انعکاس آیینه شماره 478
مجالس عزاداری و ماجرای بیشترینها در یزد
درود و سلام بر پدران، مادران، معلمان، استادان، وعاظ و روحانیونی که ما را با اسلام و دستورات نویدبخش آن آشنا نمودند. والدین مؤمن و مسلمان و زحمتکشی که از اوان کودکی دستمان را گرفتند، در مجالس و محافل عزاداری و هیاتهای سینهزنی نام سرور آزادگان و یاران باوفایش را برایمان زمزمه کردند و عشق به حسین(ع) را به ما آموختند، در ایام محرم و صفر لباس سیاه بر تن فرزندان خود پوشاندند و با قند و چای روضهخوانی به عنوان تیمّن و تبرّک کامشان را شیرین کردند. اکثریت مردم ایران زمین اعم از شیعه و سنی این ایام را گرامی میدارند و بسیاری از پیروان ادیان و مذاهب دیگر به ویژه آنانکه در این سرزمین زندگی میکنند هنگام برگزاری مراسم عزاداری خامس آلعبا رعایت ادب و احترام مینمایند. نه فقط توانمندان بلکه افراد کم درآمد به منظور رسیدن به اجر و ثواب، مردم کوی و برزن را اطعام میکنند و شیعیان نیز خوردن یک لقمه غذای امام حسین را شفابخش میدانند. این رسوم از دیرباز برپا بوده و تا ابد باقی و پایدار خواهد ماند و این امور ارتباطی به توسعه یا عدم توسعه و شادی و غم فرد و جامعه ندارد. چون شیعیان در غم اهل بیت غمناک و در شادی آنها شاد و خوشحال هستند.
گرچه در زمان امامت حضرت حسینبنعلی(ع) مردم کوفه بر عهد و پیمان خود باقی نماندند اما بعد از آنکه «رهبری شیعیان پس از شهادت امام حسن علیهالسّلام (سال 49) در اختیار امام حسین علیهالسّلام قرار گرفت، مردم کوفه ضمن یک نامهی تعزیت، از رهبری و امامت امام حسین علیهالسّلام استقبال کرده وفاداری خود را به عنوان یک شیعه به ایشان اعلام کردند... به نام خدای بخشندهی مهربان. برای حسین بن علی(ع) از شیعیانش و شیعیان پدرش امیر مؤمنان(ع). سلام بر تو باد. همانا ما برای تو ستایشگر خدایی هستیم که جز او خدایی نیست. اما بعد، خبر وفات حسن بن علی(ع) به ما رسید که (درود خداوند بر او باد) روزی که به دنیا آمد و روزی که بمرد و روزی که زنده برانگیخته خواهد شد... خدای تو را رحمت کند. در این مصیبت صبر پیشه ساز که چنین صبری از کارهای نیازمند تصمیم و اراده «عزم الامور» است. اکنون تو جانشین پیشینیان خود هستی، و خداوند هدایتش را نصیب کسی سازد که از هدایت تو بهره گیرد. ما هم شیعیان تو هستیم، به سوگواریت سوگوار، به اندوهت اندوهگین، به شادمانیت شادمان و رهسپار سیره تو و منتظر فرمانت هستیم...»(1)
حضرت آیتا... العظمی جوادی آملی اظهار میدارد: «بنابراین ماه محرم که در پیش است برای ما مثل ماه مبارک رمضان است، یعنی ماه عبادت است لذا سینه زدنهای ما، گریههای ما، نالههای ما باید طوری باشد که این نظام را حفظ کند. بخش وسیعی از فداکاریهای این شهدا هم به وسیله همین مرثیه بود. وقتی این مرثیهها و این عزاداریها میتواند یک کشور را حفظ کند، چرا ما آن را با عظمت و جلال حفظ نکنیم؟! چرا معاذ الله آن را با بعضی از امور دیگر مخلوط کنیم؟! حرفهای ضعیف نقل کنیم؟! چرا ما این گوهر گرانبها را ارج ننهیم؟! عزاداری ما معاذ الله اگر بیمحتوا باشد، حرفهای سُست، حرفهای بیمغز، حرفهای بیسند، حرفهایی که خدای ناکرده اختلافانگیز است، وحدت را به هم میزند، مردم را به عوامی میکشاند، این حرفها با حرفهای کربلا هماهنگ نیست... این مرجع تقلید با بیان اینکه حزن و غمگینی انسان در ماه محرم، عبادت است، بیان داشت: در محرم فرمودهاند: «نفس المهموم لظلمنا تسبیح و همّه لنا عباده» فرمود این کسی که در ماه محرّم یک آهی میکشد این آه عبادت است این چه ماهی است! این دین میخواهد ماه محرم را مثل ماه مبارک رمضان ماه عبادت قرار دهد، برای مظلومیت سالار شهیدان کسی آه بکشد عبادت است. در ماه محرم اگر انسان مهموم و غمگین شد، عبادت است؛ اهتمام ورزیدن به این که نام حسینبنعلی(سلام الله علیهما) را احیا کنند، عبادت است...»(2)
اخیراً امام جمعه محترم حومه شرقی یزد بدرستی گفته است... «جلوگیری از تبیین مبانی انقلاب و ارزشهای انقلابی و بیتفاوت بودن در عزاداری از آفتهای دیگر عزاداری است و عزاداری برای امام حسین(ع) منهای سیاست ممکن نیست...» ضمناً اظهار نموده است. «..مراسمی که اخیراً در یزد با حضور میهمانان بیرون از استان برگزار شد برخی از این افراد رسماً عزاداری در ایام مختلف سال در یزد را نشان عدم توسعه یافتگی در استان یزد اعلام میکردند درحالیکه استان یزد بیشترین اشتغال را دارد، بیشترین مالیاتها از این استان پرداخت میشود، بیشترین کمکهای مردمی را به دولت و نهادهای دولتی دارد و مردم یزد به عنوان یکی از پر رفت و آمدترین مردم به حساب میآیند.
امام جمعه حومه شرقی یزد عزاداری در یزد را یک سرمایه برای استان و توسلی به سیدالشهدا(ع) دانست و تصریح کرد: همانگونه که اگر باورهای دینی یک ملت از آن گرفته شود هویت آن سلب میشود، چنانچه عزاداری نیز از مردم یزد گرفته شود هویت مردم استان از آنها گرفته خواهد شد...»(3)
راقم این سطور با نهایت احترام در توضیح گفتار فوق مینویسد: مسلمانان به این امر واقفند که هر روزی عاشورا است و هر زمینی کربلا است، بنابراین افرادی که به حق اعتقاد دارند برگزاری مراسم عزاداری منهای سیاست ممکن نیست آیا دوران دولت نهم و دهم در مجالس عزاداری در یزد سیاستهای دولت وقت را مورد تجزیه و تحلیل و بررسی قرار دادند یا از تخلفات و اعمال غیرقانونی و حقکشیها و رفتارهای خودسرانه عدهای از دولتمردان و مسئولان به ویژه رییس دولت وقت اعتراض و انتقادی به عمل آوردند؟ نویسنده این سطور تخصّصی در زمینه توسعهیافتگی استان ندارد بنابراین خوانندگان را به مقالات و کتابهایی که در این زمینه منتشر شده است ارجاع میدهد اما درباره پرداخت مالیات و اشتغال، یزد در ردیف بیشترینها نبوده و نیست چون یکی از مسئولان اعلام نموده است: «با اشاره به وضعیت اقتصادی و مشکلاتی که در تولید و فروش محصولات واحدهای تولیدی وجود دارد، در سه ماهه اول سال جاری (1394) در بخش مالیاتهای مستقیم 100 میلیارد تومان و در مالیاتهای غیرمستقیم 75 میلیارد تومان وصولی اتفاق افتاده که این رقم با پیشبینی مد نظر فاصله دارد...»(4)
«متصدیان امر نیز میگویند بیشترین اشتغال در یزد نبوده و نرخ بیکاری استان 2/11 درصد یعنی دو دهم درصد از نرخ متوسط کشوری بالاتر بوده است و استان در زمینه اشتغال رتبه 14 کشوری را دارد...»(5)
مناسب است مجمع خیرین مدرسهساز استان با اظهار سپاس و تشکر از تمام خیرین که در امر خداپسندانه مدرسهسازی شرکت نموده و اثر خیر و باقیات الصالحاتی برای خود باقی گذاشتند اعلام نمایند رتبه استان در چه جایگاهی قرار دارد و یا مردم در چه حد به کمیته امداد امام(ره) کمک نمودهاند. رفتوآمدها هم میتواند در رونق اقتصادی مؤثر باشد مشروط بر اینکه به امور فرهنگی و اعتقادی مردم لطمهای وارد نشود. امّا آنچه میتواند مجالس عزاداری شهرها و مناطق ازجمله دارالعباده و حسینیه ایران را پربارتر نماید تقویت محتوای فرهنگ عاشورایی، بیان علل قیام و اهداف مقدس سرور آزادگان حضرت حسینبن علی(ع)، بیان شجاعت و صبر و مقاومت حضرت زینب(ع) بانوی قهرمان کربلا، مقتلخوانی صحیح و دوری از تحریفات عاشورا، خودداری از اتهام و افتراء زدن به برادران و خواهران مسلمان، حمله نکردن و بدگویی ننمودن به مقامات و دولتمردان جز در مواردی که بیان مطالب و انتقادات با مدرک و دلیل باشد آن هم با ادبیات قابل قبول باید مطرح گردد، سوق ندادن محافل حسینی به حمایت یا طرفداری از یک گروه سیاسی خاص، حقیر نشمردن مخالفان سیاسی و سلیقهای خود حتی با کنایه و اشاره، پرهیز از روایت احادیث دروغ و داستانهای بیربط و غیر مستند، مستمسک قرار ندادن گزارش وقایع عاشورا برای از میدان به درکردن رقبا و افراد و گروههایی که با یکدیگر اختلاف سلیقه دارند و شرح ایثارگریهای یاران حضرت حسین(ع) در عاشورای 61 هجری، پند و اندرز به برگزارکنندگان مجالس عزاداری تا از دعوت گویندگان و مداحان چند میلیونی که حضورشان اثر بایسته و شایسته علمی و تربیتی و دینی ندارد خودداری نمایند، تذکر و نصحیت به بعضی از گویندگان تا روی منابر به افراد مورد احترام دیگر مذاهب اسلامی اهانت ننمایند، بیان ثواب تباکی و اشک ریختن بر مصائب اهل بیت و توجه به امر به معروف و نهی از منکر و اصلاح امور و ارائه طریق برای مبارزه با ستمگران و یادآوری دلاوریها و ایثارگریهای جوانان، مردان و زنان و تکریم و تعظیم در برابر خانوادههای معزز آنان که برای حفظ اسلام و تأمین آرامش و امنیت کشور در طی سالیان دراز بهویژه در دوران دفاع مقدس با طاغوت و استکبار شرق و غرب مبارزه کردند بدان امید که مورد قبول حق تعالی قرار گیرد و رحمتهای بیکرانش را شامل حال آنها بگرداند ان شاءالله.
مدیرمسئول
پینوشتها :
1- «تأمّلی در نهضت عاشورا»، به نقل از الارشاد و مناقب ابن شهر آشوب، صفحات 68 و 69 و 70، رسول جعفریان- نشر علم، چاپ 1388
2- سایت انتخاب، 9/7/95
3- یزد آوا
4- یزد آنلاین، 31/4/1394
5- خبرگزاری تسنیم، 23/1/1395