هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 237

مراسم تجلیل از خبرنگاران و اصحاب رسانه در استانداری یزد

ساعت 11 صبح روز پنج شنبه 27 مرداد ماه جلسه‌ای با حضور استاندار، معاونان ومشاوران وی و با شرکت خبرنگاران و مسئولان رسانه‌ها، سایت‌ها و نشریات استان در سالن حمیدیا تشکیل گردید بر خلاف یکی دو سال قبل، از سخنرانی‌های تکراری و کلیشه‌ای و نحوه بحث برانگیز تجلیل از عده‌ای- گرچه شایستگی آن را داشتند- اما با رفتارهایی که بی‌احترامی به دیگران را در پی داشت، خبری نبود.
طبق برنامه تنظیمی توسط 6 نفر از نمایندگان منتخب که گویا روز قبل از آن انتخاب شده بودند مشکلات و مسائل جامعه مطبوعاتی استان مطرح گردید. در آن مدت مقام ارشد اجرایی استان به سخنان، انتقادات‌، پیشنهادها، گلایه‌ها، و در نهایت اعتراضات و درد دل آنان گوش فرا داد و اظهارات دیگران را یادداشت نمود. آنگاه استاندار با تبریک روز خبرنگار و با اشاره به گرامیداشت مقام شامخ شهیدان این صنف و بیان اهمیت کار روزنامه نگاری در مورد بیشتر مطالب توضیحاتی ارائه نمود و از همه مهمتر برای پیگیری و انجام درخواست‌های حاضران قول مساعد داد.
بخشی از نکاتی که مورد بحث و گفتگو قرار گرفت بشرح زیر می‌باشد:
- گفتمان با مسئولان به نحوی صورت پذیرد که بتوانیم درد دل و مشکلات مردم را بازگو کنیم و رسانه‌ها از جمله صدا و سیما پی‌گیر این مساله باشند.
- مسئولان اجرایی و رسانه‌ها در زمینه اطلاع‌رسانی شفاف سازی کنند.
- استانداری و اداره کل ارشاد زمینه‌هایی را فراهم آورند تا به مدیران مطبوعات استان یارانه کاغذ پرداخت گردد و در این زمینه حقی از آنان ضایع نگردد.
-ترتیبی اتخاذ گردد تا قول‌های مکرر وزیر و دیگر مقامات ارشد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره افزایش نرخ درج آگهی که حدود 10 سال است تغییری در آن صورت نگرفته تحقق یابد و اداره کل ارشاد یزد آن طور که سزاوار است به خبرنگاران و صاحبان جراید و رسیدگی به موارد مربوط به این حرفه مقدس عنایت و توجه داشته باشد.
- مقامات ذی ربط در استان از هزینه‌های هنگفتی که برای نصب تابلوها و بنرها در مواقع مختلف صرف می‌شود جلوگیری نموده و راهکارهایی ارائه نمایند تا حداقل با اختصاص بخشی از این هزینه‌ها به مطبوعات اندکی از مشکلات نشریات محلی کاهش یابد ضمن اینکه در اینصورت اطلاع‌رسانی دقیق‌تر و بهتر هم صورت می‌گیرد.
- از مقام شامخ شهدای اصحاب رسانه بزرگداشت مناسبی به عمل آید.
- از توجهات شادروان حجه‌الاسلام والمسلمین شیخ محمدعلی صدوقی به اصحاب رسانه و نشریات محلی یاد شد و از احترامی که آن فقید سعید برای خبرنگاران و روزنامه نگاران قائل بود ذکر خیری به عمل آمد و حاضران علو درجات آن مرحوم را خواستار شدند.
- از تقویت جایگاه خانه مطبوعات نیز سخن به میان آمد.
 نویسنده این سطور اعلام می‌نماید وقتی خانه مطبوعات به راستی می‌تواند از جایگاه ارباب جرائد به معنای اعم دفاع نماید که نمایندگانی با رای مدیران مسئول نشریات و خبرنگاران و خبرگزاری‌ها برابر با اساسنامه مدون انتخاب شوند، در آن صورت دیگر نیازی به حضور نماینده هیچ یک از ارگان‌ها و سازمان‌های اداری و اجرایی به عنوان عضو نخواهد بود.
نگارنده همانگونه که با رعایت حفظ حرمتها طی مقالات انتقادی در دو سال گذشته آن رویدادها را ضمن تقدیم پیشنهادهایی برای بهتر برگزاری اینگونه جلسات به اطلاع خوانندگان آیینه رساند، لازم می‌داند از برگزاری چنین جلسه‌ای در سال جاری اظهار تشکر و سپاسگزاری نماید به ویژه از محمدرضا فلاح‌زاده که بخواست یکی از مشاوران حاضر پاسخ منفی داد آن گاه که وی اظهار نمود امسال نیز طبق معمول سال گذشته دو نفر که به حق و در واقع نیز شایستگی آنرا داشتند مورد تقدیر قرار گیرند. خلاصه کلام آن که نحوه تجلیل از مسئولان نشریات و خبرنگاران محترمانه بود و تمام مدعوین حاضر در جلسه لوح تقدیر و هدیه تهیه شده را از دست استاندار در حالی که معاونان در کنار مشارالیه ایستاده بودند دریافت نمودند.
انتقادی که در گذشته صورت می‌گرفت در مورد فرد یا افراد خاص و بطور کلی تعداد نفراتی که از آنها تجلیل به عمل می‌آمد نبود بلکه نحوه برگزاری و اداره جلسه برای عده‌ای غیر قابل تحمل و تحقیرآمیز بود.
امید آن که اصحاب رسانه استان بیش از گذشته در انجام وظیفه توفیق حاصل نمایند و مسئولان ذی ربط به خواست پروردگار یکتا و با تمسک به ائمه اطهار علیهم السلام در جهت بهبود امور مطبوعاتی و رفع مشکلات ورضایت نسبی مدیران و کارکنان رسانه‌ها قدم‌های مثبت و موثر بر دارند و روابط عمومی‌های ادارات اعم از استانداری و غیره با مطالعه نشریات محلی درد دل و احیاناً شکایت‌های مردم صبور و انقلابی و تلاشگر یزد را به روسای دوایر منعکس کنند مدیران اجرایی و دست اندرکاران نیز برای حل مشکلات مردم و رفع آن در حد توان کمر همت بربندند بدون شک در آن صورت می‌توانیم بیش از گذشته رضایت شهروندان و پروردگار را به دست آوریم.
مقاله زیر که 135 سال پیش در اولین روزنامه «تبریز» به چاپ رسیده و برای سومین بار منجر به تعطیلی آن روزنامه شد با عنوان «وضع و فایده روزنامه» درج می‌گردد با این توضیح که این مقاله از جمله معدود مطالبی است که پیش از مشروطیت در این زمینه منتشر شده است و هنوز هم می‌تواند به عنوان محک و معیار مورد مطالعه و توجه خبرنگاران و روزنامه‌نگاران قرار گیرد.
«روزنامه در حقیقت آیینه و عکس وضع و بنای مملکت است که همه حالات و واقعات آن مملکت را به آن آیینه توان دید اصل وضع روزنامه برای اینست که عمل نیک و ثمر کردار و رفتار هر کسی واضح شود و در صفحه زمین انتشار یابد تا مردم از استماع و اطلاع آن در آثار خیر، بخیرات و مبرّات شایق شوند و از کار نالایق که مایه فضیحت و رسوائی است بپرهیزند. پس در این صورت، محض خیر خواهی ملت و دولت برای روزنامه نگار لازم است بی ملاحظه و ترس با کمال آسودگی، حقیقت کارها را از خوب و بدبی تغیر و تلبیس 1 در روزنامه شرح دهد تا با انتشار آن وقایع و حالات معینه، آنها که مستحق تحسین و تمجیدند خوشدل وسرافزار شوند و آنان که مستوجب لوم2 و توبیخند نادم و پیشمان گردند و عبرت گیرند و می‌خواهیم بدانیم که معنی آزادی اخبار نامه و اخبار نویس چیست. آزادی روزنامه نگار اینست که ترس و طمع و حب و بغض واغراض نفسانی شخصی و دولتی، او را مجبور نکند که به خلاف واقع خبر دهد و بدروغ و افترا خوب را بلباس بد و بد را به لباس خوب ادا نماید و برای توقعات شخصی از مردمان مختلف و تملق بزرگان، افکار و نوشته‌های خود را تابع رای و خیالات مردم نکند و او را محبت مال ومنال3 اسیر وبنده اغراض نفسانی ننماید تا بتواند با آزادی، بیان واقع و حقیقت کند....مع ذلک خود نیز بالطبع صرّاف و نقّاد سخن باشد و پس از تحقیقات لازمه در درج حوادث و سوانح در تحسین و توبیخ حد و میزانی قرار دهد، ستایش را بپایه تملق نرساند و تعبیر4 و نکوهش را از حد اعتدال نگذراند.»5
هیات تحریریه آیینه یزد یاد و خاطره نویسندگانی که در دوران استبداد حاکمان، درباریان و پادشاهان قاجار به پای چوبه دار رفتند و اعدام شدند و دلیر مردان قلم زنی که سالها عمر خود را در زندان‌های رژیم ستمشاهی رضاخان و پسرش گذراندند یا گرفتار گروه و دسته شعبان بی‌مخ‌ها گردیدند و کشته و سوزانده شدند گرامی می‌دارند و در برابر خبرنگاران و نویسندگانی که در دوران نهضت و انقلاب به ویژه در هشت سال دفاع مقدس و بعد از آن در راه آزادگی وآزاد اندیشی و در مسیر مبارزه با استعمار و استکبار با صداقت و صمیمت و راستی و درستی نوشتند و جان خود را در طبق اخلاص گذاشتند و در راه دوست در میدان‌های مبارزه و نبرد علیه صدامیان جنایتکار و دشمنان دین و کشور عاشقانه به معبود پیوستند تعظیم و تکریم می‌کنند. به امید روزی که خبرنگاران و روزنامه‌نگارانی که بهر دلیل با تعطیل و توقیف نشریه محل خدمتشان بیکار شده و برای گذران زندگی با مشکل روبرو هستند گرفتاری آنها رفع شود و افرادی که از این صنف و دسته در گوشه و کنار کشورهای اسلامی در زندان‌ها بسرمی‌برند آزاد گردند و بتوانند در کنار خانواده و زن و فرزندان خویش روزگار بگذرانند.
اسلام به ما آموخته است در ماه مبارک رمضان در پیشگاه با عظمت پروردگار دست به دعا برداریم و از جمله بخواهیم خداوندا! قرض بدهکاران را ادا و همه اسیران و گرفتاران را آزاد کن. بیماران را شفای عاجل عنایت و بندگانت را در مسیر حق و انصاف و عدالت هدایت فرما.

مدیرمسئول

پی نوشت‌ها :
1- پنهان کردن حقیقت، نیرنگ ساختن.« فرهنگ معین جلد اول صفحه 1131»
2-ملامت کردن، سرزنش کردن، همان، صفحه 3658
3-درآمد املاک، اراضی، شغل، ‌منصب. . . همان، صفحه 4374
4-بیان کردن، شرح دادن، ‌همان، صفحه 1099
5-روزنامه تبریز شماره سوم 25 محرم 1297 ه ق ( 1879 میلادی ) به نقل از صفحه 43 و 44 جلد اول« تاریخ سانسور در مطبوعات ایران.»