انعکاس آیینه شماره 417
توصیه به تقوی و رعایت قانون باعث همدلی بیشتر می گردد
واعظ و گوینده و امام جمعه موفق کسی است که سخنانش جامعه را امیدوار کند و بر اساس دستورات اسلام مردم را به تقوی، عدالت و احسان دعوت نماید و بنا به گفته مرحوم استاد الهی قمشهای حتی «با دشمن هم نکو خلق و با صفا باشد و با شفقت و مسالمت رفتار کند تا دشمن را دوست گرداند و او از ما صلح و صفا و مهربانی بیاموزد مگر کسیکه به خاطر خدا دوستی، با ما دشمنی و عداوت داشته باشد»1
چند روز بعد از جشن حضور که مورخ 24/3/94 در تالار شهید پاک نژاد یزد برگزار شد و دکتر علیجنتی و سیدمحمد میرمحمدی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و استاندار یزد از سخنرانان در آن همایش بودند امام جمعه یکی از مناطق شهرستان یزد در خطبههای نماز«با اشاره به جشنی که به عنوان سالگرد پیروزی روحانی در انتخابات ریاست جمهوری در یزد برگزار شده بود، تصریح کرد: حضور برخی در این مراسم غیر قابل انتظار بود و برخی دیگر در این مراسم با بیان مسائل و درخواستهای نامشروع هویت روشن شده خود را بیشتر آشکار کردند.!!
وی افزود: مسئولان، مدیران دستگاههای امنیتی و انتظامی باید در مقابل کسانی که در استان حاشیه سازی میکنند واکنش نشان دهند و اجازه ندهند مجلسی البته با جمعیتی بسیار کم و هدایت شده از یک نهاد آموزشی تشکیل شود که افرادی در تقابل با ارزشهای نظام صف آرایی و عملکرد دولت قبل را تخریب و خلاف نظر دستگاه قضا صحبت کنند و یا خواستار آزادی کسانی شوند که خسارتهای جبران ناپذیری را به این مردم و نظام زدند.»2
واعظ و گویندهای که از تریبون رسمی آن هم در جایگاه با عظمت و قابل احترام نمازجمعه سخن میگوید و مواردی را نامشروع قلمداد میکند به طور قطع با معنی و مفهوم (مشروع) کاملاً آشنا است یعنی به مخاطبان القاء میکند درخواستها و گفتههای سخنرانان مورد نظر وی در آن همایش طبق شرع و اسلام نبوده است!
چون نگارنده این سطور از افرادی بود که به عنوان روزنامه نگاری مستقل مطالبی را در آن جلسه اعلام نمود و عیناً در شماره 416 در همین ستون تحت عنوان «نویسنده و خبرنگار باید امین، مطلع و منصف باشد» چاپ و منتشر گردید لازم میداند مواردی را به اطلاع امام جمعه محترم برساند و نکاتی را تذکراً یادآور گردد. آیا واقعاً درخواست از مقامات مسئول برای رسیدگی به وضع معیشت معلمان، از بین بردن تبعیضات حقوقی فرهنگیان شاغل و بازنشسته با کارمندان دیگر ادارات، گران نکردن نان، مردم را در سفرهای استانی بدنبال ماشینهای صدها میلیون تومانی دولتمردان ندواندن، سپاس از مسئولان دولت یازدهم که جو آرامش را بر جامعه حاکم نموده و در زمینه سلامت توفیقاتی کسب کردهاند، هم چنین با احترام یاد کردن از تلاش دلسوزان انقلاب و فعالان سیاسی و بازگو نمودن تقاضای بسیاری از رای دهندگان به دکتر روحانی تا برای رفع حصر معترضان انتخابات سال 88 تلاش نماید و یا حضار بر اساس دستور پیامبر گرامی اسلامی(ص) در ماه مبارک رمضان برای آزادی اسرا دعا کنند، در این صورت چه موضوع نامشروعی مطرح گردیده است؟
آیا هر کس میتواند به زعم خود اعمال و گفتار فردی را که با سلیقه سیاسی وی مخالف است غیر مشروع بنامد آنهم در جایگاه نمازجمعه !!؟
حمایت کنندگان در آینده باید درباره عملکرد رییس دولتی که خود را پاک ترین دولت تاریخ ایران میدانست پاسخگو باشند. دولتی که تاکنون دو نفر از معاونانش به علت ارتکاب تخلفات متعدد مالی و اداری به زندان افتادهاند یا پرونده بعضی دیگر در حال بررسی است، با این همه آمار و ارقام نجومی و شگفت انگیز ارتشاء، اختلاس، سوء استفادههای کلان، دروغگوییهای آماری رییس دولت، تورم و گرانیهای کمر شکن، بیتوجهی به مصوبات مجلس شورای اسلامی، راه انداختن بگم بگمهای مشمئز کننده، بکار بردن ادبیات غیرفاخر، برکناریبعضی از وزرا و مدیران عالی رتبه اجرایی در یک چشم به هم زدن و ناگهانی و دهها مورد از کارهایی که سالها باید بگذرد تا خرابکاریهای آن ترمیم یابد. آیا در هیچ یک از خطبههای آن امام جمعه این گونه امور مورد انتقاد قرار گرفته است؟
آیا در آن 8 سال جز تعریف و تمجید در بعضی از سخنرانیها چیز دیگری درباره مسئولان عالی اجرایی استان گفته شد؟
وقتی از هاله نور سخن به میان آمد، دهها نفر با استفاده از بیتالمال به نیویورک رفتند و به سیر و سیاحت پرداختند، از همه مهم تر وقتی کارهای دولت را به امام زمان (عج) منتسب نمودند، وجه مربوط به یارانه را پول امام زمان نامیدند، صدها میلیون تومان به حساب بعضی از نهادهای تبلیغی از جمله دفتر بعضی از ائمه جمعه واریز شد، آیا بحثی از کارهای غیر مشروع به میان آمد؟ اما در تاریخ جراید یزد به ثبت رسید که مدیر مسئول آیینه یزد به علت اعتراض از عملکرد مدیران وقت استان به خاطر تعطیل کردن مدارس و ادارات و به صف کردن بسیاری از دانشآموزان دبستانی و راهنمایی و دبیرستانی و عدهای از کارمندان، در خیابانها هنگام سفر ریاست جمهوری و دواندن مردم به دنبال ماشینهای هیات دولت، در یک روز دو تذکر غلاظ و شداد از مدیریت وقت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد دریافت نمود و از ورود آیینه به استانداری و بعضی از ادارات هم جلوگیری کردند. ضمناً در تاریخ صدا و سیمای یزد نیز ثبت و ضبط شد که شب قبل از ورود اعضای دولت سابق به شهر دارالعباده یکی از ائمه جمعه در تلویزیون ظاهر شد و به منظور تشویق شهروندان برای تجمع در خیابانها و جایگاه سخنرانی از مهماننوازی مردم یزد سخن به میان آورد اما داستان مردم شهر انبار و فرمایش مولای متقیان حضرت علی (ع) را فراموش کرد بازگو کند اما این نشریه بنا به رسالت روزنامه نگاری با دلسوزی و علاقه مندی که برای انقلاب داشته و دارد، شرح ماجرا را به ثبت رساند و مشکلات را تحمل کرد خلاصه آنکه عملکرد دولت قبل خود عامل تخریب خودش بوده است. گرچه به قول یکی از انقلابیون با سابقه و مورد احترام فساد در دولت گذشته همانند کوه یخی است که قلههای آن تاکنون نمایان شده است!!.
«آیت ا... یثربی رییس حوزه علمیه کاشان در پاسخ به سوالی درباره اختلاسهای دولت گذشته گفت: «واقعا اسباب تاسف و سرافکندگی و شرمساری است. شرایط به گونهای شده که انگار هر کس دستش به هر جایی میرسید برمیداشت. کسانی را میشناسم که سال 84 یا 85 به اینجا میآمدند که ما واسطه شویم برای دو میلیون وام. الان خبر میرسد که همینها چندین برج در تهران دارند! این گونه افراد هستند که تلاش میکنند فردی را برای نمایندگی معرفی کنند تا بتوانند به این فعالیتها ادامه دهند.»3
راقم این سطور در سالهای اولیه پس از پیروزی انقلاب و قبل از اخذ مجوز برای چاپ نشریه طی نامه هایی از تخلف بعضی از مسئولان انتقاد مینمود. به طور مثال چرا زمین چند صد متری گرفته بودند یا از اتومبیلهای ادارات استفاده شخصی مینمودند یا حین کار اداری ادامه تحصیل میدادند یا چرا بعضی را زودتر از موعد مقرر بازنشست و یا به سفارش و توصیه این یا آن بر خلاف ضابطه عمل میکردند ؟ گاه این روش نه تنها مشکلات زیادی برای نویسنده که پروندهاش را به این دلایل به دادگاه فرستادند بوجود میآورد بلکه مورد عیبجویی و یا تمسخر عدهای هم قرار میگرفت.
نه تنها آیینه یزد بلکه هر نشریهای در دوران هر دولتی باید وظیفه و رسالت خود را انجام دهد از کار مفید و اثرگذار و خیر دولتمردان تقدیر و ستایش نماید اما از رشوهخواری، زمینخواری، اختلاس و فروش فرودگاه و کارخانههای دولتی با بهای اندک یا از غارت وجه اسکله نفت بنویسد. خوشبختانه قوه قضاییه عزم را جزم کرده است که برابر با قانون بنا به وظیفهای که برعهده دارد از تضییع بیتالمال و سوء استفاده عدهای زراندوز و متجاوز به حقوق مردم جلوگیری نماید و مجرمان و متخلفان و سوء استفاده کنندگان را به سزای اعمالشان برساند. لازم است خطیب نماز جمعه به مردم و مسئولان ادارات و نهادهای دولتی تذکرات لازم را بدهد و ضمن تشکر و سپاس از نیروهای امنیتی و انتظامی بخواهد امنیت مکانهای برگزاری مراسم و جلساتی را که مجوز کسب نمودهاند تامین نمایند و قانوناً جلوی نیروهای خودسر را بگیرند و اگر برگزار کنندگان مراسم یا مدعوین هم بر اساس تعهدی که سپردهاند احیاناً سخنی ناروا گفتند یا اقدامی بر خلاف قانون انجام دادند از طرف مقامات ذیربط اقدام لازم مبذول گردد.
به امید آن که مسلمانان با آگاهی هر چه بیشتر و عمیق تر از عمل به تعالیم ارزنده و عالیه اسلام بهره ببرند و روز به روز صفا و صمیمت و برادری و همدلی بین آنها افزون گردد. حسن ختام مقاله به درج ترجمه خطبه ارزشمند پیامبر گرامی اسلامی(ص) در آخرین جمعه ماه شعبان که به منظور آماده ساختن یاران خویش برای استقبال از این ماه مبارک ایراد فرمود اختصاص مییابد باشد که مورد استفاده خوانندگان آیینه قرار گیرد.
«ای مردم ! ماه خدا با برکت، آمرزش و رحمت به سوی شما روی میآورد، این ماه برترین ماهها است، روزهای آن برتر از روزهای دیگر و شبهای آن بهترین شبها است لحظات و ساعات این ماه بهترین ساعات است.
ماهی است که به میهمانی خدا دعوت شده اید و جزو کسانی قرار گرفتهاید که مورد اکرام خداوند هستند. نفسهای شما همچون تسبیح، خوابتان چون عبادت، اعمالتان مقبول، و دعایتان مستجاب است. بنابراین با نیتهای خالص و دلهای پاک از خداوند بخواهید تا شما را در روزه داشتن و تلاوت قرآن در این ماه توفیق دهد، زیرا بدبخت آن کسی است که از آمرزش الهی در این ماه بزرگ محروم گردد.
با گرسنگی و تشنگی خویش در این ماه به یاد گرسنگی و تشنگی رستاخیز افتید، بر فقراء و بینوایان خود بخشش کنید، پیران خویش را گرامی دارید، به خردسالان رحمت آورید، پیوند خویشاوندی را محکم سازید. زبانهایتان را از گناه باز دارید، چشمان خویش را از آنچه نگاه کردنش حلال نیست بپوشید، گوشهای خویش را از آنچه شنیدنش حرام است فرا گیرید. بر یتیمان مردم شفقت و محبت به خرج دهید، تا با یتیمان شما چنین کنند...»4
مدیر مسئول
پینوشتها:
1- صحیفه کامله سجادیه، شرح دعای 44
2-یزد آوا، 29/3/94
3- سایت انتخاب، 8/4/94
4- «تفسیر نمونه»، جلد اول، صفحه 463