انعکاس آیینه شماره 458
احداث مصلی یا ساخت 3300 کلاس و نمازخانه؟
روز چهارشنبه 15/2/95 هجدهمین جشنواره خیرین مدرسهساز استان در تالار فرهنگیان یزد برگزار شد مدعوین جلوی در ورودی مورد استقبال عدهای از مسئولان برگزار کننده قرار میگرفتند و از سوی دانشآموزان یکی از مدارس با نهایت ادب و احترام ضمن تحویل جزوهای یک شاخه گل به آنها اهدا میگردید که با سپاس از مربیان و معلمان و دانشآموزان حاضر در آن مراسم نظر خوانندگان آیینه را به بخشهایی از آمار مندرج در آن جزوه جلب مینماید.
«تعداد211011 نفر دانشآموز در سال تحصیلی 95-94 در استان مشغول به تحصیل هستند. تعداد فضای آموزشی غیراستاندارد که نیاز مبرم به تخریب و بازسازی و مقاومسازی دارند 3000 کلاس درس به تعداد 300 مدرسه میباشد. تعداد فضای مورد نیاز در شهرکهای جدید و اماکن پر جمعیت شهری 60 مدرسه است. جهت اشاعه شعائر اسلامی در مدارس و اقامه نماز بیش از 270 آموزشگاه فاقد فضای مناسب جهت این امر مهم میباشند. جهت شادابی و تقویت روحیه نشاط و سلامتی در دانشآموزان تعداد 55 باب سالن ورزشی مورد نیاز میباشد. جهت به روزرسانی تجهیزات آزمایشگاهی و کارگاهی آموزشی و ورزشی تفریحی– خوابگاهی و مدارس شبانهروزی نیاز مبرم به کمک خیرین عزیز میباشد.»
راقم این سطور در شمارههای 424 و 426و 432 آیینه یزد طی مقالاتی با عنوان «بار دیگر طرح احداث مصلی و نیازهای ضروری» «ساخت مصلای یزد و درخواستی به جا» و «واقعیتها را نباید نادیده گرفت» با شواهد و مستنداتی قابل ارائه و طرح از ساخت مجتمع فرهنگی و مصلی در یزد به ویژه در زمان حاضر انتقاد کرد. در شهریور ماه سال گذشته یکی از سایتها به نقل از نماینده ولی فقیه و امام جمعه یزد خبری را به شرح زیر منتشر کرد.
«نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد در جمع اعضای شورای اسلامی شهر یزد، بر ضرورت ساخت مصلای بزرگ برای اجتماع مردم یزد در مناسبتهای مختلف از جمله اقامه نماز اعیاد تاکید کرد. آیتا... ناصری همچنین ساخت این مصلا در یک مجتمع فرهنگی بزرگ را لازم و ضروری خواند و افزود: این فضای فرهنگی باید به کتابخانه، مراکز تجاری، مراکز فیرهنگی، سالن اجتماعات و غیره نیز تجهیز شود. وی با بیان اینکه این سازه میتواند به عنوان یک بنای ارزشمند در دوران انقلاب اسلامی در استان پابرجا بماند، افزود: بر اساس بررسیهای انجام شده، میتوان از محل درآمد و موقوفاتی که برای این میدان فرهنگی در نظر گرفته میشود، هزینه ساخت آن را تامین کرد. نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد در ادامه افزود: اقامه نماز جمعه در مسجد ملااسماعیل با توجه به تعدد ستونهایی که دید را محدود کرده است و کمبود فضای فیزیکی، پاسخگوی نیاز جمعیت نمازگزاران به ویژه در ماه مبارک رمضان نیست. آیت ا... ناصری در خاتمه عنوان کرد: برای این منظور، ترمینال سابق یزد در نظر گرفته شده و باید همت بلند داشته باشیم و یک بنای تاریخی و ملی در استان یزد احداث کنیم. همچنین هر یک از اعضای شورای اسلامی شهر یزد در این دیدار بر همت و همکاری بیشتر همه ادارات در ساخت این مصلا تاکید کردند.»1
با احترام به نظر نماینده ولی فقیه در یزد باید اشاره نمود به حق ساختن مسجد کاری ارزشمند و در خور تمجید و در اسلام از مستحبات موکد است اما آنچه که امروز با وجود مساجد بسیار بزرگ در محلها و خیابانهای متعدد شهر یزد اهمیت خاصی دارد تربیت جوانان و نوجوانانی است که به اصطلاح اهل مسجد باشند هنگام نماز در مسجد حاضر شوند و بدانند عبادتگاه مسمانان، مرکزی است برای آگاهی و بیداری و آشنا شدن به تعالیم حیات بخش اسلام و برادری و برابری و این امر با برنامهریزی دقیق و صحیح از سوی عالمان دینی و حوزههای علمیه و دیگر مراکز فرهنگی و آموزشی تحقق خواهد یافت. ضمناً گفته شده است بعد از توسعه و بازسازی محل برگزاری نماز جمعه، گنجایش مسجد ملااسماعیل میعادگاه نماز جمعه یزد، حدود چهل هزار نمازگزار میباشد که معمولاً آمار استقبالکنندگان در بیشتر هفتههای سال بین 15 تا 30 درصد رقم مذکور میباشد، مگر در ماه مبارک رمضان، روز قدس و یا در صورتی که ایام شهادت یا ضربت خوردن حضرت علی(ع) مصادف با روز جمعه باشد که جمعیت شرکت کننده بیش از بقیه ایام سال است.
با توجه به وجود وسایل جدید صوتی و تصویری به نظر عدهای تعداد ستونها هم زیبایی خاصی به مسجد میدهد و مکرر دیده شده است بعضی از علما و روحانیون بزرگوار و مسئولان بلند مرتبه کشور در کنار بارگاه ملکوتی حضرت ثامنالحجج علی بن موسیالرضا(ع) در محلهایی میان همان ستونهای موجود بین مساجد و رواقهای اطراف حرم مطهر نماز میخوانند چون میخواهند از فیض اقتدا به امامان جماعتی که آنان را مجتهد و متقی و یا زاهد تر از دیگران میدانند محروم نشوند. یکی از مسئولان از موازیکاری در ساخت و ساز اماکن مذهبی به شرح زیر گلهمند است.
"حجتالاسلام والمسلمین پورقیومی رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان اشکذر به بررسی آسیبهای موجود در برگزاری مراسم مذهبی پرداخت و خاطرنشان کرد: متاسفانه شاهد وجود بعضی انحرافات در برگزاری مراسم مذهبی هستیم که البته این مسائل از روی ناآگاهی دست اندرکاران برگزار کننده این مراسم به وجود آمده است...وی به رقابت ناسالمی که بین هیئتهای مذهبی در ساخت و ساز اماکن برگزاری مجالس وجود دارد اشاره کرد و گفت: باید با اتخاذ تدابیر صحیح از اتلاف وقت و هزینه در این موارد کاسته و این ظرفیت را در عمران و آبادانی دیگر مسائل شهرستان محقق ساخت.»2
«سیدعلیاصغر رفاهی معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان یزد در مورد جرائم و آسیبهای اجتماعی میگوید طلاق عامل دوم در استان یزد میباشد. استان یزد در خانواده مواد مخدر متأسفانه رتبه اول، سرقت دوم، ایراد ضرب و جرح رتبه سوم، تصادفات چهارم، توهین پنجم، تحریک ششم و تخریب رتبه هفتم را دارد. وی همچنین پنج آسیب اجتماعی اولویت دار در استان یزد را اعتیاد، طلاق، مهاجرین و اتباع بیگانه، انحرافات اخلاقی و خشونت خانگی عنوان نمود.»3
محمود شاکری شمسی فرماندار یزد در سمت رییس شورای آموزش و پرورش شهرستان دارالعباده میگوید: «همزمان با آغاز هجدهمین جشنواره خیرین مدرسه ساز استان نزدیک به 40 درصد مدارس یزد نیاز به بازسازی و مقاومسازی دارد.
در شهرستان یزد که مرکز استان یزد است، بسیاری از مدارس به صورت فوری باید بازسازی شوند چرا که از لحاظ مقاومت با مشکلات جدی روبرو هستند.»4
نگارنده وظیفه میداند با عنایت به تمام مطالبی که در سرمقالههای پیشین بویژه در موقعیت کنونی آن هم با توجه به آسیبهای اجتماعی فراوان و نابسامانیهایی که در زندگی بسیاری از مردم یزد و حاشیهنشینیها و فاقد مسجد بودن دهها شهرک و مجتمعهای مسکونی داخل و اطراف شهر، وجود چندینهزار دانشآموز یتیم و بدسرپرست و هزاران خانواده زندانی و معتاد در شهر محترمانه اعلام نماید نیازی به ساخت مجتمع فرهنگی و مصلای جدید نیست بنابراین پیشنهاد میگردد مقامات و مسئولان و خیرین استان در حد توان به کمک آموزش و پرورش بشتابند زیرا با کمال تاسف عدهای از دانشآموزان بعضی از مناطق استان در مکانهایی که باید آن را بیغوله و ویرانه نامید تحصیل میکنند و بسیاری از دانشآموزان از کمترین وسیله آموزشی و پرورشی، ورزشی و آزمایشگاهی بهرهای نمیبرند.
توصیه و سفارش مقام معظم رهبری در دیدار با معلمان و فرهنگیان کشور به دولتمردان و مسئولان آموزشوپرورش این بود که «دولت باید در آموزشوپرورش نقشآفرینی کند و بر همین اساس، تبدیل کردن روزافزون مدارس دولتی به مدارس غیرانتفاعی که بعضی از آنها نیز شهریههای سنگینی میگیرند، لزوماً کار درست و سنجیدهای نیست. باید سطح و کیفیت مدارس دولتی آنچنان ارتقا یابد که رغبت خانوادهها به این مدارس افزایش پیدا کند.»5
بدیهی است بر خلاف تاکید اعضای شورای شهر یزد، هیچ یک از ادارات حق ندارند در احداث و ساخت مصلی کمک و مساعدت نمایند مگر آن که ردیف بودجهای به این امر اختصاص داده شود و اقدامات در این زمینه برابر با قانون باشد همان گونه که مسئولان امر نباید و نمیتوانند بدون ضابطه و دستورالعمل اداری در ساخت زائر سرا در مشهد مقدس سرمایهگذاری نمایند.
حسن ختام مقاله به درج حدیثی از پیامبر گرامی اسلام حضرت محمدمصطفی(ص) و مولایمتقیان حضرت علیبنابیطالب(ع) به نقل از بحارالانوار و نهجالبلاغه اختصاص مییابد چون در اسلام به اهمیت عمل و رعایت اولویت آن سفارش شده است.
پیامبر اکرم(ص): الأمور مرهونه باوقاتها. (کارها همه در گرو وقت خود است...)
امام علی(ع): فضع کل امر موضعه، و اوقع کل عمل موقعه...(پس هر کار را در جای خود قرار بده، و هر عمل را در موقع خود به انجام برسان).»6
مدیر مسئول
پی نوشتها :
1- یزد فردا، 25/5/94
2- پایگاه خبری نسیم صادق
3- دادگستری کل یزد
4- فرمانداری یزد، 16/2/95
5- پایگاه اطلاعرسانی آیتا... خامنهای، دیدار با معلمان و فرهنگیان کشور،13/2/95
6- «الحیاه»، استاد محمدرضا حکیمی، جلد اول، باب سوم، فصل 23