تیتر یک شماره 408
وقتی برنامه مخفی نظامی نداریم
هرچهمیخواهند بازرسی کنند
مذاکره کنندگان ارشد هستهای پس از گوش دادن به سخنان موافقان و منتقدان در جایگاه پاسخگویی و ابهامزدایی از آنچه مطرح شده بود، قرار گرفتند. عباس عراقچی در این باره با تأکید بر اینکه هنوز هیچ توافقی وجود ندارد و بیانیه سوئیس تنها مجموعهای از راهحلهاست، گفت: من با شنیدن صدای منتقدان در این همایش و در روزهای گذشته واقعاً امیدوار شدم که انتقادات موجود ناشی از دغدغههای جدی است. اما برخی از این انتقادات نیز ناشی از نبود اطلاعات کامل است.
عراقچی با این پیشبینی که احتمالاً ادامه مذاکرات آسانتر از گذشته خواهد بود مگر آنکه دستهایی که در کار است تا به هر شکلی مذاکرات را از کار بیندازد کار را سختتر کند، در دفاع از نتیجه مذاکرات گفت: اگر مذاکرات آن گونهای بود که عدهای میگویند؛ یعنی سر ما کلاه رفته بود که دیگر لازم نبود کنگره به میدان بیاید و بگوید تمام توافقات باید به تصویب ما برسد.
وی در پاسخ به دغدغه منتقدان درباره عاقبت تحریمها اظهار داشت: این که برخی فکر میکنند هدف مذاکرات تنها برداشته شدن تحریمهاست اصلاً درست نیست. بلکه ما میخواستیم حقمان به آنچه که بهدست آوردهایم، مورد شناسایی و احترام قرار گیرد و در آوردگاه ارادهها بین ما و کشورهای غربی اراده خود را به طرف مقابل تحمیل کنیم. عراقچی با بیان اینکه مذاکرات برای این بود که زیر سلطه نرویم، تأکید کرد: رمز قدرت ما در آینده همین است و نه سلاح هستهای.
این عضو تیم مذاکره کننده با تأکید بر نظر رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه غنیسازی ما آینده صنعتی باید داشته باشد، تصریح کرد: صحبت ایشان بر مبنای 190 هزار سو بسیار روشن بود و نشان میدهد که ما نمیخواهیم یک برنامه دکوری داشته باشیم و ضمانت غنیسازی صنعتی داشتن تحقیق و توسعه است که در بیانیه لوزان نیز به آن اشاره شد.
وی خواسته دیگر ایران در مذاکرات را حفظ رآکتور آب سنگین اراک دانست و با تشریح روند مذاکرات بر سر آب سنگین اراک افزود: امریکاییها اول به بازطراحی ارائه شده اصلی ایران ابراز تردید کردند اما بعد از ساعتها مذاکره بالاخره اذعان کردند که طراحی ایران میتواند عملیاتی شود. با این حال باز هم به بهانهگیریهای سیاسیشان ادامه دادند. چون میگفتند نمیتوانند به کنگره پاسخ دهند اما در نهایت طراحی ایران را پذیرفتند.
عراقچی در ادامه به بحث نظارتها بر برنامه هستهای ایران اشاره کرد و گفت: در پذیرفتن این نظارتها ما دقت کردهایم تا از آنها سوء استفاده برای اهداف جاسوسی صورت نگیرد. وقتی ما برنامه مخفی نظامی نداریم هر چقدر میخواهند بیایند و بازرسی کنند. به شرط آن که از نظارتها سوء استفاده نکنند.
مجید تخت روانچی، دیگر مذاکره کننده هستهای ایران نیز در اظهاراتی با بیان اینکه ما دنبال مخفیکاری نیستیم و در این مذاکرات میخواهیم تحریمهای غیرقانونی و ظالمانه برداشته شود، به انتقادات مطرح شده پاسخ داد.
تخت روانچی در پاسخ به اظهارات فؤاد ایزدی مبنی بر اینکه به نظر میرسد هدف از مذاکرات تنها دستیابی به توافق است، گفت: واقعاً هدف ما رسیدن به توافق در هر شرایطی نیست.
وی در پاسخ به اظهارات ابراهیم متقی درباره اینکه بیانیه لوزان نه تنها احتمال حمله نظامی به ایران را کم نمیکند بلکه بیشتر میکند، گفت: این اظهارات توهینآمیز است. آیا وزیر امور خارجه کشورمان به دنبال توافقی است که احتمال حمله نظامی به کشور را افزایش دهد؟ بیایید یک بار دیگر بیانیه را بخوانیم نه فکت شیت امریکایی را.
این دیپلمات کشورمان درباره اظهارات برخی مبنی بر اینکه چرا تنها تحریمهای هستهای لغو میشود و دیگر تحریمها باقی میماند، گفت: ما درباره مذاکرات هستهای گفتوگو میکنیم و بر همین اساس تمامی تحریمهای شورای امنیت لغو خواهد شد. ما از ابتدا هم نمیخواستیم درباره موضوعات دیگر مانند حقوق بشر صحبت کنیم.
گفتنی است که مجتبی مقصودی دیگر استاد سخنران این همایش در سخنان خود به بررسی مذاکرات هستهای از منظر جامعهشناسی سیاسی پرداخت.