هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 246

پس از تامین رفاه و امنیت
باید مردم را به پرستش خداوند دعوت کرد

هیچ یک از افراد به ویژه مدیران فرهنگی جامعه، ‌نمایندگان مجلس و قوه قضاییه نمی‌توانند از ضعف مسائل اخلاقی و ناامنی‌های اجتماعی و ناهنجاریهای جامعه احساس مسئولیت نکنند و از مفاسد بوجود آمده در میان مردم ناراحت نباشند.
«قوه قضاییه قوه‌ای است مستقل که پشتیبان حقوق فردی و اجتماعی و مسئول تحقق بخشیدن به عدالت و عهده‌دار وظایف زیر است. . . اقدام مناسب برا‌ی پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمین.(1)
اگر در 30 سال پیش از اتفاقات ناگوار، جنایتها، قتل و آدمکشی، گسترش اعتیاد، ‌وجود زنان خیابانی، فروش فرزند و ‌قاچاق دختران و زنان سخن به میان می‌آمد، لرزه بر اندام دلسوزان انقلاب و علاقمندان به این سرزمین اسلامی می‌افتاد و شاید کسی باور نمی‌کرد به اصطلاح در روز روشن فردی بنا به دلایلی دیگری را به قتل برساند، پدر فرزند را، فرزند پدر را، عمو برادرزاده را، نوه مادربزرگ و پدر بزرگ را و عابران هم یا توانایی جلوگیری از این جنایتها را نداشته باشند یا با تلفن همراه و دوربین خود از صحنه‌ها عکس برداری کنند.
چگونه قابل باور و پذیرش بود اگر در دهه‌‌های قبل می‌شنیدیم در 30-20 سال آینده انسانهایی از حیوان پست تر به یک یا چند نفر که به هر علت دور هم جمع شده‌اند تجاوز کنند و آنها را مورد اذیت و آزار قرار دهند و یا اراذل و اوباش از موتور و ماشین پیاده می‌شوند به‌ زور دست زیر بغل دختر و زنی می‌اندازند و او را روی موتور یا در ماشین سوار می‌کنند، از صحنه دور می‌شوند و دست به جنایت و خیانت می‌زنند. گاه مردم به دنبال آنها برای حمایت از فرد اسیر و گرفتار در چنگال مفسدان راه می‌افتند و گاه اتفاق می‌افتد که تبهکاران در حین فرار طعمه و شکار خود را از روی موتور و یا ماشین به بیرون پرت می‌کنند!!
قوانین و تعالیم عالیه اسلام و قانون کیفری، مجازات و حکم مرتکبان جنایت و خیانت‌های خاصی را اعدام مقرر نموده بنابراین بحثی در این مورد مطرح نیست چون حکم خدا باید اجرا شود.
پیدایش این گونه نابسامانی‌ها و خلاف‌های هولناک همگان را به اندیشه بیشتر و اقدامات موثرتر و بیشتر از گذشته وا می‌دارد تا بتوان با برنامه‌ریزیهای دقیق و اقدامات مدبرانه و دلسوزانه عده‌ای از مردم به ویژه جوانانی را که در این منجلاب‌ها و گرفتاری‌ها غرق شده‌اند نجات داد.
مناسب است علما، مسئولان فرهنگی، قضات، روزنامه نگاران و دیگر مسئولان به جملاتی که یکی از دوستان اعدام شدگان در میدان خمینی شهر بیان نمود توجه و عنایت داشته باشند.
«یکی از دوستان مجرمان و اعدام شدگان (تاکنون چهار نفر20 تا 25 ساله) که جوانی 27-26 ساله است و در بین جمعیت با صورتی سرخ و پف کرده ایستاده خود را«بزرگ» معرفی می‌کند، می‌گوید: اینکه علی یا عباس بیست و چند ساله را اعدام کنند که چاره نیست اینها از بچگی با هزار تا بدبختی و مشکل بزرگ شدند وقتی خانه نداشته باشی، کار و درآمد نداشته باشی و نتوانی تشکیل خانواده بدهی، هر کاری ممکن است انجام بدهی جامعه خراب شده علی تو همین شهر بزرگ شده. . . 2»
نگارنده به هیچ وجه در پی آن نیست که این خلاف‌ها و جنایت‌ها را توجیه نماید بلکه باید چاره‌ای اندیشید و نابسامانی‌ها را رفع کرد و یا به حداقل کاهش داد.
صاحبان بعضی از تریبون‌های رسمی با سخنان خود در جامعه چنین القا می‌کنند که چون عده‌ای در پارتی شبانه شرکت کرده‌اند حجاب و پوشش مناسب نداشته‌اند دیگران را تحریک می‌کنند و منجر به اعمال فجیع و آزار و اذیت می‌شود اما به چهار دیواری خانه و باغ و محل زندگی و امنیتی که باید مسئولان ذی ربط برای دیگران فراهم نمایند و یا وظیفه‌ای که ماموران برای تامین امنیت شهروندان دارند اشاره نمی‌شود. گرچه آمارها نشانگر این است که دختران و زنانی که رعایت عفاف و حجاب بنمایند کمتر در معرض خطرات ذلت بار قرار‌ می‌گیرند اما متهم نمودن کسانی که مورد شکنجه وآزار و تجاوز قرار گرفته‌اند‌، یک روی سکه و توجه دادن مخاطبان به معلول‌ها می‌باشد و چشم پوشیدن از علت‌های متعدد و نادیده گرفتن تمامی جوانب امر است.
«آیت‌ا... مکارم شیرازی اظهار داشت: طلاق نسبت به سال 89 در کشور 6 درصد زیاد شده و ازدواج کم شده است. ‌ای کاش مرکز بی‌طرفی برای آمارگیری در کشور وجود داشت تا می‌توانستیم واقعیات جامعه را به درستی بدانیم، اگر طلاق بالا برود نشانه نابسامانی جامعه است و همه باید روی علل و اسباب آن کار کنند.
آیت‌ا... مکارم اضافه کرد: طبیبان اخلاق جامعه که در درجه اول روحانیان هستند و دانشگاه‌ها باید بیندیشند که چرا چنین اتفاقاتی رخ داده است آیا تشریفات ازدواج زیاد است و آیا بار آن سنگین است یا مسائل دیگری است.»3
«اعتیاد، طلاق، فقر، بیکاری، کاهش ازدواج، گرانی، ترافیک و....همه این واژه‌ها دریچه‌هایی از معضلات اجتماعی هستند که گریبان گیر جامعه امروز ما هستند. اما اینکه سهم هر یک از این معضلات وهزینه‌هایی که به دنبال آن به جامعه وارد می‌شود چقدر است موضوعی است که کارشناسان مطرح کردند . . .
مشکلاتی همچون اعتیاد و افزایش آمار طلاق یکی از دو معضل اجتماعی پررنگی هستند که جامعه شناسان و روانشناسان اجتماعی از آنها نام می‌برند و معتقدند نه تنها مسئولان نتوانستند برای این دو مشکل راهی پیدا و آن را حل کنند بلکه بی‌توجهی به این دو مقوله موجب تشدید آنها نیز شده است. هادی معتمدی، روانشناس و استاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در این باره می‌گوید:.... در دو سال اخیر اعتیاد به شیشه افزایش چشمگیری دارد. . .
جوانان 18 تا 25 ساله که در دام طلاق می‌افتند و در انزوا و تنهایی خود زندگی می‌کنند.نبود آموزشهای دقیق و به موقع، قاچاق مواد مخدر و دسترسی آسان جوانان به آن از علل بروز این دو مسئله است که مسئولان نیز به خوبی به آن واقف هستند. حسن عشایری، جامعه شناس و استاد دانشگاه. . . می‌گوید: به اعتقاد من تصادفات رانندگی موجب افزایش مرگ و میر در چند ساله اخیر شده است و بنیاد بسیاری از خانواده‌ها را از هم پاشیده و آنها را دچار مشکلات متعدد کرده است.عشایری، گرانی را از دیگر مشکلات جامعه ایران در دو سال اخیر عنوان کرد و گفت: تورم بیش از حد در قیمت‌ها موجب شده مردم در معیشت خود دچار مشکل شوند، پیدا کردن معلولات بعدی آن هم بسیار آسان است، نبود امکان ازدواج فرزندان، ناتوانی در ادامه تحصیل، نداشتن امکان سفر و تفریح، عدم رسیدگی به بیماریهای پنهان جسمانی و روحی از تبعات گرانی است که به مقدار زیاد می‌توان در بین خانواده‌ها مشاهده کرد.اما عباس محمدی اصل جامعه شناس در این باره می‌گوید. . . افزایش جرایم رایانه‌ای و بوروکراسی اداری از دیگر معضلات جامعه ایرانی است رشد تکدی گری و پدیده کودکان خیابانی در چند سال اخیر به وضوح به چشم می‌آید. در حوزه شخصیتی شاهد افزایش کودک آزاری، خشونتها و اختلالات روانی هستیم و هر روز از گوشه و کنار کشور خبر جدیدی در این باره می‌شنویم.»4
آیا بهتر نیست تلاش کنیم در حد توان فاصله‌های طبقاتی را کاهش دهیم، تبعیض‌های کشنده و هولناک را در جامعه کم کنیم؟ آیا اگر بعضی از مسئولان، ‌آقازادگان، ‌ثروتمندان و نوکیسه‌هایی که صاحب آلاف و الوف شده‌اند در حد توان از تجمل گرایی، رقابتهای غیراصولی، چشم و هم چشمی‌های ناپسند و زندگی اشرافی دوری کنند کمتر با این مشکلات روبه رو نخواهیم شد؟
آیا برگزاری جلسات، همایش‌ها و صدور بخشنامه و دستورالعمل تاکنون اثر بخش بوده است؟
آیا ایجاد رفاه نسبی و امنیت بیشتر اجتماعی در جامعه مردم را از نگرانی و بدبختی نجات نمی‌دهد و سلامت روح و جسم شهروندان افزایش نمی‌یابد؟
حسن ختام مقاله به نقل بخشی از تفسیر «پرتوی از قرآن» اثر ارزشمند مجاهد بزرگ و مفسر قرآن آیت‌ا... سید محمود طالقانی ذیل آیه 4 و 5 در سوره«ایلاف قریش» اختصاص می‌یابد:
«پس باید پروردگار این خانه را – کعبه- بپرستید همانکه بعد از گرسنگی آنها را اطعام نمود و پس از ترس ایمنشان کرد. . .
از مفهوم این آیه چنین بر می‌آید که پس از نجات از گرسنگی و تامین امنیت، می‌توان مردم را به توحید و پرستش خداوند دعوت نمود. مگر مردم با گرسنگی و نبودن آزادی و آسایش می‌توانند به خود آیند تا از بندگی خدایان زمین برهند و به خدای زمین و آسمان روی آورند.» 5
این جاست که گفته‌اند: « کاد الفقر ان یکون کفرا» فقر اگر از پنجره خانه‌ای وارد شد کفر و بی ایمانی از پنجره دیگر وارد می‌شود.

مدیر مسئول

پی نوشت‌ها:
1- اصل 156 قانون جمهوری اسلامی ایران.
2- «اعتماد»، 21/7/90
3- «تهران امروز»، 21/7/90
4-همان
5- «پرتوی از قرآن جزء سی ام»، چاپ 1348، صفحه 270