انعکاس آیینه شماره 447
لزوم مبارزه با فقر و تبعیض و اختلاف طبقاتی
ایام دهه فجر و سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران فرصتی است که عموم مردم و اصحاب مطبوعات و رسانهها از دلاور مردیها و شجاعت، گذشت، ایثار و فداکاری مردان و زنان متعهد و مومن و علاقهمند به دین و کشور یاد کنند که در جهت به پیروزی رساندن انقلاب سختی کشیدند، مبارزه کردند، به زندان افتادند، به اقصی نقاط کشور تبعید شدند، ترک وطن نمودند، و بعضاً فرزند و برادر و خواهر و عزیزان خود را از دست دادند اما با مقاومت و صبوری و استقامت رژیم ستمشاهی را سرنگون کردند.
خاطره همیشه جاوید و فراموش نشدنی آنها را باید گرامی داشت و به روح بلند و ملکوتی تمام شهدا و رزمندگان دوران مختلف بهویژه ایثارگران و آزادگان و مبارزان دوران دفاع مقدس از هر صنف، گروه، قوم، طایفه و مذهب درود فرستاد.
در این ایام شهروندان و عموم افراد جامعه برای علما، روشنفکران مسلمان، دانشگاهیان، فرهنگیان، اصناف، مقامات، رزمندگان و عموم مردم که در مسیر پیشرفت و آبادانی این سرزمین در زمینههای گوناگون علمی، فرهنگی، نظامی و ایجاد تاسیسات زیربنایی و دیگر زمینهها کوشش نمودند و موفقیتهای چشمگیر و تلاشهای مجدانه به عمل آوردند و بسیاری از مسئولان و هموطنان که حتی به صورت ناشناس و بدون ریا، از هیچ خدمتی برای پیشبرد امور مملکت در سازمانها و نهادهای مختلف دریغ ننمودند احترام خاصی قائل میباشند.
افرادی که به اصطلاح در ناز و نعمت به سر میبرند و یا آنان که ادعای انقلابیگری دارند اما نه مانند مردم مستضعف یا متوسط جامعه بلکه با تجمل گرایی و اشرافی گری روزگار میگذرانند. باید به این نکته توجه داشته باشند که وجود صدها هزار زن بیسرپرست یا فرزندان بدسرپرست، مردان و زنان کارتن خواب، میلیونها نفر معتاد که گاه بعضی از آنان از سرما در پایتخت کشور اسلامی میمیرند، میلیونها نفر مردمی که زیر خط فقر زندگی میکنند، چند صد هزار نفر زندانی، وجود پانزده میلیون پرونده و هزاران پرونده زمین، کوه، بیابان، جزیره و جنگل خواری در دادگستری، از جهت فساد، قرار گرفتن در ردیف بسیار نامناسب از 167 کشور جهان، وجود اختلاس و ارتشاء و فسادهای اقتصادی گسترده و نابسامانیهای اجتماعی و نظایر آن در حقیقت آسایش و آرامش را از مردم و شهروندان سلب مینماید و در نهایت مشکلاتی پیش میآورد که کسی نمیتواند خود را در امان بداند و آیا در این صورت تر و خشک را با هم نمیسوزاند؟
زراندوزانی که در شهر و دیار خود برای فرزندانشان ویلا و اتومبیل گران قیمت تهیه میکنند، در این بانک و آن بانک حسابهای سپرده به نامشان افتتاح و جلسات عروسی و میهمانیهای دهها و صدها میلیون تومانی برگزار مینمایند. هر سال برای تفریح به شهرها و مناطق خوش آب و هوا و گاه به خارج از کشور میروند، با انواع وسایل و لوزام لوکس به عنوان جهیزیه و با صرف هزینههای گزاف آنها را به خانه بخت میفرستند اما دیده میشود چه بسیار خانوادههایی که از تهیه حداقل امکانات زندگی بی بهرهاند وبه اصطلاح باقوت بخور و نمیر روزگار میگذرانند در این صورت آیا میتوان با این وضعیت دلخراش و تاسف بار جامعه را به معنای واقعی اسلامی نامید؟ میطلبد که هر فرد به وسع خود در جهت بهبودی این وضعیت تلاش نماید چون در اسلام به ما آموختهاند که در کنار امنیت، زندگی مردم نیز باید تامین باشد.
حضرت محمدمصطفی(ص) رسول گرامی اسلام میفرماید: «بدون نان(دیگر نیازهای لازم:دوا، لباس و... ) نه میتوانیم نماز بخوانیم و نه روزه بگیریم و نه دیگر واجبات پروردگار عزیز را انجام دهیم.» 1
«دین اسلام نیامده است تا در جوامع اسلامی، پسران و دختران بخشی از مسلمانان به همه امکانات آموزش و پرورش و رسیدن به مدارج عالی در علم و تخصص دسترس داشته باشند (و از مدارس اختصاصی و امتیازات آنها برخوردار گردند)، در حالی که فرزندان بخشی دیگر از مردم وسایل تحصیلات ابتدایی نداشته باشند! اگر چنین است، پس کو و کجاست آن قسط و عدلی که پیامبران آمدند تا جامعهها از آن سرشار گردند؟
دین اسلام نیامده است تا در جوامع اسلامی کسانی خون دیگران را بمکند، و هماره در لذتها و امکانات رفاهی گوناگون غرق باشند، و اموال غصب شده تودهها را، در گوشه و کنار جهان - در ساحلهای زیبا و ییلاقهای سرسبز - خرج کنند، و پسران و دخترانشان با اموالی که پدران (زیر پوششهایی بظاهر درست و فریبناک) به دست آوردهاند، در دریایی از نعمت و رفاه و آسایش غوطه خورند، در حالی که جهان - حتی سرزمینهای اسلامی - پر باشد از تودههایی خاک نشین که در زیر فشارهای هلاک کننده تنگدستی و ناداری خرد گشتهاند! اگر چنین است، پس کو و کجاست آن قسط و عدلی که پیامبران آمدند تا جامعهها از آن سرشار گردند؟
اسلام - چنانکه گفتهاند - دین نوگرایی، اقدام، سازندگی، ابتکار، قدرت، امنیت، صلح، محبت، برادری و همگانی شدن همه چیز است، و دینی اینچنین، به هیچ روی نمیتواند - بنابر ذات خود و احکام خود - با آنگونه برنامهها و روشهای جهنمی همساز باشد.»2
آیت ا... جوادی آملی با انتقاد از گرانی و رشوهخواری و عدم رسیدگی لازم به وضع معیشت مردم میگوید:
«کسی که 25سال قطع نخاع شده و این همه درد و رنج را تحمل میکند این کار کمی نیست؛ اینها به خاطر دین دچار این همه مشکلات شدند بنابراین یکی از وظایف مهم مسئولین رسیدگی به امور معیشتی مردم است. ما همه باید مواظب رفتار و کردار و سخنان خود باشیم؛ نه خود قدرت را غصب کنیم و نه راضی به غصب این قدرت از سوی ارگانی باشیم بلکه کاری کنیم که همه فعالیتها به سود مردم و به درستی پیش برود. وبا، بیماری آبروبری است، متهم کردن کسی به اختلاس و بدرفتاری به نظام و رشوه هم نوعی بیماری آبروریزی است بنابراین همانطور که حق سنگین ولی گوارا است باطل هم سبک و آبروریز است. چطور میشود از یک طرف چفیه بگذاریم و از طرفی بدترین رفتار را با مردم داشته باشیم. چگونه ممکن است در کشوری این همه منابع باشد و کالاها را از خارج وارد کشور کنند. ملتی که گرسنه است دین داری برای آن مشکل است بنابر این باید شب و روز برای خدمت به مردم و پیشرفت جامعه اسلامی و اقتدار انقلاب و نظام تلاش کرد، قدرت را از آن دین و مردم بدانیم و برای خدمت رسانی به دین و ملت با عُرضه رفتار کنیم.»3
نظر خوانندگان آیینه یزد را به فرازهایی از سخنان بنیانگذار جمهوری اسلامی امام خمینی(ره) در زمینه لزوم رفاه و آسایش در زندگی مردم و رفع هرگونه تبعیض جلب مینماید:
«شما این را بدانید که اسلام برای یک قشر نیست، اسلام برای یک طایفه نیست؛ اسلام برای همه است، اسلام برای بشر است، برای انسان است، برای همه است. خیال نکنید که یک تبعیضی در اسلام باشد؛ در اسلام تبعیض نیست... وقتی که دولت اسلامی انشاءاللّه استقرار پیدا بکند، انشاءاللّه همه ما، همه شما در رفاه هستیم. و من سلام خودم را به برادرهایی که شما از پیش آنها آمدید اعلام میکنم و از آنها میخواهم که یک قدری حوصله داشته باشند، صبر داشته باشند»4
«اسلام بزرگ تمام تبعیضها را محکوم نموده و برای هیچ گروهی ویژگی خاصی قرار نداده و تقوا و تعهد اسلامی، تنها کرامت انسانهاست و در پناه اسلام و جمهوری اسلامی، حق اداره امور داخلی و محلی و رفع هر گونه تبعیض فرهنگی و اقتصادی و سیاسی متعلق به تمام قشرهای ملت است»5
بدان امید که مسئولان، دارندگان تریبونهای رسمی، گویندگان، فعالان سیاسی، بازاریان، اصناف، و علاقهمندان به انقلاب، اصحاب مطبوعات و روزنامهنگاران بتوانند به یاری ایزدمنان و با تمسک به ائمه اطهار(ع) بیش از گذشته در جهت پیشبرد اهداف اصلی انقلاب گام بردارند تا نابسامانیها و آسیبهای اجتماعی که به طرق مختلف خودنمایی میکند کاهش یابد و گروههای آسیبپذیر اجتماع با مشکلات کمتری در زندگی رو به رو باشند.
مدیرمسئول
پی نوشتها:
1- «الحیاه»، به نقل از اصول کافی، جلد ششم، صفحه 12
2- «الحیاه گزارشی از جلد سوم تا ششم»، استاد محمد رضا حکیمی، صفحه86
3- سایت شفقنا
4- صحیفه امام خمینی (ره)، جلد 7، صفحه 79 و 78
5- همان، جلد 11، صفحه 56