انعکاس آیینه شماره 353
استاندار یزد از دولت بخواهد تبعیض را از بین ببرند
حوادث و وقایعی که در جهان بشری رخ میدهد همواره در تاریخ ثابت و ماندگار میشود و در اذهان و افکار مردم به صورتی مستمر و جاری امتداد مییابد. این وقایع گاه تاریخی و اجتماعیاند و گاه فرهنگی و دینی و گاه ابعاد هنری و علمی دارند اما گذر ایام این حوادث را از یاد و خاطره تاریخ حذف نخواهد کرد.
حال از حادثه تاریخی «ابرهه» و سپاهیان فیل سوارش و شکست آنان به اراده پروردگار با طیر ابابیل و سال تولد پیامبر اسلام(ص) و سالروز هجرت حضرتش از مکه به مدینه و مبدا تاریخ مسلمانان یا سالروز میلاد عیسی مسیح(ع) که حادثهای دینی، تاریخی است و مبداء تاریخ مسیحیان و حوادث و وقایعی مشابه که تحقق نمونههای آن فراوان است.
البته در مقام مقایسه نیستیم اما حوادث و رخ دادها با توجه به عمق و وسعتی که در جریان زندگی مردم پیدا میکنند و به نسبت اهمیتی که دارند ماندگار میشوند به ویژه که در عصر ما وسایل ارتباطی گسترده و رسانهای ثبت و ضبط وقایع آنچنان به زوایای رویدادها میپردازند و از جهات گوناگون آنها را میبینند و میکاوند که جای هیچ تغییر و انحراف و یا تردیدی در تاریخ آینده نخواهد ماند به عنوان مثال:
بعضی از اتقاقاتی که در ذهن مردم یزد باقی و پایدار مانده است این که در سال 1335ه ش باران و سیل در یزد خانهها و باغات و روستاها را تخریب نمود سنگهای عظیمی در رودخانهها جابه جا شد و یا در فلان بخش و روستا عدهای از ترس حمله سارقان حتی وسایل مختصر زندگی خود را در راهروها و اتاقها میگذاشتند و جلو آن را تیغه بندی و کاهگل میکردند. از جمله رخدادهای اداری اینکه: دولت اصلاحات پاداش خدمت عدهای از فرهنگیان را پرداخت نمود اما بازنشستگان قبل از سال 1379 از دریافت این حق مسلم خود محروم ماندند بعد هم که مبلغی به حساب آنها واریز شد بعد از چند سال معادل همان وجه اولیه و به اقساط ناچیز پرداخت میگردید به طوریکه هنوز هم عدهای طلب خود را دریافت ننمودهاند.
دولت نهم و دهم سهام عدالت را به کارگران ندادند. ماه مبارک رمضان برخلاف قانون ساعات کار را برای کارمندان کاهش دادند اما کارگران سهمی از این دستورالعمل نداشتند. بسیاری از روزهای بین دو تعطیلی البته غیر مستند و برخلاف قوانین مصوب ادارات یا مدارس را تعطیل میکردند.
در حالیکه از ساعات کار کارخانهها و سازمانهای وابسته به تامین اجتماعی کاسته نمیشد. در برههای از زمان در بعضی از نهادهای دولتی عدهای را بازنشسته یا پاکسازی کردند که میشد با یک دقت نظر و دوری از تکبر و غرور هنوز چند سالی به خدمت خود ادامه دهند.
در نهایت دولتمردان در سالهای متمادی بدون دقت و توجه لازم تبعیض هایی پایهگذاری کردند که مردم مدتها اثرات سوء و زیانهای ناشی از آن تصمیمات را با گوشت و پوست خود لمس میکنند.
اما خبری که در چند روز اخیر تعجب همگان را برانگیخت این که کارگرانی با شرط دریافت حقوق ماهیانه زیر پنج میلیون ریال میتوانند سبد کالا دریافت نمایند. دولتمردان به طور حتم میدانند این سبد کالا به روسای ادارات، مدیران کل، فرمانداران، استانداران، استادان دانشگاه، فرهنگیان، فرماندهان نیروهای مسلح، وزراء و کلاء و بسیاری از کسانی که ماهیانه تا چندین برابر پانصد هزارتومان حقوق دریافت مینمایند تعلق میگیرد اما به کارگری که در هر ماه یکهزار تومان بیش از پانصد هزارتومان درآمد دارد داده نمیشود !!
«بنا بر تصمیم جدید دولت، سبد کالایی رایگان از یکشنبه 13 بهمنماه جاری، در شبکههای توزیع منتخب توزیع میشود. بر همین اساس، سرپرستان خانوار میتوانند از طریق سامانههای معرفی شده از دریافت یا عدم دریافت سبد کالای خود اطلاع یابند. بنا بر اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت، قرار است سبد کالای حمایتی دولت از یکشنبه 13 بهمن ماه به تدریج در سراسر کشور توزیع شود. این سبد کالایی شامل 10 کیلوگرم برنج، 4 کیلوگرم مرغ، دو بطری 900 گرمی روغن مایع، 2 بسته پنیر و یک شانه تخم مرغ است. بر این اساس، سرپرستان خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره)، سرپرستان خانوارهای تحت پوشش سازمان بهزیستی کشور، سرپرستان خانوارهای مستمریبگیران تأمین اجتماعی با حقوق مستمری زیر پنج میلیون ریال، سرپرستان خانوارهای کارگران مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی با حقوق زیر پنج میلیون ریال، سرپرستان خانوارهای کارکنان شاغل و بازنشسته نیروهای دولتی و سرپرستان خانوارهای طلاب، خبرنگاران، دانشجویان متأهل این سبد کالایی را دریافت خواهند کرد. این سبد قرار است طی 15 روز به تدریج به صورت رایگان از مراکز توزیع ذیل دریافت شود. بر این اساس، فروشگاههای امکان مرتبط با اتحادیه کارگران، اسکاد مرتبط با کارکنان دولت، اتکا مرتبط با نیروهای مسلح، رفاه برای مشمولان کمیته امداد و بهزیستی و نیز سپه، شهروند و اتحادیه فرهنگیان برای عموم مردم، این سبد کالایی را توزیع خواهند کرد.»1
«گذاشتن شرط حقوق 500 هزار تومان برای بازنشستگان تامین اجتماعی باعث شده تا فقط 13 درصد این افراد یعنی حدود 260 هزار مستمری بگیر از جامعه دو میلیون نفری آنان مشمول دریافت سبد کالا شوند وبه این ترتیب 87 درصد بازنشستگان از گرفتن این سبد کالا محروم شدند...
در حال حاضر 65 درصد بازنشستگان تامین اجتماعی حداقل حقوق را دریافت میکنند اما مبلغ این حداقل حقوق به همراه حق اولاد، عائله مندی، مسکن و. .. مدتی است که به حدود 600 تا 700 هزار تومان در ماه رسیده است و همین باعث شده که بازنشستگان این سازمان و خانوادههای آنان که در شرایط فعلی و بد اقتصادی و معیشتی جامعه روزگار سختی را میگذرانند از دریافت سبد کالا محروم شوند...
اگر چه مبلغ نقدی سبد کالا که شامل دو عدد مرغ، یک بسته 10 کیلوگرمی برنج هندی، تخم مرغ، دو بطری روغن مایع و دوبسته پنیر بوده و 80 هزار تومان است اما این افراد چشم امیدشان به اقدامات حمایتی دولت تدبیر و امید بود تا شاید کمی از مشکلاتشان با این سبد کاسته شود که متاسفانه اینگونه نشد...»2
پیشنهاد این هفته نامه به مقام ارشد اجرایی این است تا به عنوان وظیفهای که نماینده دولت در هر استان به عهده دارد مراتب را به هیات وزیران یا وزارتخانهی ذی ربط گزارش دهد تا ترتیبی اتخاذ گردد این سبد کالا به همه بازنشستگان و حقوق بگیران و مستمری بگیران تامین اجتماعی تعلق گیرد و این تبعیض آشکار از بین برود و اگر قراراست سقف حقوق معین شود در درجه اول به آنان که دستمزد کمتری دریافت میکنند تعلق گیرد چون این امر به خیر و صلاح نه تنها نزدیک بلکه عین صواب است. مگر این که دولتمردان ذی ربط در این چند روز و در پی این اعتراضات به ویژه آنچه در مطبوعات درج گردید به این نتیجه رسیده باشند که به اصلاح این تصمیم اشتباه پرداخته و جبران مافات نمایند.
«آنچه بر پیشوایان مسلمان و علما و حکام ایشان لازم است این اقدام مهم است که در برابر سیری و بهره وری بیش از اندازه ظالمان اقتصادی از یک طرف و گرسنگی و برهنگی و بی سرو سامانی انسانهای مستضعف و محروم سکوت اختیار نکنند بلکه به گرفتن حقوق ناتوانان از توانگران قیام کنند، و آن حقوق را به ایشان برسانند و این یک وظیفه اجرایی است که جای خالی آن را پند و موعظه هرگز نمیگیرد، چه حرف زدن و وعده دادن، و خطبه و شعار، شکم گرسنهای را سیر نمیکند و تن برهنهای را نمیپوشاند، و برای هیچ بی خانمانی، خانمان نمیشود.
شان دین اسلام بالاتر و والاتر از آن است که امر عدالت اجتماعی و احقاق حقوق محرومان را به ایستارهایی غیراجرایی همچون وعظ و شعار پراکنی و خطبه سرایی مربوط سازد و از ستمگریها و تجاوزهای مالی و معیشتی که صورت میگیرد- بخصوص به هنگام داشتن قدرت – چشم پوشی کند.»3
ما ضمن تایید اقدامات دولت تدبیر و امید مبنی بر حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه براین باوریم که شخص رییس جمهوری و اعضای هیات دولت در صدد اصلاح امور جامعه و رفع و دفع مشکلات و کمبودها و نارسائیها هستند اما به نص صریح قران کریم و روایات متواتر ائمه بزرگوار (ع) این حق محرومان است که به عنوان زکات باطنی در ثروت توانگران جای گرفته و بر زمامداران است تا با قدرت و قوت در ادای این دین اهتمام نمایند. چگونه میتوان شاهد بود که ضعیفان جامعه اسلامی از طبیعی ترین حق یعنی حق خوراک و پوشاک محروم باشند و برخورداران جامعه به فرموده حضرت علی(ع) از شدت سیری پهلو بر آورده و ثروت به ناحق کسب کرده را صرف عیاشی و خوشگذارنی در خارج از مرزهای این کشور کنند. «خانوادهای در طول یک ماه، از نان و آب پنیر رفع گرسنگی کند و کسانی در رستوران برج میلاد قیمت شام شبشان 360 هزار تومان باشد!!»4
اگر جامعه این چنین باشد پس آرمانهای امام و انقلاب و شهیدانی که جان خویش را فدای آن آرمانهای مقدسش کردند چه میشود؟!!
مدیر مسئول
پی نوشت ها
1- بسیاری از خبرگزاریها و روزنامه آرمان، مورخ 12/11/92
2- خبرگزاری مهر، مورخ 13/11/92
3- «الحیاه»، جلد ششم، ترجمه احمد آرام
4- «منهای فقر»، استاد محمد رضا حکیمی، صفحه 84