هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 338

آزادی زندانیان سیاسی،
اظهار خشنودی عده‌ای از علماء و دولتمردان

روزی که حسن روحانی در اولین کنفرانس خبری خود گفت: وضعیت زندانیان سیاسی را در تعامل با سایر قوا پی‌گیری خواهد کرد، شاید همگان باور نمی‌کردند که کمتر از 2 ماه بعد از آن، تعدادی از زندانیان سیاسی آزاد گردند. این امر تحقق یکی از شعارهای انتخاباتی بود که در 24 خرداد امسال بوقوع پیوست و اکثریت مردم ایران ضمن آفریدن حماسه‌ای دیگر از جمله خواهان آزادی زندانیان سیاسی شدند و شک نیست هر چه زمینه‌هایی آماده شود که منجر به آزادی این افراد گردد رای دهندگان به دکتر روحانی احساس می‌کنند به جامعه مدنی و حقوق شهروندی بیشتر نزدیک می‌شوند. بدان امید که این روش ادامه پیدا کند تا بر اساس گفته وزیر اطلاعات در نظام اسلامی کسی در زندان نباشد.
«وزیر اطلاعات از آزادی تعداد دیگری از زندانیان در عید غدیر خم خبر داد. حجت‌الاسلام علوی در حاشیه جلسه دولت در جمع خبرنگاران گفت: در عید غدیر خم زندانیان بیشتری مشمول عفو و رحمت قرار می‌گیرند و ما منتظر هستیم که هدیه خوبی به این اشخاص و مردم در این روز داده شود. وزیر اطلاعات درباره آزادی زندانیانی که اخیرا آزاد شده‌ا‌ند گفت: این نخستین بار نیست که نسیم رحمت و رأفت از جایگاه رهبری معظم انقلاب اسلامی وزیدن گرفته و جمعی از زندانیان را مشمول عفو و بخشودگی نظام کرده و البته این مسبوق به سابقه بوده است. وی افزود: هم اکنون شاهد وزش این نسیم هستیم و در آینده نیز شاهد وزیدن این نسیم خواهیم بود به خصوص که در جامعه ما در حال حاضر یک آرامش حکمفرماست و نگاه مردم امیدوارانه است... خبرنگاری پرسید این آزادی‌ها بنا به درخواست کدام دستگاه انجام می‌شود و اصلا باید به درخواست کسی باشد که رهبری با آن موافقت کنند که وی در این باره اظهار کرد: این موضوع طبیعت نظام اسلامی است چراکه نظام اسلامی علاقه‌مند نیست کسی در زندان باشد همانطور که علاقه‌مند نیست کسی در بیمارستان باشد. یعنی دوست ندارد کسی بیمار باشد که ناچار به بیمارستان برود همانطور هم علاقه‌مند است که همه در چارچوب هنجارها زندگی کنند و نیازی نباشد که کسی به زندان برود.»1
آنان که از هر گروه، دسته، حزب، انجمن، ‌محفل و مجمعی در مسیر افراط و تفریط گام بر می‌دارند و کوچکترین اعتراض و انتقادی را بر نمی‌تابند یا بدون محکومیت فردی در دادگاه او را جاسوس و خائن می‌نامند، باید بدانند یکی از خواسته‌ها و برنامه‌ها و وعده‌های بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) این بود که بعد از زوال و نابودی حکومت دست نشانده پهلوی، پایین ترین فرد در این مرز و بوم و ایران اسلامی بتواند بدون ترس و وحشت و لکنت زبان در برابر بالاترین مقام حکومتی اظهار نظر کند‌، پیرامون موضوع ومساله‌ای اعتراض نماید و یا منتقد باشد.
البته هر شهروند باید با احترام سخن بگوید، به دیگران اهانت ننماید، آداب گفتن و نوشتن را مد نظر داشته باشد و مجموعاً با ادبیاتی فخیم سخن بگوید بتواند این سئوال را مطرح کند و پاسخ آن را ازمقامات ذی ربط درخواست نماید که چرا بعد از حوادث سال 1388 اولاً ‌افرادی که رعایت آداب و اصول مناظره را ننموده بودند و درنتیجه جو جامعه را متشنج کردند مورد مواخذه قرار نگرفتند؟ و دربرابر، عده‌ای از مردم از جمله تعدادی از مقامات و مدیران ارشد دولت‌های سابق را پس از دستگیری در سالنی نشاندند و هنوز در دادگاه صالحه‌ای محکوم نشده بودند نام وتصویر آنان را با لباس زندانی از رسانه ملی پخش کردند در حالی که البته به حق نام خانوادگی قاتلان، سارقان‌، گروگانگیران ومتجاوزان به عنف، معتادان و قاقچاقچیان را با حرف اول اعلام می‌کنند و جز در مواردی که قاضی رسیدگی کننده به پرونده اجازه صادر می‌نماید تصویرشان را در روزنامه و صدا و سیما تار و شطرنجی نشان می‌دهند.
«آیت‌ا... سیدجمال‌الدین دین‌پرور در رابطه با جایگاه اعتدال و میانه‌روی در دین اسلام اظهار کرد: اعتدال که از خانواده عدالت است از مهم‌ترین ارکان فرهنگ اسلامی است. وی افزود: ‌بزرگان اسلام همواره مردم را به داشتن عدالت، اعتدال و میانه‌روی دعوت کرده‌اند و حتی در عبادت و نیایش با خداوند هم باید مساله اعتدال و میانه‌روی رعایت شود و در این زمینه از تندروی و کندروی پرهیز گردد چه برسد به امور دیگر زندگی مانند برخورد با افراد، ورود در کارهای اقتصادی، سیاسی، برخورد با دوست و دشمن. رئیس بنیاد نهج‌البلاغه افزود: قرآن کریم در رابطه با بحث اعتدال حتی به این نکته اشاره می‌کند که با کسانی که با شما دشمن هستند و رو در روی شما ایستاده‌اند نیز باید بر اساس اعتدال و عدالت رفتار کنید و بیش از اندازه‌ای که قانون و شرع اجازه می‌دهد نباید نسبت به آنان تعدی داشته باشید.»2
درباره خانواده‌های زندانیان آنگاه ماجرا دردناک تر جلوه می‌کند که مدت‌ها پدر یا مادر زندانی از فرزند خردسالش و یا زن ومرد از همسرش خبر نداشته باشد، یا امکانات بهداشتی و درمانی لازم در اختیار نداشته و یا مدت‌های طولانی به مرخصی نرود.
 در 35 سال اخیر اکثریت قریب به اتفاق مردم ایران اعم از هر قوم، ‌نژاد و دین نشان داده‌اند نظام اسلامیشان را دوست دارند و در مواقع لازم حمایت قاطع خود را از دین و کشور عملا به اثبات رسانده‌اند.
«آیت ا... صانعی در تماس تلفنی جداگانه‌ای با امین زاده، میرطاهر موسوی، عرب سرخی، علیرضا بهشتی و نسرین ستوده از آزادی و مرخصی آنها ابراز خشنودی کرد. به گزارش ایلنا، زندانیان آزاد شده نیز ضمن ابراز خشنودی از این تماس از ابراز محبت وی نسبت به خانواده‌های آنان در طول مدت زندان تشکر کردند.» 3
حجت الاسلام و المسلمین سید محمد خاتمی؛ رییس جمهور اسبق کشورمان می‌گوید:
«همه‌ی ما نظام را سربلند می‌خواهیم نظامی که امکانات مادی آن در اختیار همگان بطور عادلانه قرار بگیرد و مردم از حقوق ومزایای معنوی که به عنوان شهروند دارند بتوانند استفاده بکنند جمهوری اسلامی را همین طور ‌می‌خواهیم.
در این کشور با مشکلاتی که به خصوص در این چهارسال بود ما احساس می‌کنیم فضا بازتر می‌شود عده‌ای از زندانیان آزاد می‌شوند، این مساله قابل تقدیر است هم برای کمک به آقای روحانی برای پیشبرد اهدافش و هم برای رفتن به سوی فضایی که همه احساس کنند می‌توانند خدمت کنند. امیدوارم دوستان قوه قضاییه و وزارت اطلاعات پیگیر این قضیه باشند.
رییس دولت اصلاحات با ابراز خرسندی از اعلام خبر عفو و آزادی 80 نفر که از سوی سخنگوی قوه قضاییه اعلام شد، اظهار داشت: ما از این خبر خوشحالیم ولی می‌گوییم چرا این تعداد؟! بگوییم همه؛ مگر کسی که واقعا جنایتی کرده باشد، آن هم در محکمه صالح اثبات شده باشد. خیلی از این‌ها واقعاً کاری نکرده بودند بسیاری از اتهاماتی که زده شد اتهامات غلطی بود.»4
تلاش سالیان متمادی فعالان سیاسی، ‌تحمل زندان‌ها و تبعیدها بویژه ایثارگری قابل تقدیر و ستایش رزمندگان، ‌فداکاری جوانان، شهادت جان برکفان در سالهای مبارزه و 8 سال دفاع مقدس به منظور پشتیبانی و حمایت از دین و کشور برای شکست و نابودی دشمنان و در نهایت اجرای تعالیم عالیه اسلامی بوده است، تا در جامعه عدل و انصاف حاکم شود مردم در رفاه و آسایش نسبی زندگی کنند، تبعیض و اختلافات طبقاتی کاهش یابد، هرچه بیشتر برادری و دوستی در جامعه بوجود آید، صفا و صممیمت بیش از گذشته ظهور و بروز نموده و مسئولان و دولتمردان تحمل پذیرش نظر و سخن مخالف روش و سلیقه خود را داشته باشند.
« آیت ا... هاشمی رفسنجانی در دیدار جمع کثیری از اقشار مختلف مردم از استانهای تهران، مرکزی، لرستان، خوزستان و جمعی از یادگاران شهدای جنگ تحمیلی، ضمن تاکید بر تحقق نصرت الهی در پایان 8 سال دفاع مقدس تاکید کرد: مردم با حماسه‌ای که در انتخابات 24 خرداد آفریدند زمینه حضور قدرتمندانه ریاست جمهوری را در سازمان ملل فراهم آوردند تا دنیا در چند روز گذشته شاهد آغاز دوباره عزّت ملّت ایران و نظام اسلامی در نیویورک باشد.
-سخنرانان در این جلسه ضمن تمجید از اقدام تاریخی و سرنوشت ساز آیت ا... هاشمی که با حضور و ثبت نام خود در انتخابات برای خلق حماسه سیاسی انجام دادند از ایشان خواستند که برای گسترش وحدت ملّی نسبت به تسریع آزادی زندانیان سیاسی و رفع حصارهای امنیتی تلاش نمایند که با پاسخ مثبت ایشان نیز روبرو شد.»5
«نکته‌ای که همگان باید در نظر داشته باشند این است که شرع مقدس اسلام، شئون و حقوق افراد جامعه مسلمین و کتمان اسرار آنان را محترم می‌شمارد و افرادی که پایبند به دستورات عالیه اسلام باشند لزوماً به این امور اهتمام ویژه‌ای داشته باشند. «هرگز نباید حقوق افراد مسلمان وآبروی آنان با استراق سمع و شنود، تفتیش و تجسس و افشاگری مورد تعدی و تجاوز قرار بگیرد، در ارتکاب و انجام این کارها، هیچ کس نمی‌تواند به بهانه مامور بودن و عضویت در دستگاه امنیتی برای خود عذر شرعی بیاورد.
چون برای ماموران امنیتی نیز تفتیش و تجسس در امور شخصی و اسرار مردم جایز نیست مگر در آن قسمت عمومی ومهمی که مصالح نظام و جامعه مسلمین بسته به آن باشد...» 6 یعنی قانون آن را مجاز شمرده باشد.
«رئیس بنیاد امید ایرانیان با حضور در منازل فیض‌ا... عرب‌سرخی و محسن امین‌زاده، با آنها دیدار و گفتگو کرد. به گزارش ایسنا، محمدرضا عارف در دیدارهای جداگانه با فیض‌ا... عرب‌سرخی و محسن امین‌زاده ضمن اظهار خشنودی از آزادی زندانیان و آرزوی سلامتی برای آنها، ابراز امیدواری کرد با توجه به برگزاری باشکوه انتخابات ریاست جمهوری فضای همدلی ایجاد شده در کشور ادامه پیدا کند و دیگر زندانیان حوادث انتخابات سال 88 نیز به آغوش خانواده بازگردند. وی همچنین از تدبیر بزرگان و مسئولان ارشد نظام که زمینه آزادی زندانیان سیاسی را فراهم کردند تشکر و قدردانی کرد. در این دیدار، فیض‌ا... عرب سرخی از مدیران دولت اصلاحات، با ارزشمند توصیف کردن اقدام محمدرضا عارف در انتخابات ریاست جمهوری، عمل وی را باعث همگرایی نیروهای اصلاح‌طلب قلمداد کرد.»7
رسیدگی به زندگی خانواده‌های کلیه زندانیان از هر صنف و دسته، ‌کودکان کار، زنان خیابانی و تامین حداقل معیشت و تهیه سر پناه در حد نیاز و رسیدگی به امور آموزشی و تربیتی این گونه خانواده‌ها که متاسفانه در معرض آسیب‌های شدید اجتماعی قرار گرفته‌اند و فراهم نمودن فرصت اشتغال برای جوانان بیکار آرزوی همه‌ی انسان دوستان و در یک کلام هم وطنان ایرانی می‌باشد و لازم است دولت اعتدال‌گرا در فرصت‌های مناسب با برنامه‌ریزی صحیح به این امور عنایت ویژه داشته باشد.

مدیر مسئول

پی نوشت‌ها:
1- روزنامه آرمان، مورخ4/7/92
2- همان
3- روزنامه ایران، مورخ 7/7/92
4- وب سایت سید محمد خاتمی، 3 مهر 1392
5- پایگاه اطلاع رسانی آیت ا... هاشمی رفسنجانی
6- «مبانی فقهی حکومت اسلامی»، آیت ا... منتظری، ترجمه ابوالفضل شکوری، جلد چهارم، صفحه 296
7- نقل از خبرگزاری‌های مختلف