انعکاس آیینه شماره 258
وظیفه دولتمردان و روزنامهنگاران
برای تحقق عدالت
از دیدگاه امام خمینی(ره)
سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی یادآور رشادتها و حماسه هایی است که مردم ایران در تاریخ این سرزمین آفریدهاند. مبارزانی که در طی دهها سال در برابر حاکمان مستبد و ستمگر قاجار و پهلوی ایستادگی نمودند مجاهدانی که در زندگی سختیها و مرارتها به جان خریدند، به زندان افتادند، شکنجه شدند، دوری پدر و مادر و همسر و فرزندان و خانواده و یاران خویش را تحمل کردند. اسیر عدهای از ددمنشان، نوکران و زندانبانان حاکمانی بودند که نه تنها به آنان زخم زبان میزدند بلکه روزها و شبها تحت شکنجههای جسمی و روحی ماموران فاسد و ظالم رژیم دیکتاتور و دست نشانده اجانب، سپری میکردند.
افرادی از وابستگان دربار به غارت بیت المال مشغول بودند. تباهی و فساد بعضی از نزدیکان شاه گوی سبقت را از دیگر شکمبارگان و هوسرانان ربوده بود. گرچه عدهای از مردم نیز به زندگی روزمره مشغول بودند و نظارهگر اوضاع، اما بسیاری از علما، دانشگاهیان، روشنفکران، بازاریان ومردم مخالف با دولتهای غاصب و تابع مستکبران امید به پیروزی داشتند و در انتظار روزی بودند که به پاخواستن مردم آگاه و اندیشمند روستاها، شهرها، استانها و مناطق مختلف را به نظاره بنشیند و دستگاه ظلم و ستم پهلوی برچیده شود.
از جمله قیامهای 19 دیماه مردم آگاه و مسلمان قم، تبریزیان مومن و دلاور در 29 بهمن ماه 56، یزدیهای متعهد و صبور در دهم فروردین 57، حوادث خونباری چون واقعه 17 شهریور 57 میدان شهدای (ژاله) تهران و دهها حادثه و پیشآمدهای این چنینی در دیگر مناطق ایران اسلامی به خواست پروردگار منتقم، طومار زندگی و حکومت جباران را در هم پیچید و با رهبری اگاهانه و عالمانه امام خمینی(ره) و با همگامی و همراهی عموم مردم اعم از مسلمان و غیرمسلمان و شیعه و سنی، همه اقوام ایرانی، تمام گروهها اعم از روحانی، بازاری، دانشگاهی و روشنفکر و در نهایت مردمی که با ظلم و بیعدالتی و تبعیض و دزدی و مفتخواری مخالفت میکردند، نسیم پیروزی وزیدن گرفت و آنچه بزرگان و پیشقراولان مبارزه وعده تحقق آنرا داده بودند به حقیقت پیوست.
در این ایام شایسته است در برابر خانوادههای معظم شهدا، ایثارگران و آزادگان در صحنههای قبل و بعد از انقلاب به ویژه دوران 8 سال دفاع مقدس تعظیم و تکریم نموده و یاد و خاطره آنان را گرامی بداریم.
باید تلاشها، خدمات ارزشمند روحانیون، اسلام شناسان، نویسندگان، معلمان و دانشگاهیان واصناف مختلف شجاع و انقلابی مسلمان را ارج گذاشت که به ندای آزادی خواهانه بنیانگذار جمهوری اسلامی برای برقراری این نظام و اجرای عدالت لبیک گفتند.
تاریخ انقلاب هیچگاه دلسوزیها، مبارزات، تلاشها و زحمات آیات عظام و حجج اسلام و مبارزان و شهیدان و روشنفکران مسلمان و دهها و صدها و هزارها مبارز و جانباز و شهیدی را که در به ثمر رساندن این انقلاب از هیچ کوششی دریغ ننمودند و در حد توان در برابر بیدادگریها و ظلم ستمگران ایستادگی نمودند، فراموش نخواهد کرد. سزاوار است از خدمات دولتمردان و کارکنان صدیق و بزرگوار که در جای جای این مرز و بوم در سمتهای مختلف در 33 سال اخیر برای رسیدن به اهداف انقلاب و پیشبرد امور کشور در زمینههای متعدد و گوناگون علمی، آموزشی، فرهنگی، تربیتی، اخلاقی، نظامی، پزشکی، و غیره بدون ریا و ظاهر سازی و با اعتقاد به اینکه خداوند بصیر ناظر بر اعمال آنان است و دین خود را به مردم و انقلاب ادا نمودند قدردانی و سپاسگزاری کرد بدان امید که پروردگار کریم بر توفیقشان بیفزاید.
پایان بخش این مقاله به درج بخشهایی از سخنان امام خمینی در مدرسه علوی تهران در روزهای 13 و 14 و 16 بهمن ماه 1357خطاب به عدهای از روحانیون، کارکنان، نویسندگان روزنامه اطلاعات و بیش از 400 نفر از خبرنگاران داخلی و خارجی درباره بر پاداشتن و برقراری عدل و وظیفه روزنامه نگاران و با آرزوی ایجاد حکومت عدل علی (ع) اختصاص مییابد:
«ما باید اقامة عدل بکنیم. عذر نیست که ما قوه نداریم؛ این ملت قوة ماست. این ملتی بود که با مشت جلوی تانک و توپ را گرفت؛ کشته هم داد. البته افتخار میکنیم به آنها؛ رحمت میفرستیم. ما هم کشته میشویم انشاءا.... روز سکوت نیست، روز فعالیت است. هر کس در هر منصبی که هست، در هر مقامی که هست نباید ساکت باشد . . .
موضع اسلامی شما به ما رسیده است. امیدواریم در روزنامة اطلاعات کوشش کنید واقعیات را آنطور که هست، بازگو کنید؛ و سعی داشته باشید نوشتههای شما در بطن انقلاب و ملت تفرقه نیندازد. اهل قلم، وظیفة خطیری دارند و باید هوشیار و مراقب باشند، چرا که یک کلمه به صورت مکتوب گاه میتواند زیانبخش باشد. اسلام دین آزادی و آزادگی است و بدیهی است مطبوعات اسلامی نیز مطبوعات آزادی خواهند بود. سعی کنید وقتی انقلاب ملت ما یک انقلاب اسلامی است، روزنامة شما نیز آینهای باشد که این انقلاب را بازگو کند؛ بنابراین تمام تلاش شما باید متوجه تنویر افکار ملت از راه بیان کردن واقعیات اسلام و انقلاب ملت ایران باشد . . .
حضرت امیرالمؤمنین، علی بن ابیطالب، که حاکم بر یک صحنه بزرگ بوده است، یک ممالک بزرگ، از عربستان سعودی گرفته تا مصر، ایران، عراق و سوریه و سایر جاها را داشته است، همین قاضیای که خودش قرار داده برای قضا، وقتی که یک نفر یهودی علیه او دعوی کرده است و ادعا کرده است چیزی را، قاضی آن حضرت را خواسته و او هم آمده است در محضر قاضی و با یهودی در عرض هم نشستهاند، و دادخواهی شده است، و قاضی حکم برخلاف حضرت امیر سلاما... علیه یعنی حکومت وقت کرده است، و آن حضرت تسلیم بوده است. یک همچو وضع حکومتی در بشر معلوم نیست تحقق پیدا کرده باشد. و ما آرزوی یک همچو حکومتی داریم. یک حکومت عادل که نسبت به افراد رعیت علاقهمند باشد؛ عقیدهاش این باشد که باید من نان خشک بخورم که مبادا یک نفر در مملکت من زندگیاش پست باشد، گرسنگی بخورد. ما میخواهیم یک همچو حکومت عدلی ایجاد کنیم.»1
مدیرمسئول
پی نوشت :
1- «صحیفه امام خمینی(ره)»، جلد ششم، صفحه« 33و 39 و 57 »