هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 254

هر نماینده حق دارد
در همه‌ی مسایل داخلی و خارجی
اظهار نظر نماید

مهلت ثبت نام کاندایداها برای نمایندگی نهمین دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه 9/10/90 به پایان رسید. بر اساس اعلام رسمی حدود 5400 نفر برای تصاحب 290 کرسی نمایندگی ثبت نام نموده‌اند تا پس از طی مراحل قانونی مردم در اسفندماه سال جاری به پای صندوق‌ها حاضر شوند و با رای خود نمایندگانشان را انتخاب کنند. عباسعلی کدخدایی سخنگوی شورای نگهبان، ‌کاهش آمار 2200 نفری کاندیداها نسبت به دوره قبل را شرط داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد برای آنان دانست.
«نمایندگان باید در نخستین جلسه مجلس به ترتیب زیر سوگند یاد کنند و متن نامه را امضاء نمایند:
بسم الله الرحمن الرحیم
من در برابر قرآن مجید به خدای قادر متعال سوگند یاد می‌کنم و با تکیه بر شرف انسانی خویش تعهد می‌نمایم که پاسدار حریم اسلام و نگاهبان دستاوردهای انقلاب اسلامی ملت ایران و مبانی جمهوری اسلامی باشم، ودیعه‌ای را که ملت به ما سپرده به عنوان امینی عادل پاسداری کنم و در انجام وظایف وکالت، امانت و تقوی را رعایت نمایم و همواره به استقلال و اعتلای کشور و حفظ حقوق ملت و خدمت به مردم پای‌بند باشم، از قانون اساسی دفاع کنم و در گفته‌ها و نوشته‌ها و اظهارنظرها استقلال کشور و آزادی مردم و تامین مصالح آنها را مد نظر داشته باشم»1
«کسانی که از سوی مردم از یک حوزه انتخابیه به سمت نمایندگی انتخاب می‌شوند، باید در مجلس شورای اسلامی حضور یافته و طبق مقررات داخلی مربوط به مجلس، در جلسات عمومی و کمیسیون‌ها شرکت کنند و انجام وظیفه نمایند....
طبق ماده 78 آیین نامه داخلی، نمایندگان، بر اساس مسئولیت نمایندگی، متعهد و ملتزم به حفظ حیثیات مجلس و نمایندگان و رعایت نظم و نوبت و اجرای آیین نامه داخلی می‌باشند. در آیین نامه داخلی، اخراج نماینده پیش‌بینی نشده ولی در مواردی غیبت زیاد یک نماینده یا بیماری و ناتوانی او موجب مستعفی شناخته شدن و از دست دادن سمت نمایندگی قلمداد شده است. براساس ماده 88 آیین نامه نماینده‌ای که بیش از یکصد ساعت غیبت متوالی یا دویست و پنجاه ساعت غیر متوالی از جلسات مجلس و کمیسیون‌ها بدون عذر موجه در یکسال داشته باشد، مستعفی شناخته می‌شود و نماینده‌ای که به علت ناتوانی جسمی و یا بیماری بیش از چهار ماه در یکسال غیبت موجه داشته باشد بنا به درخواست سی نفر از نمایندگان و تصویب دو سوم نمایندگان حاضر مبنی بر عجز وی از ایفای وظیفه نمایندگی، سمت نمایندگی خود را از دست می‌دهد. طبق ماده 92 آیین نامه هر نماینده که اعتبار نامه او به تصویب رسیده، می‌تواند از سمت نمایندگی استعفا دهد ولی پذیرش استعفاء، موکول به تصویب مجلس است که ترتیب بررسی آن در مواد 93و 94 ذکر شده و قبل از شروع بررسی درخواست استعفاء در مجلس، نماینده می‌تواند، استعفای خود را پس بگیرد...
با اینکه هر نماینده، از یک منطقه و حوزه خاصی از کشور انتخاب می‌شود ولی مسئولیت و اختیارات نمایندگی او محدود به حوزه انتخابی خودش نیست بلکه مربوط به تمام کشور می‌شود و در قبال کلیه مسایل داخلی و خارجی کشور، هم حق اظهار نظر دارد و هم در محدوده نمایندگی مسئولیت دارد، اصل 84 قانون اساسی در این زمینه مقرر می‌دارد:« هر نماینده در برابر تمام ملت، مسئول است و حق دارد در همه مسایل داخلی و خارجی کشور اظهارنظر نماید.....
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز این حداقل، اطمینان و امنیت خاطر را که در عنوان ماده 75 آیین نامه داخلی مجلس از آن به مصونیت نمایندگان یاد شده به نماینده مجلس داده و در اصل 86 مقرر می‌دارد:نمایندگان مجلس در مقام ایفای وظایف نمایندگی، در اظهار نظر و رای خود کاملا آزادند و نمی‌توان آنها را به سبب نظراتی که در مجلس، اظهار کرده‌اند یا آرایی که در مقام ایفای وظایف نمایندگی خود داده‌اند، تعقیب یا توقیف کرد......».2
دوران نمایندگی 4 سال، 8 سال و یا بیشتر با سرعت می‌گذرد مهم سابقه درخشانی است که انسان از خود به یادگار می‌گذارد. بدان امید که همگی مصداق فرمایش مولای متقیان علی (ع) باشیم که فرمود:
«خدا شما را بیامرزد، اعمال نیکو بر اساس نشانه‌های روشن انجام دهید زیرا که راه روشن است و شما را به خانه امن و امان دعوت می‌کند، ‌هم اکنون در دنیایی زندگی می‌کنید که می‌توانید رضایت خدا را به دست آورید با مهلت و آسایش خاطری که دارید، اکنون نامه عمل، سرگشاده و قلم فرشتگان نویسنده در حرکت است بدن‌ها سالم و زبان‌ها گویاست، توبه مورد قبول و اعمال نیکو را می‌پذیرد.» 3
مردم هر شهر و منطقه و بخش به یقین می‌د‌انند حضور فعال نماینده در جلسات بررسی طرح‌ها و لائحه‌ها وضع قوانین و تدوین آئین نامه‌های مفید، شرکت در جلسات تحقیق و تفحص در امور کشور، استفاده از نظریات و تجربیات ارزشمند دیگر نمایندگان، دادن رای اعتماد به وزیران، ارائه تذکر بجا و طرح سئوال دقیق و منطقی از اعضای هیات دولت بر اساس قانون و آن گاه که نفع مردم و مملکت لحاظ می‌گردد از جمله مواردی است که در موفقیت نماینده تاثیرگذار خواهد بود.
ضمناً نماینده موفق کسی است که به دنبال اقدامات قانونی و نظارت‌های لازم در دوره نمایندگی وی در جهت از بین بردن تورم و گرانی، ایجاد اشتغال، ‌رفاه و آسایش مردم، رفع بیکاری اقدام لازم و ضروری به عمل آمده و در دوران خدمتش آمار جرم، جنایت و دزدی، فساد، قتل ‌کاهش نشان بدهد.
-فاصله طبقاتی و تبعیض‌های کشنده موجود در زندگی در زمان نمایندگی‌اش کم شده و در بخش کمک و مساعدت به مردم برای رفع خشکسالی، کاهش آلودگی و توسعه کشور بتواند موارد قابل قبولی را عرضه نماید.
- در مبارزه با زمین خواران، اختلاسگران، دریافت کنندگان تسهیلات چند صد میلیاردی و عدم استرداد آن عکس‌العمل مناسب و سزاواری از خود نشان بدهد.
-در دوران نمایندگی بتواند ادعا کند صنعت و مسائل فرهنگی و اجتماعی در شهر و دیارش رونق لازم داشته و آمار کارگران اخراجی و کارگاه‌های تعطیل شده افزایش نشان نمی‌دهد.
- در مدت نمایندگی به زندان‌های محل خویش سرزده و برای کمبود فضای زندان و تامین بودجه مورد نیاز و نگهداری آنان در فضای مناسب و قابل قبول اقدام نموده و اگر در آن شهر افرادی به علت سرقت مبلغی ناچیز یا چند مرغ و یا چند لنگه کفش در زندان به سر می‌برند در عوض سوء استفاده‌کنندگان از بیت‌المال یا زمین‌خواران با ظاهرسازی در خیابان‌های شهر گاه اشتلم‌کنان به رفت و آمد و گذران زندگی و در پی جمع مال و منال نباشند.
-در زمان نمایندگی با مسئولان ذی ربط همکاری نموده و فرد یا افرادی که به علت ارتکاب جرم و خلاف به زندان افتاده‌اند به وضع زندگی زن و فرزند و خانواده آنان که مقصر نیستند رسیدگی شده و تا حدی هزینه زندگی آنان ولو اندک و مختصر تامین شده است.
- در محدوده جغرافیایی نمایندگیش نظارت لازم صورت گرفته قوانین مصوب به اجرا درآمده و نیروهای اجرایی و انتظامی و قضایی به وظایف خود عمل کرده و مشکلاتی را که با آن درگیر بوده‌اند توسط نماینده‌ به مقامات ذی ربط اعلام گردیده و در جهت بهبود و رفع مشکلات صرف وقت نموده است.
–بعد از انتخاب شدن با جرات و صراحت بگوید وامدار هیچ فرد، گروه و دسته، حزب و محفل، انجمن و دسته‌ای نیست و با شجاعت بتواند اعلام کند تنها قانون را ملاک قرار می‌دهد، مصلحت واقعی نظام، موقعیت کشور و رضایت خدا را در نظر می‌گیرد.
نماینده نباید به مردم وعده‌هایی بدهد که از عهده انجام آن برنمی‌آید اما این نکته را فراموش نکند تا اگر نتوانست مثلاً با رییس‌جمهور گفتگو کند برای اینکه از قافله عقب نماند در مجلس بر لباس او دست نکشد و البته برای تبرک بر سر و چشم خود بمالد چون موبایل و دوربین‌های موجود عکس‌های او را می‌گیرند و منتشر می‌کنند و مدتی بعد احیاناً‌ با رفتار غیر محترمانه‌اش مقایسه می‌کنند که چرا علاوه بر بی‌توجهی به رییس‌جمهور احترام مقام اول اجرایی را پاس نداشته است.
نماینده‌ای که به موارد فوق توجه داشته باشد و برای احقاق حقوق مردم تلاش کند و در جهت رفع تبعیض و اجرای عدالت و برای حفظ جایگاه مملکت در داخل و خارج کوشش نماید، به مردم و نظرات آنها بها بدهد، اظهارات موافق و مخالف را بشنود، جایگاه ارزشمند رسانه‌های وظیفه شناس را ارج نهد، خود را نماینده تمام مردم بداند چه آنان که به او رای داده‌اند یا افرادیکه به هر دلیل او را قبول نداشته اند، وحدت و همدلی و هماهنگی را شعار عملی خویش بداند، به معنای واقعی شایسته سالاری را وجهه همت خویش قرار دهد و در یک کلام بداند در همه امور مملکت چه داخلی و چه خارجی به سهم خود نقش داشته تا به موقع بتواند پاسخگوی اعمال خویش باشد.
امید آنکه همه منتخبان مردم به خواست پروردگار منان با ادای وظیفه در مسیر خدمت به جامعه خدمات ارزشمندی نموده و کارنامه قابل قبولی از خود به جای بگذارند و برای مردم مقاوم، صبور، ‌تلاشگر، مومن و آزاده و ایثارگر سرزمین مقدس اسلامی توفیق خدمتگزاری حاصل نمایند. 

مدیرمسئول

پی نوشت‌ها:
1- اصل 67 قانون اساسی جمهوری اسلامی
2- «حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران»، دکتر حسین مهر پور، صفحه 171 تا 173
3- « نهج‌البلاغه»، ترجمه محمد دشتی(ره)، خطبه 94، صفحه 125