تیتر یک شماره 365
دولت باید با سعه صدر بگذارد
«دلواپسان» حرفهایشان را بزنند
روحانیت و سیاست موضوع نشستی بود که روز 20/2/1393 انجمن اسلامی دانشکده فنی دانشگاه تهران با حضور علی مطهری برگزار کرد. علی مطهری در ابتدای سخنان خود به مقایسه حکومت دینی در اروپا، تجربه قرونوسطی، تاریخ اهل سنت و شیعه پرداخت و گفت: «منتقدان حکومت دینی بیشتر نگاه به تجربه اروپای قرون وسطی دارند درحالیکه تجربه شیعه بسیار متفاوت از مسیحیت در اروپاست.» مطهری با اشاره به نگاه شهید مرتضی مطهری به سازمان روحانیت گفت: «ایشان معتقد بود که روحانیت ما مانند درخت آفتزده است و باید با این آفات مبارزه کرد. برای همین تاکید ایشان بر این بود که روحانیون برای حفظ استقلال خود، مگر به حکم اضطرار وارد سمتهای دولتی نشوند و در کنار مردم به کار ارشاد و هدایت بپردازند.» «مطهری» باز هم برمبنای نگاه پدرش، نقطه قوت روحانیت شیعه را استقلال از حکومتها عنوان کرد و گفت: «اما نقطه ضعف آن عوامزدگی است چون ارتزاق آنها وابسته به مردم است.» او در ادامه با طرح این پرسشها که ارزیابی امروز ما از روحانیت چیست؟ حوزه علمیه استقلال کافی دارد یا خیر؟ با ذکر خاطرهای از پیش از انقلاب به آن پاسخ گفت: «روزی با حضور شهید مطهری در مجلسی در قم فردی گفت به حرمت یگانهمرجع تقلید شیعیان آیتالله خمینی صلوات که شهید مطهری با اعتراض به ایشان گفت؟ یگانه مرجع یعنی چه؟ ضمن احترام به جایگاه آیتالله خمینی اما ما مراجع دیگری هم داریم که همه ارجمند هستند.» مطهری با اعتراض به برخی هتکحرمتها به مراجع گفت: «نباید علما بترسند که مطلبی را بیان کنند یا اینکه عدهای راه بیفتند در مقابل خانه مراجع و شعار مرجع بیبصیرت سر دهند، کاری که در این چند ساله زیاد انجام شد.» مطهری با تاکید بر اینکه برنامه «شهید مطهری» هم آن اواخر این بود که از شورای انقلاب خارج شده و به قم بازگردند، گفت: «ایشان با تاسیس حزبی که هیات موسس آن روحانی باشند مخالف بودند و از این منظر با تاسیس حزبجمهوری مخالفت کردند.» «مطهری» افزود: «امام هم در ابتدا مخالف بودند اما با اصرار آقای هاشمی و شهید بهشتی موافقت کردند.»
تجربه حضور غیر روحانیون هم خیلی موفقیتآمیز نبود
بخش پرسشوپاسخ، هیجانانگیزترین قسمت نشست دیروز بود و پاسخهای مطهری بهویژه درباره «حصر» با تشویق دانشجویان روبهرو میشد. آن هم درحالیکه دانشجویان پلاکاردهایی با مضمون (مصدق- ظریف مذاکره برای ایران)، (دلواپسیم برای او که خط قرمزش حق مردم است)، (ما خواستار اجرای بدون شرط قانون اساسی هستیم) (خط قرمز من حق ملت است، میزان رای ملت است) در دست داشتند.
«مطهری» در ادامه درباره علت عدم عمل به توصیه شهید مطهری مبنی بر واردنشدن روحانیت به پستهای دولتی مگر به حکم ضرورت گفت: «تز امام و شهید مطهری این بود که روحانیت مگر به حکم اضطرار وارد سمتهاشی دولتی نشوند، نه اینکه کلا نهی کرده باشند. از سویی تجربه به ما آموخت که تجربه حضور غیر روحانیون هم خیلی موفقیتآمیز نبود.»
مطهری در ادامه گفت: «مثلا دولت بازرگان برای زمان انتقال خوب بود اما بعد معلوم شد که بین ایشان و امام هماهنگی نبود.
شهید مطهری هم روزهای آخر گفتند که ظرف دو تا سه روز آینده میخواهیم دولت را تغییر دهیم که فرصت پیدا نکردند و همان شب ترور شدند. دوره بنیصدر هم مشکلاتی رخ داد که از روی ناچاری از روحانی استفاده شد. وگرنه ابتدای انقلاب برخی پیشنهاد کردند که شهید بهشتی که اهل تشکیلات و فردی مدیر بود رییسجمهور شود که امام مخالفت کردند.» «مطهری» با اشاره به اینکه «امروز هم رییسجمهورمان هم خودش و هم اسمش روحانی است»، گفت: «شرایطی که کشور داشت باعث شد تا افرادی وارد شوند.»«مطهری» درخصوص علت تغییر عقیده امام درباره رهبری آیتالله منتظری گفت: «ظاهرا امام هم از ابتدا نظر مساعدی نداشتند شاید اگر مطهری زنده بود با توجه به شناختی که از روحیات آیتالله منتظری داشت از همان ابتدا موافقت نمیکرد. اما من ضرورت برخورد با ایشان را قبول نداشتم».
اگر یکی از اینها از دنیا برود این برای جمهوری اسلامی میماند
مطهری درپاسخ به پرسش دیگری درخصوص نگرانی از وضعیت جسمی «موسوی» گفت: «نظام به این مساله بیتفاوت نیست و اقداماتی در حال انجام است اما این تفکر که مخالفان آزادی آنها فکر میکنند اگر بدون توبهکردن آزاد شوند آنها پیروز شدهاند و نظام ضربه میخورد یا هوادارانشان تجمع میکنند و مشکل درست میشود، درست نیست. اگر یکی از اینها از دنیا برود این برای جمهوری اسلامی میماند.» مطهری با اشاره به اینکه طرفداران «حصر» میگویند حکم آنها اعدام است و ما لطف کردهایم، گفت: «ما هم میگوییم باید جوانب کار در یک دادگاه صالحه روشن شود، مثل کارهای احمدینژاد.» مطهری با اشاره به اعتراض یکی از نمایندگان به سخنرانی روز 9دی او در مجلس گفت: «من به او گفتم اگر یکی از اینها از دنیا برود چه؟ آن نماینده گفت: من خودم چالش میکنم دانشجویان یکصدا پرسیدند کدام نماینده؟ مطهری پاسخ داد از اینها زیاد داریم.» «مطهری» با اشاره به اینکه معتقد نیستم که «موسوی» و«کروبی» فتنهگرند، گفت: «معتقدم که اینها را هل دادند به سمت خروج از دایره انقلاب، البته اگر بازهم تحمل میکردند بهتر بود اما اینکه میگویند از 20 سال قبل برنامهریزی کرده بودند و اسم چهار تا خارجی هم میآورند که از قبل با اینها رابطه داشتند، واقعیت ندارد.»
مطهری در انتها درباره منتقدان دولت و برگزارکنندگان همایش دلواپسان و نوع برخورد دولت با منتقدانش گفت: «به نظر من اصلا نباید دولت نسبت به آنها حساسیت نشان بدهد. باید با سعه صدر بگذارد که حرفهایشان را بزنند. من با تعطیلشدن نشریه 9دی هم مخالف بودم گفتم طبق قانون تعطیلکردنش درست است اما اثرش چیست به جز مطرحشدن آنها و مظلومنماییشان؟ یکی از روسای آنها در مجلس به من میگفت استراتژی ما این است که روحانی را عصبانی کنیم تا او هم علیه ما چیزی بگویند و باز ما جوابش را بدهیم و به این شکل تفریح میکنیم.» او در ادامه با اشاره به اینکه هیچکس به اندازه او نسبت به مسایل فرهنگی و حجاب حساسیت ندارد، گفت: «چرا زمانی که از احمدینژاد در این باره سوال میکردیم و او در مجلس مسخره میکرد و میگفت اینقدر گیر ندهید، بگذارید مردم خوش باشند و شعر میخواند که واعظان کین جلوه در محراب و منبر میکنند... اینها دلواپس نشدند؟ اما الان دلواپس هستند کهای وای فرهنگ از دست رفت؟» او افزود: «معتقدم که روحانی باید جسارت بیشتری از خود نشان دهد نه اینکه پشت سرهم عقبنشینی کند. دولت باید جربزه داشته باشد.»