تیتر یک شماره 581
به جای افزایش حقوق به دنبال عدالت در پرداخت باید بود
نماینده مجلس: مطالبات ما باید به سمت همسانسازی حقوقها و عدالت پیش برود و به جای شعارهای افزایش حقوق، حرکتی آغاز شود که دولت را مجاب به رعایت این قوانین کند.
لایحه بودجه همچون دیگر لوایح بودجه در سنوات گذشته، دارای حاشیههایی قبل از ورود به مجلس است و برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی نسبت به برخی ارقام موجود در آن اظهار نگرانی کردهاند! به گزارش «تابناک»؛ برخی نمایندگان مجلس و اقتصاددانها بر این باورند که وابستگی بودجه بیش از هر زمان دیگری به نفت بوده و دولت به جای تمرکز بر کسب درآمد از روشهای متداول، نگاه به نفت را در اولویت قرار داده و همچنین بودجههای عمرانی و توسعهای نیز به حد لازم لحاظ نشده است. یکی دیگر از دغدغههای موجود، نادیده گرفته شدن معیشت مردم در بودجه است. برخی نمایندگان اعتقاد دارند، مردم کشور در یک سال گذشته به دلیل برخی اتفاقات رخ داده، آسیبهای بسیاری متحمل شدهاند؛ اما دولت در بودجه سال جاری، تدبیری برای التیام این ضررها نیندیشیده است.
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی اظهار داشت: چند موضوع به عنوان سند بالادستی باید در بودجه سنواتی لحاظ شود که متأسفانه نشده است؛ اولین مورد که باید بیش از همه به آن اهمیت داده میشد، میزان وابستگی به نفت بود که در بودجه دیده نشده است. این نماینده گفت: طبق قانون برنامه ششم توسعه، باید میزان وابستگی به نفت در بودجه 25.9 باشد که 41.5 درصد در نظر گرفته شده است، میزان برداشت از درآمد برای هزینه به غیر از تملک دارایی و بودجه عمرانی از 87 درصد بالا زده که تقریباً 60 درصد بالاتر از نرم برنامه است. عضو کمیسیون برنامهوبودجه ادامه داد: متأسفانه معافیتهای مالیاتی نیز بیش از 70 درصد از درآمد را از آن خود کرده و اگر تجدیدنظری در معافهای مالیاتی میشد، میتوانستیم رشد درآمدی خوبی داشته باشیم. در شش سال گذشته، ما نزدیک 1000 میلیارد تومان که البته رقم دقیق آن میشود 980 هزار میلیارد تومان در بخش یارانهها هزینه کردیم و نتوانستیم صرفهجویی که باید در بخش حاملهای انرژی داشته باشیم، به دست بیاوریم؛ بنابراین، همه این ارقام باعث برخی نگرانیها شده است. وی گفت: باید بودجه کشور را به جلو برد، ولی بودجه ما باعث پسرفت میشود. این اتفاق باید در بودجه دیده میشد و 9 شاخص مهم بودجه نیز باید اتفاق میافتاد که نیفتاده است. درواقع روند افزایش کاهش تورم و کاهش بیکاری و افزایش حجم نقدینگی، موردی نیست که بشود در بودجه نادیده گرفت. هم اکنون 1600 هزار میلیارد تومان نقدینگی داریم و روزانه 1000 میلیارد تومان به حجم نقدینگی ما اضافه میشود. اگر ما پروژهها را دستهبندی کنیم، بدترین پروژه، پروژه راکد است که البته هم اکنون بیش از 15 درصد پروژهها راکد ماندهاند که در مجموع 40000 میلیارد تومان سرمایه را شامل میشود. این نماینده در خصوص افزایش میزان حقوق کارکنان و کارگران نیز یادآور شد: نگرانیهایی در مورد افزایش حقوق و دستمزد وجود دارد؛ از یک طرف افزایش به میزان نرخ تورم در اسناد بالادستی وجود دارد و از سوی دیگر، این میزان افزایش باعث بالا رفتن نقدینگی و افزایش تورم میشود؛ بنابراین، باید در این موضوع قدری محتاط عمل کرد، چون هنوز بودجه به مجلس نیامده، ولی مهمتر از این مسائل عدالت در پرداخت، همسانسازی حقوق و اجرای همسانسازی حقوق در قانون خدمات کشور است. کسی که حداقل حقوق کارگری را در جایگاه کارمندی دریافت میکند، بهتر است، همسانسازی شود تا 590 درصد افزایش حقوق داشته باشد. مطالبات ما باید به سمت همسانسازی حقوقها و عدالت پیش برود و به جای شعارهای افزایش حقوق، حرکتی آغاز شود که دولت را مجاب به رعایت این قوانین کند.