هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 316

تبلیغ زود هنگام بعضی از کاندیداها و تخلف انتخاباتی

در 6 سال اخیر و از اوایل انتشار هفته‌نامه آیینه یزد تاکنون در این ستون بارها از نحوه عملکرد دولت نهم و دهم انتقاد به عمل آمده است و مقالاتی پیرامون برگزاری همایش‌ها و سمینارهای میلیاردی کم اثر، نیاوردن پول نفت سر سفره‌های مردم، ادعای پیدایش هاله نور در مجمع عمومی سازمان ملل، تعطیلی مدارس و آوردن دانش‌آموزان و مردم برای استقبال از هیات دولت در سفرهای استانی و نصب و پخش بیلبورد و اطلاعیه‌ها و عکس‌های رنگی و جلوگیری از اسراف و تبذیر، تعداد فراوان همراهان سفر رییس جمهور به نیویورک در 8 سال پی در پی، بی توجهی دولتمردان به اعتراضات و نقدهای مطبوعات به ویژه نشریاتی که مستقل و وابسته به نهاد و سازمان و گروه و دسته‌ای نیستند، حذف سازمان مدیریت و برنامه و بودجه، برکناری عده‌ای از وزرا و مقامات دولتی، بکار بردن ادبیات بر خلاف آنچه که به ما گفته و آموخته‌اند به ویژه بکاربردن کلمات و جملاتی که عرف بین‌المللی پذیرای آن نیست، بی‌توجهی به قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی و از همه مهمتر اظهار نگرانی مکرر از ایجاد تورم و گرانی کمر شکن برای حقوق بگیران و کارگران و اقشار وسیع آسیب پذیر جامعه و عدم تخصیص ارز مورد نیاز برای واردات دارو که سلامت مردم را به خطر انداخته است.
اما نگارنده در نظر دارد در این شماره موضوعی را مطرح نماید که چگونه برگزاری همایش از سوی دولت در استادیوم یکصد هزار نفری خلاف و غیرقانونی است و چنانچه شاهد بودیم در مدت چند روز عده‌ای دولتمردان را مورد انتقادهای شدید قرار می‌دادند و یا به عبارتی قصاص قبل از جنایت می‌کردند اما دیده می‌شود فرد یا افرادی که در نظر دارند خود را به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری معرفی نمایند به خود حق می‌دهند هنوز ثبت نام نکرده، تبلیغات مجاز شمرده نشده، شورای نگهبان صلاحیتشان را تایید ننموده به طرق مختلف به نفع خویش گردهم آیی و میتینگ تشکیل داده و سخنرانی نمایند!!
«رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: متاسفانه پاره‌ای اقدامات که با بودجه‌های دولتی به معنای اعم آن صورت می‌گیرد، رنگ و بوی انتخاباتی دارد. آیت‌ا... آملی‌لاریجانی افزود: امیدواریم تمام کسانی که به نحوی در معرض کاندیدا شدن هستند و هواداران آنها به این موضوع توجه کنند و از بودجه نهادها و سازمان‌های دولتی و عمومی در انتخابات استفاده نکنند و بدانند هم برخورد نظارتی شورای نگهبان و هم برخورد قوه قضاییه را در پی خواهد داشت.»1
گرچه نگارنده معتقداست نیازی به برگزاری جلسه و همایش در استادیوم یکصد هزار نفری نبود. در حالی که گفته می‌شود زلزله زدگان بوشهر به یکهزار کولر گازی نیاز دارند، و مردم شهرها و مناطق مختلف ایران در چند روز اخیر خانه و سرپناه و زندگی خود را از دست داده‌اند بنابراین نه تنها بهتر بلکه ضروری و لازم بود چهل و یا پنجاه میلیارد تومان هزینه همایش مورد بحث برای تهیه مایحتاج و وسایل زندگی در جهت رفاه مختصر مردم رنج دیده و گرفتار در این مصیبت و بلا هزینه گردد و از این بابت دولت در کنار اقداماتی که به نفع مردم انجام داده نام نیکی از خود به جای گذارد.
محمدباقر قالیباف به چند استان سفر نموده و در جلساتی که برگزار شده ضمن تعریف و تمجید از مدیریت شهرداری به صورت مستقیم یا با کنایه و اشاره از دولت انتقاد نموده است.
اخیراً‌ نیز به قم رفته و با 13 نفر از علما و مراجع دیدار نموده است و گزارشی از عملکرد شهرداری تهران را به اطلاع مقامات روحانی رسانده و مراجع نیز مطالبی را درباره اقدامات قالیباف اظهار نموده‌اند که خلاصه آن به شرح زیر می‌باشد.
«- فردی که با نگاه کشوری شهر را اداره می‌کند، ‌می‌تواند کشور را هم اداره کند.
-شما را مدیری موفق می‌دانم و آنچه انجام داده‌اید در تاریخ می‌ماند و تبلیغ نظام و اسلام است.
-آنچه شما انجام داده‌اید یک حماسه است، جنوب شهر را بهتر از شمال آن ساخته‌اید.
-فعالیت شما با فکر و برنامه‌ریزی است و رضایت مردم را به دنبال داشته است.
-اگر برنامه‌های شما در تمام ایران اجرا شود راحتی مردم فراهم می‌شود.
-امیدوارم همه مسئولان مثل شما شبانه‌روز کار کنند تا خدمات اسلام را نشان دهند.
-از شما می‌خواهم به صورت جدی وارد صحنه انتخابات شوید.
-ما شهرداران بسیاری را در قبل و بعد از انقلاب دیده‌ایم، اما هیچ کس نتوانست مثل شما موفق باشد. امیدوارم از این ظرفیت در سرتاسر مملکت استفاده شود.
-فردی که حتی یک بار تهران را دیده باشد، روند تغییرات به روز آن را درک می‌کند.
-ما برای اداره کشور به ویژگی‌های شما نیاز داریم، یعنی همان دلسوزی، پشتکار و انعطاف پذیری.
-قالیباف را انسانی با کفایت، با درایت، دلسوز، غیرتی و ‌با برنامه می‌دانیم که در هر عرصه‌ای وارد شدند، موفق عمل کردند.
-ان شاءالله موقعیت‌های بزرگتری که شایسته آن هستید، عهده‌دار شوید تا مشکلاتی که در دوره‌های اخیر به وجود آمده است را برطرف کنید.»2
آن روزنامه طی سه صفحه با عکس و تفصیلات موضوع دیدار قالیباف را درج نموده اما در همان شماره و در صفحه 2 تحت عنوان «عدم استقبال عمومی از میتینگ دولت» می‌نویسد:
«بر اساس گزارشی که «فردا» از حاشیه‌های این مراسم منتشر کرد، استقبال آنقدر کم بود که نیمی از طبقه پایین ورزشگاه آزادی تنها برای یک ساعت پر شد و در طبقه دوم ورزشگاه نیز کمتر از 5 هزار نفر حضور داشتند. جالب آنکه گفته شده است جمعیت حاضر در استادیوم به‌جای تشکر و تشویق دولت به تشویق تیم‌های استقلال و پرسپولیس پرداختند. همچنین حاضران در همایش آزادی هنگام سخنرانی مجری‌های همایش با اعتراض شعار «توپ، تانک، فشفشه، ناهار ما چی میشه» را سر دادند. مشاهدات خبرنگار ما حاکی از آن بود که به هیچ یک از افراد حاضر در مراسم اجازه همراه داشتن دوربین‌های عکاسی و فیلم‌برداری را ندادند و از ورود برخی دوربین‌ها و خبرنگاران صدا و سیما نیز جلوگیری به عمل آمد. در کنار توزیع ساندویچ، ساندیس و کیک به هر یک از شرکت کنندگان در مراسم یک عدد سیمکارت با برند اسپانسر مراسم هدیه داده شد. در شرایطی که ورودی‌های بانوان و آقایان به صورت جدا و مجزا در نظر گرفته شده بود، اما جمعیت حاضر در سکوها به صورت مختلط کنار یکدیگر نشسته بودند. همچنین لازم به ذکر است که به عکاسان حاضر در مراسم اجازه عکس برداری از سکوهای ورزشگاه و تماشاگران حاضر داده نمی‌شد و عکاسان فقط در مقابل جایگاه می‌توانستند حاضر باشند.اجرای مراسم رقص محلی توسط گروه‌های هنری که از شهرستان‌ها و استان‌های مختلف حضور داشتند از جمله برنامه‌های این مراسم بود. تونل سفید رنگ پارچه‌ای که مخصوص تردد مسئولان از در ورودی تا سکوی دایره‌ای شکل وسط زمین بود به صورت کامل فرو ریخت و جمع آوری شد. نکته جالب توجه در این مراسم تاخیر در توزیع غذای مهمانان دعوت شده بود. به نظر می‌رسید علت تاخیر در توزیع ساندویچ‌هایی که به عنوان ناهار تهیه شده بود این بود که جمعیت حاضر را برای شروع رسمی مراسم و حضور محمود احمدی نژاد روی سکوها نگه دارند، این درحالی است که حاضرین بعد از گرفتن غذای خود، ورزشگاه را ترک کردند و زمان سخنرانی احمدی نژاد جمعیتی کمتر از 20 هزار نفر در ورزشگاه حضور داشتند. وقتی سخنرانی احمدی نژاد به پایان رسید اکثر سکوهای ورزشگاه خالی شده بود و کمتر از 10 هزار نفر در ورزشگاه حاضر بودند. پس از گذشت حدود دو ساعت از آغاز رسمی این مراسم، هزاران نفر از حاضران در ورزشگاه آزادی که گویا از طولانی‌شدن برنامه‌ها خسته شده بودند، ورزشگاه آزادی را ترک کردند. طبقه پایین ورزشگاه نیز که از ظهر تقریباً پُر شده بود، پس از خروج این افراد و حضور احمدی‌نژاد پُر از صندلی‌های خالی شده است. برخی از دختران و پسران در سکوهای ورزشگاه به هنگام هنرنمایی گروه‌های رقص، در حال ابراز شادی بودند. ماشین‌های حمل غذا و نوشیدنی در میان مردم چرخ می‌خورد و حاضرین در ورزشگاه نیز دنبال آن می‌دویدند. حضور چشمگیر اعضای جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، در این مراسم پررنگ بود. این در حالی است که چند ساعت پیش در شهرستان مراغه زلزله‌ای به قدرت 5. 2 ریشتر رخ داده است. با این حال این مراسم همچنان ادامه داشت و با اجرای سید جواد هاشمی بازیگر صدا و سیما و آزادی گوینده رادیو برگزار شد.» 3
نویسنده امیدوار است پاسخ پرسش‌های زیر که در ذهن خوانندگان خطور می‌کند داده شود تا در همین ستون درج گردد:
-آیا شهرداران پایتخت در 34 سال اخیر گزارش عملکرد خود را قبل از انتخابات ریاست جمهوری به علما و مراجع ساکن قم ارائه نموده‌اند، به خصوص که کاندیداتوری خود را مستقیم و یا غیر مستقیم اعلام نموده باشند.
-اگر «تهران امروز» وابسته به موسسه‌ای است که در تملک اشخاص می‌باشد در آن صورت حق دارند به نفع هر دسته و یا گروه که بخواهند و صلاح بدانند تبلیغ کنند اما اگر آن موسسه از اموال عمومی«ولو غیردولتی» باشد قوانین خاص خود را دارد و نمی‌توان برای شهردار وقت تبلیغ نمود!!
در هر دو صورت نیز این امر غیرقانونی است چون هنوز زمان تبلیغات کاندیداهای ریاست جمهوری نرسیده است و اگر موسسه مزبور متعلق به اموال عمومی می‌باشد چرا علیه دولت وقت مقاله می‌نویسد و حداقل چرا نظر موافق و مخالف را درج نمی‌نماید؟
-هر گاه و به هر دلیل قالیباف در انتخابات پیش رو به میدان انتخاباتی قدم نگذاشت یا آن طور که بعضی ادعا نموده‌اند صلاحیت وی مورد تایید قرار نگرفت مسئول این همه هزینه و دیگر ابعاد مترتب در این قضیه کیست؟
- آحاد مردم ایران در برابر قانون مساوی هستند بنابراین آیا می‌توان زودتر از موعد مقرر برای کسی به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری تبلیغ کرد؟
-همه کاندیداهایی که زود هنگام بدون اخذ مرخصی از موسسه دولتی که در آن کار می‌کنند و یا با استفاده از امکانات دولتی و بیت‌المال و یا بودجه شهرداری به این شهر و آن شهر می‌روند و نه تنها به نفع خود تبلیغ می‌نمایند بلکه با کمال تاسف علیه دیگران نیز سخنرانی انتخاباتی می‌نمایند و در نهایت از عملکرد دولت هم شدیداً انتقاد می‌کنند آیا عملکرد آنها مصداق تخلف انتخاباتی نیست؟
- آن گونه که «تهران امروز» می‌نویسد استفاده انتخاباتی از امکانات دولتی به هر شیوه و یا هر وجهی ممنوع است. در این صورت آیا صرف بودجه شهرداری آن هم قبل از موعد مقرر برای تبلیغ کاندیداها حلال و طیب و بلااشکال است!؟

مدیر مسئول

پی نوشت ها:
1-روزنامه جمهوری- مورخ 28/1/92
2-روزنامه تهران امروز –مورخ 31/1/92
3-همان