هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 319

عضویت متخصصان آگاه
و مدیران لایق در شورای شهر
ضروری است

«برای پیشبرد سریع برنامه‌های اجتماعی، ‌اقتصادی، عمرانی، ‌بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و سایر اموررفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده، بخش، شهر، شهرستان یا استان صورت می‌گیرد که اعضای آن را مردم همان محل انتخاب می‌کنند.
شرایط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان و حدود وظایف واختیارات و نحوه انتخاب و نظارت شوراهای مذکور و سلسله مراتب آنها را که باید با رعایت اصول وحدت ملی و تمامیت ارضی و نظام جمهوری اسلامی و تابعیت حکومت مرکزی باشد قانون معین می‌کند»1
درماده 25 و 26 قانون تشکیلات، وظایف، ‌انتخابات شوراهای اسلامی. .. قانونگذار شرایط انتخاب‌کنندگان و انتخاب شوندگان را مشخص نموده است و بر اساس ماده17، اعضای شورا با رای مخفی و اکثریت نسبی آرا انتخاب می‌گردند.
عدم وجود احزاب و تشکل‌‌های شناخته شده و شناسنامه‌دار فراگیر باعث می‌شود مردم هر منطقه آنگونه که باید و شاید نتوانند به نظرات و پیشنهادها و آرای سیاسی و نحوه صحیح تبلیغاتی کاندیداهای شورای شهر و بخش و روستا و یا مجلس شورای اسلامی پی ببرند چون کاندیداها در زمان تعیین شده امکان حضور در بیشتر محلات و مساجد و مجامع عمومی شهر ندارند و بسیاری از افراد جامعه در مکان‌های مشخصی جمع نمی‌شوند تا از برنامه‌ها مطلع شوند.
چه بسا نیروهای دلسوز و متخصص و علاقه مند به خدمت به میدان انتخابات وارد شوند و حاضر نباشند دهها میلیون تومان برای چاپ عکس و اطلاعیه و نصب آگهی‌های تبلیغاتی هزینه کنند و یا سرمایه کافی نداشته و یا نخواسته باشند خود را وامدار این و آن نمایند بنابراین مردم آنان را به طور جامع و کامل نشناخته و به مجلس و یا شورای شهر راه نیابند یا بر عکس افرادی به جهات و علل دیگر حداقل رای لازم را کسب و برجایگاهی تکیه بزنند که در 4 سال آینده برای شهر و منطقه موثر و کارساز نیستند. تاسف انگیزتر دیده یا شنیده شده است شخصی که جوان‌تر یا زیباتر بوده، در فلان شهرگوی سبقت را از دیگران ربوده است. بعضی از فعالان سیاسی با حزب و انجمن و گروه هم میانه خوبی ندارند و تاکنون ساز و کارها بگونه‌ای بوده که در این زمینه پیشرفت چندانی نداشته‌ایم. حال که با چنین وضعی روبرو هستیم می‌طلبد عده‌ای که در فعالیت‌های اجتماعی هماهنگی بیشتری دارند حداقل برای جلوگیری از اسراف و تبذیر و به صورت گروهی افکار خود را عرضه و برنامه‌های خود را در حد توان و امکانات و با حضور در گردهم آیی‌ها و جلسات به مردم معرفی نمایند. ساکنان بعضی از مناطق و شهرها در آخرین روز که فعالیت قانونی برای تبلیغ به پایان می‌رسد، نفس راحتی می‌کشند و با خود می‌گویند: شکر خدا را که ایام تبلیغات به اتمام رسید چون دیگر جایی روی دیوارهای کوچه‌ها ومحلات شهر برای چسباندن پوستر و کاغذ و بنر نمانده و شاخه‌‌ای از درختان هم خالی نیست که طنابی و عکسی و پارچه‌ای به آن آویزان نکرده باشند.!!
هر فرد قبل از آمدن به میدان انتخابات شوراها علاوه بر تخصص و تعهد و شرایط حداقلی که در قانون پیش بینی شده است باید نه تنها به قوانین شهر و شهرداری که متعلق به دهه‌های چهل و پنجاه و سال‌های بعد از آن می‌باشد آگاهی کامل داشته بلکه لازم است مصوبه‌ها و بخشنامه‌ها و الحاقیه‌های بعدی را که تاکنون ابلاغ گردیده مطالعه و بررسی نموده باشد.
یزد شهری است که شرایط خاص خودش را دارد در مرکز کویر واقع شده، از جهت ارتباطات و تبادلات مرکزیت دارد، منطقه‌ای است که کم آبی و خشکسالی‌های مکرر دارد و از نظر صنایع و معادن موقعیت خاص خود را دارا می‌باشد. از همه مهمتر شهری است باستانی و با قدمت تاریخی که هر ساله عده‌ای از گردشگران را به خود جلب می‌نماید و تاکنون آن گونه که شایسته دارالعباده باشد به وضعیت فرهنگی شهر رسیدگی‌های لازم به عمل نیامده است؟ بنابراین آن شخص که بخواهد به عنوان عضو شورا انجام وظیفه نماید بدون شک باید نقاط قوت و ضعف منطقه و شهر را بشناسد و تنها دانشگاهی یا روحانی یا بازاری و کارمند و کشاورز و کاسب و آقازاده بودن کافی نیست. اما اگر هر یک از افراد قبل از ورود به این عرصه دانایی‌ها و اطلاعات لازم و تخصص‌های‌ مورد نیاز را کسب کنند و حق گو باشند و از صاحبان زر و زور منطقه هم نترسند و از مداحی و مبالغه و مداهنه بپرهیزند امید به موفقیت آنها خواهد بود.
عضو شورای شهر باید یقین داشته باشد بر اساس حدیث معروف و متقن «کلکم راع و کلکم مسئول عن رعیته»(2) در دوره 4 سال و در آینده مواخذه خواهد شد و مورد پرسش قرار خواهد گرفت و باید پاسخگو باشد.
هر انسانی که در اداره و سازمان و نهادی در سمتی قرار می‌گیرد به این نکته عنایت کند که پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد مصطفی(ص) به ما آموخته است«حب الدنیا راس کل خطیئه»«دوست داشتن دنیا سر و راس همه‌ی گناهان است» و همچنین فرمود:«حب الثناء من الناس یعمی ویصم»«انتظار ستایش از مردم چشم را کور و گوش را کر می‌کند» 3
بدین لحاظ است که شاهد هستیم در مواردی مردم با حرکات چشم، دست، صورت و گاه با بیان و زبان می‌پرسند مگر درآمد شورا چقدر است که عده‌ای دهها میلیون تومان و بیشتر هزینه می‌کنند تا شاید توفیقی در این باره به دست آورند؟ چه بسا بعدها عده‌ای از کمک کنندگان، متقاضی تغییر کاربری ملک خود، احداث خیابان، کنار زمینی که در ملکیت آنها قرار دارد، دادن سمتی به معرفی شدگان از طرف آنها و بعضی خواهان شرکت در مناقصه‌ها و مزایده‌ها و تنظیم قراردادها برای احداث پل، چهار راه و آسفالت و فرش خیابان و یا پیاده رویی باشند اما همین که کمتر از یکسال گذشت و آسفالت‌ها تخریب گردید، سنگ و موزائیک فرش پیاده روها همانند فنر بالا و پایین رفت، فلان قرارداد چند بار به اصطلاح تعدیل خورد، مغازه و ‌پارکینگ خصوصی یا ساختمانی که می‌گویند متعلق به بهمان است سر برآورد یا طرحی به شهرداری دادند که هنوز اسم شهر قبلی بر بالای آن حک یا لاک گرفته شده است یا می‌گویند فلانی به جای رسیدگی به امور اداری و ماموریت‌ها به دنبال کار شخصی و خصوصی خود می‌باشد. پچ‌پچ‌ها شروع می‌شود، شایعه‌ها رواج پیدا می‌کند، معمولاً هم رسانه‌ها یا نمی‌نویسند یا اگر بنویسند کسی پاسخگو نیست !! و این همان رانتی است که متاسفانه در پست‌های کلیدی بعضی‌ها را وسوسه می‌کند.
آن عده از اعضای شورای شهر و روستا موفق تر خواهند بود که به جز داشتن اطلاعات ضروری، در زمینه مورد نظر تخصص داشته و مدیری توانا باشند که بتوانند از حق مردم شهر و بخش و روستایی که انتخابشان کرده‌اند دفاع کنند، در کمیسیون‌ها حضور فعال داشته باشند، در انتخاب شهردار به جز مشورت و نظر خواهی و بررسی دقیق، توصیه و سفارش این یا آن را نپذیرند و نظارت قوی و موثر در امور مربوط به حیطه کاری و وظایف خود داشته باشند و در تمام دوران عضویت از بله قربان گویی حذر کنند و تنها دستورالعمل‌ها و قانون مصوب را فصل الخطاب بدانند. در تاسیس یا توسعه مساجد، ‌زیارتگاه‌ها، ‌حسینیه‌ها ‌و اماکن عمومی رعایت دقیق مسائل شرعی را نموده و احیاناً از تضییع حق مردم و مالک جلوگیری نمایند.
نکته حائز اهمیت اینکه آن عده از مردم یزد که خود و یا خانواده‌اشان در محلات قدیم زندگی می‌کرده‌اند و یا افرادی که در حال حاضر درآن کوچه‌ها سکونت دارند مشکلات زندگی در آن مناطق را می‌دانند. بنابراین رسیدگی به نقاطی از این دست در شهر یزد توجه و عنایت ویژه می‌خواهد تا ساکنانش که معمولاً از نظر معیشتی و اقتصادی نیز در تنگنا و مضیقه بسر می‌برند از جهات مختلف دسترسی به حداقل امکانات درمانی، بهداشتی، امدادرسانی و تهیه وسایل و لوازم و مصالح و رساندن آنها به منظور تعمیرات ضروری محل زندگی خویش داشته باشند.
اگر آن طور که می‌گویند می‌خواهند بافت قدیم مورد توجه قرار بگیرد باید مدیران اجرایی میانی و ارشد استان با برنامه ریزی و اقدامات موثر با مسئولان شهرداری و اعضای شورای شهر همکاری‌های لازم بنمایند تا روز به روز از مشکلات زندگی آن قشر از جامعه که در آن محدوده زندگی می‌کنند کاسته شود.
اقداماتی که در سال‌های اخیر در بخش احداث خیابان، اصلاح تقاطع‌ها، پل‌های زیرگذر، روگذر و امور مربوط به شهر و شهرسازی صورت گرفته قابل ستایش و تقدیر است اما مسئولان امر به این پرسش پاسخ دهند: چرا بعد از یک یا دو ساعت بارندگی شدید، آب بیشتر کوچه‌ها و خیابان‌های شهر را فرا
می‌گیرد؟ عبور و مرور مردم اعم از سواره و پیاده و مخصوصاً ‌موتورسواران و دانش‌آموزان با سختی‌های فراوان روبرو می‌شود و چرا تا چندین روز بعد از بارندگی آثار خرابی‌ها و نابسامانی‌ها هویدا و آشکار است؟
 چرا گاه برای ترمیم و تعمیر و رنگ زدن خیابان‌ها و جدول‌ها به علت عدم رعایت مسائل ایمنی تلفات جانی به بار می‌آید؟
پل‌ها و تقاطع‌های کم اثر یا گاه خطرناک و پستی و بلندی‌های موجود در خیابان‌ها که باقی مانده از کانال کشی برق و گاز و فاضلاب و آب و مخابرات است... داستان مفصلی دارد که باید به وقتی و مقالی دیگر موکول گردد.
نگارنده وظیفه خود می‌داند از آن عده از کارمندان و مسئولان شهرداری و اعضای شورای شهر یزد که در سی و چهار سال اخیر به عنوان انجام وظیفه با خلوص نیت و برای رضای پروردگار و در جهت پیشبرد امور شهری انجام وظیفه نموده‌اند قدردانی و سپاسگزاری نموده و در صورتیکه برای اعضایی در انتخابات پیش رو توفیق حاصل نشد مجددا‌ در سمت قبلی بمانند با کمال صفا و صمیمیت تجربه‌ها و اندوخته‌های فکری و تجربی ارزشمندشان را در اختیار نمایندگان جدید قرار دهند تا آنان بتوانند با استفاده از روش‌های‌مفید در مسیر تعالی و رشد بیشتر دارالعباده یزد گام‌های موثر بردارند.

مدیر مسئول

پی نوشت‌ها:
1- اصل یکصدم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
2- «نهج‌الفصاحه»، صفحه 457، کلمات قصار نبی اکرم اسلام(ص)
3- همان، صفحه 283