تیتر یک شماره 398
مهندس مهدی بازرگان، در سیاست تاجر و بازرگان نبود
بازرگان نخستین نخستوزیر ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی بود. حکم وی با امضا و تایید امام خمینی(ره) توسط هاشمی خوانده شد. مهندس مهدی بازرگان در 30 دی 1373 در سن 87 سالگی درگذشت.
در عالم سیاست کم نیستند سیاستمدارانی که تاجر و بازرگان هستند ولی چریک پیر مهندس مهدی بازرگان هرگز در عرصه سیاسی، بازرگان نبود. بازرگانان عالم سیاست اگر چه ممکن است با اهداف و نیات خاص پا به عرصه سیاست بگذارند و در مقاطعی از تاریخ موفق هم بشوند ولی نگاه تجارت و بازرگانی به سیاست از همان اول منش انسانی و آزادیخواهی را مخدوش میسازد. اگر مجال بود در یک نگاه سریع به سیر تاریخ سیاسی ایران نمونهای چند از بازرگانان سیاسی را بر میشمردیم تا معلوم شود که چرا روسفیدان عالم سیاست کم شمارند. سیاست بازان و سیاسیکاران عرصه سیاست به جای آنکه برای آزادی و عدالت، فداکاری کنند بیشتر به فکر کسب قدرت و جاه و جلال و بهرههای دنیوی از قبیل انحصارطلبی هستند.
مهندس مهدی بازرگان در طول تاریخ سیاسی معاصر گوهری گردید و هرگز دشمنان نتوانستند آثار و خدمات وجودی او را نادیده گرفته یا از صفحات تاریخ حذف کنند. یک سیاستمدار مثل بازرگان آنگاه که برای هر گفتار و کردار خود احساس میکرد که در پیشگاه خداوند قادر متعال قرار گرفته و روزی بالاخره مجبور است در دادگاه عدل الهی پاسخگو باشد. اگر به دوره کوتاه مدیریت برخی در ایران نگاهی بیندازیم خواهیم دید که چه بسیار بازرگانان سیاسی که با سیاستبازی و سیاست کاری چه بر سر خودشان و چه بر سر ملت آوردند. بدون استثنا میتوان از همه آنها به عنوان افرادی سیاه بخت نام برد که نه در دنیا خوش نام گردیدند و نه توشهای برای آخرت و نه خدمتی برای بشریت به ارمغان آوردند. امروز پس از گذشت سالها از انقلاب، زندگینامه چریک پیر بیطرفانه و آزاد با نگاهی علمی قابل تدریس و تحقیق در دانشگاههاست. به جرات میتوان گفت مهندس بازرگان در اعمال فردی، حرکتهای جمعی، عرصههای علمی و دانشگاهی و میدان مبارزه و جهاد از نوادر زمان خود بود که اگر سیاستمداران معاصر به حرفهای او گوش میدادند، امروز شاید وضع ما بهتر از این بود. ملت بزرگ ایران هرگز فراموش نمیکند که نخستین نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران چگونه در روزهای نخست پیروزی انقلاب بر صفحه تلویزیون ظاهر شد و بارها اعلام کرد که: «اگر حکومت، حکومت قانون نباشد، سنگ روی سنگ بند نمیشود.»هشدارهای مهندس بازرگان به عنوان یک مجاهد مسلمان چه پیش از انقلاب در راه مبارزه و زندانهای رژیم ستم شاهی و چه بعد از انقلاب در دولت موقت و مجلس و سایر جاها هرگز از حافظه تاریخی ایران پاک نخواهد شد. مهندس بازرگان در تمام روزهای سخت زندگی خود چه آنگاه که سخن میگفت و چه آنگاه که مینوشت در جهت خدمت به خلق اظهار عقیده میکرد و بر حق و عدل و آزادی پافشاری میکرد، هرچند که به ضرر خودش باشد و به همین جهت انقلاب و مبارزه از مهندس بازرگان چهرهای ساخت که به قول شریعتی «هرگز حقیقت را فدای مصلحت نکرد.» روحش شاد و یادش گرامی. مهدی آیتی - نماینده ادوار مجلس
منبع: روزنامه آرمان