سفارش تبلیغ
صبا ویژن

هفته نامه آیینه یزد

انعکاس آیینه شماره 467

معاونت محترم! انصاف می‌داند که بی‌انصاف کیست!

در سال گذشته یکی از ادارات زیرمجموعه معاونت مطبوعاتی و اطلاع‌رسانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با یک اقدام خلاف قانون و با این بهانه که چرا چاپخانه‌ها از طریق سایت، چاپ نشریه را اعلام ننموده‌اند مجوز ده‌ها روزنامه و هفته‌نامه و ماه‌نامه استان یزد را لغو نمود. نگارنده این سطور به‌عنوان تذکر و ادای وظیفه برای احقاق حق در مقاله‌ای در این ستون تحت عنوان «لغو مجوز ده‌ها نشریه در سایه بی‌توجهی وزارتخانه» ازجمله نوشت:
«بر فرض اگر چاپخانه هم در اعلام وصول تأخیر نموده آیا هیأت محترم نظارت بر مطبوعات می‌تواند بدون اطلاع و جویا شدن علت عدم وصول، نشریه را لغو مجوز نماید؟ آن ‌هم با تمسک جستن به ماده 16 که نمی‌توان در این مورد به آن استناد نمود. چاره‌ای نداشتم تا مرحوم علامه علی‌اکبر دهخدا را یاد کنم و به روان پاکش درود بفرستم و به جلد سوم کتاب «امثال و حکم» تألیف آن دانشمند مراجعه نمایم و صفحه 1327 و 1328 آن را نگاه کنم آنجا که نوشته است:
گنه کرد در بلخ آهنگری
 به ششتر زدند گردن مسگری
که در شهر خائن شد آهنگری
 بزد قهرمان گردن دیگری
...بخشنامه یا دستورالعمل وزیر و رئیس‌جمهور هم نمی‌تواند قانون را تغییر بدهد یا بر آن تبصره و تکمله‌ای اضافه نماید. بنابراین از مسئولان ذی‌ربط در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی محترمانه درخواست می‌گردد پاسخ دهند چرا «آیینه یزد» را برخلاف ضابطه و قانون از ردیف نشریات مجوزدار از سایت آن وزارتخانه خارج نموده‌اند. در قانون مطبوعات ماده 21 به وظایف چاپخانه‌هایی که نشریات را چاپ می‌کنند به شرح زیر اشاره نموده است.
ماده21- مدیران مسئول نشریات موظفند از هر شماره نشریه، دو نسخه به هریک از مراجع زیر به طور مرتب و رایگان ارسال نمایند: الف-وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی. ب-مجلس شورای اسلامی. ج-دادگستری مرکز استان محل نشر.
در ماده فوق در صورت عدم اعلام وصول به لغو مجوز اشاره نشده است و براین اساس حتی مدیران عالی ارشاد نباید اجازه دهند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به این بهانه یارانه تخصیص داده شده نشریه‌ای را حذف نماید.»(1)
به اصطلاح روز موعود فرا رسید و بی‌جهت با یک اقدام غیرقانونی دیگر، یارانه چند نشریه را قطع کردند و بعضی از سایتها به منظور اطلاع رسانی و با انتقاد و اعتراض به نحوه اختصاص و یا حذف یارانه به مطبوعات استان نوشتند:
« این مبالغ که به عنوان یارانه از طرف وزارت ارشاد به نشریات پرداخت شده سوای از مبلغ آگهی‌های دولتی است و جالب‌تر اینکه برخلاف اظهارات «آشنا» مشاور رسانه‌ای رئیس‌جمهور که «رسانه‌ها براساس انتقادی که از دولت می‌کنند کمتر یارانه می‌گیرند!» در این لیست خبری از اسامی برخی نشریات و هفته‌نامه‌های باسابقه یزد که دائماً سنگ دولت محترم را به سینه می‌زنند نیست! البته برخی از نشریات و هفته‌نامه‌های یزد به حق از یارانه دولتی محروم هستند.»(2)
آیینه یزد از سال 85 بدون وقفه و تعطیلی و بدون تأخیر و یا این‌که بخواهد سنگ دولتی را به سینه بزند در تاریخ تعیین شده تاکنون منتشر شده و در دوران دولت نهم و دهم منتقد بسیاری از عملکردهای رئیس‌جمهور وقت و دولتمردان بوده است. درباره مواردی ازجمله تورم سرسام‌آور، گرانی کمرشکن، ادبیات غیرفاخر احمدی‌نژاد، مجلس را در رأس امور ندانستن، پخش صدای ضبط شده غیرقانونی فردی در مجلس شورای اسلامی، تمسخر بعضی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، هزینه‌های غیرضروری از بیت‌المال در مسافرت‌های دسته جمعی به مجمع عمومی سازمان ملل، برکنار کردن وزراء و دولتمردان به اصطلاح در یک چشم برهم زدن، تحریک سران استثمارگر با جملات و کلمات زشت و زننده که در افزایش تحریم‌ها، علیه ملت صبور و مؤمن و ستمدیده ایران مؤثر بود، مردم را به دنبال ماشین‌های دولتی در سفرهای استانی دواندن و عدم رعایت کرامت و حرمت ایرانیان شریف که متأسفانه هنوز هم به نحوی در این دولت ادامه دارد، واردات بی‌رویه، تقلیل سرمایه مردم به ثلث، تصویب ده‌ها طرح و برنامه در جلسات یک یا دو ساعته، اعلام آمارهای غیرواقعی، حمایت بی‌جا از افرادی که به‌عنوان پاک‌ترین دولت تاریخ ایران در نهایت سر از دادگاه و زندان درآوردند، انحلال سازمان برنامه و بودجه و از همه مهمتر انتساب امور و عملکردهای دولت وقت به حضرت ولی عصر (عج) و هزینه نمودن غیر اصولی و بی‌رویه حدود 750 میلیارد دلار درآمد نفتی در طی 8سال مطالبی در این ستون درج و نشر گردید. قبل از انتخابات سال92 آیینه یزد نام آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی و حجت‌الاسلام و المسلمین سید محمد خاتمی را برای ثبت‌نام و کاندیدا توری مطرح و پس از اتفاقات پیش آمده استعفای دکتر محمدرضا عارف از کاندیدا تورای را ستود و از حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی حمایت نمود و مدیرمسئول آیینه یزد در 17 اسفند ماه 94 در حضور رئیس‌جمهور در یزد در مدت 6-5 دقیقه مطالبی جهت اطلاع دکتر روحانی و حاضران در جلسه از روی نوشته قرائت کرد که هنوز هم به آنچه در آنجا گفته شد و در این ستون منتشر گردید معتقد می‌باشد. بنابراین همانطورکه ده سال پیش اعلام گردیده از خداوند متعال آرزومند است آیینه یزد به «روزی‌‌نامه» تبدیل نشود. بدیهی است براساس فکر و نظر مدیرمسئول و بنابه وظیفه معلمی و روزنامه‌نگاری نکات مثبت و منفی نوشته می‌شود. بارها از عملکرد مسئولان و دولتمردان در 3سال اخیر هم انتقاد به‌عمل آمده و ضمن اعتراض به روش کنونی اداره کل مطبوعات داخلی و معاونت محترم مطبوعاتی که تضییع حق بعضی از اصحاب مطبوعات را به دنبال داشته است سخن خواجه عبدا... انصاری به ذهن‌ها خطور می‌کند که گفت «اگر بی‌انصاف نداند که انصاف چیست، انصاف داند که بی‌انصاف کیست»(3)
حال که بر اثر مشی اشتباه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تعداد زیادی از نشریات شهرهای استان یزد مبلغ قابل توجهی یارانه داده شد و به بعضی صفر ریال، به مسئولان ذی‌ربط که مسبب این اقدام بوده‌اند متذکراً اعلام می‌گردد که نحوه و ماجرای تقسیم آگهی‌های دولتی در سال‌های اخیر و اختصاص یارانه در این یکی دو سال به اصحاب مطبوعات در یزد با بی‌انصافی بیشتر و مغرورانه همانند تقسیم ارث شاعر نکته‌پرداز، کمال‌الدین وحشی بافقی از سرایندگان نامدار سده دهم هجری و برادرش از «مانده بابا» به شرح زیر می‌باشد.
«زیباتر آنچه مانده ز بابا از آن ‌تو
 بد ای برادر از من و اعلا از آن‌ تو
این تاس خالی از من و آن کوزه‌ای که بود
 پارینه پرز شهد مصفا از آن تو
یا بوی ریسمان گسل میخ کن ز من
 مهمیز کله تیز مطلّا از آن تو
آن دیگ لب شکسته صابون پزی ز من
آن چمچمه‌ی هریسه و حلوا از آن تو
این قوچ شاخ کج که زند شاخ، از آن من
غوغای جنگ قوچ و تماشا از آن تو
این استر چموش لگدزن از آن من
 آن گربه مصاحب بابا از آن تو
از صحن خانه تا به لب بام از آن من
از بام خانه تا به ثریا از آن تو»(4)

 
بحث‌های دیگری در این زمینه نیز مطرح است که در فرصتی دیگر به استحضار مدیران ذی‌ربط اجرایی و فرهنگی استان مجدداً خواهد رسید.
حسن ختام مقاله به شرح و توضیح علامه و فیلسوف بزرگوار محمدتقی جعفری درباره فرازی از فرمان همیشه جاوید مولای متقیان حضرت علی(ع) به مالک اشتر اختصاص می‌یابد تا هریک از مدیران و مسئولان و مقامات در جمهوری اسلامی ایران بدانند موظف به اجرای عدالت و رعایت مرّ قانون و پاسخ‌گویی هستند وگرنه باید عطای پست را به لقایش ببخشند.
«زمامدار موظف است استیضاح از خود را قانونی تلقی کند و به پاسخ دادن یا قبول به خطا حاضر شود. زمامدار اسلامی باید هرگونه اتهام به ظلم و انحرافی را که از طرف مردم به او داده می‌شود، برطرف بسازد. اگر مردم جامعه درباره‌ی تو گمان ظلم و تعدی نمودند، (چه این بدگمانی به درجه‌ی اتهام برسد و چه فقط حالت بدگمانی محض بوده باشد) عذر خود را از موضوع یا رفتاری که موجب بدگمانی مردم شده است آشکار کن و با آشکار کردن حق و واقع، گمانهای ناشایست آنان را درباره خود منتفی کن زیرا این اعتذار و کشف حقیقت ریاضتی است برای نفس تو، و لطف و مهربانی است به مردم جامعه، و این اعتذار نیاز ترا (که مرتفع ساختن سوءظن یا اتهام مردم درباره‌ی تو است) برطرف می‌سازد و مردم را هم بر مبنای حق استوار می‌نماید... بدان جهت که زمامدار به طور مستقیم باحیات اجتماعی مردم جامعه سر و کار دارد و بطور غیرمستقیم توجیه و اداره‌ی اصل حیات آنان را در اختیار دارد، به هر نحوی و به هر سرعتی که بتواند باید بدگمانی و اتهام به ظلم و هرگونه انحرافی را که مردم بر او وارد نموده‌اند، برطرف بسازد، و برائت و بیگناهی خود را آشکار بسازد، زیرا در صورتیکه زمامدار مورد بدگمانی و اتهام قرار گرفت، مردم نخست مدیریت حیات اجتماعی خود را مختل تلقی خواهند کرد و سپس اصل حیات خود را متزلزل احساس خواهند کرد، همانگونه که با اختلال شخصیت یک فرد، هم مدیریت حیات فردی و هم مدیریت حیات اجتماعی وی مختل می‌گردد...»(5)

مدیرمسئول 

پی‌نوشتها :
1- آیینه یزد مقاله شماره 441 «لغو مجوز ده‌ها نشریه، در سایه بی‌توجهی وزارتخانه.» مورخ 9/10/1394

2- «یزد آوا»، مورخ13/4/95
3- «امثال و حکم»، استاد علی‌اکبر دهخدا، جلد اول، صفحه 195، چاپ امیرکبیر سال 1361 خورشیدی
4- «دیوان وحشی بافقی»، صفحه 565، موسسه انتشارات امیرکبیر سال1392
پارینه: سال گذشته،پارسال
مهمیز: آلت فلزی که به وسیله آن اسب را به حرکت و جست‌وخیز درآورند
چمچه: قاشق، کفگیر کوچک
هریسه: طعامی که از گوشت و حبوب ترتیب دهند
5- «حکمت اصول سیاسی اسلام»، علامه محمدتقی جعفری، صفحه 260 و 261