انعکاس آیینه شماره 343
سپاسگزاری از آقایان فلاح زاده و عاصی
و ارائه چند پیشنهاد
هفته گذشته جلسهای به نام «هماندیشی استاندار با اصحاب رسانه » در استانداری یزد تشکیل گردید. در هفت سالی که از نشر آیینه یزد میگذرد برای اولین بار بود که میدیدم مدیران نشریات یزد و شهرستانهای استان اعم از کسانی که منتقد بودند یا تنها به درج و نشر اخبار ارسالی از ادارات میپرداختند یا با نوشتههای خود اعمال و گفتار دولت نهم و دهم را صرفاً پشتیبانی مینمودند و یا گاه با کنایه و اشاره از عملکرد بعضی از دولتمردان انتقاد میکردند در یک جلسه دعوت شدهاند.
نگارنده این سطور این امر را به فال نیک میگیرد و با عنایت به مطالبی که توسط بعضی از حاضران در جلسه ارائه گردید وظیفه میداند نکاتی را توضیح دهد:
آیینه یزد از آغاز انتشار تاکنون بدون وابستگی به حزب، دسته و انجمنی بنا به رسالت روزنامه نگاری که به آن پای بند بوده با کمال ادب، احترام و با به کار بردن کلمات، جملات و عباراتی که به شخصیت افراد بی احترامی نگردد عملکرد مسئولان را مورد انتقاد قرار داده و در حد توان و وسع مسائل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را به اطلاع مخاطبان رسانده و با نقل مدارک و دلایل از عملکرد دولت نهم و دهم و گاه دولتهای قبل انتقاد نموده است. در مواردی نیز ضمن رعایت احترام به شخصیت اجتماعی، سیاسی و فرهنگی استانداران سابق، منتقد نحوه مدیریت آقایان دکتر عاصی و مهندس محمد رضا فلاحزاده، در بعضی از بخشها بوده است.
اما مکرراً در این ستون متذکر شده است از اقدامات و کارهایی که در جهت رفاه و به نفع مردم این دیار انجام دادهاند سپاسگزاری مینماید. از همه مهمتر وظیفه خود میداند در این ستون اعلام نماید در این مدت استانداران یا معاونانشان اقدامی علیه این نشریه انجام نداده یا به منظور به تعطیلی کشاندن و یا در جهت صدور تذکر و امثال آن رسماً یا کتباً دستوری مبنی بر شکایت از این نشریه صادر نکردهاند. گاهی در مجالس و محافل که مدیران و الامرتبه اجرایی استان را ملاقات مینمودم و یا برحسب اتفاق آنان را میدیدم آنچه دیگران شاهد بودند احترام متقابل بود.
بیان این نکته ضروری است که در معرفی آیینه یزد به دادگاه مطبوعات که در نهایت دیوان عالی کشور رای صادره از طرف دادگاه یزد را «نقض بلاارجاع» اعلام نمود و مدیر مسئول را تبرئه کرد یا در تذکرات غلاظ و شدادی که با امضای مسئولان وقت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد صورت گرفت مدیران ارشد اجرایی استان نقشی نداشتند. بنابراین ضمن تاکید مجدد و پذیرش مسئولیت همه اعتراضها و انتقادهایی که نمودهام از یکایک آنها سپاسگزاری نموده و توفیقاتشان را در زندگی و در مسیر پیشبرد انقلاب اسلامی ایران خواستارم بویژه آنکه بارها نوشته و گفتهام در برابر رزمندگان و ایثارگران و آزادگان و تمام افراد مجاهد و مبارز و خانوادههای بزرگوار آنان که از سالها پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و یا در دوران دفاع مقدس و در چند دهه اخیر سختیها را تحمل نموده و جانفشانی کردهاند سر تعظیم فرود میآورم.
تجربیات گذشته نشانگر این است که استاندار جدید نباید اجازه دهد فرد یا افرادی مانند چند سال گذشته امور فرهنگی و مطبوعاتی را به دست گیرند و بخواهند به زعم خویش و یا به حکم انجام وظیفه و در نهایت به علت نداشتن تخصص در زمینه فرهنگی و اجتماعی خود و اطرافیان را نه تنها پشتیبان بلکه «مجیزگوی»عملکرد دولت دکترحسن روحانی بدانند و یا به فکر حذف سلیقه و خط فکری در نشریهای باشند که قانون مصوب جمهوری اسلامی بر وجود و فعالیتش صحه گذاشته است.
در برابر، بدان امید که نشریات «خود سانسوری» را به کناری نهاده و واقعیتها و حقایق را بنویسند و منتشر نمایند در یکی دو سال اخیر شاهد بودیم که اکثریت مدیران ارجمند نشریات که به همگی احترام میگذارم طی نامه رسمی با مهر و امضا عملکرد روابط عمومی استانداری را مورد تائید قرار دادند و چون مدیرمسئول آیینه یزد از آن نهاد انتقاد میکرد و در این امر شرکت نداشت زمینهای آماده شد تا عدهای از هواداران به انحای مختلف و بیشتر از سالهای قبل از آن و معمولاً با نام مستعار و با درج کلمات اهانتآمیز و پیامکهای تلفنی و یا ارسال نامههایی به دفتر نشریه مدیر مسئول را مورد لطف قرار دهند!!!. نمونهای از دهها مورد مطلب چاپ شده در سایتها و نامه نگاریها همان چند سطری بود که در حضور استاندار توسط نگارنده قرائت گردید.
آقای سیدمحمد میرمحمدی استاندار در پاسخ به گفتهها و پرسشها در جلسه هم اندیشی مطالبی اظهار داشت که نظر خوانندگان را به بخشهایی از آن جلب مینماید:
«جایگاه خودمان را باید خود تقویت کنیم و نیاز به اندیشه و دانش داریم، عقلانیت باید بر ما حاکم شود، مطبوعات باید خودشان تغییر کنند و تعامل با یکدیگر داشته باشیم، نگاه همه جانبه مشکلات را حل میکند، مطبوعات در برابر همه رسالت دارند، نباید تیترهای دغدغه آمیز بزنیم، روزنامهها باید در مسیر منافع ملی حرکت کنند، مطبوعات رسالت سنگینی دارند، و باید برای مردم انحراف مدیران را بیان کنند.
اگر انتقاد نباشد راه خطا وجود دارد و انتقاد حتی اگر خصمانه باشد بازهم خوب است، پیام مردم دراین انتخابات برای همه بوده است، مطبوعات و همگی باید در مسیر پیام انتخاباتی گام برداریم، تغییرات مدیریتها باید در جهت شایستگی، لیاقت، تدبیر و کاردانی باشد، برخورد خاصی با کسی ندارم همه را ایرانی و خودم را در برابر همه مسئول میدانم، مطبوعات نباید بازوی دولتیها باشند باید مطبوعات بازوی مردم باشند و مردم بازوی دولت باشند، آب از مشکلات اساسی است و از در و دیوار یزد صدای العطش شنیده میشود. مطالب روزنامه باید جذابیت داشته باشد و مردم به روزنامهای علاقه دارند که تحلیل داشته باشد. کاریکاتور یک کار هنری است نگاه من استاندار درباره کاریکاتور غیر پذیرشی نیست، فکر بلند در مطبوعات باقی میماند. درباره تصمیم گیریها چهارچوبها رعایت میشود. روابط عمومی ما باید فرا جناحی و با همه هماهنگ باشد.
مسائلی را که مطرح کردهام عبارتند از: تامین آب، بحث صنعت و فن آوری و پژوهش، بیابان زدایی و تثبیت شنهای روان و موضوع گردشگری. ضمناً مشاور فرهنگی به کار خواهم گرفت.»
پیشنهادهایی که در این شماره خدمت مقام ارشد اجرایی استان ارائه میگردد به شرح ذیل به اطلاع خوانندگان میرسد:
- دستورالعملی صادر گردد تا روابط عمومی همه ادارات مطالب مندرج در نشریاتی را که مربوطه به آن اداره میباشد بررسی نموده و به اطلاع مدیران آن اداره برسانند و پاسخ مردم را بدهند.
- معمولاً هر هفته یک روز مدیران کل و یا روسای ادارات پاسخگوی ارباب رجوع هستند اولاً استانداری و فرمانداری در آن روز جلسه و همایش نگذارند تا مدیران بتوانند حداقل پنج، شش ساعت در هر هفته به این امر اختصاص دهند و اگر احیاناً آن روز تعطیل رسمی بود از طرف دفتر مدیران برای روز قبل یا بعد از آن برنامه ریزی گردد تا جواب مردم داده شود.
- اکثریت مردم ایران در 24 خرداد ماه سال جاری به تغییر سیاستهای داخلی وخارجی رای دادند بنابراین آیا هیچ یک از مدیران ارشد اجرایی که طی 8 سال گذشته مجری سیاستهای دولت نهم و دهم بودهاند میتوانند خود را همگام با عملکرد دولتمردان اعتدالگرا یا اصلاح طلب بدانند؟ چون اگر چنین بود نمیگذاشتند بر سر کار باشند.
- افرادی که تجربه مدیریت در امور اداری ندارند گرچه در ستادهای انتخاباتی دکتر حسن روحانی هم فعالیت نموده باشند اگر به سمت معاونت استانداری و حتی مدیر کلی ادارهای انتخاب شوند موفق نخواهند بود. ذکر این نکته ضروری است که پیروزی حجتالاسلام والمسلمین روحانی در خرداد ماه امسال خواست پروردگار، حضور پر شور مردم، حمایت همه جانبه آیتا... هاشمی رفسنجانی، حجه الاسلام والمسلمین سیدمحمدخاتمی از دکتر حسن روحانی و کنار رفتن دکتر محمدرضا عارف و برگزاری مناظرههای انتخاباتی بود. گرچه ستادها نیز در حد امکان و توان فعالیت تبلیغی داشتند اما به مصلحت نیست کسانی که سابقه مدیریت ندارند بخواهند با انتصاب در سمتهای مذکور سهم خواهی نمایند و استاندار نیز در جلسه هم اندیشی اعلام کرد انتصابات بر اساس لیاقت، تدبیر، شایستگی و کاردانی افراد میباشد.
بنا به مصالحی انتخاب استانداران به تاخیر افتاد اما به نظر نگارنده این روش به نفع شهروندان نبوده و نخواهد بود بر این اساس اگر قرار باشد بعضی از مدیران کل ادارات نیز به خواست رای دهندگان به دولت یازدهم تغییر سمت بدهند برای اینکه امور اداری با کندی صورت نگیرد مناسب ترین راه این است که به نحو مقتضی در شورای اداری تذکرات لازم را به مدیران ادارات بدهند و از آنان بخواهند در رسیدگی به خواستههای به حق مردم کوتاهی نشود. این امر در صورتی تحقق پیدا میکند که علاوه بر تذکر و ارائه طریق نظارت مستمر و پی در پی آنهم نه در حد سخنرانی و صدور بخشنامه بلکه به معنی واقعی دستگاههای ناظر وظایف خود را به نحو احس انجام داده و نتیجه را به مردم و مسئولان ذی ربط گزارش دهند تا رکودی در کارهای اجرایی و اداری پیش نیاید و بتوان بیش از گذشته قدمهای موثرتر و مثبت تر به نفع مردم برداشت.
معمولاً در ادارات عدهای هستند که با صدور ابلاغ و انتصاب مدیر جدید به هر دلیل رفتار و گفتار آنها هم تغییر میکند و تابع رئیس تازه وارد میشوند اما گذشته از این باید نماینده عالی مقام دولت زمینهای آماده نماید که نه تنها دانشگاهیان، فرهنگیان و روزنامه نگاران بلکه عموم طبقات بتوانند نظرات و عقاید خود را اظهار نمایند.
قابل تامل این که در انتخابات مجلس نهم تعداد آرای باطله در شهرستان یزد حدود بیست هزار معادل رای چهارمین داوطلب نمایندگی بوده است. برای تغییر این روشها باید چارهای اندیشیده شود.
با یکی از مدیران سابق که همه روزه میتوانست با استاندار ملاقات داشته باشد پیرامون مسالهای صحبت میکردم به مناسبتی اظهار داشت انتقادی که در سر مقاله چند هفته پیش آیینه یزد مطرح شده بود را خوانده است.
پاسخ دادم چرا تذکری دوستانه و مشفقانه به مسئول ذی ربط ندادی؟ جواب داد طرح این مساله در حد و اندازه وی نیست!!
بدان امید که مقامات اجرایی، اطرافیان را تشویق نمایند به عنوان مشاورانی امین بدون واهمه صادقانه حقایق را بازگو نمایند که این امر به صلاح و صواب نزدیک تر است.
البته ناپسند و غیرقابل دفاع است که در تاریخ اجتماعی و سیاسی ایران ثبت و ضبط شود: رییس دولت نهم و دهم بین دو نماز به آقای علی احمدی وزیر آموزش و پرورش بگوید از مقام وزارت برکنار شدی!!
و مدتها بعد علی احمدی اظهار نماید برکناری وی به علت تذکری بوده که دوستانه و محترمانه به رییس جمهور داده است.
مدیر مسئول