هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 303

استاندار و روابط عمومی استانداری
و انتقادی به عملکردها

بسیاری هستند که نسبت به رفتار یا گفتار دوستان خود انتقاد دارند اما بازگو نمی‌کنند تا سبب ناراحتی، دلخوری و یا دشمنی دوستانشان نشود و به همین دلیل از ارائه تذکرات اصلاحی خودداری می‌کنند. گاه اتفاق می‌افتد که خبرنگاران و روزنامه‌نگاران نیز حاضر نیستند نحوه مدیریت مسئولی را مورد پرسش قرار دهند و از وی انتقاد کنند چون می‌پندارند آن شخص ممکن است به گونه‌ای عمل نماید که ضرر مادی و اجتماعی نویسنده را در پی داشته باشد.
«محمدرضا فلاح‌زاده استاندار یزد در پیامی به مناسبت 27 اردیبهشت روز ارتباطات و روابط عمومی گفت:...در عرصه ارتباطات، نقش روابط عمومی‌ها - که گوش شنوا و چشم بینای سازمان‌ها هستند- نقشی حساس، ظریف و غیر قابل انکار است. روابط عمومی‌ها می‌توانند با استفاده از روش‌های گوناگون از طریق اطلاع یابی دقیق و سریع و اطلاع رسانی شفاف و به موقع، روح امید و تعالی را در کالبد جامعه دمیده و با مبارزه با تبلیغات منفی، تأثیر گذاری خود را در این راستا به اثبات برسانند. علاوه بر این، دریافت نظرات و پیشنهادهای مردمی، تحمل انتقاد منصفانه و انتقال به مدیران، پاسخگویی به ابهامات و پرسش‌ها از طریق رسانه‌ها، برگزاری کنفرانس‌های خبری به منظور ارائه دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی، ارائه مشاوره‌های فرهنگی و اجتماعی به مدیران سازمان‌ها و... از دیگر کارکردهای روابط عمومی‌ها در این زمینه است.»1
نگارنده این سطور بارها شفاهی و کتبی به استاندار پیشنهاد کرد تا در مصاحبه‌ای با آیینه یزد شرکت نموده و به سئوالات مطرح شده پاسخ دهد اما با انجام این درخواست موافقت نگردید. به ناچار در این شماره باب گفتگو را با وی باز می‌نماید باشد که پاسخ پرسش‌ها دریافت و جهت اطلاع خوانندگان درج گردد.
روزنامه کیهان در مقاله‌ای تحت «عنوان کدام مسئول پاسخگو است» مدیران را به 7 دسته تقسیم نموده و آرزوی مدیر مسئول هفته نامه آیینه یزد این است که دولتمردان از جمله استاندار یزد از مسئولان متعهد و دلسوزی باشند که در ردیف هفتم خصوصیت‌های آنها ذکر گردیده است.
«1-گروهی از مدیران همچنان مستبدانه بر بی عیب و نقص بودن عملکرد خود اصرار ورزیده و به هیچ وجه حاضر نشدند مسئولیت قصور صورت گرفته در حوزه مسئولیتی خود را بر عهده بگیرند.
1-گروهی از مدیران در پاسخ به افکار عمومی جامعه، با فهرست نمودن مشکلات و حتی بیان ریشه ها، صرفا به پذیرش معایب بسنده می‌نمایند، اما با اینکه در بالاترین سطح تصمیم گیری در عرصه مورد نظر قرار دارند، معلوم نیست به چه علت هیچ گونه اقدام موثری برای رفع مشکلات مطرح شده به عمل نمی‌آورند.
3-گروهی نیز ضمن پذیرش اشکالات، کاستی‌ها را متوجه عوامل جانبی دانسته و ساده لوحانه از خود سلب مسئولیت می‌نمایند و به این ترتیب وظیفه رفع مشکلات را برعهده دیگران می‌دانند.
4-گروهی نیز اگرچه اشکالات را پذیرفته و از متهم ساختن سایرین اجتناب می‌ورزند، اما برای فریب افکار عمومی و در واقع با توهین به شعور اجتماعی، صرفا به عذرخواهی از مخاطبین خود اکتفا می‌کنند.
5-گروهی علاوه بر عذرخواهی، قول می‌دهند که به زودی مشکل را برطرف کنند، اما در مقام اجرا ثابت کرده‌اند که نمی‌خواهند یا قادر نیستند به هیچ یک از وعده‌های خود عمل نمایند، با این حال حاضر نیستند مسند قدرت را ترک نمایند.
6-گروهی... تلاش دارند تا با کلی گویی و در عین حال با انجام برخی از اقدامات رفرمیک و سطحی، خود را از معرض سوالات پی در پی مردم و رسانه‌ها دور نمایند.
7-مسئولین متعهد و دلسوز و در عین حال توانمندی نیز وجود دارند که صادقانه معایب را می‌پذیرند و خالصانه، تمام تلاش خود را معطوف رفع مشکلات مورد نقد قرار می‌دهند و لذا بدیهی است که در نگاه عمومی جامعه، تنها این گروه از مدیران در ردیف پاسخگویان واقعی قرار می‌گیرند.»2
از فلاح‌زاده درخواست می‌گردد اظهارات مشاور و مدیر کل روابط عمومی استانداری یزد مبنی بر پیشرفت‌های آن اداره در سال جاری را به شرح زیر مرور نماید.
«مشاور استاندار و رئیس روابط عمومی استانداری یزد گفت: برنامه‌های اجرائی روابط عمومی استانداری یزد از ابتدای سال جاری تاکنون پیشرفت خوبی داشته است. مهمترین دلیل پیشرفت این برنامه‌ها را برنامه‌ریزی و زمانبندی مبتنی بر واقعیت‌های موجود عنوان کرد و اظهار داشت: با زمانبندی صورت گرفته و تقسیم وظایف، بسیاری از برنامه‌های ترسیم شده در چشم انداز عملکرد روابط عمومی استانداری در سال جاری، به موقع و با کیفیت مطلوب به مرحله اجرا درآمده است.
وی با اشاره به برگزاری6 نشست خبری معاونین استاندار و مدیران حوزه‌های مرتبط تصریح کرد: در شیوه فعلی برگزاری نشست‌های خبری، با صرف مدت زمان کمتر، تعداد بیشتری از مدیران استان با اصحاب رسانه به گفتگو پرداخته‌اند به طوری که تا این موقع از سال 29 مدیر در نشست خبری شرکت داشته‌اند در حالیکه در کل سال قبل با 30 تن از مدیران نشست خبری برگزار شد.
برگزاری6 نشست آموزشی روابط عمومی‌های استان یزد، برگزاری 5 جلسه شورای اطلاع رسانی، انتشار 8 شماره بولتن آموزشی روابط عمومی‌ها، پوشش مناسب رویدادهای خبری استانداری، برگزاری مراسم روز خبرنگار، برگزاری برخی از مراسم‌ها در استانداری و سایر اماکن،‌ انتشار 6 شماره نشریه همکاران و انعقاد قرار داد با نشریات استانی برای ساماندهی اشتراک در سال 91 از دیگر برنامه‌هایی است که رئیس روابط عمومی استانداری بدان پرداخت.»3
اخیراً مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد از کم کاری و عدم پاسخ گویی بعضی از روابط عمومی‌ها خبر داده است. با این وضع آیا آنها شفاف و دقیق اطلاع رسانی می‌کنند؟ و تحمل شنیدن انتقادات را دارند؟ تا چه اندازه به پیشنهادها و نظریات اصلاحی ترتیب اثر می‌دهند؟ باید در مقاله‌ای دیگر بدان پرداخت ضمناً اظهارات مدیر روابط عمومی استانداری یزد به تفصیل قابل بحث و بررسی می‌باشد به عنوان نمونه باید استاندار از مدیر کل روابط عمومی سئوال کند در سال 91 که خبرنگار یا مدیرمسئول این نشریه را برای حضور در 6 نشست خبری معاونین استانداری دعوت ننموده و چند سال است قراردادی برای ساماندهی اشتراک با آیینه یزد تنظیم نکرده چرا به مافوق اداری و مردم گزارش غیر واقعی ارائه می‌نماید؟
به طور قطع بودجه‌ای در اختیار نامبرده گذاشته شده تا بتواند برنامه‌های نهاد تحت مدیریت خود را اداره نماید. حال این پرسش مطرح است که 34 سال بعد از انقلاب اسلامی آیا می‌شود فردی هر چند مورد احترام را در جایی گماشت تا بر اساس نظر «من در آوردی و شخصی خود» در مورد نشریات منطقه هر گونه می‌خواهد تصمیم‌گیری نماید؟ هر مدیری بعد از تعهد و تخصصی که باید دارا باشد موظف به اجرای قوانین و ضوابط می‌باشد. وگرنه عدم دعوت خبرنگاری یا نخریدن چند شماره از نشریه‌ای یا ندادن اجازه‌ی ورود مطبوعه‌ای به اداره‌ای دردی را دوا نمی‌کند و احیاناً‌ خط مستقیم و میانه‌روی نشریه‌ای را تغییر نمی‌دهد.
مدیری که از محل بیت‌المال هزینه کند یعنی خود ببرد و بدوزد و دست بافش را به دلخواه بر هر فرد که صلاح می‌داند بپوشاند موفق نخواهد بود مگر اینکه قانون مدون و مصوب اختیاراتی به وی داده باشد.
افرادی که در این 7 سال «آیینه یزد» را خوانده‌اند می‌دانند این هفته نامه خط مشی مستقل خود را به مبلغی کم یا زیاد نفروخته و نخواهد فروخت و همانطور که بارها ذکر گردید اخلاقاً و شرعاً ‌متعهد شده است قداست قلم و آنچه بدان می‌نگارند را با پول و مطامع دنیوی معاوضه ننماید، اغراق نگوید از کسی تعریف و تمجید بی‌جا به عمل نیاورد و در حد توان با اطلاعاتی که دارد به خبرهایی نپردازد که گوینده و نویسنده و خواننده به دروغ یا غیر واقعی بودن آن آگاهی دارند. در بیش از سیصد سرمقاله هم سعی شده است ضمن ارائه مدرک و دلیل، واقعیت‌های موجود جامعه مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد و با حفظ کرامت انسان‌ها و شخصیت افراد از عملکرد بعضی از مدیران و مسئولان استان و یا کشور انتقادی صورت گیرد. استاندار با صدور ابلاغ برای مدیرکل روابط عمومی بعضی از اختیارات مدیریتی و اجرایی خود را به وی واگذار نموده اما بدون شک مسئولیت اصلی با مدیر ارشد استان می‌باشد. بنابراین ضروری است نه تنها پاسخ لازم را ارائه نماید بلکه به هر طریق که صلاح بداند جلوی تخلف آشکار یکی از مدیران شاغل در حوزه مسئولیت خود را بگیرد و رسماً ‌و علناً‌ دلیل تفاوت قائل شدن میان اصحاب رسانه و مطبوعات استان را بازگو نماید و اگر هم شخصاً اجرای چنین روشی را مورد تائید قرار می‌دهد با صراحت اعلام نماید تا در یکی از شماره‌های آینده بر اساس قانون مطبوعات نسبت به درج جوابیه اقدام گردد. نیازی به تاکید مجدد نیست که بهای فروش یک شماره و بیست شماره و ده‌ها و صدها و هزاران برابر آن نیز «ثمن بخس» است، تنها توضیح این موارد به منظور احقاق حق و جلوگیری از بی‌قانونی و ممانعت از کاری خود سرانه ‌است. مگر می‌شود کارمندی در هر رده و مقامی که باشد بودجه مملکت را ملک طلق خود بداند و ضوابط و مقررات را رعایت ننماید؟ هدف از درج این مطالب اعتراض به تبعیضی‌ است که در استانداری به وقوع پیوسته و به طور قطع ناروا و ناپسند و قابل انتقاد و پیگیری می‌باشد.
مدت‌ها قبل پیشنهاد گردید از طریق استانداری به روابط عمومی‌ها اعلام گردد تا اگر نشریات خواسته‌های به حق مردم را چاپ و منتشر یا انتقادی منصفانه از مسئولان اداری نمودند پس از بررسی، پاسخ لازم را تهیه و برای چاپ به آن مطبوعه و روزنامه ارسال نمایند. ضمناً ‌روابط عمومی استانداری با دستور مستقیم استاندار به همه نهادها و سازمان‌ها، ‌ادارات، شرکت‌های دولتی متذکر گردد در نحوه توزیع و تخصیص هر گونه آگهی که حق درج آنها از بودجه عمومی یا از طریق متقاضی و مراجعه کننده به آن موسسات دولتی تامین می‌گردد، عدل و انصاف رعایت گردد که این روش پسندیده و مورد تایید عموم خواهد بود و نام نیکی از مسئولان در این زمینه به یادگار خواهد گذاشت و بعضی از شبهه‌ها را از بین خواهد برد.

مدیر مسئول

پی‌نوشت‌ها:
1-روزنامه یزد امروز، مورخ 1/3/91
2-روزنامه کیهان، مورخ 28/5/91
3-روزنامه ملک، شماره 2451