هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 247

زندانهای ایران مانند هتل است!!

عده‌ای هستند که به غلوگویی، مداحی و ثناگویی عادت کرده‌اند در هر دولتی که به مقام و منصبی رسیده‌اند در گفتار و نوشتار و سخنان خویش از مرز اعتدال گذشته و به افراط و یا تفریط روی آورده‌اند شاید به مناسبت‌هایی نمونه‌هایی از این افراد در این ستون معرفی گردند و با درج نوشته‌های آنها با رعایت انصاف و با احترام و ادب مورد نقد قرار گیرند.
گاه اتفاق می‌افتد، مسئول یا نماینده‌ای سوژه عکاسان و خبرنگاران قرار می‌گیرد به عنوان نمونه خواسته یا ناخواسته در محل کار یا بر روی صندلی نمایندگی چرت می‌زند، ‌پسته‌ می‌شکند، خمیازه می‌کشد، خواب می‌رود و نماینده دیگری با موبایل از او عکس می‌گیرد بدون توجه به قیام و قعود می‌پردازد، کلمات زشت و زننده‌ای بر زبان می‌آورد، در اوج گرانی تخم مرغ می‌گوید: قیمت تخم مرغ دانه‌ای12 تومان تا 15 تومان است، بی موقع اظهار نظر می‌کند و یا نظیر جواد شمقدری در سمت معاونت امور سینمایی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درجمع خبرنگاران اظهار می‌دارد:«زندان اوین درست مانند هتل است و وضعیت خوبی دارد . . .وضعیت بازداشتی‌ها خوب است باید باور کرد وضعیت زندانیان خوب است ماآن جا را دیدیم . . . دنبال می‌کنیم که خبرنگاران هم به اوین بروند و از فضای زندان گزارشی تهیه کنند جوسازی‌های منفی آنجا می‌شود و زندان‌های ایران مثل هتل است».(1)
نگارنده در نظر دارد با نقل سخنان و اظهارات عده‌ای از مسئولان ذی صلاح به بی پایه بودن گفتار معاون وزیر اشاره نماید.
آمار اعلامی از سوی مقامات نشانگر این است که آمار زندانیان سال 1358 در ایران که بین ده تا 20 هزار نفر بوده با افزایش جمعیت کشور به دو برابر « در حال حاضر تعداد زندانیان کشور به 220 تا 250 هزار نفر در سال 1390 رسیده است» (2)
غلامحسین اسماعیلی رییس سازمان زندان‌های کشور بودجه این سازمان را بسیار اندک دانست و گفت بودجه سال 90 تنها پنجاه درصد از هزینه‌های جاری ما را تامین می‌کند و در حوزه عمرانی فقط بیست درصد تامین شده است ضمناً اغلب خانواده‌های زندانیان نیز به نان شب محتاج هستند. امیرحسین رحیمی سخنگوی کمیسیون حقوقی اظهار می‌دارد: هیچ گاه بودجه مناسبی برای بازسازی و توسعه زندان‌ها در اختیار سازمان زندان‌ها قرار نگرفته است در حالی که جمعیت کیفری به شدت افزایش یافته است. وقتی در زندانی که ظرفیت آن 200 نفر است 500 زندانی جا داده می‌شود. . . زندانیانی که خلاف ساده و سطحی داشته‌اند در کنار زندانی‌هایی که مرتکب خلاف‌های سنگین شده‌اند قرار بگیرند و تفکیکی به مناسبت جرم صورت نگیرد که این مساله بسیار خطرناک است (3)
نماینده ولی فقیه در اصفهان می‌گوید: وضعیت زندان اصفهان هم اکنون در شرایط مطلوبی نیست و لازم است در ساخت مجموعه‌های جدید و استفاده از تمامی امکانات در برطرف کردن این معضل اقدامات سریعی انجام گیرد . . .معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه گفت: آمار ارتکاب جرم در ایران روند رو به افزایشی پیدا کرده است . . .افزایش جمعیت مجرمین در وضعیت زندان‌ها نگران کننده است . . .کف خوابی، خوابیدن دو یا سه نفر بر روی یک تخت، خوابیدن نوبتی، ‌خواب در راهروها و خواب در پاگردهای پله‌ها امری طبیعی در زندان‌های کشور است. . . مصطفی پور محمدی رییس سازمان بازرسی کل کشور گفت: ما به ضعف‌ها واقفیم و نقایص را تذکر داده‌ایم. به گزارش خانه ملت پور محمدی ادامه داد: اشکالات عمده‌ای در زندان‌ها وجود دارد و کمبود ظرفیت از جمله آنهاست و اکنون زندان‌ها 4 برابر ظرفیت در خود زندانی دارند و شصت درصد زندانیان ما مواد مخدری هستند. . .(4)
«سازمان زندان‌های کشور مبلغی را به عنوان سرانه هر زندانی تعیین می‌کند که نرخ آن در حال حاضر به طور متوسط حدود چهار هزار و پانصد تومان است البته این سرانه در هر استان یا به نسبت هر سال تغییر می‌کند. به عنوان مثال در سال 1384، قطبی مدیر کل زندان‌های استان قم بالاترین سرانه نگهداری زندانی در روز را 4500 تومان عنوان کرد و با اشاره به اینکه استان قم کمترین سرانه زندانیان را دارد گفت: « رقم این میزان دو هزار و پانصد تومان است. . .
استان خراسان جنوبی با 410 زندانی در هر صد هزار نفر جمعیت بالاترین نرخ محبوسان کشور، ‌پس از آن خراسان رضوی با 393 نفر در هر صد هزار شهروند و در رتبه سوم نیز استان قم با 391 نفر در هر صد هزار شهروند و شهرکرد با 137زندانی در هر صد هزار نفر جمعیت، دارای کمترین نرخ محبوسان شهر و برتر کشور است.»(5)
«نورا... حیدری عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: آمار زندانیان کشور تاسف‌برانگیز است و مسوولان مربوطه باید تمام تلاش خود را به کار گیرند تا زمینه‌های ورود افراد به زندان از میان برود کمیسیون هم هرگونه حمایت در این راستا را انجام خواهد داد. باید حمایت برجسته مالی از آنها صورت گیرد، ضمن این‌که باید در این راستا تلاش کنیم که ورود به زندان‌ها کاهش یابد.»6
در زندان‌های دارالعباده که در برابر هر یکصد هزار جمعیت حدود 300 زندانی دارد چه خبر است؟
«مدیر کل دادگستری تعداد زندانیان استان را که حدود 3 هزار نفر می‌باشد زیبنده استان نمی‌داند.» (7)
«نماینده مردم اردکان با تقدیر از زحمات زندانبانان و مسئولان زندان‌های استان گفت: به لحاظ سختی کار و مواجهه با مشکلات زندانیان و زندان‌ها، بسیاری از کارکنان این سازمان در معرض بیماریهای روحی و جسمی قرار گرفته‌اند که ضرورت دارد با توجه به ویژگی‌ها و شرایط این شغل، کارکنان این سازمان همانند برخی دیگر از دستگاه‌ها، از مزایای مشاغل سخت و زیان آور بهره‌مند شوند که بنده نیز از این موضوع حمایت می‌کنم. نماینده مردم اردکان همچنین از آمار جهشی تعداد سرقت‌ها در استان یزد ابراز نگرانی کرد وی با توجه به اینکه استان یزد هنگام پیروزی انقلاب اسلامی تنها 11 زندانی داشته و امروز این رقم به بیش از 3000 نفر رسیده است که هیچ تناسبی با رشد جمعیت و نام نیک یزدی‌ها ندارد؛ خواستار ریشه یابی این موضوع از طرف مسئولان اجرایی و قضائی استان شد و مقابله با آن را وظیفه همگانی دانست. مدیرکل زندان‌ها و امور تامینی استان یزد نیز در این دیدار که در محل دفتر نماینده مردم اردکان برگزار شد، با ارائه گزارشی از وضعیت زندان‌های استان یزد گفت: در حال حاضر 3300 زندانی در 4 زندان و کانون اصلاح و تربیت در استان یزد وجود دارد که از این تعداد حدود 300 نفر در اردکان نگهداری می‌شوند و65 درصد از آن‌ها غیربومی هستند.»8
در این هتلی که مقام معاونت وزیر معرفی می‌کند آمار خود کشی‌ها 8 برابر خودکشی در جامعه است بسیاری از آنان تعادل روانی خود را از دست می‌دهند تا جایی که اعلام شده نیمی از زندانیان مشکل روانی دارند بعضی از آنان در مرخصی یا پس از آزادی ساده‌تر و راحت‌تر به قتل، غارت، دزدی، اعتیاد و جنایت روی می‌آورند نه تنها زندانی بلکه خانواده‌های آنان با مشکلات و مشقات طاقت فرسایی به زندگی خود ادامه می‌دهند. بسیاری از دختران و پسران که به امید دیدار پدر مادر و یا خواهر و برادر و فامیل زندانی خود سختی‌هایی را متحمل می‌شوند، ‌احیاناً بدون غذا و خوراک و پوشاک مناسب سر بر بالین می‌گذارند پشت درهای زندان روزها و ساعتها به انتظار چند دقیقه ملاقات می‌ایستند، می‌نشینند یا بیتوته می‌کنند اما داخل این چهار دیواری‌ها چه خبر است بهترین آگاهان به این امر مسئولان ذی ربط مقامات انتظامی، قضایی و امنیتی هستند.
که چه بسا دلسوزانه در پی حل معضلات و مشکلات هم می‌باشند اما آنچه که در حال حاضر با آن روبرو هستیم واقعیت‌هایی است که به نقل از مسئول و ناظر و مقام اجرایی درج گردیده است صادقانه با مردم سخن گفتن، تنگناها و معضلات را بازگو نمودن و یا در نهایت ساکت شدن و دم فرو بستن بهتر از غلوگویی و دروغ گفتن است.
آیت ا... سیدرضا صدر می‌نویسد:« کوته نظران چنین می‌پندارند که سیاست با دروغ، همراه است و دروغ گویی با مردم، نشانه سیاستمداری است. . . آیا چنین کسی می‌تواند اعتماد ملت را به خود جلب کند ؟ اینان اشتباه می‌کنند زیرا بهترین سیاستمدار کسی است که بهتر بتواند جلب اعتماد کند و جلب اعتماد جز با راستی و درستی محقق نخواهد شد اعتماد که پیدا شد هر مشکلی حل می‌شود بلکه مشکلی پیدا نخواهد شد.» 9

مدیر مسئول

پی نوشت ها:
1- خبرگزاری ایسنا 5/5/90
2- «آیینه یزد»، شماره 238
3- «روزگار»، مورخ 18/5/90 و 20/5/90 صفحه 14
4- «ابتکار»، مورخ 26/5/90 صفحه 3
5- «ویژه نامه شرق»، مورخ 23/4/90 صفحه 4 و 5
6- «تهران امروز»، مورخ 19/7/90
7-نقل از نامه شماره 935 مورخ 15/5/90 روابط عمومی دادگستری یزد
8- «بشارت نو»، شماره 330
9- « دروغ»، آیت ا... صدر به اهتمام سید باقر خسرو شاهی، صفحه 119- 120