انعکاس آیینه شماره 359
امام خمینی (ره) خواهان حکومتی
متکی به آرای مردم بودند
در سال 1357 امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در سخنرانیها و مصاحبهها با روزنامه نگاران و خبرنگاران رادیو و تلویزیون کشورهای مختلف که در نجف و پاریس با ایشان مصاحبه میکردند درباره حکومت بعد از رژیم پهلوی مکرراً به جمهوری اسلامی که متکی بر آرای عمومی خواهد بود اشاره نمودند و از دموکراسی و تعیین نمایندگان با رای مردم سخن میگفتند و اعلام مینمودند عموم ملت از همه طبقات آگاهانه و آزادانه میتوانند دولت و مقامات مسئول را انتخاب کنند و این نشانگر این معنی است که امام (ره) از آغاز اعتقاد به رای مردم و جمهوری اسلامی داشتهاند.
جهت اطلاع خوانندگان فرازهایی به نقل از صفحات 30 تا 327 کتاب «طلیعه انقلاب اسلامی» که درسال 1363 توسط مرکز نشر دانشگاهی به چاپ رسیده به نوع حکومتی که خواست امام خمینی (ره) بود اشاره میشود:
«این حکومت در همه مراتب خود متکی بهآرای مردم و تحت نظارت و ارزیابی و انتقاد عمومی خواهد بود.
ما خواهان استقرار یک جمهوری اسلامی هستیم و آن حکومتی است متکی به آرای عمومی. شکل نهایی حکومت با توجه به شرایط و مقتضیات کنونی جامعه ما توسط خود مردم تعیین خواهد شد.
در جمهوری اسلامی زمامداران مردم نمیتوانند با سوء استفاده از مقام، ثروت اندوزی کنند و یا در زندگی روزانه امتیازی برای خود قائل شوند. باید ضوابط اسلامی را در جامعه و در همه سطوح بدقت رعایت کنند و حتی پاسدار آن باشند. دقیقاً باید به آرای عمومی در همه جا احترام بگذارند.
ممکن است دموکراسی مطلوب ما با دموکراسی هایی که در غرب هست مشابه باشد، اما آن دموکراسیی که ما میخواهیم به وجود آوریم در غرب وجود ندارد. دموکراسی اسلام، کامل تر از دموکراسی غربی است.
حکومت جمهوری اسلامی مورد نظر ما از رویه پیامبر اکرم (ص)و امام علی (ع) الهام خواهد گرفت و متکی به آرای عمومی ملت خواهد بود و شکل حکومت با مراجعه به آراء ملت تعیین خواهد گردید.
تعیین نظام سیاسی با آرای خود مردم خواهد بود. ما طرح جمهوری اسلامی را به آرای عمومی میگذاریم.
با طرحی که تدارک دیدهایم، تلاش میکنیم که عموم ملت از همه طبقات، آگاهانه و آزادانه نمایندگان خود را انتخاب کنند و سپس نمایندگان دولت را و مسئولین هر مقامی را انتخاب میکنند.
دولت اسلامی یک دولت دموکراتیک به معنای واقعی است و برای همه اقلیتهای مذهبی، آزادی به طور کامل هست و هر کس میتواند اظهارعقیده خودش را بکند. و اسلام جواب همه عقاید را به عهده دارد و دولت اسلامی تمام منطقها را با منطق جواب خواهد داد.
من امیدوارم که حکومت اسلامی در ایران تشکیل بشود و مزایایی که در حکومت اسلام هست، بر بشر روشن گردد تا بشریت بفهمد که اولاً اسلام چگونه است، و روابط بین حکومت و ملتها چه روابطی است و طرز اجرای عدالت به چه صورت است و شخص اول مملکت در زندگی با رعیت هیچ فرقی ندارد. اگر چنانچه بعضی از مزایای اسلام را مردم بفهمند امید این است که همه به اسلام رو بیاورند. در حکومت اسلام، شخص اول که خلیفه مسلمین است، زندگی عادیش در عرض فقیرترین افراد و یا پایین تر از آن است و عدالت اجتماعی و برنامههایی را که اسلام اجرا میکند به مصلحت تمام طبقات است این نوع حکومت سابقه ندارد.
ما میخواهیم اسلام را لااقل حکومتش را به یک نحوی که با حکومت اسلام در صدر اسلام شباهت داشته باشد اجرا بکنیم تا شما هم معنی درست دموکراسی را به آن حدی که هست بفهمید و بشر بداند که آن دموکراسی که در اسلام است با این دموکراسی معروف اصطلاحی که دولتها و روسای جمهور و سلاطین ادعا میکنند بسیار فرق دارد.
من جمهوری اسلامی را به ملت ایران پیشنهاد کردهام که بعد از سقوط شاه به آراء عمومی میگذاریم.
ماهیت جمهوری اسلامی این است که با شرایطی که اسلام برای حکومت قرار داده است، با اتکا به آرای عمومی ملت، حکومت تشکیل شده و مجری احکام اسلام باشد.
یک جمهوری اسلامی متکی به قوانین اسلام و آرای مردم که اکثریت قریب به اتفاق مسلم هستند در ایران مستقر بشود و احکام اسلام آن طور که هست اجرا گردد و همه مطالب ایران و نظام آن بر طبق خواستههای اسلامی جریان پیدا کند.
لکن این جمهوری بر یک قانون اساسی متکی است که قانون اسلام است.
اگر شاه برود و حکومت جمهوری اسلامی که حکومت دموکراسی واقعی است به جای آن بیاید این ناآرامیها از بین میرود و در ایران ثبات برقرار خواهد شد.
ملت ایران خواستار حکومت اسلامی است و من جمهوری اسلامی متکی به آرای مردم را پیشنهاد کردهام.
حکومت اسلامی یعنی یک حکومت مبتنی بر عدل و دموکراسی و متکی بر قواعد و قوانین اسلام.
اولاً این مردم هستند که باید افراد کاردان و قابل اعتماد خود راانتخاب کنند و مسئولیت امور را به دست انان بسپارند.
ما شکل رژیم را که جمهوری اسلامی است به آرای عمومی میگذاریم.
ما نظام جمهوری را به آرای عمومی میگذاریم و ایران چون همه شان مسلمان هستند رای به این قضیه خواهند داد.
حکومت جمهوری متکی بر آرای عموی و اسلامی، متکی به قانون اسلام، این را جمهوری اسلامی میگوییم و این مورد نظر ماست.
یک حکومت جمهوری اسلامی اما جمهوری است برای اینکه به آرای اکثریت مردم متکی است.
اما شکل حکومت ما جمهوری اسلامی است. جمهوری به معنای اینکه متکی بر آراء اکثریت است.
فرم حکومت اسلامی جمهوری است. به این معنی که متکی بر آراء عمومی است.
من جمهوری اسلامی را به آراء عمومی میگذارم.
ما به حسب آن طوری که تاکنون گفتیم رجوع به آراء مردم میکنیم.
حکومتی که کوچکترین فرد ایرانی بتواند آزادانه و بدون وجود کمترین خطر به بالاترین مقام حکومتی انتقاد کند و از او در مورد اعمالش توضیح بخواهد.
در اسلام دموکراسی مندرج است و مردم آزادند در اسلام، هم با بیان عقاید و هم در اعمال، مادامی که توطئه در کار نباشد و مسائلی را عنوان نکنند که نسل ایران را منحرف کنند. »
نمایندگان مجلس، رییس قوه مجریه، نمایندگان مجلس خبرگان اعضای شوراهای شهرو روستا با رای مستقیم مردم انتخاب میشوند مقام رهبری نیز با رای خبرگان و اعضای دولت با معرفی رییسجمهور و تایید مجلس شورای اسلامی تعیین میگردند و برابر با اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران با اختیاراتی که به مقامات عالی رتبه محول گردیده امور مربوط به کشور اداره میشود.
همه کسانی که از هاله نور سخن میگفتند، نامه احمدینژاد به رییس جمهور آمریکا را از الهامات خداوند میدانستند، و یا همانند نامه پیامبر گرامی اسلام (ص) به خسرو پرویز تشبیه میکردند، دولت احمدی نژاد را بهترین دولت از زمان مشروطه تاکنون به حساب میآوردند، از قول فردی در سوریه میگفتند اگر بنا بود پیغمبری بعد از خاتم الانبیاء بیاید همانا احمدینژاد بود و او را در همه حوزهها کارشناس و از معجزات و کرامات قرن میدانستند و همه اظهارات مبالغه آمیزی که در 8 ساله گذشته بیان کردند که البته این سخنان پیامدهای ناگوار و بعضاً خسارت بار برجای گذاشت بدان جهت بود که به مخاطبان خود بگویند با رای دادن به احمدینژاد فرد مناسبی را انتخاب کردهاید یا در سال 1388 هم در انتخابات شرکت کنید و وی را انتخاب نمائید.
« دیشب یکی از دوستان حاضر در جلسه نقل کرد؛ قبل از برگزاری مرحله اول انتخابات به محضر یکی از علمای اهواز رسیدم. ایشان گفت: نگران نباشید، احمدینژاد رئیسجمهور میشود. ایشان گفته بود که شخصی شب بیست و سوم ماه رمضان در حال احیاء پیش از نیمه شب به خواب میرود. در خواب به او ندا میشود که بلند شو برای احمدینژاد دعا کن، وجود مقدس ولیعصر (عج) دارند برای احمدینژاد دعا میکنند. میگوید من حتی اسم احمدینژاد را نشنیده بودم و اصلاً او را نمیشناختم! خود ایشان نیز در تاریخ دهم دیماه قاطعانه گفته بود که من رئیسجمهور خواهم شد. کسانی با او شوخی میکردند که این چه حرفی است میزنی؟ چه کسی به تو رأی میدهد؟ چه کسی تو را میشناسد؟ گفته است این قول یادتان باشد، امروز 10/10/83 است، من رئیسجمهور خواهم شد! حالا خواب دیده یا کسی به او گفته است من نمیدانم!»1
ایشان- آیتا... مصباح یزدی- در اولین دیدار خود با احمدینژاد پس از انتخابات ریاستجمهوری خطاب به وی:
«خدای متعال را شاکریم که زمینه انتخاب چنین شخصیتی برای این دوره خاص از انقلاب را فراهم کرد و آیندگان به این نتیجه خواهند رسید که انتخاب، مشحون به کرامات و معجزات بود و از این رو توفیق شکر این نعمت را از خداوند خواستاریم. عنایات حضرت ولیعصر(عج) یار ملت ایران بود که به چنین موفقیتی دست یافت و تلقی ما این است که این نفخه الهی که در این زمان در جامعه ما دمیده شده و آثارش در علاقه بیشتر مردم به دین و اندیشههای اسلامی ظهور یافته، مرتبهای از مراتب چیزی است که در زمان پیامبر اسلام(ص) تحقق پیدا کرد و انشاءالله مرتبه کاملش در زمان ظهور حضرت ولیعصر(عج) تحقق خواهد یافت.»2
گرچه موارد فوق نشانگر تشویق مردم به رای دادن و انتخاب رییس قوه مجریه میباشد اما عدم رعایت قانون، رشد فساد اقتصادی و رانت خواری، ارائه آمارهای غیر واقعی، مجلس را در راس امور ندانستن و گاه به سخره گرفتن نمایندگان، بی توجهی به امر تولید، هزینه نمودن میلیاردها دلار در امر واردات غیرضروری، به کار بردن کلمات و ادبیات تحریک آمیز در سیاست خارجی، ستارهدار نمودن عدهای از دانشجویان و اخراج و برکناری تعدادی از اساتید دانشگاه و... سبب شد در خرداد ماه سال جاری مردم در انتخابات شرکت کنند و با رای خود خواستار اعتدال و میانه روی و تغییر در سیاست داخلی و خارجی باشند و این یعنی اداره مملکت با اتکاء به رای مردم پس چگونه میتوان حکومتی با این قانون اساسی را که همه ارکان آن مبتنی بر رای مردم است جمهوری ندانیم؟
مدیر مسئول
پی نوشت ها:
1- گفتمان مصباح، رضا صنعتی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص883، نقل از سایت انتخاب
2- همان، ص881