انعکاس آیینه شماره 454
طرح پرسشی از رییس دفتر نماینده ولی فقیه در یزد
اوایل فروردین ماه جاری حجهالاسلام والمسلمین معزالدینی امام جمعه موقت یزد در جلسهای با حضور عدهای از فعالان سیاسی و نماینده منتخب مردم یزد و اشکذر در مجلس شورای اسلامی درباره نقش علماء و روحانیون در جامعه، انتخابات هفتم اسفندماه 94، موضوع برجام، توصیه به دامن نزدن به اختلافات سیاسی، درخواست از مسئولان برای حفظ اعتماد مردم و سعی و کوشش همگان تا سال 95 توام با موفقیت بیشتر باشد و اصولگرایی و اصلاح طلبی در یزد توضیحاتی ارائه نمود و از جمله گفت:
«یزد حسینیه ایران است، یزد مرکز اصلاحات است، یزد دارالمسالمه، دارالعلم، دارالمومنین، و جامعالخیرات است و بزرگان اصلاحات و اصولگرایان از این شهر برخاستهاند و این نشان دهنده قدرت تحمل یزدیهاست. وظیفه همه ما این است که خیراتی که در یزد بروز کرده مخصوصاً اعتمادی که مردم به یزدیها دارند، حفظ کنیم.
اصولگرایی و اصلاحطلبی دو جریان تفکیک ناپذیر است...»1
بعضی از سایتها مطالب عنوان شده را به سهو یا عمد از قول آیت ا... ناصری نماینده ولی فقیه و امامجمعه یزد نقل نمودند که در نهایت واکنش شدید حجه الاسلام والمسلمین جعفر رحمانی رییس دفتر نماینده ولی فقیه را به دنبال داشت.
نگارنده این سطور در پی تحلیل و اظهار نظر پیرامون سخنان امام جمعه موقت نیست بنابراین در آغاز نظر خوانندگان را به بخشی از اظهارات مسئول دفتر نماینده ولی فقیه در مورد این رخداد جلب مینماید:
«شنیده میشود که هر از گاهی در بعضی از فضاهای مجازی، صحبتهای نادرستی که نشان از درماندگی عدهای در تحلیل درست مسائل سیاسی کشور دارد و بوی نفاق و دوروئی و وابستگی به جناحهای معلوم الحال میدهد به حضرت آیتا... ناصری نسبت داده میشود و متأسفانه افکار عمومی و مردم دلسوز به انقلاب و نظام را به نگرانی و تشویش میاندازد.
بدینوسیله برای چندمین بار اعلام میدارد که اینگونه مطالب ناروا و ناصحیح کذب محض است و اصولاً هر مطلبی که در جراید یا فضای مجازی منتشر شود که مستقیماً از طرف حضرت آیتا... ناصری بیان نشده و یا مورد تأیید دفتر معظم له قرار نگیرد خلاف واقع میباشد و میتواند مورد پیگرد قضایی قرار گیرد...»2
«...با کمال تأسف مطلع هستیم در داخل استان ما هم اتاقهای فکرهایی تشکیل شده که گاهی مواقع افکار انحرافی آنها بروز پیدا میکند و یکی از کارهایی که انجام میدهند تهمت زدن به بعضی از برجستگان انقلاب است. نمونه اخیر همین موضوعی است که به نماینده ولی فقیه در استان نسبت دادهاند. به ایشان صحبتی را نسبت دادهاند که مطلقاً صحت ندارد...حجت الاسلام رحمانی با گلایه از نسبتهای دروغ به آیتا... ناصری گفت: خودشان از این تهمتها تعجب کردند و تاکید داشتند این سخنان از من نیست و موضوع نسبت داده شده به ایشان صد در صد تکذیب میشود.
... باز هم تعجب کردیم مطلبی که مربوط به فرمایشات ایشان نبوده است را به ایشان نسبت داده و عکس آقای ناصری را در کنار صحبتها زدند.
ما پیگرد قانونی و قضائی این مساله را دنبال میکنیم و این حق را برای خود قائلیم که بدانیم به چه دلیل برخی چنین نسبت ناروا و تهمتی را متوجه ایشان کردهاند. با این حال از این تاریخ خواهش میکنیم از تمام کسانی که اطلاعرسانی میکنند دقت کافی را داشته باشند.
...خواهشمندیم سایتها و مطبوعات سعی کنند اطلاعرسانی صحیح داشته باشند نه اینکه سایتی حرفی بزند که بیاعتمادی مردم را در پی داشته باشد. خدا ما را در این امر مهم توفیق بدهد.»3
چون در جامعه اسلامی همه شهروندان مورد احترام و از حقوق مساوی برخوردار هستند بنابراین در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران «در زمینه اصل تساوی بین عموم افراد و منع تبعیض، اصل سوم قانون اساسی که وظایف کلی اساسی دولت را بیان میکند در بند 9 «رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای همه در تمام زمینههای مادی و معنوی» را جزو وظایف دولت میشمارد و بند 14 نیز یکی از وظایف اصلی دولت را اینگونه بیان میکند: تامین حقوق همه جانبه افراد از زن و مرد و ایجاد امنیت قضایی عادلانه برای همه و تساوی عموم در برابر قانون.
در ذیل عنوان حقوق ملت نیز اصل 19 مقرر میدارد: مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ، نژاد، زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود.» و اصل 20 نیز اشعار میدارد « همه افراد ملت اعم از زن ومرد یکسان در حمایت قانون قرار دادند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و با رعایت موازین اسلامی برخوردارند.
چنانکه ملاحظه میشود اصل مفهوم تساوی در برخورداری از حقوق در برابر قانون و منع تبعیض در این اصول قانون اساسی مورد توجه قرار گرفته است. قید رعایت موازین اسلام در ذیل اصل 20 و عدم تصریح به مذهب در اصل 19 طبعاً به خاطر ملاحظه مقررات شرعی و فقهی است که در مواردی تفاوتهایی بین زن ومرد و یا مسلمان و غیرمسلمان وجود دارد ولی روح کلی در قانون اساسی بر تساوی عموم افراد و منع تبعیض است. ..»4
از همه مهمتر آموزههای دینی به ما میآموزد«اجتماعی که اسلام به وجود میآورد اجتماعی است متشابه الاجزا که هیچ یک از افراد اجتماع بر دیگری تقدم ندارد و هیچگونه برتری جویی و فخرفروشی و بزرگ منشی در بین نیست و تنها تفاوتی که مقتضای قریحه انسانی است و فطرت بشر هم از آن ساکت نیست تقوی است.
مساله تقوی هم راجع بخداست ربطی به مردم ندارد:
« ای مردم! ما شما را از یک مرد و زن آفریدیم و به صورت ملتها و قبیلهها در آوردیم که بتوانید با یکدیگر آشنا شوید. گرامی ترین شما نزد خدا با تقواترین شماست. » « ترجمه آیه 13 سوره الحجرات.»
و بدین ترتیب از نظر جریان قانون دینی و از بین رفتن فاصلههای طبقاتی در شئون اجتماعی، حاکم و محکوم، امیر و مامور، رییس و مرئوس، آزاد و بنده، زن و مرد، غنی و فقیر، کوچک و بزرگ در اسلام دارای یک موقعیت میباشند که قانون در حق همگان یکسان اجرا میشود. ..
در اسلام قوه مجریه یک طایفه ممتاز در اجتماع نیست و بلکه همه افراد اجتماع مشمول این عنوان هستند:
هر فردی وظیفه دارد که دیگران را به طرف خیر و خوبی دعوت کند و امر به معروف و نهی از منکر نماید...»5
اکنون پرسشی مطرح است که وقتی رسانه و سایتی سهواً یا عمداً فردی را به جای دیگری به عنوان سخنران معرفی مینماید نگرانی و ناراحتی و حتی آشفتگی مسئولی را به دنبال دارد آیا شایسته نیست به جد از خبرگزاریها و سایتهایی که بعضی از نویسندگانش بسیاری از دولتمردان اعتدالگرا و اصلاحطلب را آماج حملات شدید لفظی خویش قرار میدهند یا با عبارات و ادبیات غیرفاخر آنها را معرفی و به اصطلاح از عملکردشان انتقاد مینمایند یا افرادی را که با خط و سلیقه سیاسی آنها هم خوانی ندارند با کلمات زشت و زننده و گاه دور از اخلاق و ادب نویسندگی مورد تاخت و تاز قرار میدهند و به فرمایش گهربار پیغمبر گرامی اسلام حضرت محمدمصطفی(ص) توجه نمیکنند که فرمودند: ان ا... حرم من المسلم دمه و ماله و عرضه و ان یظن به السوء.
«خداوند خون و مال و آبروی مسلمان را بر دیگران حرام کرده و هم چنین گمان بد درباره او بردن»6
آیا در وهله اول گردانندگان و بعضی از نویسندگان سایتهای آن چنانی ارجح و اولی به تذکر و نصیحت و اصلاح روش خود نخواهند بود؟
آیا بهتر نبود به جای مصاحبه با سایتی که در مواردی خود جنجالآفرینی مینماید تذکرات لازم به آنها داده میشد؟
اگر واقعاً اتاقهای فکر در جهت همراهی و همگامی با حکومت و نظام تشکیل میگردد چرا آنها تقویت و در مسیری بهتر و ارزشمندتر هدایت نشوند، اگر هم برخلاف ضابطه و قانون عدهای مرتکب اعمالی میشوند کار را به مسئولان ذی ربط واگذار نمائیم و از همه مهم تر به بعضی از مدعیان طرفداری از نظام و انقلاب اسلامی بگوئیم: رعایت قوانین مصوب و عمل به دستورات و تعالیم ارزنده و همیشه جاوید اسلام در گفتار و نوشتار و نگهداشتن عنان و حرمت زبان و قلم ضامن پیشرفت و توفیق بیشتر خواهد شد چون تاکنون روشهایی از جمله بر هم زدن جلسات مجوزدار، مخالفان مشی و سلیقه خود را وابسته به بیگانه معرفی نمودن و یا رفتارهایی نظیر جلو میعادگاه نماز جمعه ایستادن و به طرق مختلف علیه این و آن گفتن و آدرس و شماره تلفن عدهای را به دیگران دادن تا بروند و آنان را هدایت کنند!! نه، به آمار نمازگزاران جمعه افزوده شده و نه، در پای صندوقهای رای تاثیرگذار بوده است؟!
مدیر مسئول
پی نوشتها:
1- سایت بهار نیوز، 8/1/95
2- پایگاه اطلاع رسانی آیت ا... ناصری، 9/1/95
3- یزد رسا، 9/1/95
4- «مختصر حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران»، دکتر حسین مهرپور، صفحه48 و 49
5- «روابط اجتماعی در اسلام»، آیتا... سیدحسین علامه طباطبایی، ترجمه جواد حجتیکرمانی، صفحه 84، چاپ 1348
6- «تفسیر نمونه»، جلد 2، صفحه 186