سفارش تبلیغ
صبا ویژن

هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 362

نظارت و امانت داری وظیفه هر یک از مدیران اجرایی

در 8 سالی که از انتشار آیینه یزد می‌گذرد مکرراً در این ستون از گرانی کمرشکن و تورم و افزایش بی‌رویه نرخ کالاها و اختلاف موجود طبقاتی انتقاد شده و با ارائه مدارک غیر قابل انکار از اینکه قدرت خرید بسیاری از مردم این سرزمین کاهش پیدا می‌کند مقالاتی به رشته تحریر درآمده است. نگارنده را عقیده بر این است که اگر روزنامه نگاران در هر شماره نشریه‌ای که منتشر می‌نمایند دولتمردان و حاکمان را از فقر و بدبختی اقشار کم درآمد و از تامین حقوق شهروندی جامعه آگاه نمایند نه تنها تکرار مکررات نیست بلکه وظیفه خود را به عنوان مدیر نشریه انجام داده‌اند.
در چند ماهه اخیر و با توجه به وضع موجود، عده‌ای تصمیمات ناهماهنگ مسئولان اقتصادی دولت یازدهم را نگران کننده می‌دانند و دلایلی بر صحت نظریه خود ارائه می‌کنند. عدم نظارت کافی توسط مسئولان ذیربط بر بازار و موسسات تولیدی و صنعتی و یا بی‌توجهی به مشکلات آنها و در کنار آن افزایش قیمت حامل‌های انرژی و گرانی اجناس، زندگی را بر بسیاری از افرد کم درآمد و یا کسانی که زیر خط فقر زندگی می‌کنند سخت و دشوار می‌نماید. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اصل سوم هر دولتی را موظف نموده است که در رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینه‌های مادی و معنوی و ایجاد امنیت قضایی عادلانه برای همه و تساوی عموم در برابر قانون ‌کوشا باشد.
در توضیح و تفسیر آیات شریفه 4 و 5 سوره ایلاف که می‌فرماید: پس باید پروردگار این خانه را بپرستید همان که خوراند آنها را پس از گرسنگی و ایمنشان کرد پس از ترس، بعضی از مفسرین گفته‌اند: از مفهوم این آیه چنین بر می‌آید: «که پس از نجات از گرسنگی و تامین امنیت می‌توان مردم را به توحید و پرستش خداوند دعوت نمود،‌مگر مردمی با گرسنگی و نبودن آزادی و آسایش می‌توانند به خود آیند تا از بندگی خدایان زمین برهند و به خدای زمین و آسمان روی آرند؟»‌
آنچه که از ناتوانی مسئولان ذی ربط و دولتمردان حکایت خواهد داشت اینکه نتوانند از مفاسد اقتصادی، رانت‌خواری، ‌رشوه‌خواری ریخت و پاش‌ها و حیف و میل بیت‌المال جلوگیری نمایند.
می‌بینیم عده‌ای که بعضی از اقلام خوراکی را از سفره خود حذف کرده‌اند گاه مجبور هستند مثلاً سیب زمینی را کیلویی تا چهار هزار تومان و یا بیشتر خریداری نمایند. اعضای این خانواده‌ها می‌بینند و می‌شنوند عده‌ای با چه تشریفات و درآمدهای کلان زندگی می‌کنند و هر روز سخن از رانت‌خواری‌ها و ‌مفاسد اقتصادی، رشوه‌خواری، سوء استفاده از وام‌های نجومی و غیره می‌باشد یا در جایی که باید روحیه ورزشکاری و جوانمردی حاکم باشد از فساد و درآمدهای میلیارد تومانی گروهی به اسم بازیکن و فوتبالیست گفته می‌شود اما در کنار این وضعیت چه بسیار جوانانی که امکان تهیه جهیزیه ساده و تشکیل یک زندگی معمولی را ندارند یا برای امرار معاش و پیدا کردن کاری مناسب حیران و سرگردان مانده‌اند و زنان و کودکان بی‌سرپرستی که آواره کوچه‌ها و خیابان‌ها و بعضی از کودکان در معرض خرید و فروش و اجاره دادن هستند.
بنابراین باید مسئولان را به چاره اندیشی وادار نمود تا به جد زمینه‌هایی فراهم نمایند که اقشار ضعیف و آسیب‌پذیر از حداقل‌های زندگی برخوردار باشند.
«آیت‌ا... ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید با بیان اینکه مردم در خواسته‌های روزهای اخیر خود از گرانی کالاها گلایه داشته‌اند، گفت: اخیراً و در پی گران شدن حامل‌های انرژی از سوی دولت، موجی از تورم ایجاد شده است. نباید بار و سنگینی تورم بر دوش فقرا گذاشته شود. به گزارش ایرنا، وی گفت: دولت باید یارانه حقوق بگیران و افراد نیازمند را زیاد کند تا تورم موجود برای آن‌ها جبران شود. همچنین دولت باید وضع جوانان بیکار، بی‌سرپناه، ازدواج نکرده، در حال تحصیل و دختران بی‌جهیزیه را در نظر بگیرد. آیت‌ا... مکارم شیرازی با بیان اینکه قشر آسیب‌پذیر نباید بیش از این آسیب ببیند، خواستار همفکری متفکران و کارشناسان دولت، مجلس و متفکران آزاد برای حل مشکل تورم در کشور شد.»2
فقر و ناتوانی در زندگی می‌تواند از جمله معلول ظلم و تبعیض باشد و حاکمان در هر دوره و زمان باید پاسخگوی این مساله باشند و همگان دست در دست هم دهند تا با اجرای صحیح قوانین، مشکلات و نابسامانی‌های اقتصادی کمر مردم مستضعف را نشکند. شهروندان انتظار دارند حال که دولت آب و برق، بنزین‌، گازوئیل،‌گاز، هزینه‌های مخابرات، پست و غیره را افزایش می‌دهد و یا می‌گوید فقط تا شش ماه آینده مثلاً برق مجدداً گران نمی‌شود بدان شرط موفق خواهد شد که بتواند به وعده‌های قبل از انتخابات 24 خردادماه 92 خود جامه عمل بپوشاند.
اکنون که دولت اعتدال با رای اکثریت مردم مشروعیت و تحقق یافته است، مدیران ارشد اجرایی آن در هر شهر و استان باید از سخنان تکراری و تشکیل جلسات کم اثر خودداری نمایند و بدانند حال که خداوند به آنان توفیق عنایت فرموده که امانتدار مردم باشند در اجرای وظایف محوله کوشش و در نهایت تلاش نمایند در حفظ بیت‌المال حداکثر توان خود را به کار بندند، مرتب به مردم گزارش دهند و بر امور جاری نظارت عالیه داشته باشند و با شجاعت و شهامت در برابر زیاده خواهان بایستند و بر اساس قوانین مصوب متخلفان، ‌مجرمان، و یا دست‌اندازان به اموال عمومی را به نهادهای بازرسی و قوه قضاییه معرفی نمایند و اگر قانوناً اجازه ندارند اسم و رسم آنها را اعلام کنند حداقل به مردم گزارش اقداماتشان را عرضه نمایند.
وظیفه همه مسئولان در قوای مقننه، ‌مجریه و قضاییه این است که هر گاه در دولت‌های قبلی در حفظ بیت‌المال دقت لازم به عمل نیامده و یا حقوق مردم حیف و میل گردیده، در حد توان و مسئولیتی که به عهده دارند حق را به حقدار باز گردانند و با دقت و بدون اغماض در حفظ اموال مردم صبور و تلاشگر این مرز و بوم کوشا باشند.
همه کسانی که با واسطه یا بی‌واسطه در این کشور سمتی به عهده گرفته‌اند اگر ضمن نظارت دقیق و کامل امانتداری را رعایت کنند، آیندگان درباره آنان به نیکی یاد نمایند و نزد پروردگار ماجور باشند. حسن ختام مقاله به نقل فرازهایی از نامه‌های مولای متقیان حضرت علی (ع)، به فرمانداران و کارگزارنش اختصاص می‌یابد.
«همانا پست فرمانداری برای تو وسیله آب و نان نبوده، بلکه امانتی در گردن تو است، باید از فرمانده و امام خود اطاعت کنی، تو حق نداری نسبت به رعیّت استبدادورزی، و بدون دستور به کار مهمّی اقدام نمایی، در دست تو اموالی از ثروت‌های خدای بزرگ و عزیز است، و تو خزانه دار آنی تا به من بسپاری، امیدوارم برای تو بدترین زمامدار نباشم، با درود.»
«پس از یاد خدا و درود همانا، شایستگی پدرت مرا نسبت به تو خوشبین کرد، و گمان بردم همانند پدرت می‌‏باشی، و راه او را می‏روی. ناگهان به من خبر دادند، که در هواپرستی چیزی فروگذار نکرده، و توشه‌ای برای آخرت خود باقی نگذاشته‌ای، دنیای خود را با تباه کردن آخرت آبادان می‌کنی، و برای پیوستن با خویشاوندانت از دین خدا بریده ‏ای، اگر آنچه به من گزارش رسیده، درست باشد، شتر خانه‌‏ات، و بند کفش تو، از تو با ارزش‏تر است، و کسی که همانند تو باشد، نه لیاقت پاسداری از مرزهای کشور را دارد، و نه می‏تواند کاری را به انجام رساند، یا ارزش او بالا رود، یا شریک در امانت باشد یا از خیانتی دور ماند پس چون این نامه به دست تو رسد، نزد من بیا.»3
هشت ماه گذشت به زودی 3 سال و چندماه دیگر هم می‌گذرد دولتمردان فرصت‌ها را مغتنم شمارند و وظایف قانونی خود را به نحوا احسن انجام دهند. بدان امید که وعده‌های داده شده به مردم تحقق پیدا کند.

مدیر مسئول

پی نوشت‌ها:
1- «تفسیر پرتوی از قرآن»، آیت ا... سید محمود طالقانی، قسمت دوم از مجلد آخر، چاپ1348ه ش
2- روزنامه ایران، 28/1/93
3- «نهج‌البلاغه»، ترجمه محمد دشتی(ره)، نامه 5، صفحه 345و نامه 71، صفحه 437