انعکاس آیینه شماره 450
تحولی بزرگ در تاریخ انتخابات کشور
در ساعتهای پایانی روز هفتم اسفندماه 94 مردم ایران زمین و دیگر کشورها از رویدادی بزرگ و غیرقابل پیشبینی که در این کشور بوقوع پیوسته بود آگاه شدند و فصل جدیدی در تاریخ امور سیاسی ایران آغاز شد. افرادی که در سالهای اخیر برچسب ضد دین و یا مخالفت با نظام به گروه رقیب میزدند دریافتند در پایتخت و استانها و مناطق برخلاف تبلیغات گسترده علیه آنها، رای دهندگان نمایندگان اصلاحطلب و طرفداران دولت و اعتدالگرایان را انتخاب و به مجلس فرستادند تا آن جا که سر لیست اصولگرایان در تهران از رسیدن به کرسی نمایندگی ناکام ماند.
جوانان و فعالان سیاسی، زنان و مردان بعد از رد صلاحیتهای گسترده به جای بیان جملاتی از قبیل « نمیدانیم چه خواهد شد؟« در حالیکه سرشناسان را رد صلاحیت نمودهاند دیگر کاری از دست ما ساخته نیست»،« کاندیدای مورد اعتمادمان را رد صلاحیت کردند» و یا هر عبارتی که باعث یاس و ناامیدی میشد با عنایت به توصیه بزرگان نظام و رهبران اصلاح طلب، شهروندان و دوستان و آشنایان خود را نوید میدادند تا به پای صندوقهای رای حاضر شوند و از میان کاندیداهای موجود فرد مورد نظر خویش را انتخاب کنند. جمعه هفتم اسفندماه نه تنها اکثریت رایدهندگان از جمله رای اولیها بلکه بیماران بستری در بیمارستانها، پیران ساکن در هر کوچه و محل با عصا، ویلچر و با کمک دیگران، زندانیان و حصرشدگان هم آمادگی خود را برای تعیین سرنوشت سیاسی و اجتماعی خویش اعلام کردند. در خرداد ماه 92 شخصیتی نظیر آیت ا... هاشمی رفسنجانی را با آن سوابق درخشان انقلابی و مبارزاتی که طی سالیان دراز به عنوان دومین فرد نظام جمهوری اسلامی ایران انجام وظیفه نموده بود و ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام را برعهده دارد ردصلاحیت نمودند اما به خواست پروردگار و با حضور مردم در صحنه و حمایتهای علنی و رسمی آیت ا... هاشمی رفسنجانی، حجهالاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی و یادگار امام (ره) حجتالاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی از دکتر حسن روحانی و استعفای به موقع و آگاهانه دکترمحمدرضا عارف از کاندیداتوری حماسهای خلق و بار دیگر در اسفند94 با همه اتفاقاتی که روی داد جهان شاهد تحولی بزرگ در تاریخ سیاسی و انتخاباتی ایران گردید. بعد از اعلام عدم احراز صلاحیت نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران علاقهمندان به نظام، فعالان و رهبران اصلاح طلب از جمله یادگار امام (ره) مردم را ترغیب و تشویق به حضور پای صندوقهای رای نمودند و از اعلام عدم احراز صلاحیت سیدحسن خمینی و عدهای از بزرگان اصلاح طلب و یاران دولت اعتدال گرا گرچه ابهاماتی به وجود آمد اما روز به روز که به هفتم اسفندماه نزدیک میشدیم شور انتخاباتی در بین جامعه افزایش مییافت.
در سالهای اخیر اگر در مجمعی از رییس دولت اصلاحات نام برده میشد و یا نشریهای به مناسبتی خبرهایی از سید محمد خاتمی چاپ و منتشر مینمود با واکنشهای تند عدهای که خود را اصولگرا مینامند و در بعضی از نشریات و سایتها مطلب مینویسند مورد شدیدترین حملات و با زشتترین کلمات قرار میگرفتند یا وقتی از دولتمردی درخواست میگردید به رییس جمهور تحقق وعدههای داده شده در اوایل سال 92 را یادآوری نماید یا هر گاه بحثی از رفع حصر مطرح میشد یا به حمایت از فعالان سیاسی و بعضی از نمایندگان که مورد حمله قرار گرفته بودند و جلسه سخنرانی مجوز دار آنها را برهم میزدند و به آنها دشنام میدادند و از شهری که دعوت شده بودند فراری میدادند، سخنی به میان میآمد در هیچ یک از این پیش آمدها معمولاً بزرگان اصولگرا و معتمدین این دسته که سوابق روشن و انقلابی هم دارند این اعمال زشت را محکوم نمیکردند و یا با بیان چند جمله نصیحت آمیز بسنده مینمودند و افراد منتسب به خود را از تهمت و افترا زدن و عکسالعملهای تند و زننده باز نمیداشتند. عموم مردم شاهد بودند در یک هفته زمان تبلیغات مردم بسیاری از شهرها و مناطق سراغ کاندیداهای اصلاحطلب میگرفتند.
اگر محلی برای تجمع اعلام میگردید فوج،فوج و گروه، گروه استقبال میکردند و آمادگی خود را برای حمایت از رییسدولت اصلاحات اعلام مینمودند. به عنوان نمونه در استان دارالعباده که مکرر عدهای با ادبیات غیر فاخر و عبارات و جملات زشت و زننده بیشترین اتهام را به سیدمحمد خاتمی و دولت اصلاحات و اصلاح طلبان وارد میآوردند اکثریت همشهریان خاتمی و عارف روز جمعه با تفاوتی بیش از سی و هفتهزار رای کاندیدای اصولگرایان را که در حال حاضر نمایندگی مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی را به عهده دارد شکست دادند. همین اتفاق در حوزه دیگری در استان و یا مناطق و شهرهای مختلف روی داد اما در تهران آنگونه شد که شاید برای اکثریت سیاستمداران، دولتمردان، مقامات، نمایندگان خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی قابل پیش بینی نبود. یکی از فعالان سیاسی در این زمینه مینویسد.
« شکست در پایتخت برای یک جریان اتفاق آسانی نیست که بتوان با اماواگر رفعورجوعش کرد؛ دلایل این شکست هم فراتر از آنچیزی است که مجری (دیروز، امروز و فردا) شکست تمدنی و فرهنگی از مردمانی میداند که طبقه متوسط شهریاند و تحتتأثیر غرب. این شکست برای اصولگرایان قدیمی تاوان سکوت و همراهی با کسانی است که از جنس آنها نبودند، از رقابت چیزی نمیدانستند و اتفاقا برای پیروزشدن پایبند نبودند. اگر 25سال مفهومی به نام منافع ملی میتوانست چپ و راست را زیر یک سقف جمع کند به یکباره کسانی در جبهه اصولگرایی نفوذ کردند که این مفهوم برایشان سخت بیگانه بود و اصولگرایان واقعی در مقابل این تازهواردان جعلی سکوت کردند، ترجیح دادند در مقابل دوستان قدیم خود بایستند، یا بیاحترامی آنها را ببینند، اما نگاهی به جبهه خودی نیندازند. آنها روز جمعه پاسخ همراهی با این افراد را دادند و برای کسانی باختند که دیگر سالهاست چیزی برای باختن ندارند؛ باختن برای سکوت در مقابل کسانیکه برای نابودی سیاست آمده بودند، اما سیاست بر آنها غلبه کرد.»1
هیچ یک از ایرانیان مسلمان، آگاه و وطندوست معتقد نیست کسی که قانوناً مورد تایید نهادهای چهارگانه قرار نمیگیرد به عنوان کاندیدا تایید صلاحیت شده و معرفی گردد اما پرسشی که در ذهن بسیاری از حاضر شدگان در پای صندوقهای رای مطرح بود اینکه چرا تعداد زیادی از وزراء، استانداران، مدیران سابق، دولتمردان و نمایندگان قبلی و فعلی مجلس خبرگان و یا شورای اسلامی، عدهای از روحانیون، ائمه جماعات، مجتهدان و از جمله یادگار و نوه امام خمینی(ره) با عدم احراز صلاحیت روبرو شدند و آن گونه که اعلام گردید چه دردناک و تاسفانگیز است که بعضی از اعتراض کنندگان رد صلاحیت شده با«شهادتین» نامه اعتراض آمیز خود را نوشته بودند و عدهای نیز در دقیقه 90 تایید صلاحیت شدند که در نهایت نتوانستند همانند دیگر کاندیداها خود را معرفی نمایند.
با سپاس از مردم ایرانزمین از هر قوم و نژاد و مذهب که به پای صندوقهای رای حاضر شدند وتشکر و تقدیر از یکایک کاندیداها که با مشی و خط و سلیقه سیاسی مختلف در میدان انتخابات به رقابت سالم پرداختند و با عرض تبریک به تمامی راه یافتگان به مجلس از هر گروه و حزب و انجمن نکتهای یادآوری میگردد که مردم عهد و عقد اخوتی با نماینده و سیاستمدار و مسئولی نبستهاند که برای همیشه به اصطلاح برای او سینه بزنند. نمایندگان با هر خط فکری لازم است طبق قوانین مصوب و موجود و سوگندی که در مجلس یاد میکنند به وظایف نمایندگی خود عمل کنند به وعدههایی که به مردم دادهاند پای بند باشند. تعالیم عالیه اسلام به ما آموخته است: وفاکنندگان هنگامی که عهدی میبندند باید به عهد خود وفا کنند و مومنان کسانی هستند که پیمان را نمیشکنند و مولای متقیان حضرت علی(ع) در فرمان ارزشمندشان به مالک اشتر میفرمایند:
«...به عهد خویش وفا دار باش، و بر آنچه بر عهده گرفتی امانت دار باش، و جان خود را سپر پیمان خود گردان، زیرا هیچ یک از واجبات الهی همانند وفای به عهد نیست. که همه مردم جهان با تمام اختلافاتی که در افکار و تمایلات دارند، در آن اتّفاق نظر داشته باشند. تا آنجا که مشرکین زمان جاهلیت به عهد و پیمانی که با مسلمانان داشتند وفادار بودند،...»2
مدیر مسئول
پی نوشتها :
1-روزنامه شرق10/12/94، جاوید قربان اوغلی فعال سیاسی
2- نهج البلاغه، ترجمه محمد دشتی (ره)، نامه 53، صفحه 419