سفارش تبلیغ
صبا ویژن

هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 404

آیا با تعطیلی غیرقانونی کرامت انسان‌ها حفظ شد؟

آیینه یزد از اوایل انتشار در سال 1385 به عنوان نشریه‌ای مستقل بدون وابستگی به گروه، دسته، حزب و انجمنی منتقد عملکرد دولت نهم و دهم بوده و به مناسبت‌هایی بخشی از برنامه‌ها و کارهای دولت یازدهم را بررسی و به نقد کشیده و با رعایت کرامت انسان‌ها و حفظ حرمت مدیران، دولتمردان، نمایندگان و مقامات با مدرک و دلیل در این ستون مطالبی را به اطلاع خوانندگان و مخاطبان آیینه رسانده است. پیام‌ها و تلفن‌های تهدیدآمیز و نشر آن در بعضی از سایت‌ها و یا احضار به دادگاه و محکومیت در دادگاه کیفری استان که منجر به صدور حکم برائت از دیوانعالی کشور گردید مدیر مسئول را از انجام وظیفه خود باز نداشت بدان امید که توانسته باشد در حد توان رسالت مطبوعاتی خویش را انجام داده باشد.
در بهمن ماه 89 بعد از سومین سفر هیات دولت دهم به یزد که منجر به تعطیلی مدارس و ادارات گردید و تبلیغات فراوان صدا و سیمای استان را در پی داشت. با این عنوان که مردم یزد مهمان نواز هستند و در روز موعود در میدان امیرچقماق و مسیرهای از قبل تعیین شده تجمع خواهند نمود یعنی به اصطلاح برای تقدیم درخواست‌ها و نامه‌ها به دنبال ماشین‌هایی که از بیت‌المال و پول همین ملت تهیه شده دوان دوان با وضع زننده حرکت می‌کنند و صحنه‌هایی را به نمایش می‌گذارند که با حفظ شخصیت و کرامت انسانی نه تنها هم خوانی ندارد که منافات دارد.
ضمناً در آن برنامه‌ها و یا سخنرانی‌ها بارها و مکررا‍ً ‌همگان را دعوت به حضور نمودند. بعد از اتمام سفر، آیینه یزد تنها نشریه‌ای در مرکز استان بود که نسبت به روش مذکور انتقاد داشت و مفصلاٌ با رعایت احترام مطالبی را به اطلاع خوانندگان رساند و از جمله نوشت:
«آیا نباید در رسانه عمومی و از طریق صدا و سیما به گروهی از مردم تذکر داد که دهها میلیارد ریال هزینه نصب بیلیورد و آگهی‌های خیرمقدم در جاده‌ها و در تمام میدان‌ها و خیابان‌های شهر آن هم در حدی که چشم همه بینندگان را خیره می‌کند و چاپ و نشر و پخش عکس‌های رنگی رییس جمهور در فرم‌ها و ابعاد مختلف علاوه بر اطلاع‌رسانی‌های چند روزه و پی در پی رادیو و تلویزیون اسراف است.
در حالی که در این ایام و همان روز چه بسیار زنان بی‌سرپرست و یا افراد فقیر و مستمند این استان نه تنها اتاق گرم و فرش و لحاف مناسب نداشتند بلکه گروهی از آنان بدون شام و غذا و یا حتی خوراک و قوت بخور و نمیر در این شهر و دیار سر بر بالین سرد و نمور گذاشتند. آیا همان روز و شب در چهارراه‌ها شاهد تکدی دختران و پسرانی نبودیم که ملتمسانه درخواست می‌‌نمودند پولی بگیرند و شکم خود را سیر کنند.
بدیهی است انتظار مردم به ویژه جامعه روحانی، ‌فرهنگی، کسبه و دانشجویان دارالعباده از روحانی شهر و دیارشان این است، در این ایام که فرصت مناسبی به دست آمده است. صاحبان تریبون‌های عمومی مشفقانه، با دقت نظر و از روی دلسوزی با استفاده از متون حیات بخش اسلام تذکرات لازم را به کارگزاران و دولتمردان بدهند.
اگر در دور اول سفر هیات دولت و احمدی‌نژاد به هر دلیل مردم یزد استقبال مورد دلخواه و انتظار به عمل نیاوردند آیا خدای ناکرده به نظام وفاداری نداشتند؟ یا سازماندهی مناسب و تبلیغات موثر است که نتایج دلخواه را به بار می‌آورد؟»1
پس از انتشار در یک روز نویسنده با 2 تذکر بسیار شدیداللحن مورد لطف قرار گرفت اما با دفاعیاتی که در شماره‌های بعد خطاب به معاونت وزارت فرهنگ و ارشاد به عمل آورد و تذکری که نماینده مردم یزد مهندس علی اکبر اولیاء به وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی داد مبنی بر اینکه بعضی از مسئولان استان برای مطبوعات مستقل سنگ اندازی می‌کنند موضوع ختم به خیر گردید!!
در سفر اخیر رییس جمهور به شهرستان قم پیام‌هایی برای ساکنان شهر ارسال شد از جمله:«حجت‌‌الاسلام المسلمین دکتر حسن روحانی رییس‌جمهور، چهارشنبه 6 اسفند ساعت نه‌ونیم در حرم حضرت معصومه(س) سخنرانی خواهد داشت مرکز ارتباطات مردمی ریاست جمهوری از روز سه شنبه 5 اسفند تا جمعه 8 اسفند با تلفن 111 راه ارتباطی مردم و رییس‌جمهور خواهد بود» 2
اگر پیام مذکور را من غیرمستقیم مجوزی برای تعطیل کردن ادارات و مدارس ندانیم علناً‌ و رسماً ‌اطلاعیه انجمن اسلامی معلمان استان قم به شرح زیر دانش‌‌آموزان و فرهنگیان را دعوت به شرکت در آن مراسم می‌نماید:
«...فرهنگیان آگاه عنایت دارند که در چنین وضعیتی علیرغم ایرادات و انتقاداتی که رای دهندگان نسبت به برخی عملکرد‌ها و انتصابات دولتی دارند با علم به اینکه بسیاری از ایراد‌ها ناشی از عملکردهای غلط گذشته بوده و در ثانی با توجه به اینکه دولت به پشتوانه حمایت‌های مردمی است که می‌تواند بر مشکلات غلبه نماید حمایت‌های خود را از دولت منتخب‌شان دریغ نخواهند داشت و از این باب انجمن اسلامی معلمان استان قم رجاء واثق دارد که جامعه فرهنگی قم اعم از معلمان، دانش آموزان و کارکنان آموزش و پرورش با حضور سبز خود در مراسم سخنرانی رئیس جمهور محترم در ساعت 9:30 صبح روز چهارشنبه مورخه1393/12/6 در حرم مطهر حضرت معصومه (س) دولتمردان محترم را مستظهر به پشتیبانی خویش خواهند ساخت.»3
نویسنده قصد مقایسه حکومت عدل پیامبر گرامی اسلام (ص) و حضرت علی(ع) را با دیگر حاکمان و دولتمردان ندارد اما باید رفتار و کردار مسئولان در حد امکان مخالف با دستورات حیات بخش اسلام نباشد.
حضرت علی (ع) می‌فرماید:«پیامبران در زیّ قناعت و سادگی بودند، و این سیاستشان بود، سیاست الهی؛ آنها هم دل‌ها را پر می‌کردند؛ ولی نه با جلال و دبدبه‌های ظاهری، بلکه با جلال معنوی که توأم با سادگی‌ها بود. به قدری پیغمبر اکرم«ص» از این جلال‌ها و حشمت‌ها تنفّر داشت که سراسر زندگی او پر از این قضیه است... در مجلسی که می‌نشست می‌گفت: به(شکل) حلقه بنشینیم که مجلس ما بالا و پایین نداشته باشد؛ اگر من در صدر مجلس بنشینم و شما در اطراف، شما می‌شوید جزء جلال و دبدبه من، و چنین چیزی را نمی‌خواهم. پیامبر تا زنده بود از این اصل تجاوز نکرد، مخصوصاً از یک نظر این را برای یک رهبر ضروری و لازم می‌دانست... استاد شهید آیت‌ا... مرتضی مطهری داستان مردم شهر انبار را که تحت عنوان«ضرورت ترک آداب جاهلی» در بخش حکمت‌های نهج‌البلاغه آمده است به شرح زیر نقل می‌کند:
«وقتی که حضرت وارد سرزمین ایران شدند و ایرانی‌‌ها باخبر شدند که علی علیه السلام می‏آید، یک عده از دهاقین، عده‏ای از سران کشاورزان آمدند به استقبال حضرت و شروع کردند در جلوی ایشان دویدن. حضرت صدایشان کرد و فرمود: چکار می‏کنید؟ گفتند: این احترامی است که ما برای بزرگان خود بجا می‏آوریم که در رکابش در جلویش می‏دویم. به احترام شما چنین کاری می‏کنیم. فرمود: شما با این کارتان خودتان را حقیر و پست می‏کنید، به آن بزرگ هم یک ذره سود نمی‏رسد. این کارها چیست؟! من از این تشریفات بری و مبرّا هستم. انسان هستید و آزاد. من بشری هستم، شما هم بشری.»4
به یقین بارها حجه الاسلام روحانی با اشاره به عملکرد مدیران دولت نهم و دهم در شهرها و استان‌های مختلف با صراحت و یا با کنایه و اشاره بخشی از برنامه‌های سفرهای استانی احمدی‌نژاد را به نقد کشیده است.
 نگارنده این سطور وظیفه خود می‌داند با مشاهده این برنامه‌ها و بی‌توجهی به حرمت افراد و کشاندن مردم آزاده و آگاه و متدین به دنبال کارناوال‌هایی که به راه می‌اندازند عکس‌العمل نشان داده و حداقل برای ثبت در تاریخ جراید در این ستون بدان اشاره کند و اگر کسانی هم از اطرافیان و یا مشاوران (به معنای عام) دکتر روحانی اعتقادی به این امور نداشته و یا نمی‌خواهند به مسائلی از این دست عنایتی داشته باشند ضروری است نظرشان را به بخشی از گفتگوی آیت‌ا... مجاهدسیدمحمود طالقانی با آیت‌ا... کاشانی و داستان«پوست خربزه زیر پای دیگران گذاشتن» جلب نماید.
«دوباره آمدند سراغ مرحوم آیت‌ا... کاشانی، باز راه نفسانیات که این نهضت از آن توست. دکتر مصدق چه کاره است؟ تمام دنیا به دست توست و جاسوسانی را که ما از نزدیک می‌شناختیم دور آن پیرمرد را گرفتند و او را از مصدق جدا کردند. یادم هست روزی که در بین مردم گفتگو بود که مرحوم آیت‌ا... کاشانی از زاهدی حمایت می‌کند و توطئه‌ای در کار است. به تنهایی به منزل ایشان، واقع در پل چوبی رفتم. تنها بود، در اتاقی به انتظارش نشستم. وقتی که آمد ظرف خربزه‌ای در دست داشت، به عنوان تعارف جلو من گرفت، تا خربزه بریدم گفتم: حضرت آیت‌ا... دارند زیر پایت پوست خربزه می‌گذارند. مواظب باش! گفت: نه این طور نیست، حواسم جمع است. گفتم: من شما را مرد پاک و مبارزی می‌دانم. مبارزات شما در عراق علیه انگلستان، فراموش‌ناشدنی است. شما این مزایا و این سوابق را دارید، درست متوجه و هوشیار باشید که تفرقه ایجاد نشود، گفت که خاطرتان جمع باشد!»5
بدان امید که هیات دولت یازدهم در سفرها و بازدید از پروژه‌ها و یا افتتاح طرح‌های عمرانی نکات مثبت و اثر بخش سفرهای استانی دولت نهم و دهم را مد نظر داشته باشد. اما از تصویب دهها مصوبه در یک روز و یک جلسه آنهم بدون توجه به اعتبارات و بودجه لازم خودداری نماید، ادارات و مدارس را به تعطیلی نکشاند، مردم غیور و صبور این سرزمین را به دنبال ماشین‌های میلیاردی ندوانند، محقرانه نامه‌های شهروندان و هموطنان را جمع‌آوری نکنند، روابط عمومی نهاد ریاست جمهوری به همه استانداری‌ها اعلام کند در ایام سفر هیات دولت از تعطیل نمودن مدارس و ادارات و سازمان‌ها و نصب بنرها و بیلبوردهای متعدد و عکس‌های رنگی رییس‌جمهور و همراهان جدا خودداری گردد و در مدت باقی مانده عمر دولت یازدهم به وعده‌های داده شده در انتخابات 92 جامه عمل بپوشانند و برای تحقق تمامی آنها کوشا باشند.

مدیرمسئول

پی‌نوشت‌ها:
1- سرمقاله شماره 210 آیینه یزد، 14/11/89
2- سایت الف، 11/12/93
3- خبرگزاری ایلنا، 5/12/93
4- «سیری در سیره نبوی»، استاد مرتضی مطهری، صفحه97- 98- 99
5- «طالقانی و تاریخ»، چاپ دوم سال 1360 هجری شمسی