هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 259

معاون اول رییس جمهور
و چگونگی پاسخ دادن به انتقادات

«احمد توکلی نماینده مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی مبنی بر نتیجه پیگیری فساد اقتصادی معاون اول رئیس جمهوری با اشاره به ماجرایی از شکایت امیرالمومنین(ع) از مردی یهودی که زره حضرت را دزدیده بود، گفت: من معتقدم عدالت دادرسی درباره معاون اول رئیس جمهور رعایت نمی‌شود و قوه قضائیه باید خودش را اصلاح کند؛ نباید بازپرسی از آقای رحیمی در دفتر وزیر دادگستری صورت بگیرد و بازپرس خدمت متهم برود و این واویلاست.»
وی با بیان اینکه متهمی که بدین صورت بازپرسی شود، از همان ابتدا معلوم است که حکم آن دادگاه نیز ظالمانه خواهد بود، خاطرنشان کرد: دانشجویان مسلمان انقلابی باید نسبت به اینگونه موارد موضع بگیرند چراکه در همه حکومت‌ها عدالت درباره ضعفا جاری می‌شود و هیچ حکومتی در کره زمین نبوده و نیست و نخواهد بود که عدالت درباره ضعیفان آن حکومت اجرا نشود؛ درحالی که عدالت وقتی معنا می‌یابد که نسبت به صاحبان قدرت و ثروت رعایت شود.
این فعال سیاسی افزود: متأسفانه به دلیل روش نادرست آقای احمدی‌نژاد، عدالت در این مورد رعایت نمی‌شود و البته مجلس هم طبق قانون ناظر است اما در عمل نظارت خوبی را اعمال نمی‌کند و شما نباید این را از مجلس بپذیرید.
توکلی تصریح کرد: اینکه رئیس جمهوری بگوید کابینه خط قرمز من است، خلاف قسم وی و قانون اساسی است چراکه قانون اساسی رهبری را نیز با مردم عادی مساوی می‌داند و رئیس جمهور نیز سوگند یاد می‌کند که محافظ قانون اساسی باشد.» 1
عده‌ای از نمایندگان مجلس بارها نسبت به مدرک تحصیلی معاون اول رییس‌جمهوری تشکیک کرده و بر دخالت نامبرده در پرونده موسوم به بیمه ایران و حلقه فاطمی تاکید کرده بودند بدیهی است تعالیم عالیه اسلام، قانون اساسی و آیین نامه‌های مصوب برای آحاد مردم ایران حق سئوال، انتقاد و حتی استیضاح قائل شده است. اگر فردی بر اساس قرائن، شواهد، ‌دلائل متقن و اظهار نظر کارشناسان و یا از روی ظن و گمان گفته رییس‌الوزرا، و معاون وی را قبول نکند آن گاه که می‌گویند: فردی در ایران گرسنه سر بر بالین نمی‌گذارد، ‌دولت نهم و دهم پاک ترین دولت تاریخ بعد از انقلاب می‌باشد- اخیراً رتبه ‌پاکی دولت ترقی نموده و پاک ترین دولت دنیا شده است- یا اعلام می‌کنند در یکی دو سال آینده جشن مسکن دار شدن ایرانیان فاقد خانه و سرپناه و یا اشتغال به کار همه بیکاران را برگزار می‌کنند. آیا باید درباره کسانی که این گفته‌ها را قبول ندارند و باور نمی‌کنند و یا منتقد به امور فوق هستند افشاگری نمود و یا باید با دلیل و منطق و با ادبیات مورد تائید و قبول دین و قانون پاسخ داد؟
نگارنده نظر خوانندگان را به بخش‌هایی از پاسخ دفتر محمدرضا رحیمی به اظهارات احمد توکلی جلب می‌نماید:
«از آغاز دولت نهم تا کنون جنابعالی و همفکرانتان با بهره گیری از فرصت‌هایی که خداوند به واسطه ملت ایران برای خدمتگزاری در اختیار شما گذاشته، لحظه‌ای از تخریب دولت خدمتگزار فرو ننشسته اید و نیز بیش از دو سال است که حملات شما به معاون اول رییس جمهور که در این مدت جز به کار و خدمت برای پیشبرد امور کشور نیاندیشیده لاینقطع ادامه دارد. . .
جنابعالی در ارتکاب فساد سیستماتیک در فرایند آموزش عالی و سایر ویژه خواری‌ها برای خود و دیگر رفقایتان که با بهره گیری از توهین، افتراء، نشر اکاذیب و به قصد تشویش اذهان عمومی در رسانه‌های مکتوب و مجازی علیه دولت منتشر نموده‌اید چنانچه نیاز باشد همه مدارک و مستندات موجود نیز انتشار خواهد یافت . . .
این مدرک بیانگر آن است که یک سال قبل از فارغ التحصیلی در دوره کارشناسی آنهم بدون شرکت در کنکور درخواست بورس تحصیلی در کشوری که به زعم شما اعتبار بالایی دارد نموده اید. آیا از خود پرسیده‌ای که چگونه ممکن است کسی بدون کنکور وارد دانشگاه شود و تقاضای بورس تحصیلی نماید و آیا فکر کرده اید که حق چه کسانی را ضایع کرده اید؟ . . .
اسناد بالا مبین این واقعیت تلخ است که جنابعالی با اعمال فشار در مدت 5 روز موجبات بورس و اعزام به خارج از کشور را با نقض همه قوانین موجود کشور بدون شرکت در کنکور و با استناد نادرست به دستور مقام معظم رهبری برای خود فراهم می‌کنید . . .
-جنابعالی با رایزنی و ویژه خواری در سال 1370 برای خود و شرکایتان زمینی به مساحت 3000 متر مربع در شهرک غرب تهران به ارزش 180 میلیون تومان در زمان ریاست اقای محسن رفیق دوست بر بنیاد مستضعفان و جانبازان با تخفیف به قیمت 23 میلیون تومان به اصطلاح خریداری ! نموده اید و متقاضی شده اید که این مبلغ را ظرف 10 سال پرداخت کنید و هرساله 10 درصد ظرفیت پذیرش دانش آموز در مدارس غیرانتفاعی را به بنیاد مستضعفان اختصاص دهید. صرف نظر از آنکه از آن سال تاکنون یک ریال پس نداده اید، حتی یک درصد سهمیه تحصیلی مدرسه غیر انتفاعی تان را هم به فرزندان جانبازان و مستضعفان اختصاص نداده اید حال آنکه ارزش امروز این زمین 12 میلیارد تومان است . . .
-از ماجرای روزنامه شما و اخذ مجوز چاپخانه و ارز دولتی و فروش آن که بنا به نظر آقای سعید حجاریان "هم کاغذ مفت گرفته اید و هم چاپخانه" می‌گذریم و شرح آن را به مجالی دیگر می‌سپاریم . . .
آقای توکلی متاسفانه شما با بهره گیری از امکانات رسانه‌ای که در اختیار دارید علاوه بر ویژه خواری و اخذ مدرک تحصیلی بدون استحقاق و اکتساب دارایی‌های شبهه ناک این امکانات را وسیله دروغ پراکنی و ایجاد جو بدبینی و بی اعتمادی در بین مردم قرار داده اید و این نتیجه همان ابهامی است که در موضوع تحصیل جنابعالی از "انگلیس" شروع شده و هنوز هم ادامه دارد و روزی باید آشکار شود . . .»2
بر اساس اظهارات احمد توکلی و عده‌ای دیگر از نمایندگان و رسانه‌ها در این جوابیه مشخص نگردیده:
الف- مدرک تحصیلی محمدرضا رحیمی قابل تشکیک است یا خیر؟
مدتها بود عکس و مدارکی در روزنامه‌ها و سایت‌ها منتشر می‌شد که نشان از این داشت رحیمی دکترا دارد اما روزی محمود احمدی‌نژاد اعلام کرد محمد رضا رحیمی دکترا ندارد و خودش نیز چنین ادعایی نمی‌کند.
ب- رحیمی پاسخ نداده است؟ آیا ردپایی در پرونده موسوم به حلقه فاطمی دارد یا خیر؟
ج– در نهایت آیا در دفتر وزیر دادگستری از وی بازجویی شده‌ است؟
نویسنده این سطور با نگارش حدود 250 سرمقاله آیینه هیچ گاه به خود اجازه نداده است خدای ناکرده فردی از حاکمان و مسئولان کشور را با ائمه طاهرین و معصومان بزرگوار(ع) مقایسه نماید اما لازم است دستور و فرمایش رسول گرامی اسلام(ص) و مولای متقیان(ع) به فرمانداران و استانداران و کارگزاران حکومتی را آویزه گوش فراداد و به گفته‌های حیات بخش آنان در حد توان عمل کرد. باشد که مورد خشنودی پروردگار قرارگیرد ومردم نیز از عملکرد ولی نعمتان خود راضی باشند. گرچه باید اتهامات وارده به احمد توکلی و محمد رضا رحیمی درمراجع ذی صلاح بررسی و رای نهایی صادر گردد، در این گفتار و نوشتار بنابر حمایت یا مخالفت با ادعاهای طرفین نیست اما شایسته است به ترجمه و توضیح و تفسیر فرازهایی از نامه 53 حضرت علی (ع) به مالک اشتر اشاره کرد تا تذکری برای دولت‌مردان جمهوری اسلامی ایران باشد ومورد عنایت آنان قرار گیرد.
زمامدار موظف است استیضاح از خود را قانونی تلقی کند و به پاسخ دادن با قبول به خطا حاضر شود زمامدار اسلامی باید هر گونه اتهام به ظلم و انحرافی را که از طرف مردم به او داده می‌شود برطرف سازد. حضرت علی(ع) در بخشی از نامه و دستورالعمل خود خطاب به مالک اشتر می‌فرماید:
«اگر مردم جامعه درباره تو گمان ظلم و تعدی نمودند،( چه این بد گمانی به درجه اتهام برسد و چه فقط حالت بد گمانی محض بوده باشد.) عذر خود را از موضوع یا رفتاری که موجب بدگمانی مردم شده است، آشکار کن و با آشکار کردن حق و واقع، گمان‏های ناشایست آنان را درباره خود منتفی کن؛ زیرا این اعتذار و کشف حقیقت ریاضتی است برای نفس تو، و لطف و مهربانی است به مردم جامعه، و این اعتذار نیاز ترا (که مرتفع ساختن سوء ظن به اتهام مردم درباره تو است) برطرف می‌سازد و مردم را هم برمبنای حق استوار می‌نماید.
امیرالمومنین (ع) در اوائل این فرمان مبارک جملاتی را فرموده است که می‌توان گفت از یک جهت دستور به جلوگیری از معلول علتی است که در جملات فوق آمده و آن عبارت است از باز کردن و برطرف نمودن هرگونه عقده کینه از دل مردم جامعه که از بدگمانی‌ها و اتهاماتی که برطرف نشود، ناشی می‌گردد. آن جملات این است: «و باز کن از درون مردم عقده هر گونه کینه را. . .».
بدان جهت که زمامدار به طورمستقیم با حیات اجتماعی مردم جامعه سروکار دارد و به طور غیر مستقیم توجیه و اداره اصل حیات آنان را در اختیار دارد، به هر نحوی و به هر سرعتی که بتواند باید بدگمانی و اتهام به ظلم و هر گونه انحرافی را که مردم بر او وارد نموده‌اند، برطرف بسازد، و برائت و بیگناهی خود را آشکار بسازد، زیرا در صورتی که زمامدار مورد بدگمانی و اتهام قرار گرفت، مردم نخست مدیریت حیات اجتماعی خود را مختل تلقی خواهند کرد و سپس اصل حیات خود را متزلزل احساس خواهند کرد.»3
انتقاد با معیارهای پذیرفته شده و با رعایت اخلاق اسلامی هر چند هم کوبنده باشد موجب تضعیف دیگران نخواهد شد.
تجربه نشان داده در کشورهایی که این روش نهادینه شده است؛ ‌هر چه مردم یا رسانه‌ها و مطبوعات با بررسی دقیق و اطلاعات جامع و کامل بنا به اخباری که به دست می‌آورند دقیق‌تر و پر محتواتر سئوالاتی مطرح و مدیران اجرایی را مواخذه نمایند موقعیت حاکمان در جامعه استحکام بیشتری می‌یابد. نمونه‌های فراوانی می‌توان نقل کرد که بحث پیرامون موضوع در این ستون سبب اطاله کلام می‌شود.
به مسئولان و حاکمان در رده‌های مختلف باید اعلام نمود تحمل نظرات مخالف و وجود سعه صدر، انسان را باوقارتر و مورد اعتماد تر در نظر مردم جلوه گر می‌سازد بنابراین افرادی‌ که در پاسخ پرسش‌ها و انتقادات بحق یا ناحق، افشاگری می‌نمایند به مقصد نخواهند رسید و به هر یک از آنان باید گفت:«این ره که تو می‌روی سرابست» سعدی 4

مدیرمسئول

پی نوشت‌ها :
1-خبرگزاری فارس. 18/11/90
2-پایگاه اطلاع رسانی دولت. 19/11/90
3- «حکمت اصول سیاسی اسلام»، صفحه 260 و 261
4- «امثال و حکم»، علامه دهخدا. جلد اول. صفحه 334