انعکاس آیینه شماره 501
بررسی صلاحیت تمام کاندیداها باید برابر با قانون باشد
آرزوی هر شهروند این است داوطلبانی در شورای اسلامی شهر و دیارشان عضویت پیدا کنند که از هر خط و گروه سیاسی شناخته شده و شناسنامهدار باشند افرادی پاکدست و در مدیریت بخشهای مختلف امور شهری متخصص باشند، به شهروندان احترام بگذارند، در گفتار و رفتار، ادب و اخلاق و دستورات اسلامی را رعایت کنند، اهل مداهنه و تملق و مجیزگویی نباشند، از بیان حقایق خودداری نکنند، در مذاکرات شورا و هنگام رأی دادن نفع شهر و مردم و جامعه را در نظر بگیرند، آبادانی شهر و دیار خود را در اولویت قرار دهند، آیندهنگر باشند، قانون شوراها را رعایت کنند، در هزینهها صرفهجویی نمایند و از دستودلبازی و تبذیر و اسراف دوری کنند، از رانتخواری سودجویان و نان به نرخ روزخورها جلوگیری نمایند، به دخل و خرج شهرداریها دقیقاً رسیدگی کنند، پول مردم پابرهنه و نیازمند شهر را خرج دکوراسیون و تهیه مرکبهای گرانقیمت ننمایند، اموال شهرداری را برای احداث ساختمانهایی که مورد استفاده عموم مردم نیست هزینه نکنند، رفتن به سفرهای داخل یا خارج تحت عناوین و اسمهای گوناگون و به بهانههای مختلف برای خود و یا خانوادهشان ترتیب ندهند.
انتقادپذیر و پاسخگوی به حق و منطقی مردم باشند، به توسعه و آبادانی و تامین پارکینگهای مورد نیاز شهر و ایجاد فضای سبز و پارک و... همت بگمارند، از نظرات و پیشنهادهای سازنده شهروندان استقبال کنند و آنها را در حد توان به کار بندند و برای پیشرفت و آبادانی شهر توجه لازم مبذول دارند. در سر مقاله شماره گذشته با عنوان «داوطلبان عضویت در شورای شهر و یادآوری چند نکته» به تفصیل پیرامون شورای شهر مطالبی درج و پخش و در اختیار خوانندگان آیینه قرار گرفت. راقم این سطور با تاکید بر رعایت قانون انتخابات و بدون اعلام موافقت یا مخالفت شخصی درباره عضویت یک شهروند غیرمسلمان در شورای اسلامی شهر یزد طی سرمقاله شماره 329 مورخ 26/4/92 در این ستون و در پاسخ یکی از روحانیون مخالف حضور داوطلب زردشتی که با رای انتخابکنندگان به شورای اسلامی شهر راه یافته بود مواردی را یادآوری نمود علاقهمندان میتوانند به سایت آیینه یزد یا یزدفردا مراجعه و مطالب مقاله را مطالعه فرمایند. اخیراً در بعضی از مجامع سیاسی و فرهنگی شنیده میشود یکی از افرادی که سابقه چندین ساله خدمت در قوه مقننه دارد طی نامهای خطاب به یکی از نمایندگان استان یزد با اشاره به سخنان بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران امام خمینی قدسا... نفسه الزکیه موضوع تایید صلاحیت افراد غیر مسلمان (پیرو ادیان رسمی مندرج در قانون اساسی) را برای عضویت در شورای اسلامی شهر یزد مورد تردید و تشکیک قرار داده است و عدهای هم با تمسک به این نامه که احیاناً در سالهای گذشته نیز با این امر مخالف بودهاند در مجالس و محافل علیه حضور غیرمسلمانان سخنانی ایراد و بیشتر موضوع را سیاسی قلمداد کردهاند. چند پرسش در این ستون مطرح میگردد که مدیران و مسئولان ذیربط باید پاسخگو باشند. آیا نمایندگان شهرهایی چون یزد و کرمان و... در 38 سال اخیر در این باره طرح و پیشنهادی برای اصلاح قانون شوراهای اسلامی شهر و روستا بهویژه در چهار دوره اخیر دادهاند؟ آیا میتوان از نماینده مجلس خواستار رد صلاحیت شهروند غیرمسلمان شد؟ آیا نهادهای چهارگانه یا مراجع قانونی برگزارکننده انتخابات که در دوره گذشته اجازه ورود در عرصه انتخابات را به داوطلب زردشتی دادهاند در این دوره میتوانند به صرف اظهارنظر مقام یا مسئولی که بالطبع حق قانونگذاری ندارد و فرد مورد نظر هم اگر محکومیتی نداشته یا مرتکب خلافی نشده عدم صلاحیت وی را اعلام کنند؟ آیا اگر همانند دوره گذشته غیرمسلمانی خود را به مردم شهر عرضه نمود و درخواست این را داشت که مردم به او رای بدهند تکلیف رایدهندگان چه خواهد بود و آیا حداقل بهتر نبود مقامات روحانی و مدیران اجرایی و آنان که دستی در امور حقوقی دارند قبلاً پیشنهادی در این زمینه به مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی میدادند تا موضوع را بررسی و برای اصلاح اقدام قانونی بهعمل آورند؟ قانون، شرایط داوطلبان عضویت در شوراها را به شرح زیر مشخص نموده است.
«ماده 26 انتخابشوندگان هنگام ثبتنام باید دارای شرایط زیر باشند:
الف - تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران.
ب - حداقل سن 25 سال تمام.
ج - سکونت حداقل یک سال متصل به زمان اخذ رأی در محل.
د - اعتقاد و التزام عملی به اسلام و ولایت مطلقه فقیه.
ه - ابراز وفاداری به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران.
و - دارا بودن سواد خواندن و نوشتن به اندازه کافی.
تبصره 1 اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی به جای اسلام باید به اصول دین خود اعتقاد و التزام عملی داشته باشند.
تبصره 2 اعضای شوراها باید در محدوده حوزه انتخابیه خود سکونت اختیار نمایند.
تغییر محل سکونت هریک از اعضای شورا از محدوده حوزه انتخابیه به خارج از آن موجب سلب عضویت خواهد شد.»
نکته قابل ذکر اینکه امامخمینی(ره) در بیاناتی مکرراً مردم را به تبعیت از قانون اساسی دعوت و از جمله اشاره مینمودند حکومت اسلامی این افتخار را دارد که حاکمان و رهبران کشور نیز در دادگاه حکم محکومیت خویش را میپذیرند و در مصاحبه با «اوریانا فالاچی» خبرنگار و نویسنده ایتالیایی در دوم مهرماه 1358 در قم میگویند: «...زمانی که علی(ع) جانشین پیامبر(ص) و رهبر دولت اسلامی شد و حکومت او از عربستان تا مصر و قسمت اعظم آسیا و حتی اروپا گسترش یافته بود و بر این کنفدراسیون حکومت میراند، برای او اتفاقی افتاد که با یک یهودی اختلاف پیدا کند و یهودی از او پیش قاضی شکایت کرد، علی(ع) از طرف قاضی احضار شد. وقتی که قاضی دید که علی(ع) وارد میشود، به حالت احترام از جابرخاست، ولی علی(ع) با عصبانیت به قاضی گفت چرا وقتی که من وارد میشوم احترام میکنی و وقتی آن یهودی آمد احترام نکردی؟ قاضی باید با طرفین مخاصمه به یک شیوه رفتار کند و بعد علی حکم محکومیت خویش را قبول میکند. من از شما که سفرها کردهاید و هر نوع رژیمی و همچنین تاریخ را میشناسید، میپرسم، مثال بهتری از این برای بیان دموکراسی سراغ دارید؟...»(1)
«...مردم احساس بکنند به اینکه مسئله انتخابات به آن طوری که قانون انتخابات گفته است، به آن طوری که اسلام میخواهد دارد عمل میشود. عمل مال شماست، قانون یک ثبتی است که میشود، یک وظیفهای تعیین میکند، لکن آنی که مهم است در مقام عمل است. مقام عمل جوری باشد که تطبیق بکند با قانون، و مردم راضی باشند در عمل. و توجه به این معنا هم از لازمات است که توجه بکنید که اخلالگرها نیایند خرابکاری بکنند...»(2)
مدیرمسئول
پی نوشتها:
1- «طلیعة انقلاب اسلامی (مصاحبههای امام خمینی(ره) در نجف، پاریس و قم)»، صفحات 355 و 356
2- صحیفه امام خمینی(ره)، جلد 18، صفحه 380