هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 278

افزایش آمار زندانیان و طلاق زیبنده دارالعباده نیست

اوایل تیرماه هر سال در روزنامه‌ها و مجلات مقاله‌هایی پیرامون شخصیت و عظمت و فداکاری شهدای دفتر مرکزی حزب جمهوری اسلامی نگاشته می‌شود و از شهید آیت ا... دکتر بهشتی و 72 شهید عالی مقام حادثه هفتم تیرماه 1360 تجلیل به عمل می‌آید عده‌ای از مسئولان اجرایی و قضایی، نمایندگان مجلس، ‌روسای دادگستری‌ استان‌ها و مقامات رده بالای قضایی با اصحاب رسانه و مطبوعات جلساتی برگزاری می‌کنند و هر یک با ارائه آمار و ارقامی از پیشرفت‌ها و خدمات قضات و احیاناً از کمبودها و مشکلات قوه قضاییه نکاتی را یادآوری می‌نمایند.
34 سال پیش خبرنگاری در پاریس از بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، امام خمینی (ره) پرسید: شما می‌خواهید در ایران حکومت اسلامی برقرار کنید که تصویر چنین حکومتی برای ما روشن نیست، ‌به طور روشن بگوئید چنین حکومتی چگونه است؟ آیا حکومت نمونه‌ای به عنوان مثال وجود دارد که بتوانید ذکر کنید؟ امام خمینی(ره) در پاسخ فرمودند:... 
«.... حکومت اسلامی حکومتی‌ است که اولاً صددرصد متکی به آرای ملت باشد؛ به شیوه‌ای که هر فرد ایرانی احساس کند که با رأی خود سرنوشت خود و کشور خود را می‌سازد و چون اکثریت قاطع این ملت مسلمانند بدیهی است که باید موازین و قواعد اسلامی در همه زمینه‌ها رعایت شود. کسانی که سابقه خیانت دارند و برخلاف معیارهای اسلامی ثروت اندوزی کرده‌اند، تجاوز به حقوق دیگران کرده‌اند، حق دخالت در این حکومت را ندارند. و ما امیدواریم که ایران اولین کشوری باشد که به چنین حکومتی دست می‌یابد. حکومتی که کوچکترین فرد ایرانی بتواند آزادانه و بدون وجود کمترین خطر به بالاترین مقام حکومتی انتقاد کند و از او در مورد اعمالش توضیح بخواهد. حکومتی که پول و ارزش‌های پوچی که به وسیله پول ساخته می‌شود، سرنوشت این حکومت را تعیین نکند بلکه ارزشهای عالی اسلامی حاکم باشد.»1
هنگام برگزاری انتخابات، ‌احزاب، گروه‌ها، انجمن ها، ‌همه مردم به ویژه جوانان را تشویق می‌نمایند پای صندوق‌های رای حاضر شوند و به کاندیدای مورد نظر خود رای بدهند تا منتخبان در مجلس شورای اسلامی یا شورای شهر و یا ریاست جمهوری با رای بالا انتخاب گردند بنابراین همه این افراد حق دارند از نحوه عملکرد مدیران اجرایی و حاکمان با رعایت ادب و سنجیده و با حفظ احترام و دور از گزافه‌گویی و یاخدای ناکرده توهین و افترا انتقاد کنند. دیگر بحث دیدن نیمه خالی یا نیمه پر لیوان نیست گاه اتفاقاتی می‌افتد که دل هر دردمندی را به درد می‌آورد. پس چه بهتر که گفته یا نوشته شود تا راه حلی برای آن بیابند.
«متفکر جامع‌نگر و فقیه توانا و مدیر برنامه‌ریز شهید مظلوم آیت‌ا... بهشتی که در تدوین و تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نقش اساسی و مبنایی داشت، همواره بر ضرورت وجود فضایی بازو آزاد برای ارائه دیدگاه‌های انتقادی و تعامل منتقدان با مسئولان و زمامداران و مدیران سطوح بالای کشور اصرار می‌ورزید و سعی داشت از شکل‌گیری مجدد خفقان و برخوردهای دفعی و سرکوبگرانه‌ با هر انتقاد سالم و هر منتقد ناصح جلوگیری به عمل‌ آورد. متفکر شهید آیت‌ا... بهشتی اعلام می‌کرد: انتقاد سازنده و دلسوزانه از مسئولان در تمام سطوح برای همه آزاد است. تکرار می‌کنم، ‌انتقاد و خرده‌گیری دلسوزانه و نه مغرضانه، راست و نه دروغ،‌ برای همه مردم که صاحب هر گونه عقیده‌ای باشند، مسلمان و کافر، عادل و فاسق، شهری و روستایی، ارتشی و غیرارتشی، اداری و غیراداری، روحانی و غیرروحانی، زن و مرد، کوچک و بزرگ، با سواد و بی‌سواد، آزاد است.
در این سخن شهید مظلوم آیت‌‌ا... بهشتی اولاً انتقاد برای همه افراد جامعه اعم از مسلمان و کافر و خوب و بد، آزاد است، زیرا در نظام سیاسی و حکومتی اسلام و بر مبنای دستورالعمل حکومتی حضرت امیر‌(ع) به مالک اشتر، افراد یا در دیانت و ایمان و اسلامیت با مسئولان و مدیران سیاسی مشترک هستند، یا در خلقت انسانی... حقوقی دارند و باید رعایت شود. بنابراین، انسانی که عضوی از جامعه اسلامی است و به ویژه به صورت اقلیت مذهبی در پناه حکومت اسلامی قرار دارد، می‌تواند از مسئولان و مدیران سیاسی انتقاد کند.»2
نگارنده در انتظار پاسخ این سئوال و پرسش است که آیا تاکنون برگزاری بعضی از همایش‌ها، سمینارها، تشکیل جلسات روضه‌خوانی و دعوت از مداحان و گویندگانی که در ده روز بیش از پنجاه میلیون تومان برای آنها هزینه می‌شود، برگزاری مجالس عروسی از سوی بعضی که همشهریان آنان انتظار دارند در زندگی به تجمل‌گرایی روی نیاورند اما بابت میهمانی یک شب دهها میلیون تومان هزینه می‌کنند. تشکیل کلاس‌های درس اخلاق و یا تفسیر قرآن و برگزاری جلسات دعا برای مدیران و کارمندان در ساعات رسمی اداری و یا کسر ساعت کار در بعضی از ایام و یا در ماه مبارک رمضان و اجرای بخشی از برنامه‌های پرورشی در مدارس برای دانش آموزان چقدر در کاهش آمار طلاق و زندانیان یا ورودی بیش از حدمتعارف پرونده به دادسراها و دادگاه‌ها و یا روی آوردن مردم به ویژه جوانان به ماهواره‌ها و یا تماشای فیلم‌های مستهجن و بازدید از سایت‌های ضداخلاقی در دارالعباده یزد اثر مثبت و قابل قبولی داشته است.
متاسفانه حوادثی در یزد اتفاق می‌افتد، که باعث ایجاد نگرانی در جامعه می‌شود آن گاه که عده‌ای از سارقان و اراذل و اوباش به خانه‌ها و مغازه‌ها حمله می‌کنند پخش این اخبار در بین مردم و گاه رواج شایعاتی در این زمینه شهروندان را بیش از حد نگران و ناراحت می‌کند.
آیا بنا به گفته رییس دادگستری یزد وجود حدود سه هزار نفر زندانی در استان و یا بیش از 2300 پرونده طلاق در یکسال که تقریباً نیمی از آن طلاق توافقی بوده در شان دارالعباده است؟
برای رسیدن به جایگاه واقعی و مورد انتظار و دلخواه چه باید کرد؟ با این آرزو که در تیرماه سال 92 بتوانیم با افتخار اعلام کنیم در طول یکسال همه دست به دست هم دادیم و با برنامه‌ریزی صحیح به طریقی عمل کردیم و به این نتایج مثبت و درخشان دست پیدا کردیم، به خواست پروردگار و با سعی و تلاش توانستیم تا حدی در کاهش آمار اعتیاد، فساد، قتل، ‌ناامنی‌های اجتماعی، ‌درگیری‌های خیابانی و با رسیدگی بیشتر به خانواده زندانیان و... توفیق یابیم. به امید آن روز...

مدیر مسئول

پی نوشت ها:
1- «طلیعه انقلاب اسلامی»، صفحه 321 و 322
2- روزنامه جمهوری اسلامی، مورخ 11/4/91