هفته نامه آیینه یزد

تیتر یک شماره 462

ممنوع التصویر کردن و ممنوع السخن کردن کسی
مسخره کردن خودمان است


آیینه یزد - ممنوع التصویر کردن و ممنوع السخن کردن کسی مسخره کردن خودمان است

صدا و سیما بعد از سالها، چهارشنبه شب میزبان سید حسن خمینی نوه امام(ره) بود تا زوایای مختلف اندیشه‌های بنیانگذار انقلاب اسلامی را مرور کند. به گزارش جماران، سید حسن خمینی درباره بیماری امام (ره) گفت: فکر می‌کنم اوایل خرداد بود که امام متوجه یک خونریزی داخلی شده بودند. دکترها آزمایش هایی گرفتند. روز دوم خرداد امام را برای عمل به بیمارستان بردند. چند روز قبل از آن جلسه سران قوا بود که در منزل ما برگزار می‌شد که رهبرمعظم انقلاب که آن وقت رئیس جمهوری بودند شرکت می‌کردند؛ آقای هاشمی که رئیس مجلس بود، آقای موسوی که نخست وزیر بود، آیت الله اردبیلی که رئیس قوه قضائیه بود و مرحوم ابوی ما در آن جلسات شرکت می‌کردند. جلسه پنچ نفره‌ای بود که طور مستمر برگزار می‌شد. یادم هست که در خانه ما من وارد خانه شدم دیدم این پنج بزرگوار یک گوشه نشستند؛ چون می‌خواستند صدا حتی به خانه منتقل نشود، ابوی ما به آنها گفت که امام سرطان گرفته است.
نوه امام(ره) با بیان اینکه ملت ایران از زمان مشروطه سه خواسته تاریخی، استقلال، آزادی و دینداری دارند، گفت: جامعه ما در قاجار به هیچ عنوان جامعه قابل دفاعی نیست. استبداد سلطنت مطلقه بشدت آزار دهنده است. به گفته وی اواخر دوره ناصر الدین شاه و بعد بخصوص در دوره مظفرالدین شاه جامعه ایران تقریباً چیزی به نام استقلال ندارد و تصمیم‌گیری در سفارتخانه‌های خارجی انجام می‌شود. یادگار امام افزود: متأسفانه حرکت‌ها و جنبش‌هایی که از مشروطه به این سو انجام شده تماماً یک بعد را دارد، دو بعد دیگر را حداقل کم توجه بوده است. مثلاً در مشروطه توجه به استبدادستیزی است. اما ما می‌بینیم بزرگان ما می‌روند در سفارت انگلیس می‌نشینند و توجه نمی‌کنند که نفی دینداری که ناشی از یک روشنفکری بیمار در جامعه ما است چه عوارضی را در پی بیاورد؟ ناامنی پایان دوره احمد شاه جامعه را به این می‌کشاند که به سمت امنیت برود. همچنین در نهضت ملی شدن صنعت نفت توجه به استقلال است اما بعد دینداری و معنویت جامعه کمرنگ می‌شود. وی ادامه داد: انقلاب اسلامی تلاقی سه خواسته تاریخی ما یعنی استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی است. اینکه امام پرچم آینده و دیروز ما است به خاطر این است که این سه گانه تاریخی ما را هم نمایندگی و هم احیا می‌کند. یعنی ما در اثر انقلاب اسلامی به دنبال این سه گانه تاریخی هستیم. ما هم استقلال داریم که البته در حد بسیار خوبی است. البته در ابعاد فرهنگی و اقتصادی باید تلاش‌های بیشتری صورت بگیرد. در بعد آزادی نیز همین طور است.

دین حق الناس است
سید حسن خمینی گفت: در بعد دینداری، معنویت و خدا محوری نیز همین است. ما تا می‌گوییم دین به خاطر یک مغالطه تاریخی بلافاصله به ظواهر شرعی می‌رسیم. به محض اینکه می‌گوییم دینداری، می‌گوییم حجاب، نماز، روزه، عدم اختلاط حرام بین زن و مرد، اینها قطعاً جزو دین است ولی دین فقط اینها نیست. دین حق الناس است. دین ظلم ستیزی است. دین این است که نباید یک نهاد، فرد یا دسته، حق دیگری را بخورد. دین یعنی اینکه همه بتوانند آزادانه صحبت کنند. دین یعنی اینکه نباید در جامعه فقر باشد. دین یعنی باید در جامعه همه بتوانند براحتی سخن بگویند بدون اینکه ترس از کسی داشته باشند. دین یعنی اینکه همگان باید بتوانند در معیشت خوب و راحت زندگی کنند. این معنویتی است که ما به عنوان یک خواسته تاریخی می‌خواهیم. اینجا است که امام نقطه تلاقی این سه گانه تاریخی است که سعادت فردای ما را در بر دارد. نوه امام در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: علم مبارزه انقلاب اول در مقابل اسرائیل است. یعنی آغازین حرکت‌های انقلاب اعتراض به اسرائیل است. یعنی اعتراض به ذلتی است که جامعه اسلامی و ایران ستمشاهی دارد به آن تن می‌دهد. دومین مسأله کاپیتولاسیون است. کاپیتولاسیون قصه کمی نیست که امام مقابل آن می‌ایستند؛ یک نوع فروش عزت ایرانی است. آن اولی عزت اسلامی و این دومی عزت ایرانی است. یعنی پذیرش حقارت است. وی ادامه داد: سومین مسأله بحث انجمن‌های ایالتی و ولایتی است. حکومت وقت می‌گوید آخوندها مرتجع هستند و اجازه رأی به زن‌ها نمی‌دهند. امام می‌گوید جامعه‌ای که مردهای آن حق رأی ندارند می‌خواهید به زن‌ها حق رأی بدهید؟ لذا انقلاب از سال 42 آمده که عزت اسلامی یعنی دینداری، عزت ملی یعنی استقلال و آزادی که در کاپیتولاسیون هست را فریاد بزند.

ممنوع التصویر و ممنوع السخن کردن فایده‌ای ندارد
تولیت آستان مطهر امام خمینی(ره) در بخش دیگری از سخنان خود و در توضیح ارتباط امام با مبارزین توضیح داد: امروز امکان اینکه بتوان مانع از انتقال حرف کسی به کس دیگری شویم، وجود ندارد. یعنی شما نمی‌توانید با ممنوع التصویر کردن و ممنوع السخن کردن کسی، مانع ارتباط او با دیگران شوید. این در حقیقت یک مقداری مسخره کردن خودمان است. وی ادامه داد: امروز روز سخن گفتن است. ولی در آن دوره این طوری نبود. در آن دوره صدا به صدا نمی‌رسد و حرفی مطرح نمی‌شود. اما با همه سختی‌های ارتباطات که هیچ چیز از قبیل اینترنت و روزنامه نبوده است شما می‌بینید که پیام امام به مردم می‌رسد. علتش این است که همه این جامعه بنای ارتباط‌گیری دارد. سید حسن خمینی افزود: یکی از محورهای ارتباط امام با مبارزین، مرحوم حاج احمد آقا بود و در صحبت‌هایشان هم دارند که من بودم و دیدم که چه کسانی بودند و چه کسانی نبودند. چه کسانی بعد سر سفره نشستند و چه کسانی از اول زجر کشیدند. من در متن مبارزه بودم و می‌دانم چه کسانی برای انقلاب چوب خوردند و چه کسانی وقتی پلو را آوردند سر سفره آمدند. البته سفره انقلاب متعلق به همه است. همه بنشینند؛ اما جای بقیه را تنگ نکنند. وی در پاسخ به این سؤال که امام چطور از ایده حکومت دینی به مردم سالاری دینی رسیدند، گفت: به نظر من سیری ندارد؛ یکی است. وعده‌ای که امام از پاریس به مردم داد همین بود که وقتی می‌آییم حکومت را به رأی و نظر مردم می‌گذاریم. یک بحث مفصل فقهی وجود دارد که رأی مردم دخالت در مشروعیت و مقبولیت دارد یا ندارد و نظر امام کدام است؟ من نظر خاص خودم را دارم. قطعاً حکومت بدون رأی مردم امکان بقا ندارد.
نوه امام درباره مدیریت حوادث سالهای ابتدایی پیروزی انقلاب توسط مرحوم امام توضیح داد: امام به سبب اینکه در آغازین روزهای زندگی در حوادث سیاسی بوده و می‌دانید که از طرف آقای بروجردی دو ملاقات با شاه داشته است. این موارد مختلف که وجود داشته را شناخت کافی داشته و مشابهات حوادث و گروه‌ها را می‌دانسته است. همچنین قدرت و نفوذ کلام روحانیت را می‌دانسته است. لذا وقتی وارد مسیر انقلاب می‌شود بخصوص تا پیروزی انقلاب تمام کوچکترین حرکات، حرکاتی بسیار دقیق و حساب شده است. بعد که وارد انقلاب می‌شویم باز همین گونه است. علتش این است که امام پیرمردی نیست که از آن طرف ابرها آمده باشد و بخواهد این طرف ابرها را مدیریت کند. امام در همین جامعه زندگی کرده است. امام مردم را داشت.

مردم ایران خشن نیستند
وی در بخش دیگری گفت: واقعیت این است که امنیت کشور یک نعمت بسیار مهم است و مثل همه نعمت‌ها وقتی موجود است مغفول است. ما خیلی باید قدر این امنیت را بدانیم. البته امنیت دو گونه قابل تحصیل است. یکی امنیت صدامی است. یعنی از باب اینکه هیچ کس هیچ چیزی نگوید که امن باشد. الحمدلله کشور ما این طور نیست. امنیتی است که براحتی در آن انتخابات برگزار می‌شود و روابط اجتماعی در آن برقرار است. البته می‌تواند خیلی بهتر از این باشد ولی به هر صورت اصلاً یک رابطه منفی و یک امنیت منفی بر کشور حاکم نیست. این نعمتی است که هم باید قدرش را بدانیم و هم مراقب باشیم که این نعمت خدای ناکرده از بین نرود. یادگار امام ادامه داد: البته امنیت در یک کشور تابعی از رفتار کلیه حاکمیت یعنی از مرزبان تا اطلاعات، سپاه، ارتش و بخصوص اطلاعاتی مجموعه کشور که همه در این مسأله دخیل هستند. واقعاً مردم ایران خشن نیستند. این یک نعمت است. واقعاً خشونت در ذات مردم ایران نیست. خودمان خود کنترلی داریم و این خیلی نعمت بزرگی است؛ یکی از الطاف الهی است. سید حسن خمینی تأکید کرد: انقلابی یعنی کسی که نسبت به ارزش هایی که انقلاب ما داشته خودش را مقید می‌داند و حاضر است برای این ارزش‌ها هزینه دهد ولو این هزینه شخصی باشد. مشکل این است که تا وقتی من سر کار هستم خوب است؛ وقتی من را کنار گذاشتند بد می‌شود. این گونه نباشد. ما نسبت به ارزش‌های انقلاب پایبند باشیم و حاضر باشیم که هزینه بدهیم؛ این می‌شود انقلابی بودن. وی همچنین گفت: اینکه امریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند در حقیقت بیان دیگری است از اینکه هیچ کس در مقابل ما هیچ غلطی نمی‌تواند بکند؛ امریکا وقتی نتواند به طریق اولی بقیه هم نمی‌توانند. به این معنا که ما نباید از ترس تصمیم بگیریم. ما مصالح خودمان را باید ببینیم. باید در چارچوب منافع ملی خودمان تصمیم بگیریم. نه امریکا، نه شوروی، نه انگلیس و نه هیچ کشور دیگری نباید برای ما با خط و نشان کشیدن تعیین تکلیف کند. طبیعتاً وقتی نماد استکبار امریکا است در رابطه با امریکا بیشتر از بقیه این جمله مصداق دارد.

انقلاب اسلامی افراطی و متحجر نبوده است
سید حسن خمینی همچنین تأکید کرد که افتخار ما این است مکتب اهل بیت درگیر مدل خشونت‌های کور تکفیری‌ها نبوده است. انقلاب اسلامی ما اصلاً افراطی و متحجر نبوده است. امام اجازه یک ترور به صورت کور نداده است. حتی وقتی مبارزان رفتند منصور را ترور کنند امام اجازه نداده است.امام می‌گفتند که من با ترور و این کارها در نهضت موافق نیستم. پیروزی نهضت با مردم است. اگر مردم آمدند مانند سیلابی است که همه را می‌شورند و کنار می‌گذارند. رهبر معظم انقلاب نیز می‌گویند وقت موج جمعیت می‌آید رذائل اخلاقی جامعه را می‌شوید و می‌برد ولی ما باید برای پیشرفت تفکر و اندیشه خودمان به این نکته مهم اتکا کنیم که رمز پیروزی امام اتکای به مردم است. اتکای به حرکت هایی است که همه مردم در آن دخیل هستند. هر وقت مردم هستند پیروزی حاصل می‌شود.
وی ادامه داد: در مبارزه یکی از نمادهای بزرگ انقلاب اسلامی این است که در هیچ انقلابی هم شباهت ندارد که مردم بر سر تفنگ گل می‌گذارند. اگر می‌خواهیم مسیر انقلاب ادامه پیدا کند آن سه گانه تاریخی یعنی استقلال، آزادی و اسلام و جمهوریت اسلامی را فراموش نکنیم. اگر می‌خواهیم این سه گانه تاریخی همیشگی بماند نقش مردم را فراموش نکنیم. مردم اگر در مسیری طوفانزا شرکت کردند و چیزی را خواستند حتماً دست خداوند نیز کمک می‌کند. این را ما از امام یاد گرفتیم و بعد از او خلف امام گفتند و برای همیشه تاریخ انقلاب ما هم باید در ذهنیت ما بماند که نمی‌توانیم هیچ تفکری را اگر مردم نمی‌خواهند حاکم کنیم؛ نه حقش را داریم و نه امکانش را داریم. با مردم می‌توانیم به اعلی علیین جامعه برسیم؛ دست خداوند هم کمک می‌کند. حضرت صاحب هم کمک می‌کند. مملکت ما واقعاً صاحب دارد.

خطر تحریف امام
سید حسن خمینی درباره خطر تحریف امام هم گفت: تحریف گاهی خود خواسته و گاهی ناخواسته است. تحریف‌های خود خواسته هم خیلی زود لو می‌رود و هم الآن که نسل اول یاران و شاگردان امام هستند می‌توانند آن را براحتی بیان کنند. اما خطری که به نظر من عمیق تر است، تحریف ناخواسته است. تحریف ناخواسته به معنای نگاه کاریکاتوری کردن است. نگاه کاریکاتوری کردن به این معناست که شما یک بعدی را از آن اندازه‌ای که دارد بزرگتر ببینید. مشکل امروز جامعه ما تحریف از این سنخ است. دشمن و دوست هم همین کار را می‌کنند.

رهبری، خلف شایسته امام است
وی درباره رهبر معظم انقلاب هم تصریح کرد: ایشان خلف شایسته امام است و ما هم بسیار افتخار می‌کنیم که بعد از امام جامعه ما خالی نماند و خداوند لطف کرد و رهبری را در جایگاه خودش قرار داد. امیدواریم که سایه ایشان بر سر همه ما و جامعه ما مستدام باشد و سال‌های سال خداوند این نعمت را از جامعه ما دریغ نکند.

توصبه به صدا و سیما
سید حسن خمینی در پایان با تشکر از عوامل برنامه « نگاه یک» گفت: امروز (چهارشنبه) توفیقی بود در حرم امام میزبان مسئولین جدید صدا و سیما بودم. ان شاء الله آقای علی عسکری به دستورالعمل هایی که رهبری برای صدا و سیما صادر کردند عمل کنند و شاهد صدا و سیمای بازتر و بهتری باشیم.