هفته نامه آیینه یزد

تیتر یک شماره 403

کسی که این پولها را دارد
آدم‌ها و قوانین را می‌خرد

آیینه یزد - کسی که این پولها را دارد آدم‌ها و قوانین را می‌خرد

وزیر کشور مجدداً درباره ورود «پول‌های کثیف» به حوزه سیاست هشدار داد. «عبدالرضا رحمانی فضلی» با انتقاد از نهادهایی که قانون «ضد پولشویی» را اجرا نکرده‌اند، اخطار داد: «اگر هوشیار نباشیم و مواظبت نکنیم حتماً بخشی از این پول کثیف عزم ورود به حوزه قدرت و سیاست را خواهد کرد.» وی که در یازدهمین جشنواره سراسری معرفی و انتخاب آثار مکتوب در حوزه مواد مخدر سخن می‌گفت، بر لزوم شفافیت مالی افرادی که وارد حوزه انتخابات می‌شوند، تأکید کرد و ضمن اشاره به تدابیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و نیز لایحه جدید احزاب در این خصوص تأکید کرد: «نمی‌توانیم به علت هوشیار نبودن، موجب شویم این پول کثیف از مسیرهای مختلف قدرت را آلوده کند.» وزیر کشور با طرح این پرسش که «چه اشکالی دارد اعلام کنیم، همه نامزدهای انتخاباتی از یک حساب پول مصرف کنند تا بشود آن را حساب کرد»، افزود: «در برخی از موارد کمک‌هایی به نامزدهای انتخاباتی شده است که گیرنده، آن را خیرخواهانه تلقی کرده اما بعد در پس پرده اتفاق دیگری افتاده است».
رحمانی فضلی با اشاره به آمارهای مختلف از قاچاق گفت: «کسی که این پول‌ها را دارد براحتی نفوذ می‌کند و آدم‌ها و قوانین را می‌خرد و مشکل ایجاد می‌کند». هشدار مجدد وزیر کشور، در شرایطی بیان شد که سخنان پیشین وی در این باره، واکنش‌های مختلفی به دنبال داشته است. رحمانی فضلی نخستین بار دوم اسفند ماه، زنگ‌های خطر در این باره را به صدا درآورد. وی در همایش تخصصی رؤسای پلیس مبارزه با مواد مخدر، از گردش مالی کثیفی که در قاچاق موارد مخدر جریان دارد، پرده برداشت و گفت: «بخشی از این پول در حوزه سیاست وارد می‌شود و افراد در قالب انتخابات و غیره به آن ورود می‌کنند، از این رو حوزه قدرت آلوده می‌شود و مردم در قالب دموکراسی، اختیار خود را به حاکمیتی تحت عنوان مجلس یا دولت می‌دهند.» او با بیان اینکه «پول‌های کثیف در مسیر انتقال قدرت و سیاست قرار می‌گیرد»، مثالی زد: «وقتی از نامزد شورای شهری که دو میلیارد تومان خرج می‌کند، پرسیده می‌شود این پول را از کجا آوردی، می‌گوید: دوستان کمک کرده‌اند، باید پرسید این پول‌های کثیف و قاچاق به همان جا نفوذ کرده براین اساس می‌گوییم این پول‌ها در همه جا نفوذ کرده و تأثیر خود را گذاشته است». یک روز بعد از نخستین هشدار وزیر کشور، وی به برنامه زنده تلویزیونی رفت تا از تریبونی فراگیر، دومین هشدار خود را به گوش مردم و مسئولان بیشتری برساند.
سخنان رحمانی فضلی در گفت‌و‌گوی تلویزیونی، شفاف‌تر بود: «پول‌های کثیف قاچاق که سالانه به 10 هزار میلیارد تومان می‌رسد در عرصه‌های سیاسی و انتخابات وارد جریان خرید و فروش رأی می‌شود.» از آنجا که دو هشدار پی در پی وزیر کشور، در اندک زمانی پس از افشاگری معاون اول دولت سابق مطرح شده بود، اهمیت بیشتر و بازتاب فزون‌تری یافت. محمدرضا رحیمی در نامه انتقادی خود به محمود احمدی‌نژاد، پرداخت پول به 170 نامزد انتخابات مجلس هشتم را یادآور شده بود و از اینکه به همین اتهام روانه زندان می‌شود ولی رئیس دولت دهم با وجود «اطلاع» از موضوع، حمایتش نکرده، گلایه کرده بود. رحیمی همچنین نوشته بود: «تمامی اسناد و کپی چک‌های صادره که حدوداً به 170 نفر از کاندیداهای مجلس هشتم پرداخت شده است در پرونده ثبت و ضبط است و همه آن به مصرف انتخابات رسید».
سخنان رحمانی فضلی، اعتراض شماری از نمایندگان را برانگیخت که این اعتراض‌ها در قالب نامه سی امضایی «سؤال» از وزیر کشور ظاهر شد.
امضا‌کنندگان، رحمانی فضلی را بابت «زیر سؤال بردن سالم‌ترین و شفاف‌ترین نظام انتخاباتی دنیا» مورد انتقاد قرار داده بودند و با تأکید بر اینکه «هنوز آثار فتنه فتنه‌گران از چهره معصوم نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران پاک نشده که ظاهراً قرار است چنگ دیگری به صورت آن کشیده و افترای دیگری به آن زده شود»، پرسیده بودند: «جنابعالی به بازتاب سخنان خود در رسانه‌های خارجی فکر کرده‌اید؟» با وجود این احضار به مجلس برای پاسخگویی به سخنان پیشین وزیر کشور، دیروز، تعداد هشدارهای خود را به عدد 3 رساند تا نشان دهد عزم او برای پیشگیری از ورود «پول کثیف» به رقابت‌های انتخاباتی جدی است. «پول کثیف»، پول و ابزار مالی ای است که از طریق فعالیت‌های غیر قانونی کسب می‌شود و بعد از فرایند «پولشویی» یا همان پنهان کردن منشأ دارایی، وارد چرخه اقتصاد، سیاست، امنیت و فرهنگ می‌شود. آن گونه که از اشاره‌های وزیر کشور بر می‌آید، یکی از منابع اصلی پول‌های کثیف، قاچاق مواد مخدر است که به گفته او به 20 هزار میلیارد تومان می‌رسد.