انعکاس آیینه شماره 339
در حوادث پیش آمده همانند سازی نکنیم
«به گزارش ایرنا، در حالی که پیش از ورود دکتر روحانی و هیأت همراه به تهران، دفتر رئیسجمهوری در اطلاعیهای اعلام کرد که در روز آغازین هفته و به منظور پرهیز از ایحاد زحمت برای شهروندان و اخلال در برنامههای کاری آنها، استقبال مردمی پیشبینی نشده است اما رئیسجمهوری با استقبال خودجوش صدها نفر از مردم مواجه شد. مردم در مسیر حرکت رئیسجمهوری، تعدادی گوسفند قربانی کردند و فریاد «روحانی متشکریم» سر دادند. استقبال کنندگان پلاکاردهایی به رنگ بنفش مبنی بر موفقیتآمیز بودن سفر رئیسجمهوری در دست داشتند و فریاد میزدند: « درود بر روحانی، درود بر روحانی». روی برخی پلاکاردها نیز نوشته شده بود: «آری برای تو، نه برای جنگ». همچنین در این مراسم، شعارهایی همچون «روحانی روحانی تشکر تشکر»، «ابوالفضل علمدار روحانی را نگهدار» و «حمایت از روحانی فرمان رهبر ما است» حمایت خود را از دکتر روحانی و سیاستهای وی اعلام کردند. البته استقبال گرم مردم از رئیسجمهوری اسلامی ایران با حاشیههایی نیز همراه بود. عدهای که از ابتدا سعی میکردند خود را از جمعیت استقبالکننده جدا نشان دهند با توقف در مسیر حرکت خودروی ریاست جمهوری برای لحظاتی اقدام به حاشیهسازی کردند آنچنان که خبرگزاری مهر گزارش داده در همین هنگام که خودروی رئیسجمهوری متوقف شده بود یکی از افراد حاضر در جمعیت که خود را مخالف گفتگوی تلفنی دکتر روحانی و باراک اوباما معرفی میکرد، کفش خود را به سمت خودرو روحانی پرتاب کرد اما به کسی اصابت نکرد. گذشته از اینها عده دیگری نیز با در دست گرفتن پلاکاردهایی که روی آن نوشته شده بود؛ «دانشجو بیدار است از امریکا بیزار است» انتقاد خود را نسبت به اخبار جدید در عرصه سیاست خارجی کشور اعلام کردند. در این زمینه، محمدرضا صادق مشاور ارشد رئیسجمهوری در پاسخ به پرسشی درخصوص تجمع مخالفان و موافقان در فرودگاه گفت: این خوب است و نشاندهنده آزادی است.» 1
در جوامع غربی و کشورهای توسعه یافته نهادینه شده تا هر گروه و اقلیت بتواند بدون ترس از دستگیری و زندان و یا تعقیب قضایی درباره کلیه حوادث سیاسی و اجتماعی که در شهر و دیارش اتفاق میافتد اظهارنظر کند، به عنوان مخالف پیرامون عملکرد سیاسیون و دولتمردان سخنرانی نماید، مقاله بنویسد و صدای خود را به گوش مقامات برساند. مطبوعات بدون احساس نگرانی از عاقبتی که احیاناً برای آنان رقم خواهد خورد از مدیران و مسئولان انتقاد نمایند و از همه مهمتر رییسجمهور تا مدیر هر اداره و دهدار هر روستایی خود را موظف میداند به آنچه که در نشریات علیه آنها نوشته میشود پاسخ دهد و روشنگری نمایند و توضیحات لازم را ارائه و به اطلاع مردم برسانند. هر قدر در جامعهای تحمل صدای مخالف قوی تر باشد شهروندان راحت تر ومناسب تر میتوانند با یگدیگر تضارب آرا و افکار داشته و درمسیر پیشرفت گامها و قدمهای موثرتری بردارند.
خلق حماسه سیاسی در 24 خرداد امسال و بیش از 18 میلیون نفری که به حسن روحانی رای دادند این پیام را در پی داشت که رای دهندگان تمایل دارند از افراط و تفریط دوری کنند کفش به سوی دیگران پرتاب نکنند، از بیان کلمات زشت و زننده و توهین آمیز خودداری نمایند.
گاه دیده میشود عدهای در مخالفت با امری «صلوات » میفرستند به آنها میگوئیم: صلوات شعار اسلامی ما مسلمانان است اگر نسبت به موضوعی ایراد و اشکالی هست با صراحت مطرح و مخالفت نمائید با گفتن جمله و عبارتی اعتراض کنید و نظرتان را ابراز نمائید. به جای برگزاری نماز و یا خواندن دعای کمیل و توسل و ندبه در مسیر و خیابانی باید با رعایت اخلاق و ادب اسلامی انتقاد نمود. رییس جمهور و وزراء را مورد سئوال قرار داد و از آنها درخواست کرد جواب اعتراضات و انتقادات را بدهند. عادت کنیم از هر گرایش و سلیقه و تفکری هستیم مستدلاً بگوییم و دولتمردان نیزموظف به پاسخگویی باشند.
اگر روزی نظر سنجیهای قابل اعتماد و مورد تایید مقامات نظام، تغییر جهتی را تایید نمود و دانستیم دولتمردان در انجام امور محوله توانایی لازم را دارند به آن بها بدهیم و ضمن نظارت کامل و دقیق از کارشکنی و سنگ اندازی پرهیز کنیم.
بر هم زدن مراسم سخنرانی هیچ کس قابل دفاع نیست همانگونه که حمله به سفارتخانهای مذموم و ناپسند است و همین طور وقتی عدهای ساختمان سفارت خانهای را تصرف و بر روی دیوار و یا پشت بام آن پرچم «لااله الا الله» یا علم «یاحسین» را نصب میکنند.
معترضان باید به جای توهین و پرخاش و دشنام و یا مشت زدن و پرتاب مهر نماز و کفش با زبان استدلال و منطق سخن گویند و راه مباحثه و مناظره و جدال احسن را برگزینند.
باید متذکر شد در پی این پیش آمدها هیچ گاه نباید به خود اجازه دهیم خاکیان را با افلاکیان مقایسه کنیم ما خاک پای ائمه و معصومان علیهم السلام هم نیستیم. علما، شجاعان، بزرگان، سیاستمداران واقعی افتخار میکنند که بتوانند در مسیر آنها گام بر دارند.
چون همگان به جز ائمه اطهار(ع) در معرض خطا و اشتباه هستند. کیست که بتواند خود را در جایگاه مولا علی (ع) قرار دهد؟
«امیرالمومنین (ع) با خوارج در منتهی درجه آزای و دموکراسی رفتار کرد. او خلیفه است و آنها رعیتش هرگونه اعمال سیاستی برایش مقدور بود اما زندانشان نکرد و شلاقشان نزد و حتی حقوق آنان را از بیتالمال قطع نکرد وبه آنها همچون سایر افراد مینگریست این مطلب در تاریخ زندگی علی عجیب نیست. اما چیزی است که در دنیا کمتر نمونه دارد. آنها در همه جا در اظهار عقیده آزاد بودند و حضرت خودش و اصحابش با عقیده آزاد با آنان روبرو میشدند و صحبت میکردند و طرفین استدلال میکردند، استدلال یگدیگر را جواب میگفتند.
شاید این مقدار آزادی در دنیا بی سابقه باشد که حکومتی با مخالفین خود تا این درجه با دموکراسی رفتار کرده باشد میآمدند در مسجد و در بین خطابه حضرت علی« پارازیت » ایجاد میکردند.... خوارج در نماز جماعت به حضرت علی(ع) اقتدا نمیکردند زیرا او را کافر میدانستند. ...» 2
به حاکمان و همه افرادی که امید دارند دولت اعتدال در زمینههای مختلف سیاسی و اجتماعی توفیق حاصل نماید پیشنهاد میگردد در پیشآمدهای این چنینی و هنگام پاسخگویی به مخالفان سیاسی خویش همانندسازی تاریخی نکنند. از بازگو نمودن داستان خوارج خودداری کنند درباره صلح حدیبیه و فتح مکه و نامه پیامبر گرامی اسلام(ص) به خسروپرویز نگویند و شبیه سازی ننمایند. از طلحه و زبیر ننویسند و پیش آمدهای صدر اسلام وحکومت مولای متقیان حضرت علی (ع) را با حوادث اخیر مقایسه نکنند. گرچه ذکر و یادآوری اتفاقات و حوادث تاریخی در جهت عبرت آموزی و درس گرفتن ضروری و در خور عنایت و توجه میباشد.
اینکه شعار بدهیم و بگوئیم مخالفت با آقای اکبر هاشمی مخالفت با پیغمبر(ص) است، و یا تبعیت از دولت احمدینژاد، پیروی از خدا و پیامبر(ص) میباشد یا امور دولت را امام عصر(عج) هدایت و رهبری میکند و. ... صحیح و منطقی نیست، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و قوانین مصوب در مجلس شورای اسلامی وظایف مسئولان، دولتمردان، نمایندگان مجلس، دستگاههای نظارتی، منتقدان، مخالفان سیاسی و آحاد مردم را مشخص نموده است.
بارها دیده و یا شنیده شده است عدهای که مراسم سخنرانی مقامات را بهم میریزند و یا اشیایی را به سوی گوینده پرتاب میکنند یا کف خیابان میایستند و نماز میخوانند یا در جلسات مداحی و روضهخوانی به بعضی از مسئولان و مدیران اجرایی و یا قضایی با تندی و تشنجآفرینی سخن میگویند بعد از توضیح و تذکر و روشنگری نه تنها از روش گذشته خود عدول میکنند بلکه تاسف میخورند چرا زودتر نسبت به اموری که به اصطلاح شستشوی مغزی شده بودند آگاهی پیدا نکرده و هدایت نشدهاند.
مهم این که بعضی از نویسندگان و گویندگان تهمت میزنند، مطالب کذب میگویند و هنوز کسی در دادگاهی محکوم نشده او را جاسوس و اسرائیلی و آمریکایی خطاب میکنند بدیهیاست عدهای از جوانان با خواندن و شنیدن اینگونه ماجراها به سادگی نمیتوانند راه درست را از نادرست تشخیص دهند.
امید که خداوند بزرگ همه ما را در جهت اصلاح فرهنگ و ادب و اخلاق و متانت و تحمل عقیده مخالف و ابرازنظر صریح و شفاف بدون هراس و نگرانی توفیق عنایت کند.«این چنین باد»
مدیر مسئول
پی نوشتها :
1-روزنامه ایرن 7/7/92
2- «جاذبه و دافعه حضرت علی(ع)»، استاد مطهری، صفحه 144- 143