انعکاس آیینه شماره 360
استاندار یزد
و طرح بخشی از مسایل فرهنگی و اجتماعی
در کنار حوادث و اتفاقات تلخ و شیرین سال 92 یکی از رویدادهایی که در آغاز سال جدید بسیاری از مردم را نگران نمود حادثه گروگان گرفتن پنج سرباز مرزبان جوان و رشید ایرانی بود که با کمال تاسف منجر به شهادت یکی از آنان شد و خانوادههای زیادی را متاثر و داغدار کرد.
«سالی که گذشت سال انتخاباتی بود که امید را در مردم زیادتر کرد و به حق باید نام آن را حماسه سیاسی گذاشت. ایجاد فضای امن و آزاد و برخوردار برای همه گروهها و جریانها چیزی بود که مورد توقع جامعه بود که حماسه سیاسی این امید را افزایش داد. میتوانست این حماسه با بازترشدن فضا، با تبدیل فضای امنیتی به فضای سیاسی، با رفع حصرها و حبسها و با رفع محدودیتها از کسانی که دچار محدودیت شدهاند با شکوهتر شود که متاسفانه نشد، گرچه در این زمینه هم فضای مناسبتری ایجاد شد ولی نه آن گونه که باید و شاید.
و هنوز اما امید هست وارد فضایی بشویم که دلها به هم نزدیکتر بشود، این فضا به نفع ملت، به نفع کشور و به نفع نظام است و میتواند شور و اشتیاق را برای ساختن کشور و برای همکاری در جهت اعتلای امور بیشتر کند. ما در عرصههای مختلف مشکلات فراوانی داریم، مطمئنا زندگی برای اکثریت مردم ما زندگی سختی است به خصوص برای اقشار کم درآمد جامعه که تعداد زیادی هم هستند. خوشبختانه طرحها و برنامههای دولت جدید که ان شاءالله مورد حمایت و پشتیبانی همه دستگاهها و نهادها قرار گیرد، طرحهای خوبی است و تا حدودی نیز مخصوصاً در عرصه روابط خارجی و عرصه اقتصادی گشایشهای نسبی حاصل شده است ولی این گشایشها باید بیشتر شود با حفظ منافع و مصالح ملت گامهای محکم و استواری برداشته شود، چهره زیبای ایرانی و چهره رحمانی اسلام، بهتر و بیشتر به جهانیان نشان داده شود...»1
گرچه در 8 سال گذشته عدهای از دانشجویان، استادان دانشگاه، صادرکنندگان کالا و به طور کلی مسافرانی که به کشورهای خارج سفر میکردند از رفتار ماموران دیگر کشورها به ویژه در فرودگاهها گله داشتند که به نوعی آنها را تحقیر میکردند، اما وقتی میدیدند و میشنیدند بالاترین مسئول اجرایی کشور با ادبیاتی سخن میگفت و مخاطبین خود را به باد سخره میگرفت و یا گروهی از هموطنان خود را خس و خاشاک مینامید، یا در مناظرهها از بکارگیری ادبیات فاخر بیبهره بود و یا در مجلس که مرکز قانونگذاری است بر خلاف ضابطه و قانون عمل میکرد بسیاری از مردم این مرز و بوم نگران و سرافکنده میشدند.
در عمر چند ماهه دولت یازدهم در گفتار وزرا و رییس جمهور و مقام ارشد اجرایی استان شاهد متانت و بیان منطقی بودیم. دکتر حسن روحانی به سایتها و نشریات و رسانهها میگوید از کار و راه دولت نقد و انتقاد کنند چون دولت میخواهد جلو دروغ و تهمت و افراط و تفریط را بگیرد و واقعیتها را به مردم بگوید یا درباره مطبوعات رییس دولت و وزیر ارشاد و از جمله استاندار یزد توقیف نشریه را آخرین راه حل میدانند و نه اولین اقدام!!
اگر اصحاب رسانه و فعالان سیاسی بتوانند و بخواهند به اصطلاح بدون لکنت زبان نکات اصلاحی و انتقادی خود را بازگو نمایند و مدیران و مشاورانی آگاه و مورد اعتماد بر سر کار باشند امور اجرایی بهتر و مناسبتر و بر وفق مراد و در نهایت به نفع مردم پیش خواهد رفت.
استاندار یزد در پایان سال 93 باید با دلیل و مدرک بگوید: نرخ بیکاری در یزد کاهش داشته است. کارخانهها و موسسات صنعتی که از رونق افتاده بود در مسیری قرار گرفته که رشد تولید نشان میدهد و در حد توان و بر اساس قانون با مفسدان اقتصادی و رانت خواران در استان برخورد گردیده و در یک کلام وضع شهروندان و ساکنان استان بهتر شده است. در آخر سال 93 از مسئولان و مدیران ادارای و شرکتهای دولتی نمیپرسند در 12 ماه چندبار خود و کارکنانشان در جلسات تفسیر قرآن و دعای کمیل و توسل و یا در مراسم روضه خوانی شرکت نمودهاند بلکه باید کارنامهای ارائه دهند تا مردم دارالعباده باور کنند سازمان تحت مدیریت خود را به خوبی اداره و به جد ارباب رجوع را تکریم نمودهاند و حداقل در هفته ساعاتی معادل یک روز کار اداری چهره به چهره به درد دل مراجعان گوش داده و رسیدگی نمودهاند. روابط عمومیها نیز آن گاه وظیفه خود را به خوبی انجام میدهند که همانند چشمی تیزبین و گوشی شنوا واقعیتها را ببینند و حقیقتها را بشنوند و به مدیران ارشد دستگاهها منتقل کنند.
همگان میدانند در این 35 سال دشمن با امکانات فراوان، عقاید دینی مردم به ویژه جوانان را نشانه گرفته و با ایجاد ماهوارهها و چاپ و نشر مجلات و ساخت فیلمها و سریالهای منحرف کننده و بکارگیری وسایل متعدد ارتباطی مدرن به تهاجم فرهنگی دست زده است. اما باید مسئولان فرهنگی و اجتماعی به معنای عمومی با در اختیار داشتن تمام مساجد و منابر و همه تریبونهای رسمی، شبکههای متعدد صدا و سیما و صرف هزینههای گزاف، بگویند جامعه از نظر فرهنگی و اجتماعی در چه جایگاهی قرار گرفته است؟
استان یزد مهد پرورش دو مرجع عالیقدر تشیع آیت ا... سید محمد کاظم طباطبایی و آیت ا... حاج شیخ عبدالکریم حائری موسس حوزه علمیه قم و مدیر با تدبیری همانند شهید آیتا... شیخ محمد صدوقی، روشنفکر متعهدی نظیر آیتا... سید روح ا... خاتمی، عالمان و برزگان و روزنامهنگارانی شجاع و وطن دوست، دانشگاهیان و فرهنگیان حقگو، قضات برجسته و خوشنام، بازاریان و تجار مسلمان و یاور مردمان محروم و فقیر، صنعتگران ماهر، کشاورزان و کارگران زحمتکش و علاقهمند به کار و زندگی، زنان و مردان صبور و مومن و از همه مهمتر دلاوران، ایثارگران و رزمندگان والامقامی که در دوران 8 ساله دفاع مقدس و قبل و بعد از آن در صحنههای نبرد و مبارزه با ظلم و طاغوت و مقاوم در برابر متجاوزان به این آب و خاک بوده است. جوانان و دانشآموزانش نیز 20 سال صدرنشین قبولی کنکور و یا از برگزیدگان رشتههای علمی و صنعتی و فنی بودهاند که همه به جای خود باعث افتخار و قابل تقدیر میباشد اما چه پاسخی به سئوال زیر داریم.
با اندکی تأمل و سیر در تاریخ به عنوان نمونه آمار 3300 نفر زندانی در یزد را با تعداد زندانیان سال 1358 در یزد و اردکان و تفت و بافق و مهریز که کمتر از پنجاه نفر بودند با احتساب عناوین مجرمانه، رشد جمعیت، حضور مهاجران و اتباع بیگانه و پروندههای ورودی به دادگستری استان را بررسی نمائیم، شلوغی و موج جمعیت مراجعه کننده به دادگستریو دادگاههای یزد را با مراجعان به دادگستری یزد در قبل از انقلاب مقایسه کنیم تا بدانیم در چه وضعیتی هستیم؟ آیا صدور بیش از یکصد مجوز نشریه در استان، گشت ارشاد، سخنرانی و نصیحت، برگزاری سمینارها و همایشها، به طور کامل موثر بوده و به آنچه که میخواستیم رسیدهایم؟ یا بهتر است طرحی نو در اندازیم. نگارنده تخصص و صلاحیت ارائه طریق در این زمینه را ندارد اما اگر به نکات زیر توجه گردد که مورد درخواست مردم است، به صلاح و صواب نزدیکتر خواهد بود.
- تبعیض و اختلاف طبقاتی را در جامعه کاهش دهیم.
- به زندگی مردم به ویژه اقشار فقیر و کم در آمد سر و سامان بدهیم.
- به کودکان یتیم و خانوادههای محروم و زندانی و معتاد بیش از گذشته رسیدگی کنیم.
- به وضع زندگی زنان بیسرپرست در شهر و دیارمان عنایت بیشتری داشته باشیم.
- احیاناً مسئولان اداری و روحانی گرد تجمل گرایی نگردند و خدم و حشم و مرکبهای خود را به رخ دیگران نکشند.
- عروسیهای دهها میلیون تومانی با مهریههای سکه بهار آزادی معادل سال تولد و جهیزیهها و میهمانیهای آنچنانی و اشرافی راه نیندازیم و فخر فروشی نکنیم.
- افتخار را در سالی چند بار مسافرت سیاحتی و زیارتی به خارج از کشور ندانیم.
- حساسیت مردم مستضعف را هنگام سپردهگذاری در بانکها و خرید ویلا و ماشینهای آخرین سیستم برای فرزندانمان درک کنیم.
- خود را در واقع خدمتگزار و مردم را نه در حرف و شعار بلکه در عمل ولینعمتان خود بدانیم.
- تحصیلات دانشآموزان را دو قطبی و تبعیضآمیز نکنیم.
- هنگام بیماری و ناتوانی آنگاه که پزشکان حاذق با امکانات پیشرفته پزشکی بر بالین ما حاضر میشوند به یاد سلامت و هزینههای سرسامآور معالجه افرا د زیر خط فقر باشیم.
- مدیرانی بر سر کار بگذاریم که در 8 سال گذشته مجیزگو و تسلیم سیاستهای دولت نهم و دهم نبودهاند و به تازه واردها هم بگوئیم مردم عهد و عقد اخوتی با شما نبستهاند و تنها به فکر چاپ عکس و مصاحبه با نشریات و سایتها و رسانهها نباشند و برای حل مشکلات مردم تلاش نمایند.
بنابراین اگر آقای مهندس سیدمحمد میرمحمدی در پایان سال 93 بتواند ضمن تشریح عملکرد خود در استان و نظارت عالیه بر امور اداری و اجرایی منطقه در نهایت اعلام نماید در این یکسال آمار فساد، سرقت، طلاق، اعتیاد، آدمکشی، دعواهای خیابانی و. ..کاهش نشان میدهد و در حد توان بیش از گذشته به زندگی خانوادههای زندانیان رسیدگی به عمل آمده است آن گاه میتوان گفت در بخشهایی از امور فرهنگی و اجتماعی در استان نیز بیش از گذشته توفیق حاصل شدهاست.
«اینکه میبینیم بعد از سی و پنج سال مقام معظم رهبری، بسیاری از علما و دلسوزان نسبت به فرهنگ ناراحت و نگرانند، معنایش این است که در کار همه نقص و ایراد بوده و باید این نقص و ایراد را برطرف کنیم. این البته عزم ملی میخواهد. همانطور که رهبری فرمودند، عزم ملی را دولت میتواند تسهیل کند. برای عزم ملی و این که سازمانهای مردم نهاد وارد عمل شوند، موانعی پیش روست که دولت باید این موانع را برداشته و رفع کند و زمینه را برای حضور آنها اماده کند. دولت نباید بگذارد کسی مانع فعالیت آنها شود و به هر بهانه و اشکال کوچکی یک سازمان مردم نهاد بیخودی تعطیل شود. اشکالش را رفع کند و به آن تذکر دهیم و حل کنیم، از همه مهمتر آن وفاق، اتحاد و کنار هم قرار گرفتن است.»2
بدان امید که دولت یازدهم بتواند تورم و گرانی را کاهش دهد و دعا کنیم خداوند عاقبت میلیونها نفر مردم این سرزمین را که به سختی زندگی میکنند به خیر نماید و بتوانند در برابر افزایش قیمت آب و برق و گاز و به طور کلی حاملهای انرژی و مایحتاج زندگی و هزینههای اجاره و مسکن و بیماری مقاومت کنند. دولت هم در امور اقتصادی به موفقیتهایی نائل گردد و بویژه آنچه را رییس دولت در همه زمینهها و از جمله حقوق شهروندی در مناظرات انتخاباتی قول داده و بیش از پنجاه درصد رایدهندگان به ندای او آری گفتهاند جامه عمل بپوشاند.(به امید آن روز)
مدیر مسئول
پی نوشتها:
1- بخشی از پیام نوروزی حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی مورخ 1/1/93
2- خبرگزاری دانشجویان ایران، بخشی از سخنان رییس جمهور در نخستین جلسه هیات دولت در سال 93