هفته نامه آیینه یزد

تیتر یک شماره 384

به ما فشار آوردند توفیقی وزیر نشود

آیینه یزد - به ما فشار آوردند توفیقی وزیر نشود

حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی امروز (سه شنبه) در مراسم آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاهها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور، افزود: علم را باید نقد کرد نه حذف چرا که علم حذف شدنی نیست بلکه نقد شدنی است. وی با بیان این که علم یک سنت جاریه است، اضافه کرد: اساسا روزی علم رشد یافت که حکمت ایرانی با فلسفه یونانی تلفیق شد. علوم جدید و قدیم قطرات و جویبارهای کوچکی هستند که در کنار هم رودخانه عظیم علم و دانش را به وجود آورده اند. رییس جمهوری ادامه داد: ما نمی‌توانیم علمی را کنار بگذاریم، وقتی می‌گوییم علم بشری، معنایش فقدان خطا و اشتباه نیست، حتی علم بشری باید ابطال پذیر باشد، امروز علم و دانشی مورد احترام است و فردا نظری دیگر می‌آید و آن را نقد می‌کند. روحانی با بیان این که تحول علمی حتی در علوم دینی در سایه نقدپذیری علم است، اظهار داشت: تفاسیر، نظرات فقهی و اصولی، حکمت، فلسفه، کلام و بسیاری از استدلال‌ها حتی آن هایی که ابوعلی سینا اثبات کرده، دستخوش نقد شده است؛ بوعلی آن همه مطالعه کرد تا اصاله الماهیه را اثبات کند، اندیشمندان بعدی اصالت الوجود را به اثبات رساندند. وی افزود: بسیاری به حرکت جوهری معتقد نبودند و صدر المتالهین آن را اثبات کرد، اشکالی ندارد، ممکن است کسی دیگر آن را نقد کند، علم و دانش نقد و انتقاد پذیر است حتی وحی الهی هم فهم آن تغییر می‌کند؛ امروز به عمقی و فردا به فهمی دقیق تر می‌رسیم. رییس جمهوری با بیان این که «لذت علمی در سایه تحولات علمی است» تصریح کرد: می‌خواهم اشاره کنم که اسلامی کردن علوم انسانی به آن مفهوم نیست که دانش بشری را در بخش علوم انسانی به طور کامل کنار بگذاریم، ممکن است در بخشی از آن نقد باشد یا منطبق بر آموزه‌های اسلامی نباشد. روحانی تاکید کرد: علم حذف شدنی نیست، ممکن است ابطال شود اما حذف نمی‌شود، چطور عده‌ای به فکر افتادند که بخشی از علوم را حذف کنند؟ ما می‌توانیم حرف یا سخنی دقیق تر و علمی تر عرضه کنیم و نکات قبلی را مورد نقد یا حتی ابطال قرار دهیم.

حیات دانشگاه به نقد و بیان نظرات مختلف
رییس جمهوری با بیان این که مجموعه حرکت علمی ما مطلوب است، گفت: دولت وعده هایی را که نسبت به دانشگاه داده است، فراموش نکرده و به بخشی جامه عمل پوشانده است. روحانی با بیان اینکه «البته این که جزو برنامه گذاشته نشده بود تا تشکل‌های دانشجویی سخنان خود را بیان کنند، مایه تاسف من شد»، افزود: آمدن من به دانشگاه، بیشتر برای شنیدن است تا حرف زدن. وی یادآور شد: پارسال دقایقی که دانشجویان صحبت کردند، بسیار لذت بخش و آموزنده بود، نقد دانشجویی زیبایی دیگری دارد، نقد دانشجو بی غل و غش است. رییس دولت تدبیر و امید اظهار داشت: دانشجو آن چه در دل دارد و می‌فهمد تبیین می‌کند و نشاط دانشگاه به همین است؛ همان زمان که دانشجو بودیم، کلاس هایی را می‌پسندیدیم که اساتید صحنه نقد را باز می‌گذاشتند. روحانی با یادآوری این که «استادی داشتیم که پیرمرد بود، خدا رحمتش کند، اگر کسی حرف می‌زد عصبانی می‌شد و کلاس یک کلاس مرده بود»، تاکید کرد: حیات کلاس و دانشگاه به نقد، سخن و بیان نظرات مختلف است.

سخن متفاوت غیر از سخن مغرضانه است
رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: نباید بترسیم اساتید ما در کلاس‌ها سخنان متفاوتی مطرح کنند، نظرات و سخنان متفاوت غیر از سخن مغرضانه است. روحانی با بیان این که «خواهش می‌کنم سخت گیری نکنید»، تاکید کرد: سخت گیری‌های بی مورد به عدم تساهل منجر می‌شود و عدم تساهل به رانده شدن افراد لایقی منجر می‌شود که بیانشان صریح است. رییس جمهوری با تاکید بر اینکه «نگذاریم فضای تملق دردانشگاه باز شود»، گفت: سخت گیری موجب می‌شود تملق گوها بالا بیایند.

بخاطر یک اشکال کوچک آدم‌های بزرگ را کنار نگذاریم
روحانی تاکید کرد: من یکبار این جمله را گفتم که ما دلمان نمی‌خواهد جمعیت حدود 80 میلیون نفری ایران تبدیل به 160 میلیون نفر شود، همه دو چهره پیدا می‌کنند، ما می‌خواهیم 80 میلیون همان 80میلیون چهره باشد؛ در یک جمعی با لحنی و در جمع دیگر با لحنی دیگر سخن نگویند، سخت گیری‌ها باعث شده است.
وی با بیان این که «حکومت و اداره کشور بدون سعه صدر ممکن نیست»، خاطرنشان کرد: بگذاریم افراد حرفشان را بزنند، بخاطر یک اشکال کوچک، آدم‌های بزرگ را کنار نگذاریم. رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: غیر از 14 معصوم که از نظر شیعه معصوم هستند، کسی دیگر معصوم نیست و اشتباه می‌کنند، بی جهت افراد را زیر علامت سوال نبریم. روحانی اضافه کرد: زمانی می‌خواستیم به شخصی مسوولیتی بدهیم، آقایی عکسی آورد و گفت این شخص این اشکال را دارد، عکس دسته جمعی بود و چهره‌ها هم به خوبی معلوم نمی‌شد، گفتم از کجا این گونه تطبیق می‌دهی که این شخص همان فرد است؟ گفت که احتیاطش این است که او را کنار بگذاریم. رییس جمهوری با تاکید بر این که اساس دین بر این است که همه مردم صالح و بی گناه هستند، مگر این که عکس آن ثابت شود، تصریح کرد: این جزو اصول مسلم مبانی دینی ما است؛ اصل بر برائت و صحت عمل مسلم است. این‌ها جزو الفبای علوم اسلامی است. روحانی یادآور شد: اگر ما می‌خواهیم فردی را مورد نقد قرار دهیم، دلایل و مدارک کافی ارایه دهیم، متاسفانه در مراکز تصمیم گیری بسیار مهم که نمی‌خواهم نام آن را ببرم، می‌گویند فلان آقا برای ریاست دانشگاه خیلی مصلحت نیست، می‌گویند که این آقا درباره فلانی این چنین گفته، به این راحتی ما آبروی مردم را معامله می‌کنیم اسم آن را دقت نظر می‌گذاریم! رییس شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: این دقت نظر نیست، این تخریب مسلم و از بین بردن آبروی مردم است. اگر مدرک و سند قابل اعتمادی است، اشکالی ندارد که اگر کسی می‌خواهد مسوولیت بپذیرد حواسمان جمع باشد.

دانشگاه باشگاه سیاسی نیست
روحانی ادامه داد: در طول یک سال گذشته تلاش ما بر این بود که فضای دانشگاه از فضای امنیتی فاصله و فاصله و فاصله بگیرد. تلاش ما بر این بود که اگر فردی با دلایل ضعیف، کنار گذاشته شده بر سر کار یا کلاس خود بازگردد. رییس جمهوری یادآور شد: تلاش ما بر این بوده که در دانشگاه‌های ما فضای آرامش باشد ضمن این که همه گروه‌ها نظر سیاسی و نقد خود را داشته باشند در عین حال همه بدانند اینجا دانشگاه است، باشگاه سیاسی یا مرکز فعالیت احزاب نیست. ضمن این که همه می‌توانند در مسایل سیاسی و اجتماعی حضور یابند.

استیضاح وزیر علوم هزینه احیای اخلاق علمی
رییس جمهوری با بیان این که «چقدر دولت هزینه می‌دهد تا اخلاق علمی را احیا کند»،گفت: البته حق مجلس شورای اسلامی است که تحت استیضاح به وزیری رای ندهد اما ما هم نمی‌توانیم تاسف خودمان را ابراز نکنیم از اینکه دکتر فرجی دانا را به عنوان یک وزیر دانشمند عالم انقلابی از دست دادیم. روحانی افزود: وقتی آن همه اساتید دانشگاه برای من نامه می‌نویسند که آقای دکتر فرجی دانا شایستگی دارند مدیریت این وزارتخانه را به عهده بگیرد، من با فشار این و آن، حاضر شوم به او بگویم استعفا دهد؟! این با اخلاق و چارچوبی که از روز اول این دولت به مردم قول داده است، انطباق دارد؟! رییس جمهوری یادآور شد: پارسال برای شروع مراسم سال تحصیلی وزیر نداشتیم و وزارت خانه سرپرست داشت، امسال دانشگاه تهران هم سرپرست دارد؛ در طول یکسال چهار تا وزیر و سرپرست را تجربه کردیم. روحانی ادامه داد: آقای میلی منفرد را خواهش کردیم، مسولیت را به عهده بگیرد که مجلس نپذیرفت؛ اشکالی ندارد. از آقای دکتر توفیقی خواهش کردیم سرپرستی را قبول کند که قبول کردند؛ از یمین و یسار به ما فشار آمد که او را معرفی نکنید که گفتیم اهلا و سهلا، سرفرود آوردیم برای اینکه دانشگاه و کشور آرام بماند.

تاکید بر پیگیری بورسیه‌های تحصیلی
رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: آقای دکتر فرجی دانا را آوردیم، شروع به کار کرد اما بورسیه و ما ادراک ما البورسیه؟ روحانی تاکید کرد: به هرحال ما همه باید به اخلاق علمی توجه کنیم. نمی‌توانیم در مساله‌ای که صداقت، راستگویی، دقت و قانون مورد توجه قرار نگرفته، آن را رها کنیم. از روزی که دکتر نجفی مسوولیت گرفتند، اولین کلام من این بود که مساله بورسیه را باید در این دوره دنبال کنید.

از بهانه جویی دست بردارید
رییس شورای عالی امنیت ملی ادامه داد: می‌گویند اگر استادی به کشوری دیگر برود و با دانشگاه‌های آنجا تعامل داشته باشد، ممکن است جاسوس درآید، دست بردارید از این بهانه جویی ها. روحانی با خنده تصریح کرد: لااقل این رییس جمهوری در امنیت ملی متخصص است حال اگر بگویید در چیز دیگری تخصص ندارد. رییس جمهوری اظهار داشت: باید کاری کنیم که ایرانیان فرهیخته، اساتید دانشگاه‌ها به آنجا بروند و حتی دانشجویان یک ترم از تحصیلشان را در خارج از کشور بگذرانند. روحانی افزود: لااقل دانشگاهی درست کنیم که با زبان خارجی تدریس شود تا دانشجوی خارجی جذب کنیم، الان برخی از دانشگاه‌ها صندلی خالی دارند، نمی‌خواهم بگویم از جاهایی شروع کنیم که برخی‌ها می‌ترسند، از همین همسایگان شروع کنیم. رییس جمهوری در پایان تصریح کرد: ما باید از فضای علم و دانشگاه حداکثر استفاده را ببریم، تدبیر را با تلاش نهادینه کنیم و امید را با شور و دانشتان بیشتر و بیشتر سازید.