را دوا نموده است؟
مگر برنامههای شبکههای مختلف سیما و یا تریبونهای رسمی در ساعات مختلف به سخنرانی، وعظ و خطابه اختصاص داده نشده است؟
مگر در ادارات و موسسات آموزشی نماز جماعت برگزار نمیکنیم ؟
مگر روحانیون و مداحان در مجالس مختلف به پند و اندرز خلق مشغول نیستند؟
در بسیاری از جلسات و محیطها حضور معلمان اخلاق مشهود است پس چرا کمتر روزی است که گزارشهای تلخ و تکان دهنده بر صفحات حوادث روزنامهها و رسانهها و سایتهای این کشور اسلامی نقش نبندد؟
آیا با گذشت 33 سال از انقلاب خانوادهها، علماء، ائمه جمعه و جماعات، دولتمردان، مسئولان فرهنگی، معلمان، دانشگاهیان، روزنامه نگاران، اصحاب رسانهها و گردانندگان صداو سیما و.. . میتوانند ادعا کنند در جایگاهی که شأن نظام و انقلاب و اجتماع است قرار داریم و هر یک به وظیفه خود عمل نمودهایم؟ در برابر این جنایتها و فجایع هولناک که پشت هر انسان را میلرزاند و موی برتن هر خواننده و بیننده و شنوندهای راست میکند چه جوابی میتوانیم بدهیم؟
در پایتخت در پارک و خیابان پر رفت وآمد دست به قتل و جنایت میزنند یا روز روشن دختری را میدزدند و میبرند، اتومبیلی که به هر علت صاحب آن پیاده شده به ناگاه غریبهای پشت فرمان مینشیند و زن و فرزند سرنشین اتومبیل را میرباید و از محل دور میشود و یا در دارالعباده عدهای در مقابل دیدگان مردم به صورت گروهی به پایکوبی و حرکات موزون میپردازند حال آن که بیش از نیمی از جمعیت کشور در سه دهه اخیر پا به عرصه وجود گذاشتهاند!! و صد البته ساده اندیشی است که تصور شود عاملان این ناهنجارهای اجتماعی یک شبه به این تصمیمات رسیدهاند بدیهی است هزاران عامل دخیل و تاثیر گزار دیگر در مشی و روش این جانیان آنان را به این مرحله رسانده است.
سخن کوتاه اینکه آیا به آنچه که در 33 سال قبل در تابلوی نمایشگاه کتاب «مسجد حظیره» در معرض دید مردم گذاشته و مژده ظهور و بروز آن را دادیم رسیدهایم!؟.
اما هیچ گاه برای رسیدن به اهداف مقدسی که نظام اسلامی برای ما ترسیم کرده است دیر نیست بدان امید که عموم مردم به ویژه متولیان فرهنگی، به معنی عام یکدل و یکزبان و منسجمتر از گذشته بر اساس تعالیم مقدسه اسلامی و قوانین مدون و مصوب برنامهریزی و بدان عمل کنند. خداوند هم یار و یاور بندگان میباشد و فرموده است که: راههای هدایتش را بر بندگان جهادگر و ساعی و کوشا میگشاید.
مدیرمسئول
پی نوشت ها:
1- «تفسیر پرتوی از قرآن»، قسمت دوم از جلد آخر چاپ 1348، صفحه 270
2-اصل هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی
3- «دو از یاد رفته»، حجه الاسلام والمسلمین حاج شیخ عباسعلی اسلامی، چاپ 1355، صفحه 107 تا 110