هفته نامه آیینه یزد

تیتر یک شماره 383

پیشنهاد دبیر شورای عالی امنیت ملی و مجمع تشخیص مصلحت نظام
با هاشمی و میرحسین مصاحبه کنید

آیینه یزد - با هاشمی و میرحسین مصاحبه کنید

در هفته دفاع مقدس برنامه‌ای تحت عنوان «سطرهای ناخوانده» از سیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شود که با دعوت از شخصیت‌های موثر در جنگ به بررسی سوالات مهمی درباره دفاع مقدس می‌پردازد. جمهوری اسلامی نوشت؛ در نخستین برنامه دریابان علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی به سوالات مجریان و بینندگان پاسخ گفت. در ادامه وقتی یکی از مجریان گفت: قصد دارند از افرادی دعوت کنند، آقای شمخانی صریحا گفت: «شما باید از آیت‌ا... هاشمی که فرمانده جنگ بودند دعوت کنید تا ایشان بسیاری از ناگفته‌ها را بگویند.» مجریان هم بدون اینکه سخنی درباره این پیشنهاد آقای شمخانی بگویند، به یکدیگر نگاه می‌کردند. به نظر می‌رسد صدا و سیما چنانچه قصد دارد ابعاد مختلف دفاع مقدس را بدون یکسونگری به اطلاع نسل جوان برساند باید دست از عدم‌دعوت شخصیت‌هایی همچون آیت‌ا... هاشمی بردارد تا واقعیت‌های مهم‌ترین حادثه در تاریخ معاصر ایران در بالاترین سطح به اطلاع مردم و بویژه نسل جوان رسانده شود. به گزارش خبرنگار انصاف نیوز، پیشنهاد فرمانده‌ی وقت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که میهمان دیگر این برنامه‌ی تلویزیونی بود، بسیار عجیب بود و باعث جا خوردن مجری و نیز مخاطبان شد. رضایی با تحسین تنوع برنامه‌ی امسال صداوسیما برای پرداختن به موضوع جنگ، گفت: «حتی من پیشنهاد می‌کنم از جناب آقای هاشمی هم مصاحبه بگیرید. حتی از آقای میرحسین هم مصاحبه بگیرید، بالاخره ایشان نخست وزیر [دوران] جنگ بوده. مثلا من یادم هست که دو سه سال پیش - قبل از این جریان فتنه - ایشان یک روزی - شاید در افطاری آقای قالیباف بود - که ایشان (میرحسین) به من گفت که «من اصلا در جریان نامه‌ی آقای روغنی زنجانی به امام نبودم». در حالی که ایشان معاون آقای میرحسین بود. که من [به میرحسین] گفتم چطور می‌شود، [روغنی زنجانی] معاون شما بود، بعد شما می‌گویید که من اصلا در جریان این نامه نبودم! لذا خوب است که بعضی از این بحث‌ها را که شما طرح کردید، باز کنید، که بعضی از مسایل روشن بشود».
مهندس میرحسین موسوی، نخست وزیر دو دولت دوران دفاع مقدس بود که از او به عناوینی از جمله «نخست وزیر امام» و «نخست وزیر جنگ یا دفاع مقدس» نیز نام برده می‌شود؛ یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری سال 88 بود که پس از اتفاقات آن سال از بهمن ماه 89 در حصر خانگی به سر می‌برد. حجت‌الاسلام والمسلمین مهدی کروبی، که از ابتدای انقلاب مسوولیت‌های مختلفی از جمله ریاست مجلس ششم را بر عهده داشت نیز دیگر کاندیدای آن سال انتخابات بود که به دلیل مشابه موسوی و همزمان با او حصر خانگی شد. دو کاندیدای دیگر آن سال، یکی دکتر محمود احمدی نژاد و دیگری دکتر محسن رضایی بود. رضایی البته در سال 92 نیز مجددا کاندیدا شد ولی رای نیاورد. طرح پیشنهاد مصاحبه با میرحسین موسوی از سوی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام در شرایطی اتفاق افتاده که اصولگرایان تندرو خواستار اعدام او هستند؛ هر چند پس از انتخابات سال 92 و پیروزی دکتر حسن روحانی، پرداختن به موضوع حصر از حالت تابو بودن درآمده و فضا هم در این باره با قبل قابل مقایسه نیست. به نظر می‌رسد پیشنهاد محسن رضایی در تلویزیون می‌تواند بر نحوه‌ی پرداختن به موضوع تاثیرگذار باشد.

امام(ره) به مسئولان جنگ اعتماد کامل داشت
نقد مسئولان به خاطر ا‌تمام جنگ، عبور صریح از امام است. امام درباره مسئولان جنگ می‌‌فرماید «من به آنان اعتماد کامل دارم»، «و آنان را به خاطر این تصمیمی که گرفته‌اند شماتت نکنید که چنین تصمیمی برای آنان سخت و ناگوار بود.» بنابراین وقتی امام اعتماد خود را اعلام و شماتت را نهی می‌نمایند، مگر می‌شود از وی عبور کرد و ساز دیگری را کوک کرد. وقتی امام مردانه همه چیز را می‌پذیرد نمی‌توان از وی عبور کرد چرا که این عبور در درجه اول اهانت به امام و تصمیم وی است. به طور مثال ممکن است امروز دکتر روحانی در سخنرانی خود مطلبی را بگوید که ما بدان نقد داشته باشیم. وقتی رئیس جمهور این سخن را به نام خود و به زبان خود می‌گوید و مسئولیت آن را می‌پذیرد، می‌شود از وی عبور کرد و نقد را متوجه فلان وزیر یا مشاور نمود؟ صاحب سخن پاسخگوی سخن خویش است و البته ممکن است مشاوره هم کرده باشد. اما ثبت تاریخی سخن و تصمیم به نام گوینده و نویسنده است. خاتمی (مسئول تبلیغات جبهه و جنگ)، رضایی (فرمانده کل سپاه)، موسوی (مسئول دارایی کشور)، هاشمی (جانشین فرمانده کل قوا) دارای ایرادات جدی هستند همانطور که همه ما با مراتب مختلف دارای اشتباهات هستیم.
برخی از این آقایان تصمیمات اشتباه راهبردی زیادی دارند که باید محل منازعه را به آنجا منتقل کرد. اما آنجا که مردم به فرمان و عشق به امام فرزندان خود را اسماعیل‌وار به قربانگاه عشق می‌فرستادند محل منازعه با موسوی و خاتمی و... نیست. آن هشت سال دریچه‌ای بود که باز شد و بسته شد و حسرت آن بسته شدن بر بسیاری از دل‌ها ماند. واقعاً حیف نیست آن حماسه را به تنش یا تسویه حساب سیاسی با کسانی که امروز اعمال، رفتار و گفتارشان را نمی‌پسندیم یا نمی‌پذیریم تقلیل دهیم و در عین حال امام را صاحب بهترین تصمیم در پایان دادن به جنگ بدانیم؟ امام درباره مسئولان نه تنها نقد نکرده‌اند و نه تنها سکوت نکرده‌اند که همگان را از «معرکه‌گیری و معرکه‌آفرینی» بر حذر داشته‌اند و موفقیت فعلی نظام جمهوری اسلامی و بال‌‌های پهن آن در خاورمیانه اسلامی نشان می‌دهد که راه درستی را پیموده‌ایم، بنابر این برای دوری از تناقض، اگر تصمیم امام را درست می‌دانیم باید مشاوره دهندگان به وی را نیز شماتت نکنیم. «سرمقاله دکتر عبدالله گنجی، روزنامه جوان، اول مهر 1393»