تیتر یک شماره 431
آیندگان قضاوت میکنند چگونه در اوج عزت مذاکره کردیم
یکشنبه سفید اما لکهدار شاید بهترین عنوانی باشد که بتوان برای این جلسه مجلس برگزید. سفید از آن حیث که نمایندگان همسو و همگام با خواست عمومیکلیات برجام را از تصویب گذرانده و به تندروها «نه» بزرگ گفتند و لکهدار از آن حیث که در کارنامه تندروهای مجلس اقدامات ناخوشایند و بسیار دور از شان نمایندگی ثبت و ضبط شده که به همین سادگیها از اذهان پاک شدنی نیست. (آرمان)
نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه 19/7/94 پس از جلسهای پرتنش و پر حاشیه،کلیات طرح یک فوریتی اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام را تصویب کردند. در این جلسه تعدادی از نمایندگان مخالفان دولت از اعضای جبهه پایداری از جمله روحا... حسینیان، کریمی قدوسی، حمید رسایی، نبویان، پژمانفر، بذرپاش، زاکانی، نادران در پی برهم زدن جو مجلس و عدم رایگیری در مورد کلیات طرح برجام شدند که با هوشیاری رئیس مجلس و سایر نمایندگان به مقصود خود نرسیدند. نمایندگان در این جلسه پس از اظهارات مخالفان و موافقان طرح برجام، و نیز سخنان نماینده دولت کلیات طرح را با 139رای موافق تصویب کردند. در این رای گیری از مجموع 253 نماینده حاضر در جلسه، 100 نماینده هم رای مخالف و 12 نماینده نیز رای ممتنع دادند.
طرح برجام خلاف قانون اساسی است
روحا... حسینیان نماینده عضو جبهه پایداری در مجلس در مخالفت با برجام گفت: چرا مجلس باید وارد کاری شود که از اصل خلاف قانون اساسی است و چرا میخواهند اینگونه مجلس را در مقابل عمل انجام شده قرار دهند؛ چرا که این موضوع از اساس خلاف اصول 152، 77 و 125 قانون اساسی است. وی افزود: کلیه عهدنامهها و موافقتنامهها باید به تایید مجلس برسد و اگر به تایید نرسد قانونی و درست نیست از این رو این طرح حاشیهای بر متن است که خلاف قانون اساسی بوده و همه میدانند که عهدنامهها در طرفهای مذاکرهکننده به توافق میرسد. حسینیان افزود: آیین نامه اجازه میدهد که اگر طرحی دو فوریت آن در مجلس رای نیاورد، حداقل یک فوریت آن در کمیسیون تخصصی طی 10 روز مورد بحث قرار گیرد و مجلس در این خصوص تا حدی دستپاچه است زیرا برخلاف رویه معمول تنها 2 ساعت طرح در کمیسیون امنیت بدون در نظر گرفتن نظر سایر کمیسیونها مورد بحث قرار گرفته است بنابراین این مسئله واقعا در طول تاریخ به عنوان ترکمانچای دوم و گلستان سوم خواهد ماند. این نماینده مجلس تصریح کرد: چرا مجلس میخواهد دست بسته و چشم بسته موردی را تصویب کند بنابراین به اعتقاد بنده پشت قضیه جریانی قرار دارد که میخواهد مجلس را مقابل عمل انجام شده قرار دهد.
ملت خواهان تصویب برجام هستند
در ادامه کمال الدین پیرموذن نماینده اردبیل هم در موافقت با برجام گفت: غالب نمایندگان نگاه خود را در اساس به مصالح و منافع ملی دارند و طرح مذکور چکیده توافق دو فراکسیون در مجلس است و در حال حاضر به طور عام توپ در زمین ایران و به طور خاص توپ در زمین مجلس است. وی افزود: مجلس رکن رکین جمهوریت نظام است و چرا تعداد اندکی اجازه میدهند که مجلس در پیش ایرانیان و جهانیان بیمقدار شود. وی تاکید کرد: ملت خواهان تصویب برجام هستند و حتی برخی بزرگان نظام مانند آیتا... مکارم به تسریع برجام تاکید کردند بنابراین نباید منافع تعدادی باعث ایجاد مشکل شود و اگر نمیخواهیم صهیونیستها و مخالفان برجام در آمریکا خوشحال شوند باید هر چه سریعتر این موضوع تعیین تکلیف شود.
تشنج در مجلس در خلال سخنان دکتر صالحی
مجلس در ادامه کار خود در خلال صحبتهای دکتر علیاکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و عضو تیم مذاکرهکننده به عنوان نماینده دولت برای دقایقی متشنج شد. در جریان بررسی طرح کلیات طرح اجرای برجام علی اکبر صالحی به عنوان نماینده دولت پشت تریبون مجلس قرار گرفت تا صحبتهایی را مطرح کند اما نمایندگان مخالف، مانع از رسیدن صدای او به سایر نمایندگان شدند. در این هنگام صالحی چندین بار با فریاد از نمایندگان تقاضا کرد که به صحبتهای او گوش بدهند و اجازه بدهند او صحبت کند اما این اتفاق نیفتاد و لحظاتی بعد در میان فریادهای نمایندگان تعدادی از نمایندگان مخالف از جمله ابراهیم کارخانهای، دخیل عباس زارعزاده و فرجا... عارفی به سمت تریبون مجلس هجوم بردند که این اقدام با همراهی تعداد دیگر از نمایندگان همراه شد و برخی نمایندگان از جمله کاظم جلالی، عابد فتاحی و کمالالدین پیرموذن سعی کردند فضای مجلس را آرام کرده و اجازه ندهند آسیبی به صالحی وارد شود. در ادامه فضای مجلس برای دقایقی دیگر با تشنج ادامه پیدا کرد و در نهایت با دخالت رئیس مجلس که از نمایندگان خواست روی صندلیهای خود قرار بگیرند تشنج پایان یافت. با این حال برخی نمایندگان هنوز به فریادهای خود ادامه دادند.
یک بار برای همیشه سکوت خود را میشکنم
رئیس سازمان انرژی اتمی در جریان بررسی طرح اجرای برجام گفت: برخی دوستان امروز برای من آرزوی مرگ کردند و خود را در جایگاه خدا قرار دادند و من یک بار برای همیشه سکوت خود را میشکنم. دکتر صالحی افزود: برخی از دوستان برای من آرزوی مرگ کردند و خود را در جایگاه خدا قرار دادند و اخلاق را زیر پا گذاشتند لذا من مجبورم امروز یک بار و برای همیشه سکوت خود را بشکنم و برخی از صحبتها را بگویم، تا این تواضع مانع انجام وظیفهام نشود. وی اظهار داشت: متاسفم که بگویم که برخی از رفتارهای دوستان خارج از انصاف، اخلاق و اصول علمی است. صالحی افزود: ما اگر مذاکره کردیم مبتنی بر علم و مفاهیم ایدئولوژیک و بر اساس چارچوبهایی مذاکره کردیم که برای ما مشخص شده و به آن تا روز آخر پایبند بودیم لذا برخی صحبتها را به هیچ وجه نمیپذیریم. وی تاکید کرد: من هیچگاه قصد توهین نداشته و ندارم و هیچ حرفی را نیز خلاف اصول و اعتقادم نمیگویم. اما امروز برخی دوستان با قسم جلاله به من گفتند که روی تو سیمان میریزیم و تو را دفن میکنیم و در تلویزیون نیز برای من آرزوی مرگ کردند و گفتند این آقا که 66 ساله است معلوم نیست تا پایان برجام زنده باشد چرا که عمر مفید برای ایرانیها 72 سال است و آیا این اخلاق است؟
وی افزود: برخی صحبتها مبتنی بر علم و آگاهی نیست و من نمیدانم از سر چه موضوعی مطرح میشود. آیا این صحبتها درست است؟ این چگونه صحبت و رعایت اخلاق است که همدیگر را متهم و محکوم کنیم؟ من در مقابل همه این جوسازیها و توهینها سکوت کردم و من را متهم به سوء استفاده میکنند از افکار عمومی. فریاد میزنند پلوتونیوم مهم است که آن را از دست دادهایم که عمیقا غیرتخصصی است. صالحی ادامه داد: من به عنوان کسی که 40 سال عمر خود را سر مسائل هستهای گذاشتم و جز برای خدا و مصلحت کشورم تلاش نکردم و هیچ گاه نگفتم که هستم و چه کردم و معتقدم که خداوند دیده و میداند میگویم که توجه کنید و به توضیحات من گوش کنید و فریادی نکشید. ما در تاسیسات اراک اگر به خوبی کار کند سالی 8 کیلو پلوتونیوم تولید میکنیم. و در 30 سال این 8 کیلو میشود 240 کیلوگرم. یعنی ما بعد از 30 سال تازه 240 کیلوگرم پلوتونیوم خواهیم داشت و از 60 مجتمع سوخت تنها 5 تا 6 مجتمع مایحتاچ خود را از پلوتونیوم تولیدی ما دریافت میکنند. حال که قرار است روی من سیمان ریخته شود و من دفن شوم بگذارید برخی صحبتهایم را بگویم تا آیندگان بدانند و قضات کنند که ما چگونه در اوج عزت مذاکره کردیم.
***
در نهایت در جلسه علنی روز سهشنبه (21/7/1394) مجلس شورای اسلامی جزئیات برجام به تصویب نمایندگان رسید. نمایندگان در اولین دستور خود در جلسه صبح امروز، جزئیات برجام را با 161 رأی موافق، 59 رأی مخالف و 13 رأی ممتنع تصویب کردند.