انعکاس آیینه شماره 440
حکم ممنوعالتصویری به «آیینه یزد» ارسال نشده است
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسهای با بیان موادی از قانون مطبوعات و توضیح این مطلب که وزارت ارشاد باید بر اساس قانون عمل کند در پاسخ به سئوالی در مورد ممنوعالتصویری حجهالاسلام و المسلمین سیدمحمد خاتمی رییس دولت اصلاحات گفت:
«وزارت ارشاد وظیفه دارد بر اساس قانون مطبوعات عمل کند در تبصره دو ماده پنج مطبوعات تصریح شده است که مصوبات شورای عالی امنیت ملی برای مطبوعات لازم الاجراست. در صورت تخلف دادگاه نشریات متخلف را میتواند تا دو ماه موقتا توقیف کند یا پروندهاش را خارج از نوبت رسیدگی کند.
نوشآبادی ادامه داد: مصوبهای از شورای عالی امنیت ملی در این راستا که به تایید رهبری رسیده باشد، نداریم. چون مصوبات شورای عالی امنیت ملی زمانی لازم الاجراست که به تایید رهبری برسد اما تاکنون مصوبهای در این رابطه به تایید رهبری نداشتیم... بنابراین نظر، نظر قضایی است و در حوزه خودشان قابل پیگیری است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بر اساس مفاد قانون مطبوعات عمل میکنیم دخالتی در این بحث نداریم و قانون به ما راه را نشان میدهد. ما مصوبهای برای ورود نداریم. الان هم بر اساس نظر مقامات قضایی که در چارچوب مقررات است کار دنبال میشود... مطبوعات به لحاظ جایگاه و حساسیتهایی که دارد قانون محکم و مترقی دارد. در ماده 4 قانون مطبوعات تصریح شده هیچ مقام دولتی یا غیر دولتی حق ندارد برای چاپ مطلبی در صدد اعمال فشار بر مطبوعات بر آید یا به سانسور نشریات مبادرت کند. ما مطبوعات را در بیان مطالب آزاد میدانیم اما این ازادی با قید و شرط است و باید به امنیت ملی و مبانی کشور احترام بگذارند. قانون مطبوعات صراحتا حدود را مشخص کرده است و رسیدگی به جرایم در قانون پیشبینی شده است و فراتر از قانون نمیتوانیم با مطبوعات برخورد کنیم.»1
دو روز بعد سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مصاحبه با یکی از خبرگزاریها مسائلی دیگر را مطرح کرد که با مطالعه آن پرسش هایی در ذهن هر خواننده و شنونده مطرح میگردد.
بر اساس آنچه اسلام و قانون اساسی جمهوری اسلامی به ما آموخته و پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد(ص) فرموده است: «کلکم راع و کلکم مسئول عن رعیته»3 و هیچ یک از مقامات مبرا از پاسخگویی نیستند، نظر خوانندگان آیینه را به متن گفتگوی مورد اشاره جلب نموده و محترمانه توضیحاتی ارائه مینماید.
«نوش آبادی در مورد بحث ممنوعالتصویری رئیس دولت اصلاحات گفت: در یک نشست خبری خبرنگار سوالی در خصوص بحث ممنوعالتصویری رئیس دولت اصلاحات پرسید و متاسفانه برخی سایتها و روزنامهها برداشتهای متفاوتی از آن کردند و عدهای هم از پاسخ من بهرهبرداری سیاسی کردند من در آن نشست در واقع یک بحث حقوقی در قانون اساسی را مطرح کردم.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: اینکه مرجع قضایی در رابطه با این موضوع حکم و رای داده قابل احترام است. وزارت ارشاد قصد دخالت در موضوعاتی که قوه قضائیه پیگیری میکند ندارد و بر اساس مصالحی که قوه قضائیه تشخیص داده و حکم صادر کرده است ما نیز آن را اجرا میکنیم.
نوشآبادی افزود: وزارت ارشاد هم آن رای و حکم قوه قضاییه را به اطلاع مطبوعات و رسانهها رسانده است بنابراین ما بحثمان تقابل با قوه قضائیه نیست. ما به عنوان وزارت ارشاد وظیفه داریم پیگیر مسائل و جرائمی که در حوزه مطبوعات پیش میآید باشیم و هر کسی تخلف یا تخطی انجام دهد بر اساس قانون با آن برخورد میشود.
سخنگوی وزارت ارشاد در پایان در خصوص ممنوعالتصویری رئیس اصلاحات گفت: در مورد ممنوعالتصویری شخص مورد نظر، قوه قضائیه رای خود را صادر کرده و آن حکم و رای به مطبوعات و رسانهها ارسال شده است و مطبوعات آن را رعایت میکنند، هر کس هم برخلاف قانون عمل کند با آن برخورد میشود. وزارت ارشاد در چارچوب مقررات عمل میکند و فراتر از قانون نمیتواند حرفی بزند.
وی در پایان عنوان کرد: از رسانههایی که حریم را بشکنند حمایت نمیکنیم و وزارت ارشاد هم بنای حمایت از این رسانهها را ندارد.»2
مقامات اجرایی در دولت اعتدال اذعان دارند هر چه بیشتر از طریق رسانهها واقعیتها و حقایق موجود در جامعه درج و منتشر گردد، فساد و تباهی در کشور کمتر خواهد شد بنابراین اظهار میدارند از شفافسازی توسط رسانهها حمایت و پشتیبانی میکنند و معتقد به توقیف نشریهای نیستند و آن را آخرین راه حل میدانند چون باعث عدم امنیت شغلی خانواده مطبوعات میشود و بارها اعلام نمودهاند در تعطیل و توقیف روزنامهها و نشریات دخالت ندارند و میگویند از 7 نفر عضو هیات مطبوعاتی یک نفر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عضویت دارد. ای کاش سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسه اخیر مطبوعاتی خود اشاره میکرد: برابر با قوانین مصوب جمهوری اسلامی ایران: « حکم به مجازات و اجراء آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد، اصل، برائت است و هیچکس از نظر قانون مجرم شناخته نمیشود، مگر این که جرم او در دادگاه صالح ثابت گردد.»4
رییس و بعضی از وزراء و معاونان و مسئولان دولت یازدهم بارها اعلام نمودهاند: ممنوعالتصویری و ممنوعالبیانی سیدمحمد خاتمی در شورای عالی امنیت ملی مصوب نشده و دکتر حسن روحانی آن را دروغ دانسته است بنابراین تاکنون رییس دولت اصلاحات در هیچ دادگاهی محاکمه نشده و شورای عالی امنیت ملی نیز به ریاست رییسجمهور در اینباره حکم ممنوع التصویری و ممنوعالبیانی صادر نکرده است. اصل 176 قانون اساسی وظایف شورای عالی امنیت ملی را تعیین نموده و مصوبات آن را پس از تأیید مقام رهبری قابل اجرا دانسته است. آحاد مردم علاقمند به نظام خود را موظف میدانند به قوانین کشور احترام بگذارند و رعایت نمایند و روزنامهنگاران توقع ندارند اگر قانون شکنی کردند وزارت ارشاد برخلاف ضابطه از آنها حمایت و پشتیبانی کند.
دیگر نکته قابل تامل این که مقامات بلندپایه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که در یک سال اخیر به یزد مسافرت نمودهاند بر ممنوعالتصویری رییس جمهور اسبق صحه نگذاشتهاند بنابراین اگر حکمی در اینباره صادر و به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فرستاده شده تاکنون برای نشریات یزد ارسال نگردیده است. شاید افرادی که این خبر را در اختیار سخنگوی ارشاد قرار دادهاند به صحت و سقم آن توجهی ننمودهاند. بدان امید که مسئولان اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد در این زمینه پیگیریهای لازم را به عمل آورده و نشریات دارالعباده را در جریان امر قرار دهند. باشد تا مجدداً اگر سخنگوی وزارت ارشاد بخواهد نه تنها درباره شخصیت فرهیختهای همانند سیدمحمد خاتمی بلکه در مورد هر یک از ایرانیان اظهارنظر نماید مطابق با واقع سخن بگوید و از همه مهمتر توصیه و سفارش به قانونگرایی نماید. حسن ختام مقاله به فرازی از مطالب علامه بزرگوار استاد محمدتقی جعفری در توضیح و تفسیر بخشی از فرمان مولی الموحدین مولای متقیان حضرت علیبنابیطالب(ع) به مالک اشتر اختصاص مییابد. باشد که بعضی از مدیران و مسئولان بله قربانگوها و مجیزگویان را از خود دور کنند و انتقاد و سخن حق را هر چند تلخ باشد بشنوند و در حد توان به آن جامه عمل بپوشانند.
«مالکا گاهی شنیدن و یا عمل به حق تلخ است، اما چه باید کرد که گوش جان در موقع شنیدن حق حتی تلخ ترین حالت آن نغمه آشنای جان را میشنود که حق است.
اگر بخواهی ذائقه جسمانی خود را با (بله قربانها) شیرین بسازی، تردیدی نیست که هوا پرستان و خود کامگان همواره کام تو را شیرین خواهند ساخت، آنان آنقدر تملقها و چاپلوسیهای خوشایند برای تو خواهند کرد که خود تو باور خواهی کرد، و در این صورت نه تنها بایستگیها و شایستگیهای خود را کنار خواهی گذاشت، بلکه خویشتن را به فراموشی خواهی سپرد، زیرا من کسی را از بنی بشر نمیشناسم که از دست بر سینه ایستادن هوا پرستان و خودکامگان در مقابلش لذت نبرد و از لرزیدن ناتوانان در رویارویش شادمان نگردد و به جهت تلخی سخن حق در کام طبیعیاش احساس آزار نکند و با این احساس، خود را نباخته باشد یا حداقل خود را به فراموشی نسپرده باشد مگر انسانهایی که به جهت تخلق به اخلاق الله پای بر روی خود طبیعی حیوانی نهاده باشند، آن نابکاران برای شیرین کردن ذائقه حیوانی تو، دروغها خواهند گفت، گزافهگوییها به راه خواهند انداخت، حقها باطل، باطلها را حق نمایش خواهند داد که تدریجا همه اصول انسانی را از مغز و قلب تو خواهند شست. آنان این گونه جملات را با تمرینهای دقیق که آنها را میآرایند به عرض شما خواهند رساند: بله قربان، جامعه ما به برکت حکومت شما هیچ نقص اقتصادی ندارد! همه مردم در سایه زمامداری تو به حقوق خود نائل میگردند!! جالب این که از انفاس قدسیه جناب عالی هر یک از درختان به جای ده کیلو بار که میآوردند اینک هزار کیلو بار میآورند! خارهای کویرها مانندگل عطر افشانی مینمایند! جالبتر از همه اینها این که همه فصول سال (بهار، تابستان، پاییز، زمستان) همه مزارع و درختان ما محصول میدهند!
مالکا شنیدن این گونه سخنان باردار تملق و چاپلوسی که کتابهای لغت را از شرم سر به زیر میاندازد، ذائقه حیوانی زمامدار عامی و سست عنصر و بیایمان و خود باخته را شیرین مینماید، ولی ذائقه جان او را ( اگر جانی برای او باقی مانده باشد) مسموم میسازد و تباه میکنند.»5
مدیر مسئول
پی نوشتها:
1- خبرگزاری تسنیم، 23/9/94
2- خبرگزاری میزان، 25/9/94
3– نهجالفصاحه، مجموعه کلمات حضرت رسول اکرم (ص)، شماره 2163
4- اصل 36 و 37 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
5- «حکمت اصول سیاسی اسلام»، ترجمه محمدتقی جعفری، صفحه 222-221