تیتر یک شماره 464
شهید آیتالله صدوقی و مرحوم آیتالله خاتمی
با مدارا و دلسوزی مردم را به سمت دین سوق میدادند
مراسم افطاری بمناسبت سالروز شهادت آیت الله صدوقی پنجشنبه شب باحضور یزدیهای مقیم تهران در آمفی تئاتر موسسه اطلاعات برگزار شد. به گزارش خبرآنلاین، در این مراسم که باحضور بیش از 500 نفر از یزدی تباران همراه بود، از خدمات دکتر محمد رضا عارف در دهههای گذشته به نظام و کشور قدردانی شد.
رمضان، ماه انقلاب درونی انسان ها
حجت الاسلام و المسلمین محمد حسن معزالدینی که سخنران این مراسم بود، با بیان اینکه رمضان ماه انقلاب ماهوی انسان هاست، تصریح کرد: انقلابی که انسان را از خوی حیوانیت و نفسانیت بیرون راند و او را به انسانیت ارتقاء دهد. وی گفت: انسان در رمضان بخاطر خویشتنداری که بروز میدهد، روح جمعی در او تقویت میشود و بیشتر از سایر ایام به دیگران میاندیشد. معزالدینی ادامه داد: کسانی که میخواهند در سلوک الی الله سیر کنند نیز از ماه رمضان آغاز میکنند. امام جمعه موقت یزد با بیان اینکه انعقاد این مراسم بمنظور گرامیداشت یاد و خاطره شهید صدوقی بعنوان فردی موثر در جامعه ایرانی و اسلامی ماست، گفت: این روحانی، از ترویج کنندگان اسلام و آیین محمدی است و جا دارد درخصوص نحوه تبلیغ و تبلیغ کنندگان دین مطالبی تبیین شود. حجت الاسلام معزالدینی گفت: امروز تبلیغ دین همگانی شده و اختصاص به هم لباسان بنده ندارد و بدین خاطر طرح مباحثی درخصوص بایدها و نبایدهای تبلیغی برای همگان مفید خواهد بود. وی بیان داشت: آنچه که مهم است این که تبلیغ دین یک رویه و چارچوب دارد، اگر این چارچوب رعایت شد تبلیغ است والا بلعیدن دین! همه کسانی که عهده دار تبلیغند باید به این نکته توجه کنند. نواده شهید صدوقی افزود: هر کاری برای اقدام و عمل، نیازمند شاخت است والا موجب خسارت میشود. محمد حسن معزالدینی گفت: همه ادیان در عصر صنعت و تکنولوژی با روشهای جدید اقدام به تبلیغ مینمایند، و لازم است مسلمین هم درباره روشهای تبلیغ تجدید نظر کنند. این عالم دینی با طرح این موضوع از قول شهید مطهری که دین سرمایه است نه سربار، گفت: هر کسی دوست دارد سرمایه اش را حفظ کند و همانطور که انسان ها، سرمایههای مادی را دوست دارند و آن را از معرض آسیب نگه میدارند؛ دین هم باید حفظ شود و برای آن تدابیر صحیح اندیشیده شود، چه بسا افرادی فکر کنند رفتار آنان در جهت ترویج دین ولی تخریب دین است. وی در این ارتباط متذکر شد که برای حفظ دین، باید مدار دین و حرکت بر آن مدار حفظ شود. چه اگر دین مانند همه پدیدهها از مدار خود خارج شود، خسارت میآفریند.
مدار دین، تذکره است نه سیطره
حجت الاسلام معزالدینی گفت: مدار دین، تذکره است نه سیطره. همانگونه که قران میفرماید پیامبر مذکر است نه مسیطر. مدار دین مدارا است. این استاد حوزه علمیه گفت: حرکت دین در مدارها باعث میشود تا دین باقی بماند و از آسیبها نیز در امان باشد. آنچه در این بین مهم است اینکه تبلیغ کنندگان به مدارها توجه داشته باشند و بدانند تنها مذکر هستند و مردم مخیر در انتخاب دین. و نمیشود بالای سر آنها ایستاد که تذکر ما بر آنان موثر میشود یا نه! وی گفت: وقتی قرار بر تذکر شد، سلوک به سوی دین باید به آرامی صورت گیرد و انجام شود تا جذبه داشته باشد. همچنانکه برای نگهداشت دین و پاسداری حقیقی از آن، باید عنصر زمان و مقتضیات زمان در آن لحاظ شود. حجت الاسلام معزالدینی گفت: نماد دین و دینداری در همه زمانها یکسان است ولی شدت و ضعف دارد. وی در این ارتباط به ارائه حدیثی از جامع الاصول ابن اثیر پرداخت و گفت: پیامبر در آن میفرماید شما در زمانی هستید که اگر یک دهم آنچه را باید انجام دهید، انجام ندهید، هلاک میشوید. و زمانی میآید که اگر یک دهم آنچه را که باید انجام دهید، انجام بدهید نجات مییابید! حجت الاسلام در برداشت از این روایت تصریح کرد: باید بپذیریم که نمادهای دین داری در زمانهای متفاوت، مختلف است. و اگر ما نتوانیم دین را بر اساس آنچه اقتضای زمان است، ارائه دهیم، دگرگونی پیش میآید و دین به آسیب مبدّل میشود. وی در ادامه به بیان علت سرعت پیشرفت و فراگیری دین اسلام از قول یک بانوی متفکر ایتالیایی پرداخت و گفت: پیامبر، دین را بعنوان آنچه مزاحم زندگی بشر تلقی شود، مطرح نکرده است. و میتوان گفت دین بخاطر ماهیت اخلاقی و آرام پیامبر توسعه یافت. باید در نظر داشت پیامبر خیلی با استدلالات مردم را به دین نکشانده، که با اخلاق و رفتار این کار را کرده است. وی در بخش دیگری از سخنان خود به تبلیغات سوء علیه دین اشاره کرد و گفت: شهید مطهری در کتاب عدل الهی میفرماید هرچه قدر شبهات درباره دین افزایش یابد خوشحال میشوم چراکه قدرت مانور دین بیشتر میشود و فرصت برای ارائه استدلالات فراهم میآید. معزالدینی در این رابطه گفت: تبلیغات علیه دین، دین را بواسطه ارائه استدلالات صحیح بارور میکند. او در عین حال گفت: باید درخصوص تبلیغ سوء درباره دین نگران بود. حجت الاسلام محمد حسن معزالدینی تاکید کرد: در حوزه دین هرکسی نمیتواند تبلیغ کننده دین شود، چراکه هرکس بدون کارشناسی کار کند، فسادش بیشتر از صلاح خواهد بود.
نحوه عملکرد شهید صدوقی و آیت الله خاتمی
نواده شهید صدوقی در بخش دیگری از سخنان خود درخصوص عملکرد نمایندگان امام راحل در استان هم گفت: آیت الله صدوقی در یزد و آیت الله خاتمی در اردکان، بیشتر با استدلالات مردم را به دین ترغیب میکردند؟ یا روش و منش و سلوک آنان و مدارای آنها و روح جمع گرای و آرام بودن و دلسوزی آنان، مردم را به سمت دین سوق میداده است؟ قطعا روش دوم است و باید دانست اگر شیوه را عوض کنیم، آسیب میبینیم.