انعکاس آیینه شماره 357
در سفر استانی رییس جمهور
از تحقیر مردم خودداری شود
در پی درج مقالهای با عنوان «در سفر استانی رییسجمهور کرامت انسانها حفظ نشد» و توضیح بالای صفحه اول شماره 356 آیینه یزد بعضی از دوستان و خوانندگان آیینه، حضوری و تلفنی به نویسنده این سطور گفتند! به مدت 7 سال منتقد دولت نهم و دهم بودی در حال حاضر چرا از نحوه توزیع سبد کالا و یا سفر استانی دکتر حسن روحانی به خوزستان انتقاد نمودهای؟ به آنها پاسخ داده شد علت و دلیل در متن نوشتهها توضیح داده شده است.
در فروردین 88 در همین ستون خطاب به فردی که قرار بود در همان سال بر مسند ریاست جمهوری تکیه بزند مطالبی درج گردید از جمله:
-رییس جمهور باید تبعیض را ریشه کن نماید.
-داروی تلخ و تند نقد و انتقاد سازنده از حلاوت و شیرینی تملق بهتر است بنابر این باید به منتقدان خود احترام گذاشت.
-دولتمردان لازم است آزادی و آزادگی و راستی و درستی را پاس بدارند.
-معاونان و مشاوران، مخلص و دلسوز باشند و در جلسات حقایق و واقعیتها را باز گو نمایند.
-نزدیکان خود را از نظر مقام و قانون با دیگران یکسان بشمارند و برای ضعفا و بهبود زندگی میلیونها نفر مردم این سرزمین که زیر خط فقر زندگی میکنند تلاش نمایند.
-برای یاران و آقازادگان خود حقوق ویژهای قائل نباشند و..... در دوران ریاست جمهوری، فردی این اجازه را داشته باشد قبل از اینکه گزارشها را به سمع و نظر رییس دولت میرساند بگوید: آقای رییس جمهور قول و قرارهای شما به مردم چنین و چنان بود!
اما دیدیم و شنیدیم که در چهار سال بعد همانند چهار سال قبل در مواردی قانون را محترم نشمردند، و زیر پاگذاشتند. رانت خواران و مفسدان اقتصادی آن چنان رشد کردند و از بیتالمال بردند و خوردند که جامعه را حیرت زده کرد!!
آمارهای غیر واقعی ارائه نمودند، نه تنها به نمایندگان مجلس وقعی ننهادند بلکه با سخنان خود آنها را به سخره گرفتند و از تریبون مجلس بر خلاف قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اظهار نظر کردند و گاه قانون شکنان را یاری نمودند گرچه نمایندگان و نهادهای نظارتی هم آنچنان که شایسته بود وظایف خود را انجام ندادند. پشتیبانان و حامیان به تدریج یک به یک راه خود را جدا کردند، افرادی که در رویا دیده بودند در سال 84 و 88 به چه کسی رای بدهند یا از قول این و آن خواب و داستان نقل میکردند کم کم تغییر جهت دادند. در نهایت در 24 خردادماه سال جاری اکثریت مردم آگاه و مسلمان و پای بند به اصول و دوستدار ملک و میهن و انقلاب اسلامی در پای صندوقهای رای حاضر شدند و به تغییر در سیاست خارجی و داخلی و روشهای اعمال شده در 8 سال گذشته رای دادند.
به نظر نگارنده، این موضوع تحقق نیافت مگر به خواست پروردگار دگرگون کننده دلها، سخنان مقام معظم رهبری قبل از برگزاری انتخابات، همراهی و همگامی آیت ا... هاشمی رفسنجانی و حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی که اشکارا کاندیدای مورد تایید خود را به مردم معرفی نمودند و همت و فتوت دکتر محمدرضا عارف که با صحه گذاشتن بر پیشنهاد سیدمحمد خاتمی انصراف داد و میطلبد تا برای همیشه دولتمردان دولت یازدهم قدردان این موضوع باشند، مناظرههایی که از صدا وسیما پخش شد، سخنرانیها و قول و قرارهایی که دکتر روحانی به مردم میداد به ویژه آنگاه که مواد و بندهایی از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را بازگو مینمود و از حقوق شهروندی سخن به میان میآمد.
در بند 6-7-8-9-14 «اصل سوم قانون اساسی» آمده است! دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است همه توان و امکانات خود را در این زمینهها بکار بندد:. ... محو هر گونه استبداد و خودکامگی و انحصار طلبی، تامین آزادیهای سیاسی و اجتماعی در حدود قانون، مشارکت عامه مردم در تعیین سرنوشت سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی خویش، رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه، در تمام زمینههای مادی و معنوی. ..... تامین حقوق حقه همه جانبه افراد از زن و مرد و ایجاد امنیت قضایی عادلانه برای همه و تساوی عموم در برابر قانون و......
اکنون که شاهد تصمیم دولت در ارتباط و توسعه مناسبات با بیشتر کشورهای دنیا هستیم، رییس دولت در سخنرانیهای خود از ادبیات غیر قابل قبول و افراط و تفریط خودداری میکند. عدهای از استادان و دانشجویان را به دانشگاه برگرداندهاند، از اعتدال و میانه روی گفته میشود، نقد و انتقاد را پذیرا هستند و به دنبال مبارزه با مفسدان اقتصادی میباشند و...
«رئیسجمهوری هدف سفرهایش به استانها را دریافت مطالبات مردم و شنیدن راه حلهای پیشنهادی از سوی مسئولان، فرهیختگان، دانشگاهیان، نمایندگان و صاحبنظران استان عنوان کرد. حسن روحانی در جلسه شورای اداری استان که در هرمزگان برگزار شد با تأکید بر اینکه سفرهای استانی در دولت یازدهم به معنای کلنگزنی، افتتاح پروژه و تصویب مصوبات فراوان نیست گفت: مسئولان هر استان میتوانند برای حل بهتر مشکلاتشان، راهحلهای خود را ارائه کنند تا تصمیمگیریها در پایتخت دقیق انجام شود، چرا که مردم و مسئولان هر استان مسائل و مشکلات خود را به خوبی لمس کرده و برای حل آنها صاحب تجربه هستند.»1
بنابراین لازم است مردم را در مسیر حرکت رییسجمهور و دیگر همراهان به دنبال کاروانی که عدهای به هر دلیل به راه میاندازند ندوانند و بعدهم توجیه نکنند که شور و شوق مردم باعث میشود این صحنهها به نمایش گذاشته شود، دانش آموزان مدرسهها را ولو در مسیر حرکت گل و پرچم به دست به صف نکنند و بنای سفر در واقع بر آن باشد که مشاور رییسجمهور میگوید:
«اساس سفر استانی دولت خدمترسانی به مردم و آشنایی با مشکلات شهرها و روستاهای مختلف است. دولت در این سفرها سعی میکند از نزدیک با مسائل و مشکلات هر شهرستان آشنایی پیدا کند ضمن اینکه کابینه و همراهان رئیسجمهور با موقعیت و پتانسیل هر شهرستان آشنایی کافی پیدا میکنند. دولت در سفرهای استانی سعی میکند دورنمای خوبی از موقعیت هر استان و شهرستان پیدا کند. به خاطر همراهی با رئیسجمهور بنابر آنچه که دیدهام معتقدم اهداف سفر اینگونه بوده است. به هر حال دولت باید به گونهای با مردم ارتباط داشته باشد. در این سفر تاکنون ارتباط موثر و خوبی با مردم استان برقرار شد. آقای رئیسجمهور در ورزشگاه با مردم استان دیدار داشته و با آنها گفتوگو کردند. به هر حال معتقدم این سفر متفاوت از سفرهای گذشته دولتمردان بود.»2
از کارهای ارزشمند دکتر ابوالقاسم عاصی استاندار اسبق یزد این بود که در سفر اول احمدی نژاد ادارات و مدارس را تعطیل نکرد و.....
اگر مشاوران و یاران رییسجمهور میگویند: دولت تدبیر و امید سنت غلط دریافت نامههای مردم را دنبال نمیکند مناسبتر و مهمتر آن است که از حرکت مردم نیز که همان ولی نعمتان دولتمردان هستند بدنبال ماشینهای صدها میلیون تومانی که از پول همین شهروندان تهیه شده جلوگیری نمایند که این امر به صواب و صلاح نزدیک تر است.
حسن ختام مقاله به فرمایش گهر بار مولای متقیان حضرت علی(ع) به مردم شهر انبار و شرح و توضیح علامه محقق حاج میرزا حبیب ا.. هاشمی خویی بر سخن حکمت آمیز مظهر عدالت و تقوی اختصاص مییابد.
« قرآن و اسلام در میان مردم نهضت ریشه دار و دموکراسی توام با علم ومعرفت ایجاد کرد عربها را از پستی و جهالت رهانید و آنان را به عزت رسانید، امت دانا و آزادهای شدند که خالی از تشریفات مرسوم ایرانی و رومی بود. این راز پیشرفت مسلمانان در قرنهای اولیه هجری بوده است. اسلام در سرزمین فارس و روم گسترش یافت که با زنجیرهای تشریفات دستشان بسته بود اما شأن اسلام این بود که مردم را از قید و بندهای سنگین آزاد کند. حضرت علی(ع) به سوی شام سفر کرد و چون به شهر انبار رسید- در کنارة فرات- دهقانان أنبار در برابر آن حضرت از مرکبهای خود پیاده شدند و در جلو او دویدند...... علی(ع) به آنها فرمود: این کار شما چه معنی دارد؟ در پاسخ گفتند: این رسمی است که ما به وسیله آن امراء خود را تعظیم میکنیم. آن حضرت فرمود: به خدا این کار برای امرای شما سودی ندارد و به راستی که شما خود را بدین کار در دنیا رنج میدهید و در دیگر سرای بدان بدبخت میشوید وه چه بسیار زیانبار است رنجی که عذابش در دنبال، و چه بسیار سودمند است استراحتی که قرین أمان از دوزخ و وبال است.»3
مدیر مسئول
پی نوشتها :
1- روزنامه ایران، مورخ 10/12/92
2- روزنامه آرمان، مورخ 7/12/92
3- «منهاجالبراعه فی شرح نهجالبلاغه»، علامه خوئی، چاپ انتشارات اسلامیه، سال 1348 ه. ش، جلد 21 ص 70- 71