انعکاس آیینه شماره 402
سیدمحمد خاتمی
و انتظار رایدهندگان از دکتر حسن روحانی
مشروح مسایلی که در این ستون درج گردیده و به تفصیل آمده اجمال آن در جلسه گردهمایی مدیران مسئول مطبوعات و خبرگزاریهای استان که با حضور دکتر حسین انتظامی معاونت مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روز سهشنبه 5/12/93 در یزد برگزار شد با عنوان «یک پرسش- یک یادآوری به مدیران عالی رتبه دولت یازدهم» جهت استحضار خوانندگان آورده شده است زیرا وظیفه روزنامهنگاری اقتضا دارد که موارد ذیل به صورت شفاف و روشن توضیح داده شود.
بر اساس اصل 176 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران رییسجمهور ریاست شورای عالی امنیت ملی را به عهده دارد و اتفاقات اخیر نشانگر این است که در دوران ریاست محمود احمدینژاد بر شورای امنیت ملی و دبیری سعید جلیلی مصوبهای مبنی بر حصر مهندس میرحسین موسوی و مهدی کروبی از کاندیداهای اصلاح طلب سال 1388 به تصویب رسیده است و بنا به اظهارات حجتالاسلام محسنی اژهای سخنگوی قوه قضاییه مفاد و محتوای آن حکم درباره ممنوعیت انتشار اخبار و تصاویر حجتالاسلام سیدمحمد خاتمی رییس دولت اصلاحات نیر جاری میباشد.
«در نشست خبری حجتالاسلام محسنی اژهای خبرنگاری درباره علت تذکر دادستانی تهران به مدیران مسئول رسانهها و ممنوعیت بکار بردن اسم، تصاویر و اخبار مربوط به رئیس دولت اصلاحات سوالی پرسید که سخنگوی قوه قضائیه در اینباره اظهار کرد: اگر کسانی که از نظر شورای عالی امنیت ملی یا قوه قضائیه به عنوان سران فتنه محسوب شدند، دستگاه قضایی و دادستانی میتواند به عنوان یک اقدام دستوراتی در این رابطه صادر کند.
وی ادامه داد: در مورد همین فرد مورد نظر شما دستور دادهاند که رسانهها حق ندارند تصویر یا مطالب ایشان را منتقل کنند. دادستانی تهران این اقدام را انجام داده و این دستور نیز همچنان باقی است و گفته شده که اگر رسانهای خلاف آن عمل کند با آن رسانه برخورد خواهد شد»1
واقعیت جریانات و حوادث چنان بود که تا قبل از حمایت و پشتیبانی قاطع و شفاف و بی بدیل حجج اسلام هاشمی رفسجانی و سیدمحمد خاتمی، آقای روحانی از اقبال عمومی برخوردار نبود و اگر همان وضعیت ادامه مییافت بعید بود که روحانی صاحب اکثریت آرایی اینگونه شود به عنوان نمونه چند روز مانده به برگزاری انتخابات 92 دکتر حسن روحانی به یزد آمد با تمام تلاشهایی که همراهان و دستاندرکاران حزب اعتدال در استان به عمل آوردند ضمن اطلاعرسانیهای قبلی هواداران و یارانشان همگان شاهد بودند تعداد حاضران و تجمعکنندگان در آن حد نبود که گردهم آیی آنها در حسینیه کنار مسجد حظیره که از نظر وسعت و مساحت محیطی به مراتب کوچکتر از مسجد حظیره است نمودی داشته باشد.
«حسن روحانی طی روزهای بعد رسماً اعلام کرد همان راهی را میرود که خاتمی و هاشمی رفتهاند به این ترتیب او کاملا روشن کرد که منش اصلاح طلبانه خاتمی و شیوه فکری و اجرایی هاشمی در دولت سازندگی را دنبال خواهد کرد.
بعدها که روحانی در انتخابات پیروز شد، اصولگرایان بحث اصلاح طلب نبودن روحانی را مطرح کردند و مدعی شدند که او به خاطر عضویتش در جامعه روحانیت مبارز در اردوگاه اصولگرایان قرار داشته است. این در حالی است که اگر به گفته اصولگراها، مردم از خاتمی و هاشمی متنفر بودند با همین اظهارات روحانی که قبل از انتخابات گفته بود میخواهد راه هاشمی و خاتمی را ادامه دهد، باید کلی از آرای او ریزش میکرد اما این اتفاق نیفتاد.
روحانی مجوز این را داشت که خاتمی و هاشمی را حامیان بالقوه خود معرفی کند و حقیقتا هم آن دو پشتیبان وی بودند. خرج کردن از نام هاشمی و خاتمی میتوانست بی برو برگرد برای روحانی امتیاز باشد...
دکتر محمدرضا عارف روز 20 خرداد یعنی 4 روز مانده به انتخابات در اینباره گفت: به هر اجماعی با محوریت آقای خاتمی تمکین میکنم و به عهد خود پایبندم و امیدوارم آقای خاتمی به زودی نظر خود را اعلام کند با این حال او حتی در آخرین لحظات ماندن و رفتن، شعارهای خود را در جمع حامیانش تکرار میکرد: من آمدهام منزلت شما را تضمین کنم...
علی اکبر ناطق نوری در جلسهای به حجت الاسلام سیدمحمد خاتمی میگوید: مگر غیر از این است که آقای عارف گفته، اگر خاتمی به من بگوید من کنار میروم؟ خیلی خوب، این موضوع را مکتوب کنید. خاتمی هم یادداشتی مکتوب آماده کرد و به دست عارف رساند. عارف در نهایت مشاورانش را در نیمه شب فرا خواند و پس از مشورت بیانیه انصراف خود را نوشت: پس از اعلام انصراف عارف، موج تلفنها و پیامهای تبریک مقامات ارشد اصلاحطلب به سوی عارف روانه شد. برخیها درخواست دیدار داشتند. روحانی هم به عارف تلفن کرد و ضمن تشکر از اقدام او گفت: موجی که در کشور ایجاد شده به خاطر حرکت ارزنده و اخلاقی شما بوده است...
شب قبل از انصراف حداد عادل، فیلم انتخاباتی حسن روحانی پخش شد. در این فیلم پیوند وی با هاشمی رفسنجانی کاملا واضح بود. در صحنهای از فیلم، وی پس از خوش و بش با همسایگانش، در جمع حامیان خود حاضر میشود و خطاب به آنها میگوید: پس از مشورت با خاتمی و هاشمی وارد این عرصه خطیر شده است.»2
حجت الاسلام حسن روحانی با صدور بیانیهای از رییس دولت اصلاحات سپاسگزاری نمود که نظر خوانندگان آیینه را به متن پیام تشکر دکتر روحانی جلب مینماید:
«بسم الله الرحمن الرحیم
برادر بزرگوار حضرت حجت الاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمی دام ظله
با عرض سلام و تقدیم تحیات
بر خویش فرض و بایسته میدانم تا از حسن نظر و قبول خاطر شریفتان نسبت به دوست و یار دیرین خود، عرض امتنان و حقشناسی نموده و از تدبیر، تلاش و حمایت همهجانبه و مستمری که در عرصه رقابت انتخاباتی فرارو در جهت انسجام فرهیختگان، جمعیتها و تشکلهای سیاسی و دوستداران حقیقی نظام جمهوری اسلامی در قامت جریان «عقلانیت و اعتدال و اصلاحات» مبذول و اهتمام فرمودید، قدردانی نمایم.
آنچه امروز شما را به تکاپوی خستگیناپذیر برای ائتلاف و در نهایت تهیه بیانیهای تاریخی وادار کرده، همان است که مرا به میدان دشوار رقابتانتخاباتی کشانده؛ بیشک، دلنگرانی از آینده و عبرت از گذشته است.
چالشهای هشت سال دولت اصلاحات و حوادث هشت ساله پس از آن، عقلا و بزرگان کشور را به این بلوغ فکری رسانده که سیاستورزی، علم مدیریت ممکنات و عبور از خاماندیشیها است.
گفتمان «عقلانیت و اعتدال و اصلاحات»، بیمبالاتی نسبت به حق و باطل نیست و در حقانیت و توان ملت ایران برای شکستن بنبستها، نهتنها "تردید" ندارد بلکه بدنبال "تدبیر" است تا مانع بنبستهای خودساخته و دشمنساز بر سر راه پیشرفت عدالت محور شود.
اینکه امروز جنابعالی و دوستان توانستهاید بر سر "مناسبترین گزینه ممکن" اجماع کنید برای من مبارکتر از آن است که بدانم آن گزینه "حسن روحانی" است.
باور دارم که گفتمان «عقلانیت و اعتدال و اصلاحات» میتواند مطالبات به حق مردم را دنبال کند و به حقوق اساسی ملت، کارآمدی دولت، هماهنگی قوا و تعامل مؤثر با رهبری بزرگوارِ نظام، مدد رساند.
اینجانب بدینوسیله، مراتب تکریم، سپاس و حقشناسی خود را نثار جنابعالی و تمامی هماندیشانِ اعتدالجوی جنابعالی در جریانات و احزاب اصلاحطلب، نخبگان حوزوی و دانشگاهی و تمامی قشرهای سرافراز سرزمینم نموده و امیدوارم که به فضل الهی و تکیه بر آرای آزاد تمامی ایرانیان، بتوان در وفا به عهدی که در پیشگاه خداوند متعال و ایرانیانِ سربلند، بسته میشود، کامیاب و پیروز گردیم. برادرتان: حسن روحانی»3
سخنان مقام معظم رهبری قبل از انتخابات سال 92 درباره اعتماد بخشی مردم به صیانت از آراء، اقدامات و درایت سیدمحمد خاتمی به منظور منصرف نمودن دکتر محمدرضا عارف از کاندیداتوری ریاست جمهوری، حمایت بیدریغ آیتا... هاشمی رفسنجانی و رییس دولت اصلاحات و پشتیبانی افرادی که سیاستهای 8 ساله احمدینژاد را تائید نمیکردند و در چهارچوب نظام خواهان تغییر سیاستهای داخلی و خارجی دولت نهم و دهم بودند، درج مقالات حامیان و طرفداران کاندیدایی که دولت خود را «تدبیر و امید» مینامید در بعضی از نشریات، عدم هماهنگی کاندیداهای اصولگرا و پخش مناظرات از صدا و سیما و سخنرانی و اعلام برنامههای آتی در جلسات انتخاباتی سبب شد خواست خداوند بر این امر تعلق بگیرد که دکتر حسن روحانی پیروز انتخابات خرداد 92 باشد و این میطلبد که رییس شورای عالی امنیت ملی بر ممنوعالتصویر یا ممنوعالبیان بودن شخصیتی چون حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی صحه نگذارد یا اگر این موضوع غیر قانونی میباشد برابر با سوگندنامهای که رییسجمهور امضاء کرده است تا پاسدار قانون اساسی کشور باشد... و از آزادی وحرمت اشخاص و حقوقی که قانون اساسی برای ملت شناخته است پاسداری کند در درجه اول به وظایف قانونی خود عمل نماید و در نهایت در تحقق تمام وعدههای خویش در همایشها و مجالس و محافلی که برنامههای انتخاباتی خود را اعلام مینمود تلاش نماید، چون حدود 20 ماه از 48 ماه گذشت و به اصطلاح با یک چشم بر هم زدن بقیه ایام هم میگذرد و تاریخ، همه اتفاقات و حوادث را ثبت و ضبط خواهد کرد.
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی به درستی میداند و به یاد دارد که در دومین مناظره انتخاباتی در کنار دیگر کاندیداهای ریاست جمهوری که از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد اعلام نمود: اگر میخواهیم فساد در جامعه نباشد باید به رسانهها و مطبوعات آزادی بدهیم و اگر آزادی دادیم آن وقت میتوانیم جلو فساد را بگیریم این شرایطی که امروز (اشاره به دوران دولت نهم و دهم) در جامعه ما به وجود آمده نگاه قیم مآبانه است و ما قیم نمیخواهیم.
مدیر مسئول
پی نوشتها:
1- خبرگزاری ایسنا، مورخ 27/11/1393
2- «از نیاوران تا پاستور»، امیر رضا پرحلم، صفحات 185 و 187 و 189 و190 و 192، چاپ 1392
3- برگرفته از سایت دکتر حسن روحانی